Miksiköhän riparin hieno idea jää hyödyntämättä ?
Parhaimmillaan ripari on todella hieno ja merkityksellinen kokemus nuorille ja ohjaajille. Leirin viimeisenä iltana on monella itku kurkussa. Onhan leiri pian ohi. Suru kertoo siitä, että leirillä on koettu jotain hyvin merkityksellistä. Parhaat leirikokemukset syntyy, kun vetäjät onnistuvat luomaan hyvän yhteistyökuvion leiriläisten, isosten ja vetäjien välille. Jos tässä perustehtävässä onnistutaan, niin kaikki sujuu mainiosti.
Vetäjiltä se vaatii hyvää tuntumaa nuorten maailmaan. Isoset ovat linkkinä ohjajien ja rippikolulaisten välillä. He ovat ehkä tärkein osa leirin onnistumista.Jollei hyviä isosia ole niin, leirin hyvä onnistuminen on hankalaa. Se että isoset ja riparilaiset tajuavat heidän oman merkityksensä leirin onnistumisessa olevan keskeistä, niin syntyy, jotakin hyvin poikkeuksellista ja hienoa. Joten ei ihme, jos viimeisenä iltana tulee suru pueseroon. Pitää pian lähteä kotiin ja nämä fiilikset jäävät.
Mistähän sitten johtunee sellainen monen kirkon työntekijän huulilta kuultu lause, ettei nuoria kiinnosta seurakunnan toiminta? Jos kuitenkin leirin viimeisenä iltana surraan joukolla leirin loppumista ? Miksi näin kummallinen tilanne kirkon rippikoulutyössää vallitsee? Minun on sitä tosi vaikea käsittää. Nuoret selkeästi kaipaisivat jatkoa ja työntekijöiden mielestä jakon järjestäminen on turhaa, koska se ei vedä.
Kirkkojärjestys määrää, että rippikoulussa käsitellään uskon keskeiset asiat oppitunneilla ja ohjataan nuoret seurakuntaelämään mukaan. Ensimmäinen osa hoidetaan oikein hyvin, mutta tuo jälkimmäinen hoidetaan vain teorian tasolla . Nuoria ei ohjata rippikoulun jälkeen oikeasti seurakunnan toimintaan. Siihen ei edes pyritä.
Eikö ole hoksattu sitä, että tuo hieno leirifiilis on riparien varsinainen salainen ase, jonka sytyttämiseen ja kunnossapitoon on laitettava kaikki voimavarat ja hankittava niitä vaikka mistä lisää. Nuorten mukaan tulo jatkossa kun riippuu täysin siitä, kyetäänkö fiilis pitämään korkealla.
Jos ja riparin hyvää fiilistä osattaisiin jatkossa hyödyntää, niin tottakai nuoret tulisivat joukolla mukaan seurakunnan toimintaan. Leirin jälkeen fiilis katoaa parissa viikossa ja sitä ennen on nuoret kutsuttava nuorteniltoihin elävöittämään koettua hyvää ilmapiiriä ja siitä on jatkettava viikottain. Silloin riparikokemus pysyy tuoreessa muistissa eikä väljähdy. Nuoret kaipaavat kokemuksellisuutta ja sitä isossa nuorten porukassa. Seurakunnan nuorisotyö kykenee sitä tarjoamaan, mikäli tämänkaltaisen nuorisotyön järjestämiseen löytyy riittävästi halua.
Näin toimien nuoret pysyvät seurakunnan yhteydessä vuosia ja saisivat tukea monissa kasvukivuissaan. Nuorilla on silloin mahdollisuus kasvaa sisään seurakuntaan ja rippikoulu toeuttaa keskeisen Kirkkojärjestyksen määräyksen.
73 kommenttia
Kaipasit Pekka Veli positiivisia näkökulmia.
Ilman rippikoulun vaikutusta en kirjoittaisi tätä tässä.
Rippikoulun opetus ja sitä seuranneet seurakuntavuodet ovat parasta, mitä omassa elämässäni on koskaan tapahtunut.
En yhtään kiistä noita aikaisemmissa kommenteissa mainittuja rippikoulun sosiaalisia puolia ja niiden tärkeyttä. Mutta eivät ne riitä selitykseksi minun kohdallani näin monen vuosikymmenen jälkeen.
Täällä puhutaan niin opettamisesta, että se on jaiken acain ja sen puute eksyttää lapset. Tämä opettamisen ”autuus” on jo näytetty juutalaisuudessa, ei ihmistä voi opettaa uskoon eli rakastamaan, syy on paatuneessa sydämessä, tarvitaan Jeesusta parantamaan.
Pekka oikeastaan oikeassa osittain olet, siis enhän oikeastaan ”tiennyt” (olin luterilainen) parannuksen välttämättömyydestä vaan oikeastaan vain sisimmässäni ”tiesin” huutaa Jumalalta apua hädässäni, ei kukaan minua opastanut parannukseen vaan aivan omassa yksinäisyydessäni huusin Jumalalta apua.
Siis ”huutoni” tuli kyllä jostain aivan sisältäni niin etten itsekkään olisi sitä jälkeenpäin ”tajunnut” jos en olisi hädän hetkellä pitänyt päiväkirjaa, siis kirjoitin vihkoon muutaman viikon pahaa oloani paperille ja vasta paljon myöhemmin kun luin sen niin tajusin siellä olleen huutoni Jumalan puoleen:”auta rakas Jumala ja anna voimia jaksaa ja jatkaa eteenpäin!” Kiitos Jumalalle että Hän kuuli ja auttoi.
Taas kerran erhdyin tähän ansaan, että aloin keskustelun. Olet kovin taitava Ari ohjaamaan keskustelua haluamaasi suuntaan. Minua surettaa ja harmitaa se miten muutat taitavasti aihetta ja otat keskustelun haltuusi.
Pekka kysyt :””Miksiköhä sitten et voi hyväksyä sitä, että muutkin huutavat ja Herra vastaa, mutta vain eri tavalla kuin sinulle.””
Ajatteletko että on olemassa monta eri tietä Jumalan valtakuntaan, siis kun Jeesus sanoo olevansa Tie, niin olisikin joitakin muitakin teitä kuten juuri Lutherin sanat tai hänen opettamansa kaste?
Perus kysymys on voiko joku toinen tehdä päätöksen toisen puolesta ”tulla uskoon/Jumalan lapseksi” ja näin sisälle Jumalan valtakuntaan ja pelastukseen? Tällä tietenkin tarkoitan vauvakastetta ja siinä luvattuja asioita? Siis opettamalla että vauva on kasteessa päässyt sisälle Jumalan valtakuntaan on juuri se mihin luterilaisittain uskovat kääntyvät missä tilanteessa tahansa eli vaikka hädän hetkellä huutavat apua Jumalalta niin senjälkeen kääntyvät siihen vanhaan isiltä perittyyn uskoonsa.
Arilla on erikoinen käsitys uskosta (Jumalaan luottamisesta), kun lapselle opetetaan Jumalasta ja kuinka Jumalaan voi luottaa, niin miten tuo pitäisi vielä valita erikseen? En ymmärrä! Uskohan syntyy uskosta, ”uskosta uskoon” niinkuin on kirjoitettu.
Jos lapsi kastetaan Kristukseen, niin eikö lapselle voi opettaa Jumalan huolenpitoa, joka kantaa myös vanhempia ja kuten on kantanut kautta koko maailman historian esi-isiä?
Eihän kukaan voi valita, mihin syntyy ja mitä kieltä oppii ja mitä kaikkea muuta lapsi saa vanhemmiltaan. Jumala on Henki, joka läsnä Sanassa ja myös Kasteessa. Emmekö luota Jumalaan, kun kastamme lapsemme ja opetamme hänelle kaikki Kristuksen Sanat?
Kyllä, näin Jumalasta syntynyt usko (luottamus) toimii.
Minä kun halusin keskustella rippikoulusta, ni kirjoitin blogin. En kuitenkaan tällä kertaa opista.
Arille oppi on hyvin tärkeä ja tätä omaa oppiaan hän jatkuvasti haluaa tuoda esiin. Siitäkin huolimatta, että kaikki kristityt tahot ovat hänen oppinsa selkeästi tuominneet vääräksi. Se ei häntä hätkähdytä lainkaan. Luulisi jo olevan aika hänen alkaa miettiä sitä voiko kakki muut kristityt olla väärässä ja vain hän oikeassa. Ei tämä ajatus on hänelle täysin vieras.
Arilla ja useilla perusluterilaisella on yksi yllättävä yhteinen piirre. Molemmille oppi ja vain oppi on erittäin tärkeä asia. Kristillinen oikea ja hyvä elämä ei. Oikeassa olemisen Perkele antaa luvan muuttaa keskustelunaiheita ja ryöstää kommenntiketju omiin tarkoituksiin. Pois blogistin toivomasta aiheesta.
Rippikoulua voisi muokata lapsia kiinostavaan suuntaan. Muokkaukselle tulisi löytyyä seurakunnan yhteinen tahtotila. Rippikoulutapahtumaan voi sisällyttää paljon jäänittävää oheistapahtumaa. Lapset kaipaavat jännitystä ja jos emme me järjestä sitä, niin lapset järjestävät sitä meille. Jännityksen luomisen voi toteuttaa yksinkertaisin ja turvallisin tavoin. Jännittävän tehtävän jälkeen lapset avoimia kuuntelemaan opetusta. Koko leiri saa ihan oman sykkeen seuraavan päivät tehtävien odotuksesta. Eikä lasten tarvitse itse ryhtyä jännitystä meille rakentamaan yhteisen karkumatkan tms. muodossa.
Opetustilanteet voi luoda järjestämällä puitteet oppimiselle otolliseksi. Paikan voi raketaan välillä muualle, kuin luokkaan ja siinä vain mielikuvitus on rajana. Mitä mahtavamman spektaakkelin nuorille järjestää, niin sitä todennnäköisempää on, että opetuksesta jää jotain mieleen. On suuri merkitys lasten yhteisillä kokemuksilla, siihen miten joukko hitsautuu yhteen. Yhteyden tarve on lapsilla erittäin merkittävä. Näitä kokemuksia voi nuorten illoissa myöhemmin hyödyntää. Vaikkapa videoiden katsomisen muodossa.
Nuoret tarvitsevat kiinnostavan näyteikkunan siitä mitä riparin jälkeen nuorten toiminnassa on luvassa. Ripari voi olla sellainen silmiä avaava tapahtuma, joka saa lapset tulemaan mukaan. Kunhan toimintaa on joka viikolle ja se alkaa heti konfirmaation jälkeen, jo samana iltana.
Harhaa on myös sellainen parannuksen teko jolla uskotaan saavutettavan Jumalan täysi hyväksyntä. Parannus on jatkuvaa taistelua ja sotaa sielunvihollista, maailmaa ja omaa vanhaa lihaa vastaan. Kukaan ei voi saada vanhurskattavaa pelastusta lopettamalla kokonaan synnin tekemisen. Laki on meille annettu siksi, että sen kautta tulee synnin tunto. Ei siksi, että sitä noudattamalla tulisimme pyhiksi. Syyllisyys vie meidät Kristusen sovitustyön omistamiseen ja sen kautta Jumalan lahjavanhurskauden omistamiseen. Parannus on jatkuvaa synnin tuntoa ja samalla Jeesuksen sovitustyön omistamista. Tähän kaste jokaista kutsuu. Myös lapsiamme. Miksi olisimme estämässä lasten tuloa Vapahtajan luo?
Ilmoita asiaton kommentti