Lyhyt neuvo ym.

Jos olet syystä tai toisesta langennut johonkin syntiin, niin kannattaa rukoilla Isä Meidän rukous. Senhän katsotaan olevan eräs ripittäytymisen muoto. Varsinkin, jos lähettyvillä ei ole toista henkilöä, jolle voisi tunnustaa rikkomuksensa. Silloin tämä toimenpide voi hyvinkin olla paikallaan. Mutta älä jää vain tähän, vaan myös usko Lutherin opettamalla tavalla ja sano mielessäsi Jeesukselle: ”syntini sinun ja autuutesi (pelastuksesi) minun”.

Kaikille lukijoille yhteisesti voisi todeta virren sanoin: ”Sovitusta saarnatahan, rohkaistu siis uskomahan anteeksanto syntien. Armo kuuluu sulle juuri, sulle, raukka kurjinkin, vaikka rintaas tuska suuri kalvaa liekein polttavin. Kaikkein (kaikkien) synnit Jeesus kantoi, kaikkein tähden itsens antoi ristiin, kärsimyksihin.” (Virsikirjan virsi numero 80: 4,5) ”Sentähden olkoon teille tiettävä, miehet, rakkaat veljet (ja siskot), että teille tämän (Jeesuksen) kautta ilmoitetaan (ja julistetaan) syntein (syntien) anteeksi antamus”. (Apostolien teot 13:38)

”Jeesus, lailla Simeonin sinuun tahdon katsoa, nähdä, että autuuteni (pelastukseni ja onneni) minulla on sinussa, että autuus kaikkien (Ks. Evankeliumi Luukkaan mukaan 2: 29─32) myös on minun, syntisen.” (Virsikirjan virsi numero 48: 6) (Vuoden -38 käännöksen mukaan hurskas ja jumalinen (jumalaapelkäävä) Simeon sanoo ottaessaan Jeesus-lapsen syliinsä Jerusalemin pyhäkössä eli temppelissä: ”sillä minun silmäni ovat nähneet sinun AUTUUTESI”, kun taas vuoden -92 käännös kuuluu: ”Minun silmäni ovat nähneet sinun PELASTUKSESI”)

10 kommenttia

 • Mika Rantanen sanoo:

  Katsokaa: Jumalan Karitsa! Joh. 1:36

  Tosin ovat myös muut profeetat ennustaneet, että Kristus oli tuleva maailmaan vapahtamaan ihmiset synnistä, mutta ei yksikään heistä, ei Jesaja eikä Jeremia, ole voinut sanoa: ”Tämä se on, ottakaa hänet vastaan.” Johannes on yksin sormellaan osoittanut sitä ihmistä, jolta tulee syntien anteeksi saaminen. Hän on osoittanut Jumalan Karitsaa; sitä ei yksikään ihminen ole voinut hänen edellään tehdä. Jos siis jotakuta vaivaa synti, jos perkele ja kuolema häntä kauhistavat, niin ottakoon hän tämän saarnaajan osoituksesta vaarin; häneltä saa hän oppia, kuinka hän syntinsä voi saada anteeksi ja saada rauhan Jumalan kanssa. Katso, tällaisen ilon saattavat kaikki ihmiset, ei yksin Sakarias ja Elisabet, saada Johannes Kastajalta!

  Martti Luther, Hengellinen aarreaitta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Missä olet? 1. Moos. 3:9

  Piilotteletko sinä itseäsi häneltä, joka tahtoisi lähettää sinut tekemään siunattua työtään omalla tavallaan? Kuuntele, kun sanon sinulle: ”Herra tarvitsee sinua.” Kenties hänellä on sinun varallesi vain jokin pieni tehtävä, mutta se on tärkeä. Hän tarvitsee sinua. Älä käännä hänelle selkääsi; älä kieltäydy hänen työstään: älä aloita laatimalla itsellesi lakeja, mitä tahdot tehdä ja mitä et tahdo, vaan huuda sydämesi syvyyksistä asti: ”Tässä olen, lähetä minut.”

  W. Hay Aitken, Hiljaisiin hetkiin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  RAAMATTU TUO PELASTUKSEN

  Kysymykseen Raamatun tarkoituksesta voimme vastata yksinkertaisesti, että Raamattu on ennen kaikkea pelastuksen kirja. Tämän ilmaisee hyvin ylle merkitty vanha käännös Paavalin sanoista Timoteukselle: ”Raamattu viisastuttaa pelastukseen.” (Samoin esim. Joh. 20:31: ”Nämä ovat kirjoitetut, että te uskoisitte, että Jeesus on Kristus, Jumalan Poika, ja että teillä uskon kautta olisi elämä hänen nimessänsä.”) Raamatun sanan välityksellä ihminen ja koko ihmissuku löytää oikean paikan Jumalan suunnitelmassa. Vieläkin enemmän, sillä Raamattu on armonväline: Raamattu ei vain jaa tietoa Jumalan pelastussuunnitelmasta, vaan juuri Raamatun sana tuo pelastuksen omaksemme. Roomalaiskirjeen 10. luku selvittää tätä erityisen kirkkaasti. Pelastus ei ole jossakin kaukana, ´ylhäällä´ tai ´alhaalla´, josta ihmisen tulee sitä yrittää tavoittaa. Kristuksessa valmistettu pelastus tulee Raamatun sanan kautta meitä lähelle, meidän suuhumme ja sydämeemme. Raamattu tuo pelastuksen, sillä Sana on armonväline.

  Reijo Arkkila, Sanasta elämä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Millainen on hyvä lääkäri?

  Ihminen tarvitsee lääkäriltä kahta asiaa: ammattitaitoa ja huolenpitoa. Minulla oli aiemmin tapana puhua ihmisille näistä molemmista, sillä jokainen haluaa saada miellyttävän lääkärin, mutta sisimmässäni en kuitenkaan arvostanut huolenpitoa kovin korkealle.

  Ajattelin, että sairastuessani haluan saada etevimmän lääkärin, oli hän sitten luonteeltaan millainen hyvänsä. Monet potilaat ovat samaa mieltä, mutta siinä he erehtyvät, kuten erehdyin itsekin. A Doctor’s Guide to the Best Medical Care. (Lääkärin neuvo ja opastus parhaaseen lääketieteelliseen hoitoon.)

  Valitut Palat.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Mikael Agricolan rukouksia rukouskirjasta ”Jumalan aijnoan olcohon kijtos”

  Agricola on puolestaan lainannut nämä rukoukset skolastikko ym. Tuomas Kempiläisen (1380─1471) kirjasta ”De imitatione Christi” (Kristuksen seuraamisesta, tämä kirja on kautta aikain eräs luetuimmista kirjoista kristikunnassa.), kirkkoisä Aurelius Augustinuksen (354─430) kirjasta ”Meditationes” (Mietiskelyjä) ja humanisti ym. Erasmus Rotterdamilaisen (1465 t. 1466─1536) kirjasta ”Precationes”. (Rukoukset)

  JUMALAN TAHDON NOUDATTAMINEN (Kempiläinen) Laupias Herra Jeesus Kristus, lahjoita minulle armosi, että se tekisi työtä kanssani ja pysyisi minussa loppuun asti. Anna minun aina haluta ja tahtoa sitä, mikä on sinun mielesi mukaista ja kelpaa sinulle parhaiten. Sinun tahtosi olkoon minun tahtoni, ja minun tahtoni noudattakoon sinun tahtoasi entistä paremmin. Suo minun olla yksimielinen kanssasi, että kaipaisin ja hylkäisin samoja asioita kuin sinäkin. Anna minun kuolla pois kaikesta maailmallisesta ja olla sinun vuoksesi välittämättä maailman rakkaudesta ja ihmisten ylenkatseesta. Kaikkein eniten pyydän, että saisin levätä sinussa ja rauhoittaa sydämeni. Sinä olet todellinen sydämen rauha ja ainoa lepo. Sinusta on kaukana kaikki kovuus ja rauhattomuus. Sinun rauhassasi minä nukun ja lepään. Aamen.

  ELÄMÄNTAPOJEN PARANTAMINEN (Augustinus) Oi Herra Jumalani, anna sydämeni kaivata sinua, kaivatessaan etsiä, etsiessään löytää ja löytäessään rakastaa. Suo minun rakkaudesta sinuun välttää pahuutta, etten lankeaisi uudelleen. Herra Jumala, anna minun sydämeeni kärsivällisyyden, katumuksen ja uskon hedelminä oikeat hyvät teot. Anna silmiini kyyneleet, anna käsiini anteliaisuus. Kuninkaani, sammuta minusta lihan himot ja sytytä rakkautesi tuli. Lunastajani, aja minusta pois koreuden henki ja anna armossasi minulle sinun nöyryytesi rakkaus. Vapahtajani, poista minusta ankara viha ja suo laupeudessasi minulle kärsivällisyyden kilpi. Luojani, repäise minusta pois mielen karvaus ja anna minulle puhtaan mielen suloisuus. Laupias Isä, anna minulle täysi usko ja oikea toivo, anna palava ja kestävä rakkaus Jumalaa ja lähimmäistäni kohtaan. Valtiaani, poista minusta turhamaisuus, mielen viekkaus ja sydämen lankeemukset. Varjele suuni liiasta puheliaisuudesta ja riettauksista, lähimmäisen pilkasta ja panettelusta. Varjele minut ahneudesta, silmäni ylpeistä katseista ja vatsani ylensyönnistä. Varjele minut rikkauden himosta, vallanhimosta, kunnianhimosta ja ulkokultaisuudesta. Varjele minut mielistelystä, vaivaisten halveksimisesta, heikkojen sortamisesta ja köyhien riistämisestä. Varjele minut ahneudesta, kateudesta ja pilkkaamisesta. Herra, joka olet minut tehnyt, poista minusta kiivaus, itsepäisyys, laiskuus, uneliaisuus ja velttous. Varjele minut sydämen sokeudelta, omantunnon paatumiselta, huonoilta tavoilta ja kovuudelta, hyvien neuvojen hylkäämiseltä, tottelemattomuudelta ja väkivallalta heikkoja kohtaan. Varjele minua, etten olisi välinpitämätön alaisiani kohtaan tai kova perhettäni kohtaan. Laupias Herrani, sinua minä rukoilen rakkaan Poikasi Jeesuksen kautta. Anna minulle rakkauden tekoja, niin että ahkeroisin tahtosi täyttämisessä, kulkisin kärsivien rinnalla, neuvoisin eksyneitä, auttaisin köyhiä, hoitaisin puutteessa olevia, lohduttaisin murheellisia, rohkaisisin masentuneita, kuivaisin itkeviltä kyyneleet ja antaisin anteeksi vihollisilleni. Auta minua rakastamaan vihollisiani ja kostamaan paha hyvällä. Suo, etten halveksisi ketään vaan rakastaisin kaikkia. Auta minua tavoittelemaan elämässäni hyvää ja karttamaan pahaa, rakastamaan hyveitä ja hylkäämään vikojani. Auta minua olemaan vastoinkäymisissä kärsivällinen, myötäkäymisissä tyytyväinen. Hillitse kieleni ja aseta vartija huulilleni. Suo minun polkea jalkoihini maailmallisia pyyteitä ja janota taivaallisia asioita. Sinun rakkaan Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kautta. Aamen.

  PUHDAS ELÄMÄ (Erasmus Rotterdamilainen) Oi sinä Pyhä Henki, joka kauhistut kaikkea saastaista elämää mutta joka myös iloiten ja riemuiten asut puhtaissa sydämissä. Rukoilen sinua nöyrästi: Varjele laupiaasti minussa se kallis aarre, jota sinun armostasi kannan tässä saviastiassa. Suo minun puhtaalla sydämellä ja ruumiilla palvella sinua päivä päivältä paremmin ja paremmin. Salli minun päästä siihen elämään, jossa ei ole mitään turmelusta ja jossa sinä elät Isän ja Pojan kanssa. Aamen.

  Mikael Agricola (n. 1510-1557), Rukouskirja ”Jumalan aijnoan olcohon kijtos” 1543/1544, Kustantaja Kirkkohallitus, Keuruu 2007.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  ARMO ON SUUREMPI KUIN ELÄMÄ

  Suurempi kuin elämä on sinun armosi. Minun huuleni ylistävät sinua. Ps. 63:4. (Sillä sinun armosi on parempi kuin elämä. Ps. 63:4 KR 1933/38.)

  Mikä voi olla suurempaa kuin elämä? Eikö juuri se ole arvokkainta, mitä ihmisellä on? Jumala sanoo, että armo on elämääkin suurempaa. Armo ei tähtää vain nykyisen elämän parantamiseen, vaan tulevaan. Ihmisen elämä on psalminkirjoittajan sanoin ”vain kourallinen päiviä” tai ”kuin ohikiitävä hetki”. Se on pian jo takana. Armo on ihmeellinen ja elämääkin suurempi, koska se avaa tien taivaaseen Jumalan suojaan. Taivaaseen päästään vain uskosta, armosta ja Kristuksen ristinansion tähden, siihen uskossa turvautuen. Muuta tietä ei ole. Jeesuksen ristinkuoleman voima on siinä, että se poisti kaikki esteet armoon turvautumiselta. Tulkaa kaikki, sanoo Jeesus. Tulkaa ja ottakaa ilmaiseksi anteeksiantamus ja taivas. Armo on todellakin suurempi kuin elämä; kuka voisi olla sitä ylistämättä!

  Juha Vähäsarja, Joka päivä elävää vettä, päivän teksti, Symbolum Oy, 2021. Sulku on allekirjoittaneen lisäys.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Nyt te olette valkeus Herrassa. Vaeltakaa valkeuden lapsina. Ef. 5:8

  Meidän vaikutuksemme tässä maailmassa on seurausta suhteestamme Jeesukseen Kristukseen.

  Tuntematon, Hiljaisiin hetkiin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Sillä siksi me vaivaa näemme ja kilvoittelemme, että olemme panneet toivomme elävään Jumalaan, joka on kaikkien ihmisten vapahtaja, varsinkin uskovien. 1. Tim. 4:10

  For therefore we both labour and suffer reproach, because we trust in the living God, who is the Saviour of all men, specially of those that believe. 1 Timothy 4:10

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Me Jumalan voimasta uskon kautta varjellumme pelastukseen (1 Piet. 1:5).

  We are kept by the power of God through faith unto salvation (1 Peter 1:5)

  Lopuksi, vahvistukaa Herrassa ja hänen väkevyytensä voimassa. (Ef. 6:10)

  Finally, my brethren, be strong in the Lord, and in the power of his might. (Eph. 6:10)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Olenhan minä sinua käskenyt: Ole luja ja rohkea; älä säikähdy äläkä arkaile, sillä Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi, missä ikinä kuljetkin. Joosua 1:9

  Have not I commanded thee? Be strong and of a good courage; be not afraid, neither be thou dismayed: for the LORD thy God is with thee whithersoever thou goest. Joshua 1:9

  Ilmoita asiaton kommentti