Maailmalla keskustelupalstoja suljetaan jo

Mikään ei verkossa ole ikuista. Ei edes vihapuhe ja saman asian jankuttaminen.

Helsingin Sanomien Nyt.fi tietää kertoa, että maailmalla keskustelupalstoja suljetaan jo. Esimerkiksi tiedelehti Popular Sience lopetti keskustelupalstansa, sillä tutkimusten mukaan alatyylinen keskustelu vähensi ihmisten luottamusta käsiteltävän tiedeuutisen paikkansapitävyyteen.

Uutinen on uutinen ja keskustelu sen alla eri juttu, mutta mielikuvissa ne saattavat mennä sekaisin. Tyhmiä uutisia, puuskahtaa joku, vaikka tarkoittaa tyhmää keskustelua.

Moni media tuskailee myös moderoinin kanssa. Resurssit eivät riitä, jos sivustolla leimahtaa sanasota ja nokittelu. Kuka maksaa moderaattorin palkan? Hommaa tehneet sanovat, että siitä pitäisi saada myös likaisen työn lisää…

Lue Nyt.fi:n juttu:

Onko nettiuutisten nimettömissä kommenteissa järkeä?

Kotimaa24:ssä on kommentointi sallittu vain omalla nimellä. Mutta kun kyse on uskonnosta ja esimerkiksi seksuaalisuudesta, myös omalla nimellä voi puhua asiattomuuksia.

Kotimaa24:n kommentit ja keskustelut ovat parhaimmillaan elämän ja rosoisuuden merkki, mutta toimitukseen tuleen palautteen mukaan ne ovat myös karkottaneet monia sivustolta jopa kokonaan. Harmillista.

- Olli Seppälä -

12 kommenttia

 • Markku Stenholm sanoo:

  Monesti on kyllä ainakin englannin- ja suomenkielisessä uutisoinnissa niin, että jos jaksaa selata kommentit, niin niissä on kohinan seassa myös korjattu itse uutinen kertomaan siitä mitä todella on tapahtunut.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Joo, ei tämä sukupuolineutraalin-/tasa-arvoisen avioliittolain tiimoilta käyty keskustelu ole useinkaan vastannut mielikuvaa ”kristillisyydestä.” Kaukana siitä, mutta keskustelun pilaamiseen ei välttämättä montaa ”homous on syntiä/luonnotonta” tai ”kovasydämiset vanhauskoiset”-keskustelijaa tarvita. Moderoinnista tietysti on kyse, ja se maksaa. Siksi K24:n uudistus maksulliseksi lienee järkeenkäypä. Voi tosin olla maksavan ”kommentoijan” bannaaminen vaikeampaa?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Lahtinen sanoo:

  Maksulliseksi muuttuminen on tälle saitille ihan hyvä juttu, eipähän tule enää mieleeni tulla loppiaisen jälkeen tänne mieltään pahoittamaan. Siitä ei todellakaan viitsi maksaa.

  Kun jättää vielä Kirkko&kaupungin lukematta, niin olo paranee tuplaten!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Per-Olof Moberg sanoo:

  Kuinkahan monta ihmistä KM24:llä on karkottnut koko kirkosta, kun otsikoissa on jatkuvasti seksuaalivähemmistöjen asia, vapaa-ajattelijoiden eroa-kirkosta sivujen tulokset tai muu asia, joka ei ole oikeaa kirkollista asiaa. Täällä kommentointi on sallittua vain nimellä, hyvä niin!, mutta uutisissa haastatellaan nimettömäksi jättäyviä ja jopa blogeihin kirjoitetaan nimettöminä kirjoittamista. Kotimaa ei ole ollut tasapuolinen uutisoinnissaan koskien mm ns sukupuolineutraalia avioliittoa. Lähinnä vain toinen näkökulma on ollut esillä uutisissa, ja erityisesti kirkon virallisesta kannasta poikkeavat papiston ajatukset. Olisiko jo syytä miettiä, miksi tätä lehteä tehdään ja vielä maksatetaan sen tilaukset luottamushenkilöille kirkollisverorahoista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Kajander sanoo:

  Niin, kyllähän Kotimaan keskustelupalstakin on kirkon ääni, siinä missä Päivi Räsänen ja Kari Mäkinenkin. Viimeksi mainittuhan on todennut, että kirkko on moniääninen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Vaahtoranta sanoo:

  Jos Kotimaan keskustelupalsta tai myöskään sen uutiset olisivat ”Kirkon ääni”, olisin jo eronnut kirkosta.

  Onneksi Kirkon ääni kaikuu Uskontunnustuksessa ja Herran rukouksessa, virsien ylistyksessä ja uskovien todistuksessa. Ja joskus myös pappien ja piispojen kannanotoissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Lauri Frosti sanoo:

  Minusta on niin mukava käydä lukemassa korvasyyhyyni sopivia ja joskus sopimattomiakin juttuja ja blogeja täällä. Kommentit ovat kyllä usein piinaavan älyttömiä ja moni niin ennalta arvattavia, että ahistaa ja naurattaa. Ja vimmastuttaa.

  Yhden fiksun ääni meinaa kadota kymmenen tyhmän mölytessä. Mutta kun tyhmä ei tajua vaan olevansa tyhmä. http://www.hs.fi/ulkomaat/a1305559157792

  Mutta loppupeleissä kiitos Kotimaa24:lle olemassaolosta, kiva kun olette jaksaneet tätä työstää ja ylläpitää.

  Ihme porukka kyllä noi mielensäpahoittajat.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Lauri,

   Kun ilmaiset ”Yhden fiksun ääni meinaa kadota kymmenen tyhmän mölytessä.” niin kumpaan joukkoon luet itsesi?

   Sanot: ”Mutta kun tyhmä ei tajua vaan olevansa tyhmä”. Minun mielestäni täällä ei ole yhtään tyhmää kommentoijaa. On kyllä eri tavoin ajattelevia ja eri tavoin kantansa ilmaisevia ihmisiä. Samoin on tahallaankin ilkeileviä ja heitä, jotka kommentoivat aina maltillisen hienotunteisesti.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Kajander sanoo:

   Salme, kyllä me kaikki olemme tyhmiä. Jumala yksin on viisas.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

  Näyttää siltä, että mielipiteistä erotaan kirkosta ja nyt Kotimaa24:stä varsin herkästi, vaikka eduskunnan lainsäädännön muutos ei edes vielä ole valmis eikä se ole kirkkoa edes sitova valmiinakaan. Kirkosta erotaan mielikuvien ja -piteiden vuoksi, jotka sinällään eivät ole kirkon lopullinen päätös avioliittoon vihkimsensä suhteen! Olen ymmärtänyt, ettei edes arkkipiispan kannanotto riitä vastaamaan siihen, salliiko kirkko uuden eduskuntakannanoton (ei vielä lainmukainen päätös) mukaisen kirkollisen homoparien vihkimisen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Vaikea uskoa kenenkään erovan kirkosta jonkun mielipiteen vuoksi. Jos joku niin tekee, niin pohjalla täytyy olla aika heikko sitoutuminen jo ennestään.

  Toisaalta minuakin välillä kyllästyttää nää olemattomat keskustelut. Eihän meitä aktiivisia kommenttien kyhääjiä ole kuin muutama. Toivoisin joskus saavani aikaan kunnon keskustelua, jostakin mieltäni polttavasta asiasta. Sellaisen saaminen on aika harvinaista herkkua.

  Ilmoita asiaton kommentti