Marginaaliin päätyvä kirkko?

K24 kirjoitti 18.12.2018: "Marraskuun loppuun mennessä kasteen sai noin 28 500 ja kuolleiden määrä oli noin 40 600".

Kehityksen suunta on selvä (ilman mitään mahtipontisia arvailuja suuntaan tai toiseen):  kirkon jäsenmäärä vähenee tasaista vauhtia ilman kirkosta eroamisiakin, kun jäseniä kuolee kastettuja enemmän.

Toisaalta, tämä kehitys kulkee samalla kohti "normaalia": kristillinen kirkko on aina voinut parhaiten ja ollut dynaamisin siellä, missä se on ollut marginaalissa ja vähemmistönä - jopa vainottuna vähemmistönä.

Ja kääntäen, kristillinen kirkko on aina ollut turmeltunein siellä, missä kytkökset maalliseen valtaan ( erit. nationalismiin) ja vallan ytimeen sekä rikkauteen ovat olleet vahvoja.

Kirkollamme on siis toivoa, kun se joutuu luopumaan etuoikeuksistaan ja (maallisen) vallankäyttäjän asemasta ja kulkee kohti köyhyyttä ja lähemmäs sen ainoaa oikeaa aarretta: Jumalan kaikkein pyhimmän armon evankeliumia.

Pitäisikö olla huolissaan - paitsi sen suhteen, kuinka kirkon toiminnasta elantonsa saavat pärjäävät ja kuinka kirkko voi jatkossa palvella vaikuttavasti siellä, mihin muu apu ei ulotu..?

Yksi asia on kuitenkin historian valossa varmaa: evankeliumi synnyttää vastustamattomasti uutta elämää kaikkialla, mihin se pääsee - vaikka se ei aivan vallan ytimeen enää yltäisikään.

Riittäkö se meille kirkon jäsenille?

Voimaannuttavaa joulua ja hyvää uutta vuotta marginaaliin ja köyhyyteen syntyneen Jumalan Pojan seurassa!

49 kommenttia

 • Jouni Turtiainen sanoo:

  Kiitos Tapio Tuomaalalle toivotuksista (olen pitänyt joulunajan some-paastoa, joten vastaaminen on viivästynyt).

  Tapio toteaa: ”Tämä (pelastus tekojen / oikeamielisyyden mukaan) käy selvästi ilmi Mat. 25 kansojen tuomiosta”.

  Ei ehkä kuitenkaan. Tuomio kylläkin: meidät tuomitaan vain tekojemme mukaan.

  Mutta jos pelastus olisi tekojen / oikeamielisyyden mukaan, kuka silloin voisi oikeasti pelastua?

  En minä ainakaan.

  Entä sinä..?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Jouni Turtiainen

  Espoonlahden ev.lut. seurakunnan kirkkoherra, joka asuu pappisvaimonsa kanssa kahden Helsingissä. Kolme aikuista lasta. Ympärivuotinen pyöräilijä.