Miksi moni kommentoija voi saada porttikiellon?

Verkon vapaus on sen hienous ja huonous. Yksin vapaudesta kun ei välttämättä synny mitään merkittävää, sillä kaupungit rakennetaan kurilla ja suunnittelulla.Vapauteen kuuluu aina vastuu.

Nyt on tultu tilanteeseen, jossa ylläpito joutuu harkitsemaan, laittaako eräitä aktiivisia kommentoijia jäähylle. Miksi? Koska he ylläpidon näkökulmasta käyvät ylikierroksilla ja levittävät huonoa henkeä sivustolle joko mollaamalla kristinuskoa yleisesti tai kansankirkkoa aivan erityisesti. Ei, kyse ei ole siitä ettei kristinuskoa tai kansankirkkoa sopisi arvioida ja kovistella (kyllä ne sen kestävät!), vaan siitä että sama levy pyörii ja synnyttää tympeää tunnelmaa.

(Ylläpito on saanut runsaasti palautetta tästä asiasta.)

Miksi kommentoida kristinuskoa vain siitä näkökulmasta, että se on tyhmä, tylsä ja tyhjä, jos tämän sivuston yksi tarkoitus on nimenomaan rakentaa kirkkoa ja kristillisyyttä tässä ajassa?

Miksi mäkättää kerta toisensa jälkeen kansakirkon rappiosta ja vähätellä tavallisen kirkkokansan uskoa juuri tällä sivustolla, jonka tehtävä on rakentaa kansakirkkoa?

Miksi kiihkoilla omaan raamattunäkemyksensä puolesta tällä sivustolla, jossa on tarkoitus ymmärtää Raamattua tässä ajassa ja tulkita sitä avoimesti?

Kysymyksiä voisi jatkaa loputtomiin, mutta viime kädessä kyse on tästä: jokaisella kommentoijalla on vastuu sivuston hyvästä hengestä, avoimesta ilmapiiristä ja kaikkinaisesta asiallisuudesta. Valitettavasti ylläpito joutuu aika ajoin tulkitsemaan, milloin edellä mainitut asiat toteutuvat tai eivät toteudu.

Ehdotus:

Ei tehdä kristinuskosta tai kansakirkosta puruluuta, jota jokainen itsensä aitoateistiksi tai tosiuskovaiseksi kokeva käy järsimässä ja jonka päällä ne nostavat jalkaa tyytyväisyydestä hyristen, kun ovat saaneet taas erittää ilosanomaansa.

Ryhtiä, skarppausta, kokonaisuuden huomioon ottamista ja ripaus fiksuutta peliin. Ja  ruokalusikallinen suvaitsevaisuutta. Hei, me ollaan kalustetuissa huoneissa nyt!

P.S. Jos koet, että tämä postaus ei liity sinuun, niin hyvä. Ei ollut tarkoituskaan.

46 kommenttia

 • Ilpo Vuorenoja sanoo:

  Hyvään keskustelutapaan on aina syytä kehottaa. Mielestäni blogissa kuvatut tavoitteet ovat kuitenkin liian suuret. On esim. ristiriitaista toivoa ”avointa raamatuntulkintaa” ja samalla rakentaa kirkkoa. Pikemminkin K24 on vain yksi kuva hajanaisuudesta, ei rakentamispaikka. Asiallisempaa foorumia haluaville suosittelen esim. uskojaelama.netia. Siellä rajataan keskustelu ja moderoidaan sääntöjen mukaisesti. Kristittyjen yhteyttäkin se edistää paremmin. K24:n profiili on hukassa, ja väki suppea.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ilpo Vuorenoja sanoo:

  K24 on uutispainotteinen, ja se jää välillä keskustelijoilta huomaamatta. Kotimaa uutisoi toimituksen valitsemista aiheista. Blogistien valinta on toimittamista sekin. Monipuolisemmin ja kiinnostavammin juuri kristinuskoa käsittelevät keskustelut käydään muualla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Kilpeläinen sanoo:

  En oikein ymmärrä, miksi jotkut (ehkä monetkin) ns. entiset blogistit jatkuvasti inisevät ”potkuistaan”. Hehän voivat koska tahansa perustaa oman blogisivun, johon pystyvät luomaan haluamansa säännöt ja pitää huolta, ettei profiili pääse hukkaan. Kotimaa24:llä on täysi oikeus kutsua haluamiaan blogisteja ja rakentaa omaa profiiliaan. Ei kommentoijana toimiminen ole mitenkään väharvoisempaa kuin blogisin rooli. Kyllähän siinäkin hommassa pääsee julistamaan ihan oman pään mukaan. Näinhän tämä täällä menee.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuomo Hirvi sanoo:

  Zsotzsot Hannu Kilpeläinen, en inise mistään mutta jos ylläpidon teksti kuuluu ylevästi, että se rakentaa kirkkoa ja kristillisyyttä tässä ajassa. Nonniin, siis kirkkoa rakennetaan potkaisemalla pihalle muutama vähän laitamyötäisessä seilaava veli ja sisar ja sitten kerätään herra- ja rouvaseurue keräämään kolehtia näiltä poispotkituilta ja kun ei tuo onnistunut niin pannaan ovi kokonaan kiinni. Onpa kolehti oikean henkistä ja sitä tämän ajan kristillisyyttä. Jos ymmärrän oikein niin tässä potkitaan pihalle nyt niitä kommentoijia. Totta kait K24 saa tehdä mitä tykkää mutta ei pitäisi julistaa, että täältä on luettavissa edes vähäiseltä osin kirkon taikka kristillisyyden rakentamisesta yhtään mitään vaan pelkästään heille sopivaa uskonnollisretorista agendaa. Samanmieliset hiekkalaatikolla painiskelevat voimainsa tunnossa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Samuel Suihko sanoo:

  Rehellisesti voin sanoa, että varmaan olen yksi näistä kommentoijista, joka sortuu avautumaan suutuspäissään eikä harkitse aina loppuun asti sanomisiaan.

  Mutta minusta harva voi enää väittää, että suhtautuisin kristinuskoon vain kielteisesti ja haluaisin vain kylvää riitaa. En itsekään enää ole täysin varma maailmankuvastani, telaketjuateismi on mennyttä elämää. Mutta joskus tulee suutahdettua oikein kunnolla konservatiisimmille näkemyksille, jotka koskettavat omaa ja lähipiirin elämään kuuluvia kipupisteitä.

  Toisaalta foorumin aihepiiri on sellainen, ettei se voi olla herättämättä intohimoja ja sytyttämättä erittäin tunnepohjaista keskustelua.

  Pitäisi pyrkiä vetämään vähän henkeä, ennenkuin laukoo. Siinä itsekullakin oppimista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eija Moilanen sanoo:

  Sen verran vaan, että kyllä minä tuota ylläpidon kulmaa ymmärrän. Vaikkakin uutisointi joskus saattaa olla aiheuttaja.

  Tässä olisi hyvä tilaisuus pohtia, kuinka kehitän keskustelutaitojani sen sijaan, että yrittää kehittää muiden leimalla.

  Muutama vinkki

  Älä suostu liiviin uitavaksi.

  Älä käytä yleistäen sanaa konservatiivi , ateisti, liberaali uskovainen. Tämä tapa on ihmisellä luontainen ja yleensä kohdistuu 90 % väärin ja ne % tulee oman kokemuksen kautta epämiellyttävistä tilanteista tai mielikuvista täältä. Muilla on erilaiset kokemukset ja he ärsyyntyvät.

  Mieti oletko kirjoittanut asiasta jo kymmenen kertaa? Älä palkitse aina lukemalla ja kommentoimalla niitä, jotka toistavat ainakin sen kolmekymmentä kertaa.

  Anna suositus hyvän käytöksen takia ja asian takia. Älä puolueen. Jos saat heti kymmenen suositusta, niin pohdi oletko ollut erittäin puolueellinen ja jossain määrin epäoikeudenmukainen? Siellä saattaa olla sama ”puolue” tukemassa ja muita on paljon enemmän.

  Jos on aikaa, niin ota myös muualta selvää asiasta, niin sinulla on paremmat edellytykset keskusteluun.

  Tuo asiat omista viitekehyksistä. Älä koskaan tiedä keskustelukumppaniasi paremmin hänen elämästään.

  Tätä listaa voisi vielä jatkaa , mutta olkoon.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Sonja Ottavainen sanoo:

  Sen sijaan vuodenvaihteessa aloittava uusi verkkomedia Kotimaa Pro tarjoaa vapaan blogioikeuden: uuteen sivustoon on tulossa jokaiselle käyttäjälle varattu ”Tonnin blogi” – 1000 merkin mikroblogi. – Kotimaa Pro on maksullinen ja sidoksissa Kotimaa-lehden tilaukseen.

  Yp

  Kysymyksinä ylläpidolle:

  Siis tuleeko tuo tämän nykyisen tilalle? Ja minkalaista hintaa tulossa? Ja silti pitää olla vielä Kotimaa -lehden tilaaja? Eli aineiston tuottajat maksavat? Ja 1000 merkkiä niinku nyt kommenttiin? Ja yp voipi poistella niitä?

  Kiitän vastauksista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Eijalta hyviä vinkkejä. Erityisesti tuo ”Älä suostu liiviin uitavaksi. ”

  Sonjalta aiheellinen kysymys. Minä ymmärsin asian niin, että Kotimaa Pro tulee K 24n rinnalle, mutta onko se kuitenkaan niin. Ylläpito varmaan vastaa kysymyksiin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kotimaa24 Ylläpito sanoo:

  Salme, juuri noin. Kotimaa24 jatkaa kuten tähänkin asti uutiskanavana, jossa on blogeja ja keskustelua (tällä hetkellä blogisteja on reilut 50 – osa kirjoittaa harvakseltaan). Kotimaa24 on jatkossakin ilmainen.

  Kotimaa Pro on maksullinen ja ikään kuin enemmän Kotimaa-lehden uudenlainen verkkomedia, jonka päätoimittaja on Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä. Tosin Kotimaa24:n uutiset näkyvät myös Pron perusnäkymässä eli käyttäjän ei tarvitse hyppiä sivustolta toiselle.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kotimaa24 Ylläpito sanoo:

  Sonja, Kotimaa Pro on tarkoitettu ensisijaisesti seurakuntien työntekijöille, luottamushenkilöille ja vastuunkantajille sekä vapaaehtoisille. Monet heistä saavat lehden seurakunnan tilaamana, mutta eivät läheskään kaikki. Myös yksityistilaajat saavat Kotimaa Pron, jos maksavat hieman lisää eli parikymppiä.

  ”Tonnin blogiin” idea on synnyttää myönteistä yhteisöllisyyttä, ideoiden ja esimerkiksi hauskojen tai hyödyllisten verkkolöytöjen jakamista. Toki myös nasevat mielipiteet mahtuvat 1000 merkiin. – Huom. Twitterissa on vain 140 merkkiä.

  Kotimaa Pro ei ole Kotimaa24, vaan jotain ihan muuta. Sieltä löytyy omia juttuja, uutisten syventämistä, henkilöhaastatteluja, laajempia taustajuttuja, datajournalismia, videoita jne. Lisäksi se tarjoaa Kotimaa-lehden sisällön sähköisenä sekä mm. Koulun aamun sisällön. Plus muuta.

  Ilmoita asiaton kommentti