Miksi suntiot jätetään kirkon kalenterin ulkopuolelle?

Minua harmittaa kirkossa toimivien eriarvoisten työntekijäryhmien puolesta. Heidän, jotka monessa tilanteessa ovat niitä tärkeimpiä. Kirkon arjen sankareita.

Kyselivät jostain pääkallonpaikalta tietoja uuteen kirkon kalenteriin. Mitä muutoksia on tullut ja niin pois päin. No niin, siinähän luettelin meidän työntekijät. Seurakunnan työn sankarit. Eihän meitä montaa ole Suomen seitsemänneksi pienimmässä seurakunnassa: löyty toki pappi, kanttori, diakonissa, suntio…

Vaan suntiopa ei ollutkaan kaivattu. Pitää kuulemma vetää raja johonkin kohtaan, ettei kaikkia emäntiä ja siivoojia joudu luettelemaan.

Niin, työtänsähän sekin ihminen teki, joka soitti. En tiedä, mainitaanko häntäkään kirkon kalenterissa. Kirkkohallituksen johtajien sihteerit näkyy mainitun.

Kyllä minun mielestä pitäisi suntiot mainita. On se vääryys jos ei kelpaa kirkon kalenteriin printattuun seurakunnan työntekijäjoukkoon. Sen verran tärkeä heidän palvelutehtävänsä on. Ainakin pienessä saaristoseurakunnassa. Ja kyllä minä veikkaan että suuressa kaupunkiseurakunnassa ihan samalla lailla. Suntion ne joulukirkkoon tulevat ihmiset ovella ensimmäiseksi kohtaavat. Suntion kanssa asioidaan siunauskappelilla. Suntio lähettää parin kävelemään kohti alttaria, hyvää matkaa rakastavaisille toivotellen.

Antakaa anteeksi, kirkkomme suntiot. Anteeksi kirkon kalenterin laatijoiden puolesta. He eivät taida tietää, mitä he tekevät.

 

4 kommenttia

 • Milla Hillberg sanoo:

  Ihan totta varmaan!

  Me emme vaan pappimieheni kanssa ihan ymmärtäneet tuota printattua kalenteria, jossa kirkon työntekijäjoukko… siis mikähän kalenteri se semmoinen onkaan? 🙂

  Itse olen tuntisuntiona kaupaunkiseurakunnassa ollessani kumminkin kokenut arvostusta aika hyvin, että ehkä se on seurakuntakohtaistakin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Teemu Kakkuri sanoo:

  Luovon pappi kiriottaa viisaita.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Jalava sanoo:

  Olen toiminut myös suntiona ja tiedän, mistä Timo Juntunen kirjoittaa. Suntion tehtävä on yksi tärkeimmistä kirkossa, se on selvä, ja hänet usein unohdetaan, mutta onko Kirkon kalenteri se paikka, jossa mitataan arvostusta? Minusta kalenerilla on vain käytännöllinen palvelutehtävä ja sitä selaavat ja käyttävät varsin harvat toimijat kirkossa, seurakuntalaiset tuskin lainkaan. Sen sijaan suntiota on syytä kuunnella esim. messuja valmisteltaessa ja pidettävä hänet ajantasalla. Hänellä on suora kontaksti seurakuntalaisiin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Liisa Sorsa sanoo:

  Asiaa kirjoitat. Messiaan syntymästä enkelit ilmoittivat ensin paimenille, jotka olivat yöllä paimentamassa temppelin uhrilampaita. Suntiot ovat pelastaneet monesta kiperästä tilanteesta sekä työntekijät että maallikot ainakin niissä seurakunnissa, joissa olen käynyt.

  Ilmoita asiaton kommentti