Miten parisuhde alkaa – ja miten loppuu?

Laamanni vihkii

Mies on metsästäjä, nainen on riistaa. Se nyt on aina tiedetty, mut turkkulaisil se täytysi viäl laporatoorios torista...  Naisten tuoksusta kaikki on kiinni. Eli kyse on sittenkin eläimellisestä vietistä, ei mistään erityisen inhimillisestä käytöksestä?

Ihmisen ominaistuoksu toimii parinmuodostamisen kiihokkeena. Tämä uniikki tuoksu muodostuu  ihon bakteerifloorasta, geneettisistä  tekijöistä, sukupuolihormonitasosta, ruokavaliosta, hygieniasta ja terveydentilasta.

Turun yliopiston evoluutiobiologian dosentin, Markus J Rantalan mukaan tutkimuksissa, joissa miehet haistelivat naisten käyttämiä t-paitoja havaittiin, että miehet antoivat paremmat arvosanat niiden naisten t-paidoille, jotka toiset miehet olivat arvioineet kauniimmiksi valokuvien perusteella.

Herää vain kysymys, onko tällainen tutkimusmenetelmä miehiä halventava, he kun joutuivat koe-eläimiksi? Eikö tässä tutkimuksessa olisi voinut käyttää rottia  likaisentyöntekijöinä?

Tutkimuksessa ei valitettavasti  mainita, missä sinkkumiehet voisivat aikuisten oikeesti  tavata sinkkunaisia nuuhkimisen merkeissä. Pitkä miinus tutkimuksen katu-uskottavuudelle.

- Hajuvesillä on perinteisesti yritetty peittää ominaistuoksua — erityisesti aikana jolloin peseytymistä pidettiin syntinä, kuten keskiajalla, Rantala sanoo Iltasanomissa.

Oho, tämä on minulle ihan uutta, että keskiaika olisi ollut aivan noin pimeä ajanjakso.  Olen käsittänyt, että hygieniasta ei tuolloin vain ymmärretty tuon taivaallista. Ihmiset ja eläimet asuivat saman katon alla ja joivat samoista kaivoista. Lapsikuolleisuus oli suurta juuri puutteellisen hygienian vuoksi.

Tämän päivän tuoksumuodin seurauksena ihmiset pyrkivät muuttamaan omaa hajuaan käyttämällä hajuvesiä ja deodorantteja.

Tämä taitaa olla vanhenevan naisväestön synti. Tai ainakin ongelma. Kun hajuaisti menee, niin noitten hajusteitten kanssa läträtään kunnolla. Etenkin hiuslakan yliannostusta olen oppinut pelkäämään kuin ruttoa. On kauhistavaa saada kesken toimituksen allerginen aivastuksenvaivastuskohtaus, jolle ei meinaa loppua tulla. Puhumattakaan nyt siitä, minkä ällötyksen eri tilanteissa monenlaisten hajuvesien yhteentörmäys saakaan aikaan…

- Luontaisesti hyvältä tuoksuville hajuvedestä tai deodorantista on vain haittaa, sillä mikään hajuvesi ei päihitä hyvältä tuoksuvan ihmisen ominaishajua. Pahanhajuisille niistä voi olla hyötyä, jos niiden avulla onnistuu peittämään pahan hajun, Rantala selventää.

Onko tästä tehtävä johtopäätös, että parisuhde on päättynyt, kun nainen ei enää tuoksukaan hyvälle? Tuoksu muuttuu ensin hajuksi ja sitten lemuksi, niinkö? Jos ihan totta puhutaan, niin miehelle on jo paljon varhaisemmassa vaiheessa tapahtunut juuri tuolla tavalla. Kyse lienee siitä, kestääkö nainen miehen sukkamehua vai pakeneeko suhteesta.

* * * * * * * *

Kuvateksti: Jos kirkko luopuu vihkioikeudestaan, laamannit saavat lisää duunia. Silloin tulee eteen uusi kysymys, nimittäin vihkijän ominaishaju...

 

38 kommenttia

 • Sonja Ottavainen sanoo:

  Niin Hannu, en ole ajatellut sitä aromaterapiana, mutta esimerkiksi kun oon siivonnut niin on ihana polttaa suitsukkeita. Ja joskus vaan tulee tarve, ikään kuin funktio olisi myös syvempikin. No, suitsukkeillahan on merkitys. Ja on mulla ihan oikeita ortodoksisia astioita ja aineitakin.

  Minusta hyvä mies tuoksuu kodilta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Hannu Kiuru sanoo:

   Aika jännä juttu, että puhekielessä suitsuttamiseksi kutsutaan sitä, kun joku suureen ääneen ylistää jotakin…

   Esimerkkinä lause urhelusivulta: Selänne suitsuttaa Barkovia: ”Uskomatonta!”

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

  Hannu: olet lyömätön! Näyttää että voitat blogisuosion kilpailun, jos sellainen on! Kotimaahan alkaa kohta naurattaa kuin Äpy konsanaan! Kevättä ilmassa?!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • May Roth-Edelmann sanoo:

  Olen nenäihminen. Tuoksut ovat tärkeitä ja hajut kertovat maailmasta. Esim. jokaisen koulun aulassa tunnen aina pohjaanpalaneen kauravellin hajun.Napsahtaa päälle heti, kun oven avaa.

  Keväinen paljas maa tuoksuu hyvälle, elämälle. Sen sijaan tuoksut vanamon ja varjot veen runoa lukiessa ajatteluttaa kuinka montakymmentä vanamonkukkaa pitää panna yhteen, jotta tuoksu tuntuu kauas tai ehkä Leino makasi pöpelikössä nenä mättäässä.

  Neurologit käyttävät muistisairaita tutkiessaan hajuja, lähinnä mausteiden. Jos ei erota enää kardemummaa neilikasta se kertoo jotain hajumuistista.

  Hyvän, mukavan ihmisen tuoksun pitää olla vain häivähdys, kun halataan tai annetaan poskisuukot. Tuoksu ei saa kulkea 5 metriä edellä eikä jäljessä kuin myrskypilvi.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Hannu Kiuru sanoo:

   Me vietämme nenäpäivää ja sanomme käsipäivää. Kiinnostavia tällaiset kalevalaiset jäsenkorjauspäivät.

   Yksi tympeimmistä löyhkistä taas on kalman haju. Siitä ei voine erehtyä edes sellainen, joka kyseistä tuoksua ekaa kertaa nuuhkii.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Sonja Ottavainen sanoo:

  Niin Hannu, samalla saa itselle hyvän mielen!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Kiuru sanoo:

  Dokumentoidaanpas tämäkin dyfätusina tänne noin niin kuin varmuuden välttämiseksi. Älä luulekaan, että pelkkä suihku ja hampaitten harjaus riittävät…

  http://www.iltalehti.fi/terveys/2014031418122968_tr.shtml

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

  Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121