Mitä he tekevätkään tälle lapselle ja maailman kaikille lapsille?

 

 

Tämän vuoden 2022 kevättalven suuri suru on Venäjän sota Ukrainaa vastaan. Pommitetun ja piiritetyn Kiovan kohtaloa miettiessäni katselen kuvaa Vladimirin Jumalanäidin ikonista. Bysanttilaista alkuperää oleva ikoni on ehkä kauneimpia tästä aiheesta. Jeesus-lapsi halaa siinä äitiään Mariaa, joka pitää lasta sylissään ja katsoo ikonista ulos kohti maailmaa ja rukoilevaa kristittyä. On kuin Maria kysyisi, mitä he tekevät tälle lapselle ja mitä he tekevätkään maailman kaikille lapsille.

Kuvaavaa on, että ukrainalaiset katsovat Venäjän pitävän ikonia laittomasti Moskovan Kremlissä, vaikka se kuuluisi historiansa puolesta Kiovaan. Sodan julmuudet ovat nyt kohdanneet ukrainalaisia lapsia ja äitejä, jopa synnytyssairaalaa pommitettiin. Rukoilemme rauhan puolesta sekä varjelusta Ukrainan kansalle.

Kirkoissamme vietettävän Marian ilmestyspäivän aiheena on enkeli Gabrielin ilmoitus neitsyt Marialle Jeesuksen syntymisestä. Marian saamassa lupauksessa näkyy Jumalan armon koko rikkaus. Maria asettuu kokonaan Jumalan käytettäväksi. Hän tekee sen tietoisesti ja ilmaisee oman suostumuksensa: "Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit."

Maria on kuuntelun ja kuuliaisuuden esikuva. Kevättalven pakkasilta on mukavaa aikaa hiljaisuuden kävelyretkille. Yllä kaareutuu tähtitaivas, jota revontulet aika ajoin koristavat. Neitsyt Mariaa kutsutaan rukouksissa myös Meren tähdeksi. Latinankielinen nimi Stella Maris viittaa myös Pohjantähteen. Onkin mieltä lämmittävää muistaa tähtitaivaan korkeuden ja syvyyden äärellä rukousten ja hiljaisuuden äitiä, Mariaa.

Meren tähti arvonimensä Maria sai ilmeisesti siitä, että varhaiset latinalaiset käännökset käänsivät nimen heprealaisen muodon, Mirjam, oletetun merkityksen "pisara merta" sanoilla Stilla Maris, josta kopiointivirheenä syntyi Stella Maris.

Kirkossamme kunnioitetaan Raamatun mukaisesti Mariaa Vapahtajan äitinä. Näin uskonelämä koskettaa koko ihmistä, miestä ja naista, äitiä ja isää. Jumala toimii sekä naisten että miesten kautta.

Uuden testamentin kokonaissanoman perusteella uskomme, että Kristus oli toisaalta aidosti ihminen ja toisaalta aidosti Jumala. Tästä muistutuksena on Marian kunnioittaminen Herran äitinä. Ymmärrämme, että Vapahtaja todella tuli veljeksemme maailmaan voidakseen auttaa meitä. Jeesuksen nimessä saamme iloiten tehdä hyvää lähimmäisillemme, siihen meitä Herran palvelijoita kutsutaan.

Enkeli Gabrielin viesti Marialle ja meille kaikille kuului: "Mutta enkeli jatkoi: Älä pelkää, Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa. Sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinä annat hänelle nimeksi Jeesus. Hän on oleva suuri, häntä kutsutaan Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle hänen isänsä Daavidin valtaistuimen. Hän hallitsee Jaakobin sukua ikuisesti, hänen kuninkuudellaan ei ole loppua." (Luuk. 1:30-33)

Pentti Tepsa

Kemijärven seurakunnan kirkkoherra

14 kommenttia

 • Jari Haukka sanoo:

  On hyvin syvä salaisuus, että Maria, ihminen, on Jumalanäiti. Kiitos ajankohtaisesta blogista.

  Todellakin pe 25.3. , keskellä Suurta Paastoa vietetään Jumalansynnyttäjä Neitseen Marian ilmestyksen juhlaa. Kyseessä on niin suuri juhla, että aterioilla on kala sallitua.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Sen, joka säästyy omilta kärsimyksiltä, on pidettävä luonnollisena muiden kärsimysten lieventämistä.

  Albert Schweitzer

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Daavid ei ollut Jeesuksen isä, eikä Jeesus koskaan istunut Daavidin valtaistuimella.

  Daavidin poika oli Kuningas Salomo.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pentti Tepsa sanoo:

  Jeesus oli Korkeimman poika, mutta maalliset vanhemmat kuuluivat Daavidin sukuun. Jeesuksen kuninkuus ei ole maallista, vaan se on taivaan valtakunnan kuninkuutta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tarja Parkkila sanoo:

   Suku periytyy Isän kautta ja juutalaisuus äidin kautta.

   Jos siis Maria oli juutalainen, on hänen lapsensa myös juutalainen, mutta ei Daavidin poika, eikä sukuakaan, koska ei ole maallista isää, joka olisi Daavidin suvusta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Tarja, sinä puhut täällä aivan kuin itsekin olisit jonkinlainen juutalainen. Kautta aikojen on myös ollut juutalaisia, jotka ovat avoimesti herjanneet ja pilkanneet Jeesusta Kristusta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Mika Rantanen

  Jeesuksella on hyvin epäselvä sukutausta, se ei ole juutalaisetn syy, eikä minun ilkeyttä, vaan se on sitä evankeliumin kirjoitusten takia. Jos siitä kerrotaan, se voi olla kiusallista kristityille, koska he eivät itse ole sitä huomanneet.

  Marian ja Josefin isä oli Eli, josta voisi päätellä, että Maria ja Joosef olivat sisaruksia. Joosef vain luultiin olevan isä.

  Nyt kuitenkin ristillä Jeesus huutaa ELI, ELI, miksi minut hylkäsit ? Hän siis pitää tämä Eli, sekä isänä, että jumalana, vaikka hän oli äidin isä. Jos äidin isä oli myös lapsen isä, ovat äiti ja lapsi siloin sisaruksia.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Pari esimerkkiä juutalaisten pilkanteosta. Eräs ystäväni oli aikoinaan Israelissa kibbutsilla töissä. Siellä järjestettiin illanvietto, jossa hävyttömästi näytettiin elokuva, jossa Jeesuksella muka oli useita seksisuhteita. Kibbutsin kristityt eivät voineet osallistua sellaiseen, vaan olivat samaan aikaan rukoilemassa toisessa paikassa.

   Tunnettu juutalainen Ruben Stiller taas sanoi eräässä radio-ohjelmassa kaikkien kuullen, että Jeesuksen täytyi olla hullu, koska piti itseään messiaana. Tämä tapahtui jo useita vuosia sitten.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Tepsa sanoo:

   Hei Tarja Parkkila, Jeesuksen Kristuksen sukupuu on kyllä selvä. Se kertotaan Matteuksen evankeliumissa.

   ”Jeesuksen Kristuksen, Daavidin pojan ja Abrahamin pojan, sukuluettelo: Abrahamille syntyi Iisak, Iisakille Jaakob, Jaakobille Juuda ja tämän veljet, Juudalle Peres ja Serah, joiden äiti oli Tamar, Peresille Hesron, Hesronille Ram, Ramille Amminadab, Amminadabille Nahson, Nahsonille Salma, Salmalle Boas, jonka äiti oli Rahab, Boasille Obed, jonka äiti oli Ruut, Obedille Iisai ja Iisaille Daavid, kuningas. Daavidille syntyi Salomo, jonka äiti oli Urian vaimo, Salomolle Rehabeam, Rehabeamille Abia, Abialle Asaf, Asafille Josafat, Josafatille Joram, Joramille Ussia, Ussialle Jotam, Jotamille Ahas, Ahasille Hiskia, Hiskialle Manasse, Manasselle Amos, Amosille Josia ja Josialle Jekonja ja tämän veljet Babylonian pakkosiirtolaisuuden aikoihin. Kansan pakkosiirron jälkeen Jekonjalle syntyi Sealtiel, Sealtielille Serubbabel, Serubbabelille Abihud, Abihudille Eljakim, Eljakimille Asur, Asurille Sadok, Sadokille Jakin, Jakinille Elihud, Elihudille Eleasar, Eleasarille Mattan, Mattanille Jaakob ja Jaakobille Joosef, Marian mies. Maria synnytti Jeesuksen, jota sanotaan Kristukseksi.”

   ‭‭Evankeliumi Matteuksen mukaan‬ ‭1:1-16‬ ‭FB92‬‬

   https://bible.com/bible/330/mat.1.1-16.FB92

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Jeesus on aiheuttanut juutalaiselle kansalle suuren kärsimyksen, miten hän silloin voisi olla Messias.

  Messiaan tehtävä ei ole olla juutalaisvastainen, tietenkään, vaan juutalaisvastaisuuden lopettaminen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Juutalaiset itse ovat myös vainonneet kristittyjä. Tätä saavat kokea Israelissa nykyäänkin eri tavoin esim. messiaaniset juutalaiset. Raamatussa Stefanus oli ensimmäinen juutalaisten surmaama marttyyri.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Tepsa sanoo:

   Tarja, otapa huomioin, että Jeesus on juutalainen. Tänäkin päivänä merkittävimmät akateemisen tason juutalaiset tutkijat arvostavat Jeesusta juutalaisena rabbina, Jeesuksen opetus on heidän mielestään hyvää juutalaista opetusta.

   Historian saatossa valtava määrä juutalaisia on ottanut Jeesuksen vastaan messiaana.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pentti Tepsa

  Olen taustaltani lappilainen teologi, pappi ja uskonnon opettaja, Vanhan testamentin eksegeetti ja Kemijärven seurakunnan kirkkoherra.