Marawissa tuhannet kristityt yhä pakkosiirrettyinä

Vuosi sitten lokakuussa Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte julisti, että maan eteläosassa olevan Marawin kaupungin hallinnasta on saavutettu voitto taistelussa Isisiä vastaan.

Isisiin kuuluvan Maute-ryhmän taistelijat ottivat Marawin hallintaansa 23 toukokuuta 2013. Seurasi pitkä taistelu, jossa 40 prosenttia kaupungista tuhoutui ja 98 prosenttia sen asukkaista pakkosiirrettiin. Isisin taistelijat  polttivat monia rakennuksia, muun muassa kirkon ja protestanttien ylläpitämän koulun.

Kristillisen hyväntekeväisyysjärjestön Open Doors Internationalin mukaan Isisin kohteena olivat nimenomaan kristityt, joista 12 otettiin panttivangeiksi. Heidän joukossaan oli katolinen pappi.

Kaupungin vapautumisen ensimmäisenä vuosipäivänä paikalliset katoliset ja muslimijohtajat totesivat sodan lähentäneen yhteisöjään. Ne tunsivat käyneensä läpi saman taistelun.

Kaikki Marawin asukkaat eivät ole vielä palanneet koteihinsa, koska kaupungin keskusta on valtaosin raunioina. Laitakaupungilla muutamat asuin- ja liiketilat näyttävät ehjiltä, mutta niissäkin näkyy sodan jäljet. Monissa on myös armeijan karuja graffiteja: "X" tarkoittaa Isisin läsnäoloa ja "XX" aseita ja pommeja. Kaupungin jälleenrakentamisen on arvioitu maksavan ainakin miljardi dollaria.

Marawin katolisen kirkon alueellinen organisaatio auttaa sekä kristittyjä että muslimeja tarjoamalla majoitusta ja ruokaa.

"Vaikka ääri-islamistit yrittävät puhdistaa Marawin kristityistä, kaupungissa tulee aina säilymään kristitty väestönosa”, toteaa katolisen kirkon pastori Fr. Torres. Torresin mukaan katolinen kirkko auttaa alueella tällä hetkellä yli 35 000 katolista kristittyä.

Hallitus tähtää siihen, että kaupungin tässä kuussa alkaneet jälleenrakennustyöt saataisiin valmiiksi vuoden 2021 lopulla. Ensimmäisiin toimenpiteisiin kuuluu ympäristön puhdistaminen.

Lähde

Tutustu lisää Filippiinien tilanteeseen.

4 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Helppoa ei ole kenelläkään noissa maissa ja sodan jaloissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pietari Kuittinen sanoo:

  Näitä todellisten asioiden blogeja kaivataan tänne lisää! 🙂

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Open Doors sanoo:

  Kiitos palautteesta! Open Doors pyrkii uutisoimaan kristittyjen vainoista säännöllisesti myös täällä Kotimaa24:ssa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Kiitos!

   Toivottavasti nämä uutiset saavuttavat lukijat niin että he myös lukevat ne. Lähimmäisen rakkaus tuntuu ulottuvan näilläkin sivuilla vain tiettyyn marginaaliryhmään.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Open Doors

  Open Doors on vuonna 1955 perustettu kansainvälinen avustusjärjestö, joka toimii vainottujen kristittyjen auttamiseksi yli 60 kohdemaassa. Open Doors Finland ry toimii osana maailmanlaajuista Open Doors –järjestöä. Toiminta Suomessa käynnistyi keväällä 2015. Tutustu historiaamme: http://opendoors.fi/historiaa