Minä uskon ruumiin ylösnousemuksen

 

Kuvassa Miika poikani, joka kuoli 17 vuotiaana tammikuussa 1991.

 

 

SUNNUNTAI 21.11.2021

Tuomiosunnuntai eli Kristuksen kuninkuuden sunnuntai

Kristus, kaikkeuden Herra

Kolmas lukukappale: Dan. 12:1–3

Tuomiosunnuntai kertoo, että Kristus tulee takaisin. Silloin hän tulee täydessä kirkkaudessaan. Silloin Jumalan rajaton valta tulee ilmi.  Kristus ottaa kuninkuuden.

Joku saattaa pelästyä, kun puhutaan tuomiosta. Evankeliumi kuitenkin kertoo, että Jeesus jo lähes pari vuosituhatta sitten osti meidät vapaiksi tuomion ahdistuksesta. Saamme rohkeasti luottaa hänen pelastustyöhönsä. Hän rakastaa meitä ja on jo nyt antanut osallisuuden Jumalan luo pääsystä.  Tuomiosunnuntain tuomio julistaakin vapautuksen sanomaa: Jumalan rakkauden tähden pääsemme Jumalan iloon. Jeesus on tämän vapautuksen takeena. Häneen saamme luottaa.

Fredrik Gabriel Hedberg kirjoittaa teoksessa Elämän sanoja

Viimeisen tuomion pelko ei hallitse uskovia. Toki hekin pelkäävät kuolemaa ja tuomiota, mutta koska Henki asuu ja vaikuttaa heissä, he kaipaavat Jeesusta ja sanovat yhdessä: "Tule, Herra Jeesus!"

Joku varmaan kysyy, mistä saamme sellaisen rohkeuden, ettemme pelkää tuomiota. Me pikemminkin odotamme sitä, vaikka jumalattomat ihmiset eivät halua kuulla puhuttavankaan mistään tuomiosta. Voimme vastata, että se johtuu Kristuksen rakkaudesta. Olemme oppineet tuntemaan rakkauden, jolla Jumala on rakastanut meitä Kristuksessa, ja uskomme siihen. Siksi pelko on hävinnyt sydämistämme ja olemme alkaneet odottaa Herran paluuta.  

Rakkaus rakentaa yhteyttä. Keskinäinen hyväksyntä ja toinen toisensa kunnioittaminen avaavat yhteisöllisyyttä.  Usko auttaa yhteiseen luottamukseen.  Kirkko on kokonaisena Jumalan kansana osallinen Kristuksen tuomasta sovinnosta Jumalan ja ihmisten kesken.   Niinpä lukukappaleemmekin puhuu Jumalan antamasta avusta kokonaisen kansan yhteisenä pelastuksena:

Mutta sinun kansasi pelastuu,
pelastuu jokainen, jonka nimi on kirjoitettu kirjaan.

Tämä yhdessä olo  ulottuu myös tulevaan elämään asti.  Jumala pitää huolen omistaan. Siksi hänen kansaansa kuuluva, hänen perheeseensä liitetty, Jumalan lapseuden saaneena, saa rohkeasti kurottautua sitä tulevaisuutta kohti, johon Jumala meidät johdattaa.

Alister E. McGrath kirjoittaa teoksessaan Kristillisen uskon perusteet.:

On syytä huomata, että Uuden testamentin taivasta koskevat vertaukset ovat luonteeltaan vahvasti yhteisöllisiä: taivas on esitetty esimerkiksi pitoina, hääjuhlana tai kaupunkina - uutena Jerusalemina. Taivaan tai ikuisen elämän yksilölliset tulkinnat torjutaan myös siksi, että Jumala tulkitaan Kolminaisuudeksi. Ikuinen elämä ei ole  projektiota ihmisen yksilöllisestä olemassaolosta, vaan se on osallisuutta rakastavan Jumalan yhteydestä yhdessä lunastetun yhteisön kanssa.

Taivaassa Jumalan luona ei enää ole pahaa, ei painostusta, ei sortoa, eikä mitään vaivaa.  Kaiken pahan perimmäisin alkuperä joutuu vastuuseen pahuudestaan, mitä se on saanut aikaan elämää ja kaikkea muutakin Jumalan luomaa hävittäessään. Perkeleelle on määrätty ikuinen eristys Jumalan luota. Näin se ei enää pääse tekemään mitään vahinkoa Jumalan luomakunnalle.  Silloin luontokin palaa alkuperäiseen olemukseensa niin, että kaikki on jälleen hyvää.  Taivaan ihanuus on uudistetun paratiisin täydellisyyttä. Elämä on ikuista onnea ja hyvyyttä.

Tästä pahan pois kitkemisestä ja sen seurauksena Jumalan omille tulevasta ikuisesta onnesta kertoo 25.6.1530 julkaistu Augsburgin tunnustus  seuraavin sanoin:

Edelleen seurakuntamme opettavat,  että Kristus on aikojen täyttyessä ilmestyvä tuomiolle ja herättävä  kaikki kuolleet; hurskaille ja valituille hän antaa iankaikkisen elämän ja pysyvän ilon, mutta jumalattomat ihmiset ja perkeleet hän  tuomitsee ikuiseen piinaan.

Ikuinen oikeudenmukaisuus, täydellinen vanhurskaus, valtaisa valon esiintulo, Jumalan kirkkauden loiste valaisee mielemme ihanalla säihkeellään, kun saamme katsella Jumalaa kasvoista kasvoihin, häntä joka meitä rakastaa ja tahtoo vetää luokseen iki-ilosta osalliseksi pääsemään.

Danielin kirjasta, luvusta 12

Lopun hetkellä astuu esiin Mikael,
suuri enkeliruhtinas,
joka seisoo kansasi suojana.
Ja tulee ahdistuksen aika,
jonka kaltaista ei ole ollut
siitä alkaen, kun kansoja on ollut,
aina tuohon aikaan saakka.
Mutta sinun kansasi pelastuu,
pelastuu jokainen, jonka nimi on kirjoitettu kirjaan.
Monet maan tomussa nukkuvista heräävät,
toiset ikuiseen elämään,
toiset häpeään ja ikuiseen kauhuun.
Oikeat opettajat loistavat
niin kuin säteilevä taivaankansi,
ja ne, jotka ovat opastaneet monia vanhurskauteen,
loistavat kuin tähdet,
aina ja ikuisesti.

89 kommenttia

  • Matias Roto sanoo:

    Tuomiosunnuntain aihetta esitellään ja tekstit näytetään täällä

    https://www.kirkkovuosikalenteri.fi/kalenteripaiva/sunnuntai-21-11-2021/

    Domsöndagens tema presenteras jämte texterna förevisas här

    https://www.kyrkoarskalendern.fi/kalendar-dag/sondag-21-11-2021/

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Tarja Parkkila sanoo:

    Matias

    Olemme pitkäaikaisia väittelykymppaneita, joten rohkenen esittää myötätuntoni ja osanottoni lapsesi poismenon johdosta. Vaikka siitä onkin kulunut jo vuosikymmeniä, ja todennäköisesti pahin suru on siirtynyt loitommalle, ei se koskaan pois pyyhkiydy, eikä kai ole tarkoitustakaan. Niin kauan me elämme, kun joku muistaa meidät, ruumiillisestikin.

    Monet haluavat uskoa ruumiiden ylösnousemukseenkin siitä syystä, että haluavat nähdä omaisensa entisessä olomuodossaan, itsekkäistä syistä, oman kaipauksensa tähden ja ikäänkuin pois otetun palautuksena, mutta siihen sisältyy niin paljon kysymyksiä, joihin ei ole vastauksia.

    Henkilökohtaisesti ajatteleen, että mehän emme tiedä sen poismenneen tahtoa, tai olotilaa poismenon jälkeen, jos olotila vaikka kuinka hyvä ja ihana lienee, niin miksi hän haluaisi palata takaisin, nousta ylös. Olen kuullut sanottavan, että mitä suurempi jälkeenjääneiden suru on, sitä suurempi on este poislähteneen sielun matkalla eteenpäin jonnekkin ihanuuteen ja hän jää vain lähistölle, murehtimaan murehtijoiden kanssa, koska säälii heitä.

    Näin sen voi sieluopissa ajatella, olen sieluoppiin hiukan kallellaan ja se johtuu vain erään Eleasarin kauniista sanoista Masadan vuorella, Joosefuksen välittäminä.

    ”Näkymättämänä se siihen tulee ja näkymättömänä se siitä lähtee, ja kaikki mihin sielu koskee, se elää, ja mistä se lähtee, se kuolee. ” Ei sitä voi todistaa, ei siitä voi sanoa, että se on totta, mutta on se lohdullinen ajatus jos lohtua kaipaa ja lause antaa ymmärtää, että sielu ei kuole vaikka ihminen kuolee, vaan sielu LÄHTEE.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Tarja

      Kiitos osanotosta.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Tarja

      Mainitsit Eleasar Ben Jairin, joka toimi seloottikapinallisten johtajana ja vuodesta 68 jKr. alkaen oli linnoittautunut Masadan vuorelle. Hän pystyi pitämään puoliaan kymmentuhantista roomalaisjoukkoa vastaan aina vuoteen 72 jKr. asti.

      Kuningas Herodes oli rakennuttanut Masadaan temppeli, kylpylä ja kaksi kaunista palatsia. Vuoren huipulla oli myö synagoga.

      Vuori oli pitkään unohduksissa, mutta vuonna 1942 se tuli uudelleen ihmisten tietoisuuteen. Tähän vaikuttivat tutkimusmatkailija Samuel W. Wolcott ja brittiläinen maalari W. Tipping , jotka kävivät siellä.

      Nykyään Masadan vuorta on entisöity vastaamaan historiallista tilaansa. Se on kuulunut UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuodesta 2001 lähtien.

      Joten tällaisia ajatuksia Masadassa elämänsä lopulla vaikuttaneen Eleasar Ben Jairin maininnasta.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Reino Suni sanoo:

    Olet todella maininnut että kun pappi on antanut kasteen ja ihminen on suorittanut kirkollisveronsa niin jumalasi Pyhä Henki antaa uuden ruumiin. Ystävällisesti kerrot minkälainen tämä uusi ruumis on ?

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Reino

      Kiitos puheenvuorostasi ja kiitos kysymyksestäsi.

      1) Kaste todellakin vie jokaisen uskovan iankaikkiseen elämään.

      2) Kirkollisveron tehtävänä on huolehtia jäsenmaksusta yhteiskuntamme kannalta kaikkein mielekkäimmällä tavalla. Näin vältetään turhaa kaksinkertaista työtä tekemällä samoja asioita kahdella eri taholla rinnakkaisina tapahtumina.

      3) Ylösnousemusruumiista on hyvänä esimerkkinä opetuslapsille ilmestynyt Vapahtajamme. Samaan aikaan niin entinen, että saattoi jopa syödä opetuslastensa nähden, ja samaan aikaan niin riippumaton meidän ajan ja paikan rajoista että saattoi yhtä aikaa ilmestyä sekä Emmauksessa että Jerusalemissa eivätkä häntä estäneet lukitut ovat suljetussa huoneessa.

      Paavalin kuvauksessa 1. Kor. 15. luvussa vertaus vehnän jyvästä antaa hyvin vertauskuvan erojen ja yhtäläisyyksien välillä. Samaan aikaan niin samanlainen, että vehnän siemenestä tulee vehnä eikä joku vilja, ja samaan aikaan niin erilainen, että Paavali puhuu maallisista ruumiista ja taivaallisista eli tässä mielessä hengellisistä ruumiista(, jota ei saa sotkea ruumiittomiin henkiin).

      Mielestäni erään miehen vastaus kuvaa aika hyvin ylösnousemuksen muutosta, kun hän yhdellä sanalla yritti kertoa taivaan ylivoimaisuutta nykyiseen elämään verrattuna: ”Toisenlaista.” Kunhan vain pidetään mielessä se että samaan aikaan jotakin niin samanlaista, että toivon mukaan saamme kaikki tunnistaa toinen toisemme perille päässeiden joukossa, kun koko taisteleva kirkko on päässyt perille ja näin siitä on tullut voittajien kirkko.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Reino Suni sanoo:

      Et vastannyt kysynyjseeni, Mikä on uusis ruumis ja sen elämä eteenpäinn ?

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Reino

      Yritin parhaani mukaan vastata kysymykseesi, mutta ilmeisesti olin kuitenkin epäselvä.

      Yritänpä siis vielä sanoa sen toisin sanoin:

      Ylösnousemusruumis on niin paljon jatkumoa nykyiselle ruumiille, että meidät voidaan tunnistaa ja kyseessä on todellakin ruumis, mutta samaan aikaan niin paljon täydellisempi, ettei enää ole mitään tämän ajan vaivoja eikä muitakaan haittoja eivätkä monet tämän ajan elämää säätelevät rajoitukset voi estää elämää uudessa täydellisemmässä muodossa.

      Katekismus 2000 esittelee meille ruumiin ylösnousemusta tässä osoitteessa:

      https://katekismus.fi/uskontunnustus/23.html

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

    Matias Roto:””Rakkaus rakentaa yhteyttä. Keskinäinen hyväksyntä ja toinen toisensa kunnioittaminen avaavat yhteisöllisyyttä. Usko auttaa yhteiseen luottamukseen. Kirkko on kokonaisena Jumalan kansana osallinen Kristuksen tuomasta sovinnosta Jumalan ja ihmisten kesken.””

    Entäpä KUN saman kirkon ja saman kansan jäsenet alkavat sotimaan keskenään?

    Siis mitä on ”viisaus”, pitääkö ”viisaus” matias Roton esittämää ja sisällissotaan joutunutta kansaa yntä aikaa mahdollisena, kyllä pitää, eikö olekkin todella ”viisasta”?

    1. Kor. 1:20 Missä ovat viisaat? Missä kirjanoppineet? Missä tämän maailman älyniekat? Eikö Jumala ole tehnyt maailman viisautta hullutukseksi?

    1. Kor. 1:27 vaan sen, mikä on hulluutta maailmalle, sen Jumala valitsi saattaaksensa viisaat häpeään, ja sen, mikä on heikkoa maailmassa, sen Jumala valitsi saattaaksensa sen, mikä väkevää on, häpeään,

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Kiitos puheenvuorostasi ja kiitos kysymyksistäsi

      1) Sodat eivät ole mitenkään rakkauden ilmauksia vaan esimerkkejä kokonaisten kansojen välisistä ristiriidoista.

      Sen sijaan on aican perusteltua puolustaa omaa maataan, kun vihamielinen valta hyökkää omaa yhteiskuntaa vastaan.

      Tästä on esimerkkinä Paavalilla Roomalaiskirjeen luvun 13 alku, josta Wille Riekkinen on tehnyt erittäin hyvän väitöskirjan.

      Roomalaiskirje:

      13:1 Jokainen olkoon alamainen sille esivallalle, jonka vallan alla hän on. Sillä ei ole esivaltaa muutoin kuin Jumalalta; ne, jotka ovat, ovat Jumalan asettamat. >> Jakeen lisätiedot 13:2 Sentähden, joka asettuu esivaltaa vastaan, se nousee Jumalan säätämystä vastaan; mutta jotka nousevat vastaan, tuottavat itsellensä tuomion. 13:3 Sillä hallitusmiehet eivät ole niiden pelkona, jotka tekevät hyvää, vaan niiden, jotka tekevät pahaa. Jos siis tahdot olla esivaltaa pelkäämättä, niin tee sitä, mikä hyvää on, ja sinä saat siltä kiitoksen; 13:4 sillä se on Jumalan palvelija, sinulle hyväksi. Mutta jos pahaa teet, niin pelkää; sillä se ei miekkaa turhaan kanna, koska se on Jumalan palvelija, kostaja sen rankaisemiseksi, joka pahaa tekee. 13:5 Siksi tulee olla alamainen, ei ainoastaan rangaistuksen tähden, vaan myös omantunnon tähden. 13:6 Sentähdenhän te verojakin maksatte. Sillä he ovat Jumalan palvelusmiehiä, ahkeroiden virassansa juuri sitä varten. 13:7 Antakaa kaikille, mitä annettava on: kenelle vero, sille vero, kenelle tulli, sille tulli, kenelle pelko, sille pelko, kenelle kunnia, sille kunnia. 13:8 Älkää olko kenellekään mitään velkaa, muuta kuin että toisianne rakastatte; sillä joka toistansa rakastaa, se on lain täyttänyt.

      2) Jo ylhäällä puhutaan ”oikeista opettajista”, vanhassa käännöksessä ”taidollisista opettajista” Jumalan käytössä loistamassa kuin tähdet taivaalla. Samalla sanalla on myös merkitys ”viisaat opettajat”, joten jo käsittelemäni teksti suosittelee oikea viisautta ja taidollisuutta jotta voisi toimia oikein.

      Tähän viittaa myös Sananlaskut useamman kerran mm seuraavat kohdat

      Sananlaskut:

      4:5 Hanki viisautta, hanki ymmärrystä, älä sitä unhota, älä väisty pois minun suuni sanoista.

      4:7 Viisauden alku on: hanki viisautta, ja kaikella muulla hankkimallasi hanki ymmärrystä.

      Joten kyllä tämä on aivan linjassa aikansa oppineimman juutalaisen Jeesuksen opetuksenkin mukaan. Hänkin sanoo, että totuus tekee meistä vapaita.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Ari Pasanen sanoo:

      Matias Roto siis puhe ei ollut KANSOJEN välisistä sodista vaan SUOMEN sisällissodasta.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Suomen sisällissodan alkutahtina oli se, että Lenin noin kaksi viikkoa itsenäisuutemme tunnustamisen jälkeen määräsi erään sotilaallisen osastonsa valtaamaan Suomen saadakseen täällä edustamansa ideologian valtaan. Sitä varten hän antoi ohjeekseen, jos mahdollista, pyytää mukaan punaisia osastoja.

      Nuo venäläiset saatiin riisutuksi aseista, ainakin jonkin verran, mutta rähinät olivat jo alkaneet eikä kehitystä sitten enää saatu pysähtymään.

      Seurauksena oli järkyttäviä ihmiskohtaloita eri puolella armasta synnyinmaatamme.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Ari Pasanen sanoo:

      Martti Pentti kovin tuntuu selittelysi tutun tuntuiselta, eikö vastaava löydy Raamatun alusta, Aatami ja Eeva selittelivät etten minä mutta kun ….?

      Onko tosiaan niin helppoa saada uskonveljet tappamaan toisiaan?

      Entäpä mitä ajattelet kun oman seurakunnan pappi ei hautaa omaa seurakuntalaista kirkon hautuumaalle, kuka tässä on ”vedättäjä”?

      Tuostaselityksestäsi senverran ettei sitä heti löydy sisällissodan synty syyksi googlaamalla, en siis löytänyt edes mainintaa, miksiköhän?

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Ari Pasanen sanoo:

      Anteeksi kauheasti, nyt meni väärä nimi selittäjäksi, piti olla Matias Roto.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      1) Tietoni perustuu erään asiantuntijan pitämään luentoon, jonka olen saanut kuulla.

      2) Ihmettelysi siitä, miksi uskovaiset tappavat toisiaan sodassa, osoittaa vain ettet ota tosissasi sitä, että synti asuu meissä ihmisissä aina kuolemaamme asti myös silloin kun olemme kristittyjä.

      Muista että Kristuksen tähden olemme yhtä aikaa sekä syntisiä että vanhurskaita. Itsessämme syntisiä ja Kristuksessa vanhurskautettuja.

      On siis nähtävä tämä realiteetti ihmiskunnan lankeemuksen syvyydestä ja Kristuksen armon suuruudesta.

      Ihmisen pelastumiseksi eli vanhurskauttavan uskon vastaanottamiseksi ihminen ei voi itse itseään millään auttaa. Itse ei voi itseään vetää ylös omasta tukastaan, vaan tarvitaan kirkkoa ja kirkon sananpalvelijoita armovälineitä eli pelastukseen johtavia Jumalan sanaa ja sakramentteja hoitamaan ja näiden välityksellä Pyhän Hengen lahjaa välittämään.

      Tästä puhuu jo yllä oleva lukukappalekin.

      Oikeat opettajat loistavat niin kuin säteilevä taivaankansi, ja ne, jotka ovat opastaneet monia vanhurskauteen, loistavat kuin tähdet, aina ja ikuisesti.

      Augsburgin tunnustus sanoo tästä viran välttämättömyydestä vanhurskauttavan uskon syntymiseen johtavien armovälineitten hoitamisesta seuraavaa:

      V Kirkon virka

      Jotta saisimme tämän uskon, on asetettu evankeliumin opettamisen ja sakramenttien jakamisen virka. Sanaa ja sakramentteja välineinä käyttäen lahjoitetaan Pyhä Henki, joka niissä, jotka kuulevat evankeliumin, vaikuttaa uskon missä ja milloin Jumala hyväksi näkee. Toisin sanoen Jumala vanhurskauttaa Kristuksen tähden eikä meidän ansiomme tähden ne, jotka uskovat, että heidän Kristuksen tähden otetaan armoon, jotta me uskon kautta (Gal. 3:14) saisimme luvatun Hengen (Gal. 3). Seurakuntamme tuomitsevat kasteenuusijat ja muut, 9 jotka katsovat, että Pyhä Henki tulee ihmisiin ilman ulkonaisen sanan välitystä heidän omien valmistelujensa ja tekojensa avulla.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Seppo Heinola sanoo:

      ”…että Lenin noin kaksi viikkoa itsenäisuutemme tunnustamisen jälkeen määräsi erään sotilaallisen osastonsa valtaamaan Suomen saadakseen täällä edustamansa ideologian valtaan.”

      Tämähän oli mielenkiintoista, mikä on autenttinen lähde?

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Seppo

      Kiitos kommentista ja erittäin hyvästä kysymyksestä.

      Luennoitsija ei erikseen maininnut yksittäisten tapausten lähteitä, vaan tavanomaisen luentotyylinsä mukaisesti kertoi vain tapahtumien kulun. Joten en pysty vastaamaan kysymykseesi.

      Edellä ollut puheenvuoroni ei ollut tarkoitettu tämän ketjun linjasta poikkeavan keskustelun avaukseksi vaan ainoastaan lyhyeksi vastaukseksi Arin tekemään kysymykseen, miksi uskovatkin voivat tehdä pahaa toisilleen.

      Siihen liittyen otin tämän hänen mainitsemansa sisällissotamme ulkoa päin tulleen aloitteen näkökulmaksi siihen, ettei historian tapauksia pidä arvioida vain ulkonaisten seurauksina näkyvien tuloksien mukaan vaan on myös nähtävä, mistä ne ovat peräisin.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Seppo Heinola sanoo:

      Kiitos Matias, olen pitkään ikääni tutkinut paljon Suomen onnetonta sisällistaa, josta vapaussodan nimellä pidin ekan esitelmäni (Länkipohjantaistelusta) jo 13 vuotiaana oppikoulun II luokalla. Sitten kirjoittaessani kirjan pari vuotta sitten Mannerheimista tututuin asian uudestaan. Syyt sodan syttymiseen ja etenkin muuttumiseen veljessodaksi olivat varsin moninaiset lähtökohtanaan jo teollinen vallankumous ja työväestön raju kurjistuminen, myös ensimmäisen työväenenemmistöisen eduskunnan valkoisten tilaama hajottaminen oli demokratian uskomaan alkaneille raju pettymys. Sodan molempien osapuolten tavoitteet olivat ymmärrettäviä ja hyväksyttäviä , mutta keinot eivät .

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Seppo

      Kiitos puheenvuorostasi

      Sodan puhkeamiseen johtavia tekijöitä oli todellakin monia. Näiden eri osatekijöitten yhteisvaikutusta lienee se, että tilanne lopulta laukesi kansaamme jakavaksi aseelliseksi tapahtumaksi.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Tarja Parkkila sanoo:

    Matias Arille

    ”Muista että Kristuksen tähden olemme yhtä aikaa sekä syntisiä, että vanhurskaita. Itsessämme syntisiä ja Kristuksessa vanhurskautettuja. ”

    Tämä tarkoittanee, että viran puolesta esitetään hyvää ihmistä, mutta yksityisesti tehdään mitä lystää, Ja sitten haukutaan fariseuksia, että he eivät itse tee kuten opettavat.

    Paavitkin esittävät julkisesti olevansa selibaatissa ja kilvoittelussa ja yksityisesti ja salassa pitävät naisia ja saavat lapsia, mutta heistä ei saa puhua. Ja pyhyyteen mennään.

    Itse ole sitä mieltä, että sisäpuoli pitää olla samanlainen, kuin on ulkopuoli ja myös toisinpäin, koska jakaantunut persoonallisuus katsotaan mielenhäiriöksi, eikä kenenkään pidä tavoitella senkaltaista epäluotettavuutta itselleen.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Tarja

      Kiitos puheenvuorostasi.

      Mielestäni nostat esille kahta eri tasoa olevia kysymyksiä

      toisaalta ihmisen olemukseen kuuluvasta syntisyydestä ja Vapahtajamme armahduksesta

      ja toisaalta erilaisten järjestelmien vallitessa tapahtuva ulkokultainen käyttäytyminen.

      Kysymys olemuksemme perusteista Aadamin ja Kristuksen jälkeläisinä koskettaa koko persoonaamme ja sen vaikutukset näkyvät kaikessa mitä teemme. Parhainkaan pyrkimyksemme ei koskaan ole täydellistä meissä asuvan synnin takia. Vasta iankaikkisuudessa meidän syntisyytemme lakkaa, kun ylösnousemusruumiissa saamme elää uudessa kirkastuneessa ruumiissa.

      Erilaisten oikeusjärjestelmien vallitessa tapahtuneet virallisten säännösten vastaiset poikkeamat ovat kunakin aikana hyvinkin erilaisia aina kulloinkin vallalla olevan lainsäädännön mukaisin mutkin. Ulkokullaisuudessa siis on vielä eroa siinä, johtuuko se ihmisten omista elämäntilanteista vaiko yhteiskunnan sellaisista säädöksistä, jotka koetaan oman oikeustajun vastaisiksi.

      Poliittisista ulkokultaisista ilmiöistä tuhoisimpia ovat sellaiset, missä muka ihmisoikeuskysymyksien varjolla jossain maassa järjestetään vallankumousta vaikka sen syynä onkin halu päästä kyseisen maan rikkauksiin käsiksi.

      Tai toisena esimerkkinä se, että halutaan vähentää jollekin maalle lankeavaa suurehkoa kansainvälistä avustussummaa moittimalla maan hallitusta kansansa etujen laiminlyönneistä Jne.

      Uutisointi ei aina kerro todellisia motiiveja vaan ainoastaan esittejiensä julkisivun ”kilven kiilloituksen”. ”Potemkinin kulissit” siis ovat edelleenkin ajankohtaista päivän politiikkaa eikä ainoastaan ruhtinas Grigori Potjomkin toimintaa keisarinna Katariina II:n aikana Krimillä vuonna 1787.

      Esimerkkinä sellaisesta ettei kansa ole mukana joissain säädöksissä voidaan suomalaisen kieltolain ajan lisäksi mainita vanhempikin esimerkki, joka liittyy puheenvuoroosi.

      Keskiaikana länsimaiseen kirkkoon tullut säännöstö pappien naimattomuudesta ei meidän maassamme koskaan tullut sen paremmin papiston kuin kansan oikeustajun hyväksymiksi. Niinpä pappien vaimojen nimikkeiksi tulikin eräänlainen papin taloudenhoidosta vastaava forsia. Paikallisten veronkerääjien tehtäviin kuuluikin sitten veronkannon yhteydessä kerätä myös pappien ”aviottomista” lapsista maksuun pantu ylimääräinen vero.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

    Matias Roto Jeesus tuli kutsumaan syntisiä parannukseen, Hän myös sanoo etteivät terveet tarvitse parantajaa, siis miten Jeesus parantaa ihmisen?

    Siis kun kerran sanot olevasi yhä syntinen niin miksi et tee paranusta niinkuin Jeesus kutsuu?

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

    Ari

    Olen uudestisyntynyt Jumalan lapseksi jo 23.4.1944. Siis jo tuolloin sain vastaanottaa uskon Jeesukseen. Silloin pyhän kasteen toimituksessa sain vastaanottaa Pyhän Hengen lahjan. Jumalan sana tämän lupaa ja siihen saamme panna kaiken toivomme.

    ” — kaste —- niin te saatte Pyhän Hengen lahjan —” Ap.t. 2:38-39.

    Joten kysymyksessäsi siis oletat jotain täysin asian vierestä menevää hutia, harhaa.

    Olen aikoinaan tehnyt tutkielman Raamatun parannus -käsitteestä.

    Sain tulokseksi että parannus on aina kytköksissä kasteeseen. Jos joku ei ole saanut kastetta, niin hän saa vastaanottaa parannuksen pyhän kasteen toimituksessa. Mutta jos joku on jo saanut kasteen, niin parannus merkitsee hänelle kasteen armoon palaamista.

    Tunnustuskirjamme Augsburgin tunnustus puhuu tästä jälkimmäisestä erittäin selkeästi.

    XII Parannus

    Parannuksesta seurakuntamme opettavat, että ne, jotka ovat kasteen jälkeen langenneet, voivat saada syntien anteeksiantamuksen milloin tahansa, kun he kääntyvät, ja että kirkon tulee antaa synninpäästö niille, jotka näin palaavat tehdäkseen parannuksen.

    Parannus näet sisältää varsinaisesti seuraavat kaksi asiaa.

    Toinen on katumus eli synnintunnosta johtuva pelästyminen, joka ahdistaa omaatuntoa.

    Toinen on usko, joka syntyy evankeliumista eli synninpäästöstä ja joka luottaa siihen, että synnit annetaan anteeksi Kristuksen tähden, ja antaa omalletunnolle lohdutuksen ja vapauttaa sen pelosta.

    Tämän jälkeen tulee seurata hyvien tekojen, jotka ovat parannuksen hedelmiä.

    Ne tuomitsevat kasteenuusijat, jotka väittävät, että kerran vanhurskautetut eivät voi menettää Pyhää Henkeä, samaten ne, jotka väittävät, että jotkut tässä elämässä saavuttavat sellaisen täydellisyyden, etteivät voi tehdä syntiä.

    Edelleen ne tuomitsevat novatianolaiset, jotka eivät tahtoneet antaa synninpäästöä kasteen jälkeen langenneille, kun nämä palasivat tehdäkseen parannuksen.

    Myös ne hylätään, jotka eivät opeta, että syntien anteeksiantamus saadaan uskon kautta, vaan velvoittavat meidät ansaitsemaan armon omilla hyvitysteoillamme.

    Joten huomaapa tästä, että jos joku kuvittelee tulleensa synnittömäksi niin hän on harhaisten kuvitelmien vallassa.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Ari Pasanen sanoo:

      Matias Roto kun katsot edelleen olevasi syntinen niin eikö Jeesuksen kutsu koskekkaan sinua eli kutsu parannukseen?

      Vielä miten Jeesus parantaa?

      Onko sinulla Jumalan rakkaus itsessäsi?

      Jos on niin eikö se ole Jumalan voima rakastaa Jumalaa ylikaiken ja lähimmäistä niinkuin itseään?

      Kuinka olet ottanut malkan silmästäsi että pystyt neuvomaan toisia?

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Aivan selvästi sinulla on sellainen oppi, joka on Jumalan silmissä kauhistus, koska siinä kuvitellaan synnittömyyttä ihmisen omaksi ominaisuudeksi eikä Jeesuksen Kristuksen sovintoveren voimasta anteeksi annetuksi.

      1. Joh. 1:7

      Mutta jos me valkeudessa vaellamme, niinkuin hän on valkeudessa, niin meillä on yhteys keskenämme, ja Jeesuksen Kristuksen, hänen Poikansa, veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä.

      Vaikuttaa että ymmärtämättömyyttäsi sinä olet eksyttänyt itsesi, koska näyttää että sinä edellytät ihmiseltä synnittömyyttä.

      1. Joh. 1:8

      Jos sanomme, ettei meillä ole syntiä, niin me eksytämme itsemme, ja totuus ei ole meissä.

      Vaikuttaa myös siltä että sinä omaa ymmärtämättömyyttäsi herjaat Jumalaa valehtelijaksi. Näin kapinassa häntä vastaan myös torjut Jumalan sanan totuuden luotasi.

      1. Joh. 1:10

      Jos sanomme, ettemme ole syntiä tehneet, niin me teemme hänet (Jumalan) valhettelijaksi, ja hänen sanansa ei ole meissä.

      Joten suosittelen sinulle että lopultakin otat Raamatun sanan tosissasi niin, että annat Jumalalle, yksi Jumalalla ja yksin hänen armolleen ja laupeudelleen, kunnian pelastuksestamme yksistään syntien anteeksiannon perusteella eikä millään muulla perusteella.

      1.Johanneksen kirje:

      2:1 Lapsukaiseni, tämän minä kirjoitan teille, ettette syntiä tekisi; mutta jos joku syntiä tekeekin, niin meillä on puolustaja Isän tykönä, Jeesus Kristus, joka on vanhurskas.

      2:2 Ja hän on meidän syntiemme sovitus; eikä ainoastaan meidän, vaan myös koko maailman syntien.

      Tässä jokapäiväisessä armossa ja anteeksiantamuksessa meillä on meidän turvamme ja toivomme.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

    Matias Roto tuot esille:

    1. Joh. 1:7

    Mutta jos me valkeudessa vaellamme, niinkuin hän on valkeudessa, niin meillä on yhteys keskenämme, ja Jeesuksen Kristuksen, hänen Poikansa, veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä.

    No mietippä nyt ihan ”viisaana ja ymmärtäväisenä” mitä tuo tarkoittaa, siis voiko tuo olla totta kirkon sisällä kun sen jäsenet tappavat toisiaan, vrt suomen sisällissota?

    Otetaampa nyt Joh.3

    19 Mutta tämä on tuomio, että valkeus on tullut maailmaan, ja ihmiset rakastivat pimeyttä enemmän kuin valkeutta; sillä heidän tekonsa olivat pahat. 20 Sillä jokainen, joka pahaa tekee, vihaa valkeutta eikä tule valkeuteen, ettei hänen tekojansa nuhdeltaisi.

    Mitä on rakkaus pimeyteen, eikö juuri sen näe pahoista teoista?

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Juuri siksi että me ihmiset olemme syntisiä, me tarvitsemme armahdusta ja anteeksiantoa.

      Muista Raamatun sana, että KAIKKI ovat syntiä tehneet. Siksi myös KAIKKI tarvitsevat Vapahtajaa,kaikki, todellakin kaikki. Sinä. Minä. Kaikki.

      Siksi myös kasteen välittämää sovituksen armotyötä me tarvitsemme koko elämämme ajan joka päivä uudelleen ja uudelleen. Ja koska Kristus on yksi, niin myös sovitus on yksi, Kristuksen kertakaikkinen ristin työ. Ja koska sovitus on yksi, niin myös kaste on yksi, yksi ainoa. Tämä yksi ainoa kaste riittää koko elämän ajaksi, jopa kuoleman ja ruumiin ylösnousemuksen antajaksi sekä iankaikkisen elämän lahjoittajaksi. Jumalan lapsina perimme taivaan kodin ilon ja onnen kodin, autuuden asunnon.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Muista että 1. Johanneksen kirje on kirjoitettu äsken kastetuille perheille. Siksi siinä puhutellaan kaikkia, vanhempia ja lapsia, kaikkia yhdessä, Jumalan pyhittämiä ja Jumalan edessä kasteen välityksellä syntinsä anteeksi saaneita. Ja näitä Jumalan lahjana armosta pelastettuja varoitetaan kuvittelemasta olevansa synnitöntä elämää eläviä

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Ari Pasanen sanoo:

      Matias Roto toteat:””Muista että 1. Johanneksen kirje on kirjoitettu äsken kastetuille perheille. Siksi siinä puhutellaan kaikkia, vanhempia ja lapsia, kaikkia yhdessä,””

      Edelä sitten niin kovasti todistelet että kaikki ovat syntiä TEHNEET ja tarvitsevat armahdusta, siis mitä ihmeen syntiä vauvat ovat tehneet, etkö tosiaankaan ymmärrä ristiriitaisuuttasi?

      Miksi olet eksyksissä, koska et ymmärrä kirjoituksia etkä varsinkaan Jumalan voimaa.

      Luulet omaavasi kaiken tiedon, mutta ilman rakkautta olet helisevä vaski ja kilisevä kulkunen.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Turhaan murehdit sitä, ettenkö muka tuntisi Jumalan voimaa.

      Jumalan voimasta puhumme rakkaani kanssa joka aamu ja ilta päivittäisissä rukoushetkissämme, kun luemme Isä meidän rukouksen kotikielellämme ranskaksi:

      Isä meidän, joka olet taivaissa —– sillä sinun on valtakunta

      ja v o i m a

      ja kunnia, iankaikkisesti. Aamen.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Edelleenkin huomaan sinun tappelevan Jumalan sanaa vastaan kuvitellessasi, että joku ihminen maailmassa voisi olla ilman syntiä. Näin teet tyhjäksi sen perustavan evankeliumin totuuden, että me kaikki pelastumme yksistään Jumalan armon ja hyvyyden ansiosta emmekä omien ansioittemme tai tekojemme ansiosta.

      Otapa siis kaikki -sana todesta ja totea, että kaikki, koko ihmiskunta kaikkina aikoina ja kaikkialla, siis ikään katsomatta kaikki olemme syntisiä. Ja jotta näkisit kaiken mitä pelastukseemme kuuluu riippuvan yksistään armosta, niin ota todesta myös tämä armon ja anteeksiantamuksen sana, joka koskee kaikkia uskovia.

      Roomalaiskirje:

      3:12 kaikki ovat poikenneet pois, kaikki tyynni kelvottomiksi käyneet; ei ole ketään, joka tekee sitä, mikä hyvä on, ei yhden yhtäkään.

      3:22 se Jumalan vanhurskaus, joka uskon kautta Jeesukseen Kristukseen tulee kaikkiin ja kaikille, jotka uskovat; sillä ei ole yhtään erotusta.

      3:23 Sillä kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla

      5:12 Sentähden, niinkuin yhden ihmisen kautta synti tuli maailmaan, ja synnin kautta kuolema, niin kuolema on tullut kaikkien ihmisten osaksi, koska kaikki ovat syntiä tehneet –

      5:21 että niinkuin synti on hallinnut kuolemassa, samoin armokin hallitsisi vanhurskauden kautta iankaikkiseksi elämäksi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta.

      6:3 Vai ettekö tiedä, että me kaikki, jotka olemme kastetut Kristukseen Jeesukseen, olemme hänen kuolemaansa kastetut?

      8:14 Sillä kaikki, joita Jumalan Henki kuljettaa, ovat Jumalan lapsia.

      8:32 Hän, joka ei säästänyt omaa Poikaansakaan, vaan antoi hänet alttiiksi kaikkien meidän edestämme, kuinka hän ei lahjoittaisi meille kaikkea muutakin hänen kanssansa?

      11:32 Sillä Jumala on sulkenut kaikki tottelemattomuuteen, että hän kaikkia armahtaisi.

      11:36 Sillä hänestä ja hänen kauttansa ja häneen on kaikki; hänelle kunnia iankaikkisesti! Amen.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

    Poistin Arin kommentin sopimattoman kielenkäytön vuoksi mutta vastaan siinä esitettyyn ajatukseen etteivät aidosti pyhitetyt ihmiset muka tekisi pahaa toisiaan vastaan.

    Ihmiskunnan historiasta olen kuitenkin huomannut, että juuri sellaiset yhteisöt, missä sen johto kaikkein eniten on kuvitellut olevansa aidon pyhityksen ihmisiä ja sen takia painottanut voimakkaan pyhityksen noudattamista yhteiskunnassa, ovat olleet kaikkein ahkerimpia pyövelin käyttäjiä järjestämissään pienten porukoiden hallintoonsa saamillaan paikkakunnilla.

    Jotenkin tulee mieleeni Aisopoksen, noin 620-560 eKr., satuun perustuva latinalainen tokaisu. ”Vestigia terrent”, ”jäljet pelottavat”.

    Jotenkin tähän voidaan verrata filosofi Hegelin reaktiota Ranskan vallankumoukseen ennen sen alkua ja sitten vuosi sen jälkeen, kun se oli alkanut.

    Ennen vallankumouksen alkua Hegel oli innoissaan liikkeen aatteesta: ”Vapaus, veljeys, tasa-arvoisuus”, mutta jo vuoden perästä sen valtaisan väkivallan nähtyään hän lausui hyvin suruissaan, ettei Jumalan valtakuntaa voi perustaa maan päälle 16 giljotiinin avulla.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

    Heikin blogista nousivat mieleeni opiskeluaikanani useampaan otteeseen miettimäni lähetystyön näköalojen ja motivaatioiden joukosta noussut ajatus Kristuksen takaisin tulosta lähetystyön perusteena.

    Lähetystyö on osallisuutta Jumalan valtakunnan eteenpäin menoon tässä maailmassa. Lähetystyön tavoitteenahan on kaikkien kansojen tavoittaminen ja näidenkin joukossa jokaisen ihmisen saattaminen yhteisen kirkkomme, Vapahtajamme yhteisön, Pyhän Hengen työkentän, yhteyteen pyhän kasteen opetuslapseuttamisen kautta.

    ”Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta kaikki voivat tehdä jotain”, on hyvä ohjenuora toisaalta ettei yritä liikoja ja toisaalta ettei toimettomuuttaan jätä tekemättä sitä, minkä voi tehdä.

    Tuomiosunnuntain lukukappaleemme sanoissa esiintyy rohkaisu vapautuneesti ja avoimesti työhönsä antautuen viemään sanomaa kansojen toivon puolesta, jotta Kristuksen takaisin tulon odotus saisi koitua elämän halun voimistamiseksi ja Jumalan armahtavan rakkauden ylistykseksi.

    Oikeat opettajat loistavat niin kuin säteilevä taivaankansi, ja ne, jotka ovat opastaneet monia vanhurskauteen, loistavat kuin tähdet, aina ja ikuisesti.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Matias Roto

    Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25