Mihin seurakuntaan kuulut?

Lukijani.

Näillä sivuilla julkaistiin 24.8. uutinen, josta ilmenee, että Hollolasta tulee pian hyppyseurakunta. Sellaiseksi sen ristin, sillä uutisen mukaan seurakunta ei muodosta yhtenäistä maantieteellistä aluetta. Sisäiset välimatkat kasvavat kertaheitolla Lapin seurakuntien mittaan.

Seurakuntaliitokset ovat pakko, jonka sanelee talouden heikkeneminen. Mutta samalla kävin pohtimaan, miten tavallinen seurakuntalainen pysyy liitosten vauhdissa mukana. Kuinka nopeasti Keski-Suomen maakuntaan kuuluvan Kuhmoisten kunnan asukas mieltää itsensä Päijät-Hämeeseen kuuluvan Hollolan jäseneksi?

Kysyn sydän huolta täynnä, koska olen jo nyt törmännyt kastekodissa siihen, että kummien tietämys oman kotiseurakuntansa nimestä on aika hatara ainakin suurten seurakuntayhtymien alueella. Enkä itsekään ole asiasta aina kartalla, ainakaan vissin varmasti.

Tein verkkotestin huolta hälventääkseni. Kysyin Suomen kymmenen suurimman kaupungin seurakuntien ja seurakuntayhtymien kotisivuilla kysymyksen "Mihin seurakuntaan kuulun?"

Kuinka kävi? Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku ja Kuopio käyttävät hyväkseen karttapalvelua, jossa kotiosoitteensa avulla voi selvittää, minkä seurakunnan alueella asuu. Tampereen ja Oulun seurakuntayhtymien sivuilta löytyy pdf-muotoinen kartta, josta voi suunnilleen päätellä saman asian. Lahdessa on luettelo katujen nimistä ja niiden perässä lyhenteenä seurakunnan nimi.

Kouvolan sivuilta en löytänyt vihjettäkään, mihin kuuluisin. Jyväskylä taas ei vihjeitä tarvitse, koska se on yhtä ja samaa seurakuntaa.

Kuopion seurakuntayhtymän palveluliittymästä pidin eniten. Etusivulla on iso suurennuslasi hakusymbolina. Kun siihen kirjoittaa otsikon kysymyksen, parhaaksi tulokseksi nousee artikkeli Katso kartasta, mihin seurakuntaan kuulut. Siitä on linkki opaskarttanäkymään, jossa näkyvät valmiiksi seurakuntien rajat. Siten keskellä Kallaveden seurakunnan aluetta olevan Vuorisalon Hoikkasaloon muuttanut uudisasukas oivaltaa, miksi mahdollinen tervetulokirje tulee Järvi-Kuopion seurakunnan Vehmersalmen alueseurakunnasta.

Kirjavia ovat siis jäsenyyden selvittämisen apuneuvot tämän pienen verkkovierailun perusteella pääteltynä. Toki paremmalla tolalla kuin arvasin.

Sinun

Harmaa rovasti

Kirjoittaja

Jouni Parviainen

Olen palvellut pääosan työurastani sotilaiden pappina. Eläkkeelle jäätyäni katselen blogissani maailmaa lyhyinä silmäyksinä (mottona "bona, bene, breviter", noin 2000 merkkiä). Teen sen milloin asiantuntemukseni pohjalta milloin pelkällä tunteella. Käytän jäsentelyn punaisena lankana teemaa Kirjeitä Harmaan rovastin hyllystä.