Meneekö ilmastoasia pesuveden mukana?
Viime viikot on keskusteltu suorastaan kiivaasti Elokapinan mielenilmausten laittomuudesta tai laillisuudesta suhteessa oikeuteen osoittaa mieltä. Tai onko ilmaston puolesta toimiminen turvallista. Turpiin voi tulla muuallakin kuin somessa.
Keskustelu vaatimusten muodosta peittää varsinaisen asian. Voidaankin kysyä, tekeekö Elokapina toiminnallaan ilmastoasialle karhunpalveluksen?
Nähdäänkö ilmastomuutoksen torjunta vain ääriryhmän harrasteluna tai yhden puolueen kannatuksen tavoitteluna, kun sen pitäisi olla kaikkien puolueiden ja koko kansan asia?
Keskustelu mielenilmaisun laillisuudesta on melko toissijaista ja se voi tuntua jopa itse asian väistämiseltä.
Tietysti lakia pitää aina noudattaa ja on väärin esimerkiksi katkaista Mannerheimintien kaltainen liikenneväylä Helsingissä. Sitä on sinänsä turha pohtia, poliisi hoitaa hommansa.
Elokapinan kannalta manööveri on sikäli onnistunut, että sen avulla liike on päässyt huomion keskipisteeseen, mutta pääosin puhutaan vain kehyksistä ja muodoista, kun pitäisi käsitellä varsinaista asiaa.
****
Ilmastonmuutoksen torjunta on otettava tosissaan. On vastuutonta pistää pää pensaaseen ja kuvitella olevansa turvassa.
Ilmastonmuutoksen vaikutuksia taidetaan yhä vähätellä. Toimenpiteitä sitä vastaan pidetään kyllä tarpeellisina, mutta ”ne eivät saisi vaikuttaa arkeemme tai elintasoomme”, kuulee poliitikkojen sanovan.
Jos ilmaston muutosta halutaan oikeasti torjua, se varmasti vaikuttaa arkeemme. Ja ellei torjuta, vaikutukset arkeemme ovat pienellä viiveellä vielä suuremmat.
Mitä vähemmällä nyt yritämme päästä, sitä kovemmin muutokset vaikuttavat aikanaan lastemme ja heidän lastensa elämään.
Huono perustelu on sekin, että ”kun Kiina ei tee mitään, ei meidänkään tarvitse”. On tyhmää olla tekemättä mitään, ellei voi ratkaista koko ongelmaa. Ja kyllähän Kiinakin tekee.
Ilmaston muuttuminen on koronapandemiaan verrattuna sen verran hitaampaa, että voidaan yrittää olla sitä huomaamatta, tai ajatella, että meillä on aikaa palata siihen joskus myöhemmin.
On selvää, että torjuntatoimet tulee toteuttaa siten, että rasitus koskee tasapuolisesti kaikkia niin maantieteen kuin elinkeinojenkin suhteen.
****
Tampereella syntyi samantapainen välikohtaus, tai oikeastaan varsinainen välikohtaus vältettiin, kun järjestäjät osin perääntyivät.
Tampereen seurakuntien piti järjestää yhdessä sikäläisen Kristittyjen elokapinan kanssa ”surumarssi”, mielenilmaus kadonneiden ja katoamassa olevien lajien puolesta. Taustalla on tässäkin ilmastomuutoksen vaikutukset.
Ytimessä oli symbolinen arkku, jolla kuvattiin jo menetettyä luontoa.
Tapahtuma herätti niin paljon aggressiivista palautetta, että järjestäjät katsoivat, että varsinaista kulkuetta ei ollut turvallista järjestää. Kulkue peruttiin, mutta ilmastomessu sen päätteeksi luvattiin toteuttaa.
****
Miksi ilmastomuutoksen torjunta herättää aggressiivisia tunteita? Onko kyse ilmastoahdistuksesta vai pistoksesta omassatunnossa? Maailmanlopun tunnelmia ei kannata viritellä, mutta tehdään se mitä voidaan.
21 kommenttia
Elokapina on anarkistinen liike, joka pyrkii kumoamaan demokraattisen yhteiskuntajärjestyksen. Sellaisen kanssa liitoutuminen ei sovo kristityille.
Ja äläkä sinäkään Pellervo Kokkonen lausu väärää todistusta lähimmäisistäsi. Olen Raamattuun Jumalan sanana uskova kristitty siis sinun mielestäsi radikaali konservatiivi vähemmistökristitty.
Aina olen pienestä pitäen rakastanut luontoa ja eläimiä. Viljely ja varjelu on todellakin avautunut. Luonnonsuojelu on minulle itsestään selvyys.
Kommenttisi ovat leimaavia ja vihaisia. Jo niidenkin tähden tajuaa että Elokapina ei voi olla ok. Kristitty ei voi lähteä mukaan tuollaisiin aggressioihin.
Ei siinä temppelin esipihalla sentään raivon vallassa toimittu. Siellä sanottiin kyyhkysten myyjille: ”viekää pois nämä täältä”. Jotkut taiteilijat ovat nähneet tilanteen toisin ja maalanneet kyyhkyset lentämään. Eli mitään korjaamatonta vahinkoa ei aiheutunut.
Pilatus tiesi kuitenkin todellisen syyn. Kyse oli pelkästä kateudesta.
Minusta ilmastonmuutoksesta puhutaan liikaa. Pitäisi puhua ainakin yhtä paljon lajikadosta, merivesistä ja meillä vesistöistä, metsistä ja soista. Ympärillämme kiihtyvä luonnon tuho on kokonaisuus, jossa ilmakehän muuttumisesta johtuva lämpeneminen on yksi osa ja ilmiö. Mitä iloa siitä on, jos saamme päästöjä vähennettyä, mutta tuhoamme suot ja palaamme vesistöt. Ilmaston lämpeneminen ihmisen toiminnasta aiheutuvalla hiilikuormituksella on äärimmäisen vakava uhka ja ongelma. Siihen pitää politiikalla ja kuluttajavalinnoilla vaikuttaa. Mutta yhtä paljon pitäisi käyttää resurssia koko ympäristön pelastamiseen. Luonnon itsensä tähden.
En ole pitänyt tätä koskaan vahvasti uskonnollisena kysymyksenä. Ei uskontoa pidä kaikkeen sotkea.
Ahneet ja vastuuttomat eivät luopuisi penniäkään voitoistaan, jotka syntyvät luonnon hyväksikäytöstä. Suhteessa elokapinallisiin he paljastavat itsensä.
Ilmoita asiaton kommentti