Jeesus neuvoo: kirkko radioon ja telkkariin (R)

Joskus tuntuu, että luterilainen äitikirkko tekee vääriä asioita. Kliseinen aloitus, mutta lue silti eteenpäin.

Tarkoitan tapaamme pitää sanomaa esillä. Meillä ihan peruskirkon väelläkin on näky evankelioinnista eli siitä että autetaan ihmisiä syvempään uskon iloon ja selvyyteen.

Järkeni sanoo, että yksi fiksu keino olisi ostaa ohjelma-aikaa Radio deihin ja kristillisiin tv-asemiin – niitä on nykyään kaksi, Tv7 ja Alfa tv. Sitten tekisimme yleiskirkollista luterilaista uskoa esittelevää ohjelmaa. Jeesus itse neuvoo näin: saarnatkaa katolla eli joka kotiin sähköisesti.

Mahdollisuuksia olisi vaikka miten. Välillä hyviä puhujia, sitten oppineempia teologian tuntijoita ja sekaan kaikenkarvaisia kirkollisia julkkiksia. Kaikkea ei tarvitsisi tehdä studiolla, sillä tiimi voisi nauhoittaa myös livetilanteita – Helsingissäkin tänä syksynä eräässä raamattusarjassa puhuu peräti neljä piispaa.

Rahat löytyisivät kyllä, jos tahtoa olisi. Sen verran iso firmamme on.

Meillä vierastetaan näitä uskovien kanavia, koska siellä on…köh köh…niin ”hyvää” ohjelmaa ettei sanotuksi saa. Ei sinne tolkun ihmiset eksy, vaan vain kourallinen hikiuskovia. Suuret valtakunnan kanavat tavoittavat paljon enemmän ihmisiä, joten satsaamme niihin.

Mutta niiden hinnat ovat sitä luokkaa, että voimme tehdä sinne vain vain muutaman minuutin tipsauksia. Ei niillä etsijää auteta kovinkaan montaa askelta.

Ajatellaanpa ihmistä, jolla on oikeasti haku päällä uskon asioissa. Harva sellainen viitsii lähteä kirkolle, eikä siellä ehkä niin hyödyllistä tarjontaa olisikaan.

Entä jos olisimmekin satsanneet kunnolla radioon ja telkkariin? Joka päivä vaikka kello 18-19 tulisi hyvää Kirkko kertoo -tarinaa. Kyllä etsijät sen löytäisivät, jos markkinoisimme asiaa kunnolla. Ostettais vaikka mainosaikaa valtakunnan kanaville ja tehtäis Kirkko kertoo -tunti kaikille tutuiksi.

Ja Kirkko kertoo -tunnin esitys olisi tasokasta. Ei kahden kehäraakin loputonta saarnakeskustelua, tai muuta peräkorven pastorin jutustelua, vaan hommaan panostettaisi kunnolla.

Jos tekisimme oikeita asioita, meillä olisi tällainen hanke meneillään koko ajan. Siis keillä meillä? Tarkoitan verovaroin rahoitettua luterilaista kirkkoa. Järjestöt ja herätysliikkeet ovat löytäneet nämä kanavat, mutta entä tämä mainstream evl.fi.org?

Tästä tulen siihen, miten teemme vääriä asioita. Seurakunnissa on porukkaa palkkatöissä kohtaamassa ihmisiä ja se on hyvä. Olisi kuitenkin järkevää, että osa paikallistason toiminnasta siirrettäisiin sähköisen median kautta valtakunnalliselle tasolle.

Sanotaan selvemmin. Vähennetään virkoja, esimerkiksi Kuopiosta kaksi virkaa, ja samalla höylällä käydään läpi kaikki suuret kaupungit. Se on aivan mahdollista, sillä virkoja poistuu koko ajan myös säästösyistä. Paikallisia piiri pieni pyörii toimintoja voi aina vähentää.

Virkojen leikkaamisesta kertyneellä rahalla sitten tehtäisi tasokasta valtakunnallista Kirkko kertoo -ohjelmaa edullisille radio ja tv kanaville.

Näin julistustoiminnan tulos panos -suhde muuttuisi paljon paljon tehokkaammaksi.

No, tämä on vain hurskasta toivetta, ehkä tyhmääkin. Sellaista vaan taas unelmoin, kun katselin Alfa-tv:stä Arto Antturin haastattelua. Tosi fiksu ohjelma ja silti tehty halavalla. Jotakin me nyt missataan kirkossa, kun emme osaa kunnolla hyödyntää näitä nykyajan kohtaamiskanavia.

Vai luulenko vaan? Pyöriikö jo nyt jossain mediassa sellainen ohjelma, jota peruskirkon työntekijä voi suositella seurakuntalaiselleen? Jonka ohjelmatiedot voisimme painaa paikalliseen lehteen otsikolla suosittelemme myös tätä. Mieleen tulee Jukka Norvanto, mutta onko muuta? Vinkkejä otetaan vastaan.

 1. Hyvä aihe, kiitos! Olen miettinyt tällaisena tavallisena tylsänä luterilaisena, siis en mainitsemanasi hikiuskovana, juuri samaa eli että miksi tämä äitikirkkomme ei enemmän käytä hyväkseen esim. Radio Deitä, jos ei varoja omaan kanavaan ole? TV-puolta en kummemmin tunne.

  En nyt todellakaan halua olla mikään Dein mainostaja, kysehän on sinänsä Kristityt Yhdessä ry:n kanavasta, vaan kun en muuta kristillistä radio-ohjelmaa ole löytänyt ja oma kirkkomme ei esiinny nähtävästi ja kuultavasti kuin sunnuntain messussa ynnä aamu- ja iltahartauksissa. Se on todella kummallista.

  Olen seurannut Dein ohjelmia pitkään ja todennut, että monipuolisesti siellä esiintyvät vapaat suunnat, vähemmän herätysliikkeet ja vielä vähemmän tämä tavallinen oma kirkkomme.

  Nythän puhun vain omasta kokemuksestani, mutta sitä kautta olen oppinut ymmärtämään esim. kirkon sisällä vaikuttavia erilaisia suuntauksia ja päässyt muutenkin perille tästä kirkon meiningistä.

  Itseäni puhuttelevia ohjelmia löytyy vaikka kuinka ja ohjelmisto julkaistaan viikoittain, joten mieleistä kuunneltavaa löytyy jokaiselle vähän hommaa seuraamalla.

  Omia lemppareitani ovat esim. Jukka Norvannon ”Raamattu kannesta kanteen” ja sittemmin harmikseni tauolle jäänyt Sammeli Juntusen ja Teuvo V. Riikosen ”Alusta alkaen”, jos nimen oikein muistan. Harmittaa myös lauantain helluntailaisten varsin viihdyttävän ”Ristitulta” -ohjelman loppuminen vaikken helluntailainen olekaan. Hyvät kaverit sitä vetivät ja oli kiva välillä hykerrellen kuunnella heidän letkeätä rupatteluaan.

  Arto Antturi on aina kuuntelemisen arvoinen. Nyttemmin Teemu Laajasalo vetää erinomaista keskusteluohjelmaa perjantaisin ja siellä saa kuulla mielipiteitä kirkon meiningistä laidasta laitaan erilaisten haastattelujen muodossa ynnä kerran viikossa varsin hyviä debatteja ajankohtaisista viimeisimmistä älinöistä. Tässä vain muutama oma suosikkini.

  Musiikkipuoli ei tällaista vanhempaa naisihmistä erikoisemmin innosta aamuvarhaisen tarjontaa lukuun ottamatta, mikä on tietty aivan makuasia. Välillä tulee mainoksia, koska on kyseessä kaupallinen kanava vaan ilmeisesti kontrolli pelaa, koska ovat varsin ok.

  Eli lopputulemana kanssasi vakavasti kannustan kirkkoamme hyödyntämään niin radiota kuin telkkariakin yhtenä todella varteenotettavana mahdollisuutena lähestyä paljon nykyistä tehokkaammin meitä taviskristittyjä myös näitä medioita käyttäen!

 2. ”Rahat löytyisivät kyllä, jos tahtoa olisi. Sen verran iso firmamme on.”

  Jaa-a, eiks kirkko aika köyhä nykyisin ole. Että jos ei ole enää pappejakaan varaa palkata, niin mahtaako olla rahaa omalle tv-kanavalle tai radiokanavalle?

  Kyllä siellä Radio Deillä ja TV 7:lla ihan hyvääkin ohjelmaa VÄLILLÄ tulee. Pitää vaan osata katsoa oikeaan aikaan. Kannattaa katsoa vaikka tv-ohjelma-luettelosta, että mitä katsoisi tai kysyä suosituksia kaverilta, että ei osu samaan aikaan katselemaan, kun listataan Suomen sata syntisintä pappia tai luterilaisen kirkon harhaannus näinä päivinä. Joskus tällaistakin ohjelmaa muistelen katselleeni sieltä, tai sitten olin jo nukahtanut…

Kirjoittaja

Kuula Kari
Kuula Kari
Tietokirjailija, pastori, dosentti. Pönäkät tittelit. Tosiasiassa vasta alkeisoppimäärän suorittanut kristinuskon oppilas.