Martin päivää

Eilinen Martin päivä jäi lähtemättömästi mieliimme! Seuratessamme presidentti Martti Ahtisaaren hautajaisia piirtyi mieliimme persoona , joka oli tehnyt merkittävän rauhantyön kansakuntien hyväksi. Hän kohtasi sydämellisesti kaikki ihmiset. Martti Luther, Martti Rautanen, Martti Ahtisaari! Siinäpä tämä Marttien jatkumo! Persoonan vaatimattomuus ja valtava elämäntehtävä tuli todistetuksi eri puolilta maailmaa hautajaisiin tulleiden vieraiden sanoissa. Koko Suomen kansa kunnioittaa suuren suomalaisen muistoa! Siunatkoon Kaikkivaltias armollaan myös Eevaa ja Markoa!

    • Ei taida olla paljon muuta tekemistä kuin katsoa ympärillään kutistuvaa jäälauttaa…

      Eiköhän tuon ulostulon takana ole lähinnä se, ettei omasta järjestöstä löydy paljonkaan mukavaa nostaa julkisuuteen.

      Ja onhan tuo nyt sentään parempaa, kuin tuiskia rannalla seisojille, että ’mitä te siellä virnistelette’…

  1. Mitenhän piispa ja Ruotsin ulkoministeri voivat vaikuttaa siihen, että ydinaseita omaavat maat luopuisivat niistä? Ainahan voi tietysti esittää ns. ”haisevan vastalauseen”.

    Juice Leskinenkin teki oman osansa asiassa. Kuulemma joskus laittoi omistamansa omakotitalon tontille kilven, jossa luki aivan suorasanaisesti: ”Ydinaseeton vyöhyke.” Se oli miehen toimintaa se. 🙂 🙂

  2. Ydinaseet ovat käymässä yhä vaarallisemmiksi. Jotenkin tapaamme ajatella, että kun kylmä sota loppui olisi myös ydinaseuhka loppunut. Ukarinan kriisi osoittaa kaksi asiaa. Ensiksi vastakkainasettelut voivat helposti palata takaisin. Toisekseen eri asteisilla diktatuureilla on taipumus väkivaltaisiin ja kaoottisiin vallanvaihtoihin. Joskus Putininkin aika loppuu ja tuloksena voi olla sisällissota. Kaoottisissa olosuhteissa ydinaseita voi joutua sellaisiin käsiin, joista ei ole kantamaan vastuuta pommeistaan, esim. terroristeille. On myös täysin varmaa että ainakin satojen tai tuhansien vuosien ajalla esim. USA:ssakin voi tulla levottomuuksia. Tekniikka kehittyy jatkuvasti ja tekee ydinaseiden valmistamisen yhä helpommaksi. Näin ydinasetekniikka ja valmistamisen mahdollisuus valuu yhä pienempin ja epämääräisten valtioiden käsiin. Ehkä 100 v. päästä 3D printterillä voi jo netistä printata oman atomipommin. Tällä hetkellä esim. Iranin ja Pohjois-Korean ydinaseohjelmat ovat pelottavia tosiasioita. Pitäisikin vakavasti harkita totaalista ydinaseista luopumista kun asialle voidaan vielä tehdä jotain ja pommeja on vielä vain muutamilla valtioilla.

    • Petri Kasari: ”Ensiksi vastakkainasettelut voivat helposti palata takaisin..”

      Maailmanlaajuisesti asiaa tarkistellen, eivät ne ”vastakkainasettelut” ole koskaan hävinneet, vaikka sitä tapahtuikin tilapäisesti lännen ja itäblokin välillä. Vastakkainasettelua ja eripuraa löytyi silti eri puolilta maailmaa.

      Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen seurasivat hajonneen entisen Jugoslavian sodat, Ruandan kansanmurha jne. Nykyisin on Syyrian konflikti, jossa uhriluvut alkavat jo lähentelemään miljoonaa, jos se saa jatkua kuten tähän asti jne.

      Toivottavasti ne ”ruutitynnyrit” eivät niiden eri ja lukuisten ”vastakkainasettelujen” alla räjähtele enempää.

Ilpo Nurmenniemi
Ilpo Nurmenniemi
Eläkeukkona päivästä toiseen, siinä on paras hetki tässä ja nyt.