Mielenterveyskuntoutujien kohtelusta

Mielenterveyskuntoutujilta pitäisi yleisesti pyytää anteeksi heidän syrjintäänsä ja ennakkoluuloista kohteluaan, jotka yhä edelleen jatkuvat yhteiskunnassa ja seurakunnissa. Ihmisten pitäisi myös tehdä parannus tästä kaikesta ja pyrkiä muuttamaan käytöstään näkyvästi ihan käytännön tasolla.

27 kommenttia

 • Mika Rantanen sanoo:

  Eräskin psykiatri ei pitänyt heidän itsensä tehtävänään ennakkoluuloista ym. puhumista yleisellä tasolla ja julkisesti. Hän katsoi sen kuuluvan lähinnä potilasyhdistyksille. Hän selvästi pakoili vastuutaan. Siis sitä, että psykiatrit julkisesti sanoisivat ihmisille, että nyt on jo korkea aika muutokseen, mitä tulee ihmisten asenteisiin ja ennakkoluuloihin. Muutokseen parempaan suuntaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Veli Pesonen sanoo:

   ”Mielenterveys” sana on leimaava. Sille ei voi mitään, jos joku kertoo olevansa mielenterveyskuntoutuja, niin asennoituminen häneen muuttuu samassa silmänräpäyksessä. Ennkkoluuloja ei voi omista ongelmista puhumalla poistaa. Sillä vain vahvistetaan niitä. Siinä tulee kuulijalle välittömästi se tunne, että tähän henkilöön on suhtauduttava toisin kuin muihin. Jos oikeasti haluaa normaalia suhtautumista, niin mielenterveys sanaa ei pidä keskustelussa ottaa esiin. Tuo ”eräs psykiatri” on ollut oikeassa. Jos ottaa tuon psykiatrin neuvosta opikseen, niin saa jatkossa normaalia suhtautumista osakseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Siis saa niin kauan osakseen normaalia kohtelua, kun ei kerro, että on mielenterveyskuntoutuja? Eikö tässä ole jotakin pahasti pielessä? Ihmisten on tehtävä parannus ennakkoluuloistaan, sanon vielä kerran. Sitä paitsi, kyllä ihmiset saavat tietää sinun olevan mielenterveyskuntoutuja jotakin kautta, vaikket itse siitä heille kertoisikaan.

   Jos tarpeeksi arvovaltaiset psykiatrit kehottaisivat julkisesti ihmisiä muutokseen ja pyrkimään muuttamaan käytöstään ihan käytännön tasolla, sillä voisi olla positiivinen vaikutus.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Monet julkkikset, esim. taiteilijat ja näyttelijät kuten Juha Hurme, ovat tulee ulos TV: ssä ongelmiensa kanssa ja saaneet aikaan luontevuuden ja myönteisyyden kasvua.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Seppo, varmaan on niinkin. Silti on vielä paljon tehtävää jäljellä tässä asiassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Vai onko se liikaa vaadittu ihmisiltä, että käytös muuttuisi parempaan suuntaan? Ei varmasti ole.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Monet pelkäävät kohdata tai heiltä puuttuu taitoa kohdata vaikeassa tilanteessa olevaa henkilöä esim. kuntoutujaa. Vertaistukea saa ainoastaan heiltä jotka ovat olleet samassa tilanteessa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Täytyy minunkin myöntää, että on ihmisiä, jotka kohtelevat mielenterveyskuntoutujia ihan hyvin. Esim. vertaistukijat, niin kuin Juha sanoi. Ei siis saa väärällä tavalla yleistää. Käytin sanaa ”ihmiset” ehkä liian laajasti aloituksessani.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Aku Ankka: ”Ankkalinnalaiset! Äänestäkää Piri Pösöä!”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Niin kuin sinun päiväsi, niin olkoon sinun voimasikin. 5. Moos. 33:25

  Ei päivää ilman velvollisuutta, ei velvollisuutta ilman sen täyttämiseen tarvittavaa voimaa.

  Tuntematon

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Oletko miettinyt miten paljon ongelmia mielenterveydelle perverssi oppi helvetistä ja siinä ikuisesti kidutettavista ihmisistä ihmisille aiheuttaa?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Katso, Jumalan valkeus opettaa luottamaan ja uskomaan Jumalaan, alistamaan kaiken hänen huomaansa, jättämään hänen huolekseen meidän hoitamisemme hänen tahtonsa mukaan, tyynesti olemaan alallaan sekä tekemään ja kärsimään erotuksetta kaiken sen, minkä hän elämässämme antaa tapahtua, ja sitten palvelemaan lähimmäistä niin kauan kuin tässä elämässä olemme.

  Martti Luther, Kirkkopostilla I, s. 542, SLEY, 1941.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Mika Rantanen mitä ajattelet kun joku kuntoutuja lukee kommenttisi eli eikö tuossa sanota että Jumala antaa tapahtua myös huonoja asioita ja ne tulee kärsiä?

   Tulee vaan mieleen millainen Isä kuva kirjoittajalla on ollut, kuinka rakastava Isä ei suojelisi lapsiaan?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Ari, oletko ns. menestysteologi, jonka mukaan kristityn ei tarvitse koskaan mitään kärsiä, ja eikä koskaan tule elämässä mitään vastoinkäymisiä, sairauksia ym.

   Luther antoi kerran neuvon, miten evankelisen kristillisyyden erottaa hurmahenkisyydestä: ”Evankelisen kristillisyyden tunnistat särkyneestä sydämestä ja koetellusta uskosta. Jos he sanovat aina vain iloitsevansa, älä usko heitä.”

   Fredrik Wislöff, Raitis usko, s. 59, Kirjaneliö, 1977.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Mika Rantanen uskon Jumalaan ja Hänen Poikaansa Jeesukseen.

   Et vastannut kysymykseen millainen Isä kuva siteeraamallasi kirjoittajalla on?

   Ajatteleppa nyt israelin kansaa VT.n puolella, eikö Jumala ollut voimallinen siunaamaan kun he elivät Jumalan tahdossa ja kuinka oli laita kun eivät eläneet? Siis nytkö Jumala olisi voimaton siunaamaan ja auttamaan lapsiaan jotka ovat kuuliaisia Jeesukselle?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Et lukenut tarkasti koko sitaattia. Siinähän sanotaan myös, että Jumala hoitaa meitä tahtonsa mukaan.

   Mutta on myös totta: ”Sillä jota Herra rakastaa, sitä hän kurittaa.” (Hebr. 12:6). Ja: Apostolien teot: 14:22 Paavali ja Barnabas vahvistivat opetuslasten sieluja ja kehottivat heitä pysymään uskossa ja sanoivat: ”Monen ahdistuksen kautta meidän pitää menemän sisälle Jumalan valtakuntaan.”

   Me elämme ”murheellisina, mutta aina iloisina”. (2. Kor. 6:10)

   Jumala auttaa vaikeuksien keskellä, niin että me kestämme ne. Osa vaikeuksista myös poistuu, mutta eivät kaikki tässä elämässä.

   Muuten Job sanoi: ”Otammehan vastaan Jumalalta hyvää, emmekö ottaisi vastaan pahaakin?” (Job. 2:10) Jumala sallii siis joskus pahaakin tapahtuvan elämässämme.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Minä armahdan sinut iankaikkisella armolla, sanoo Herra, sinun lunastajasi. Jes. 54: 8.

  Evankeliumi on iloisin ja suloisin sanoma maailmassa, sillä se ilmoittaa syntiselle maailmalle iloisia uutisia: maailma on Jumalalle niin rakas, että hän lahjoittaa sille, ei kultaa eikä hopeaa eikä kuningaskunnan, vaan kallisarvoisempaa – ainoan Poikansa ja kaikki hänen viisautensa, vanhurskautensa ja pyhyytensä, kaikki hänen ansionsa. Jos voit katsoa kaiken, minkä Jeesus kärsi, sinun tähtesi tehdyksi, olet velaton, vanhurskas ja autuas. Ota vastaan, ota vastaan! (Mark. 10:15) Kaikki tämä on sinua varten, kaikki kuuluu sinulle. Kaikki ihmiset ovat syntisiä, ei ainoakaan ole vanhurskas Jumalan edessä. Mutta kaikkien syntien tähden Jeesus kärsi ja kuoli ristillä jo vuonna kolmekymmentäkolme ja maksoi kaikkien syntivelat.

  Martin Boos (1762-1825), s. 21, Armoa armosta, SLEY, 1966. Sulku on allekirjoittaneen lisäys.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Ne, jotka ovat luopuneet Jumalasta, jäävät vaille valoa. Röyhkeän käsivarsi murskataan. Job. 38:15

  Kuinka rohkeasti julistetaankaan Jumalan kuolemaa. Kuinka surutta häntä pilkataankaan, jos hän ei suojele katastrofilta. Kuinka väkevästi saarnaavat jumalankieltäjät uskoa ihmiseen ja tieteeseen. Sen saarnan vakavasti ottava joutuu myöntämään: kristillisen ihmiskuvan haaletessa jää lopulta vain vahvemman oikeus. Ihmisellä ei ole itseisarvoa luotuna ja lunastettuna, Jumalan käsiin piirrettynä arvokkaana persoonana. Kun Job haastoi Jumalan, Herra vastasi hänelle osoittaen luomistyönsä mahtavuutta. Jumala ei avannut Jobille kärsimyksen ongelmaa, vaan haastoi hänet katsomaan kauemmas: ”Oletko käynyt meren lähteillä, oletko tutkinut syvyyden pohjan? Nousivatko eteesi tuonelan portit, saitko nähdä kuoleman varjon ovet? Oletko tutkinut maan sen ääriä myöten? Jos olet tämän kaiken tehnyt, kerro toki!” (Job. 38:16-18) Jumalan kieltäjien uho ja ylpeys tulevat vielä murtumaan. Rukoilla sopii, että se tapahtuu ennen ikuisuuteen siirtymistä. Sen jälkeen on liian myöhäistä.

  Juha Vähäsarja, Joka päivä varjelet tieni, Symbolum Oy, 2018.

  Ilmoita asiaton kommentti