Tiede kukisti syntiinlankeemuksen ja pelasti tarpeettomalta pelastukselta

Kun Antero alkoi pikkunassikkana kiinnostumaan kirjoista ja lehdistä, hän luki Aku Ankan lisäksi Jehovan todistajien lapsille suunnattua Kirjani Raamatun kertomuksista -kirjaa.

Kirja kuvaa Raamatun kertomuksia ja iskostaa lapsen ajatteluun syntiinlankeemuksen, vedenpaisumuksen ja monet muut tunnetut Raamatun tarinat. Näin Anterokin oppi tuntemaan syyn sille, miksi ihmiset olivat langenneita ja miksi he tarvitsivat pelastuksen, jonka Jeesuksen kuolema paalulla (kuten Jehovan todistajat väittävät) mahdollisti.

Jo hyvin nuorena tiesin siis, mistä maailmassa on kyse. Kuten myös sen, että perisynnin taakan voi voittaa, koska Jeesus lunasti meille kaikille siitä vapaalipun.

Kun aikaa kului ja kristinuskon käsitykset ja koukerot alkoivat ihmetyttämään enenevissä määrin, usko jäi hiljalleen taka-alalle. Se ei ollut koskaan antanut mitään mutta vienyt paljon. Sellaista elämä toki on muissakin uskonnollisissa kulteissa – ihmiset ovat kultille vain kulutushyödykkeitä ja hammasrattaita sen koneistossa. Väsyttäähän se, pidemmän päälle. Myöhemmin ymmärsin, etten ollut koskaan uskova sanan varsinaisessa merkityksessä, vaikka olinkin kuvitellut sellainen olevani. Minut oli vain kasvatettu sellaiseksi.

Kun tästä kului vielä jonkin aikaa, kiinnostus tieteeseen alkoi nostaa päätään. Ja siihen, mitä tieteellä on sanottavana raamatullisista asioista. Jehovan todistajana tieteestä poimittiin vain kaikki se, mikä tuki kultin kreationistisia käsityksiä (tai vaikka ei tukenutkaan, niin laitettiin tukemaan), lopulla tiedettä ei ollut niin väliä. Sehän oli vain tiedemiesten propagandaa.

Asiaan tutustuttuani havaitsin, että jos täällä joku oli asiasta propagandaa syytänyt, niin se oli Jehovan todistajat ja heidän uskonnollinen järjestönsä. Esimerkiksi evoluutioteoriasta oli kerrottu minulle hyvin harhaanjohtavia versioita. Kreationistinen kirjallisuus pursusi argumentaatiovirheitä ja naiiveja vertauksia. Sittemmin kävi selväksi, että syystäkin. Kreationismi ei ollut puolusteltavissa muuten kuin vääristelemällä tiedettä.

Lopuksi kävi myös ilmi, että ihminen ei suinkaan ole kuusi tuhatta vuotta vanha keksintö. Tästä seuraa, ettei mitään paratiisia koskaan ollut eikä siellä tapahtunutta syntiinlankeemusta. Näin ollen ei ole myöskään mitään tarvetta pelastukselle. Koko kristinuskon tarinalta tippui pohja.

Tiede pelastaa tarpeettomalta pelastukselta.

 

Mitä mieltä sinä olet kristinuskon syntiinlankeemuksen ja pelastuksen käsitteistä sekä siitä, että syntiinlankeemusta ei ole koskaan tapahtunut sellaisena kuin Raamattu sen esittää?

Mihin sinä koet tarvitsevasi pelastusta tapahtumasta, jota ei koskaan tapahtunut?

 1. Ne, jotka ovat luopuneet Jumalasta, jäävät vaille valoa. Röyhkeän käsivarsi murskataan. Job. 38:15

  Kuinka rohkeasti julistetaankaan Jumalan kuolemaa. Kuinka surutta häntä pilkataankaan, jos hän ei suojele katastrofilta. Kuinka väkevästi saarnaavat jumalankieltäjät uskoa ihmiseen ja tieteeseen. Sen saarnan vakavasti ottava joutuu myöntämään: kristillisen ihmiskuvan haaletessa jää lopulta vain vahvemman oikeus. Ihmisellä ei ole itseisarvoa luotuna ja lunastettuna, Jumalan käsiin piirrettynä arvokkaana persoonana. Kun Job haastoi Jumalan, Herra vastasi hänelle osoittaen luomistyönsä mahtavuutta. Jumala ei avannut Jobille kärsimyksen ongelmaa, vaan haastoi hänet katsomaan kauemmas: ”Oletko käynyt meren lähteillä, oletko tutkinut syvyyden pohjan? Nousivatko eteesi tuonelan portit, saitko nähdä kuoleman varjon ovet? Oletko tutkinut maan sen ääriä myöten? Jos olet tämän kaiken tehnyt, kerro toki!” (Job. 38:16-18) Jumalan kieltäjien uho ja ylpeys tulevat vielä murtumaan. Rukoilla sopii, että se tapahtuu ennen ikuisuuteen siirtymistä. Sen jälkeen on liian myöhäistä.

  Juha Vähäsarja, Joka päivä varjelet tieni, Symbolum Oy, 2018.

  • Mika: ”Sen saarnan vakavasti ottava joutuu myöntämään: kristillisen ihmiskuvan haaletessa jää lopulta vain vahvemman oikeus.”

   Tämä on sekä ylimielinen, röyhkeä että täysin valheellinen väite.

  • ”Kristillisen ihmiskuvan haaletessa jää lopulta vain vahvemman oikeus.” On vaikeaa erottaa länsimaisesta ihmiskäsityksestä se, mikä siinä on kristillistä. Sekin taitaa olla hankalaa sanoa, mikä kristilliseksi ymmärretyssä on juutalaista perua. Juutalaisuudessa taas on määränsä verran yhteistä muiden antiikin kulttuurien kanssa. Aasian, Afrikan ja Amerikkojen vanhoja kulttuureja tunnetaan sen verran, että muu kuin ’vahvemman oikeus’ on jokseenkin yleinen eri puolilla ihmiskuntaa.

  • Antero, esim. Darwinin oppeja on sovellettu niin, että eloonjäämistaistelussa vahvimmat yksilöt voittavat ja alistavat aina heikoimmat yksilöt.

  • Darwinilainen descendenssiteoria ei kosketa sitä tosiasiaa, että ihminen on perustavasti gua humanum ja siten jotain aivan muuta kuin eläin. Antero nyt sinulla on mahdollisuus todistaa se eksakti paikka, jolloin ihmisestä tuli humanum, joka kokonaan puuttuu eläimeltä, kuten myös lankeemus.

  • Kosti, vaatimuksesi kertoo ainoastaan siitä, että tietosi evoluutioteoriasta ja luonnonvalinnasta ovat puutteellisia.

  • Jos et ole tähän mennessä sisäistänyt, että kyse ei missään nimessä ole ylimielisyydestä tai absurdista väitteestä, on se eräänlainen ennätys sekin. Kaikki fakta näyttää valuvan kuin hanhen selästä.

   Kukaan maailmassa ei pysty todistamaan, että ihminen on 6000 vuotta vanha keksintö, ja että A ja E lankesivat Edenin puutarhassa. Ei kukaan. Sen sijaan pystymme helposti todistamaan, että sellaista tilannetta ei ole ollut koskaan olemassakaan. Siis sellaisena kuin Raamattu on sen kertonut.

   Jos haluaa uskoa kreationismiin, haluaa uskoa valhisiin.

  • Antero, harvempi uskoo että ihmisiä olisi ollut 6000 vuotta tai kauemmin. Vasta 8 vuoden päästä tulee 6000 vuotta täyteen. Silloin on isot syntyrit.

  • Aika iso osa ihmisistä pitää kyllä hyvin yksinkertaisena faktana sitä, että ihmisiä on ollut kauemmin kuin 6000 vuotta. Kreationismilta tippui pohja siltäkin osin kauan sitten.

  • Olen sisäistänyt sen varsin hyvin, että tiede ei kykene sanomaan syntiinlankeemuksesta mitään ja vielä vähemmän vähemmän sillä on kykyä sitä kukistamaan. Synnin ensimmäinen muoto on ”ihmisen ylimielisyys, ” jota nimitetään epäuskoksi. Toseksi väität, ettei lankeemusta, (josta on tässä puhe) kyetä todistamaan. Eikö? Sinä kuten myös minä ja koko ihmiskunta olemme syntiinlangenneet niin syvälle, ettei järki eikä tiede sitä käsitä. No onko maailma hyvän vallassa, vai ei?Vai heitätkö ylimielisesti ensimmäisen kiven? Kun niin helposti kyetään todistamaan tieteellisesti syntiinlankeemuksen paikka, niin odotan perusteluja, en pelkkiä väitteitä.

  • Antero, joka vuosi tulee yksi vuosi lisää ihmiskunnan ikään ei sen enempää tai vähempää. Sata vuotta sitten ihmiskunta oli sata vuotta nuorempi kuin tänäpänä. Jos Jumala suo voimme olla elossa kun ihmiskunta täyttää 6000 vuotta kahdeksan vuoden kuluttua. Senkin jälkeenkin joka vuosi tulee yksi vuosi lisää ihmiskunnan ja maailmankaikkeuden ikään.

  • Heinilä,jos maailmankaikeus on vain 6000 vuotta vanha, miten Niiniven asukkaat osasivat laskea ns. Niiniven vakion, joka edelyttää maailmakaikeudesta tehtyjä havaintoja kymmenien vuoistuhansien takaa?

   Niiniven vakiossa (löydetty muinaisesta Niinivestä) on meidän desimaalijärjestelmässämme 15 numeroa ja näin N = 195 955 200 000 000. Avaruusinsinööri Maurice Chatelaine selvitti, että tämä N luku vastasi hyvin tarkalleen 2268 miljoonaa päivää ja 86400 sekuntia: 24 x 60 x 60 = 84600. Joten N = 2 268 000 000 x 86400.
   Tämä avaruusinsinööri Maurice Chatelaine koki shokin oivaltaessaan myös, että 2268 miljoonaa päivää ovat täsmälleen 240 prekessiojaksoa (25920 v) jossa kussakin on juuri 9 450 000 päivää ja 84600 sekuntia. N = 240 x 9 450 000 x 86 400.
   Maurice Chatelaine havaitsi myös, että N = 671 x 3 380 000 x 86 400. Mutta 3 380 000 päivää edustavat 19 Pluto-Neptunus konjunktiota ja, 54 konj. Neptunus-Uranus, 204 konj. Uranus-Neptunus, 466 konj. Saturnus-Jupiter, 4140 Jupiter-Mars, 10122 Mars-Venus, 23382 Venus-Merkurius.
   Lisäksi on havaittu, että 2268 miljoonaa päivää vastaavat 25000 Pluton sideeristä sykliä .

  • Seppo, valitettavasti en ymmärrä yhtään sinun esille tuomia ”numerojuttuja”. Varmaan ne ovat mielenkiintoisia, jos niiitä ymmärtää. Taidat olla ainut täällä joka nistä on kiinnostunut. Ihmiselämä on lyhyt, joten ihan kaikkeen ei kannata perehtyä.

  • Heinilä, nuo ’numerojutut’ eivät ole sen ihmeellisempiä kuin se että vuodessa on 365 päivää. Kyse on vain nyt paljon paljon pitemistä ajoista eli vuosien miljoonakerranaisista.

   Minulle tutkiminen on tehnyt elämästäni mielenkiintoista, kun en ole tuhlannut aikaani vaikkapa virrenveisuuseen samoja säkeistöjä vuosikymenistä toisiin tuhansia kertoja toistaen.

  • Juha,

   Jos ihmiskunta oikeasti olisi vain noin 6000 vuotta vanha, miksi näitä asioita tutkiva tiede ei olisi samaa mieltä?

   Onko kyse sitten ehkä siitä, että ihminen on ollut ”jumalatietoinen” sen noin 6000 vuoden ajan?
   Onko tieteellä kenties siihen jotain sanottavaa?

  • Kari, mikä on mielestäsi ihmiskunnan ikä tieteessä? Mä löysin monia vaihtoehtoja, mutta mikä sinusta olisi se oikea?

  • Juha,

   Nykyihminen noin 300000 vuotta, mutta kirjoitustaito vasta noin 3500- 5000 vuotta, joka osuu hyvinkin yhteen Raamatun aikatauluun.

  • Kiitos Kari. Tuo taitaa olla tällä hetkellä tieteen paras arvailu. Saa nähdä mikä se on kymmenen vuoden päästä? Onko vuosia tullut lisää vai vähentyt?

  • Niin, tiede ei koskaan tule ”arvailemaan” mitään muinaishistoriallista asiaa vuoden tarkkuudella. Tuhat vuotta lienee tarkin mahdollinen tieteellinen ajoitus ja mitä kauemmas taaksepäin mennään, sitä enemmän nollia tulee.

   Tuo sinun ajoituksesi lienee laskettu Raamatun ilmoittamista ihmisten ikävuosista, jota ei kai ihan vuoden tarkkuudella sitäkään pystytä laskemaan. Ajatteletko, että Jumala on ilmoittanut nuo vuodet Raamatun kirjoittajille ihmeenomaisesti vai miten ne mielestäsi ovat Raamattuun tulleet?

  • Kari, joo tuossa tieteen ihmisikä määrityksessä on 5 nollaa. Voisiko tuossa olla yksi nolla lisää tai yksi vähempi?

   Sitten maailman luomisesta vuoteen 5992 eli tänäpänä. Jeesus Kristus surmattiin vuonna 4000 maailman luomisesta, tämä luku on tarkka ja muuttumaton. Tänäpänä on Kristuksen surmaamisesta on kulunut 1992 vuotta. Tämä luku kasvaa joka vuosi yhdellä.

   Raamatusta voimme lukea, kun enkeli Gabriel ilmoittaa Sakarialle Johannes Kastajan (Luuk. 1: 11-20) ja Marialle Jeesuksen syntymän (Luuk. 1:26-38), ja paljon aikaisemmin Danielin luo tuli enkeli Gabriel ja välitti hänelle 70 vuosiviikon profetian; profetia Kristuksen maailmaan tulon ja syntien sovituksen Kristuksen kautta sekä tarkan ajan. (Dan. 9: 20-27)

   Seitsemänkymmentä viikkoa on säädetty sinun kansallesi ja pyhälle kaupungillesi; silloin luopumus päättyy, ja synti sinetillä lukitaan, ja pahat teot sovitetaan, ja iankaikkinen vanhurskaus tuodaan, ja näky ja profeetta sinetillä vahvistetaan, ja kaikkeinpyhin voidellaan. (Dan. 9:24 / FB38)

   Niin tiedä nyt ja ota vaari, että siitä ajasta kuin käsky annetaan ulos, että heidän pitää jälleen kotia palajaman, ja Jerusalem rakennettaman, päämieheen Kristukseen asti, on seitsemän viikkoa; niin myös kaksiseitsemättäkymmentä viikkoa, joina kadut ja muurit jälleen rakennetaan, vaikka surkialla ajalla. Ja kahden viikon perästä seitsemättä-kymmentä surmataan Kristus. (Dan. 9:25-26 / Biblia)

   Seitsemänkymmentä viikkoa on 70 vuosiviikkoa eli 490 vuotta. Tässä ennustuksessa on kerrottu, kun Israelin kansa tulee palaamaa Baabelista Jerusalemiin ja siitä ajasta lähtien vuosiviikkojen määrä Kristuksen aikaa ja että Kristus ottaa pois maailman synnit ja hänen uhrillaan tuo iankaikkisen vanhurskauden. Siinä Kristus tehdään meidän ylipapiksemme, kun hän kantaa koko maailman synnit. Viimeisen vuosiviikon aikana Kristus on vahvistava liiton monelle, joten tämänkin ennustuksen mukaan Kristus elää, vaikka aikaisemmin oli surmattu.

   Paluusta Baabelista Jerusalemiin kerrotaan Esran kirjan 7 luvussa.

   Sillä ensimmäisen kuun ensimmäisenä päivänä alkoi lähtö Baabelista; ja viidennen kuun ensimmäisenä päivänä hän tuli Jerusalemiin, koska Jumalan hyvä käsi oli hänen päällänsä. Sillä Esra oli kiinnittänyt sydämensä Herran lain tutkimiseen, seuratakseen sitä ja opettaakseen Israelissa lakia ja oikeutta. (Esra 7: 9-10 /FB38)

  • Kari, sukututkimus on mielenkiintoista. Minulla on tiedossa 2571 esivanhempaani. Lisäksi olen tehnyt dna-testejä, josta on selvinnyt isä- ja äitilinjat ja joitain muita sukaissuhteita. DNA-testeistä selviää kaiken laista. Suosittelen.

  • Juha,

   ”Jeesus Kristus surmattiin vuonna 4000 maailman luomisesta, tämä luku on tarkka ja muuttumaton.”

   Tämä oli varsin mielenkiintoinen ”tieto”. Miten tähän päästään?

  • Kari, vanhassa Bibliassa on on merkitty vuosiluvut sekä Vanhan Testamentin että Uuden Testamentin tapahtumiin. Vanhassa Testamentissa vuosiluvut ovat sekä luomisesta alkaen että montako vuotta on Kristuksen syntymään. Uudessa Testamentissa vuosiluvut ovat Kristuksen syntymästä.

  • Oho, silloin 1700-luvulla ollaan näemmä tiedetty enemmän kuin tänä päivänä…
   En ole jaksanut niin vanhaan käännökseen tutustua, kun asiat ovat uudemmissakin käännöksissä ihan
   riittävän arvoituksellisia. 1700-luvun kieli on kuitenkin niin erilaista kuin tänään, etten siitä paljoakaan ymmärtäisi.

  • Totta uskontotiede tutkii uskontoja ja ihmisten uskonnollista käyttäytymistä. Ateisti, uskontotieteilijä, uskontokriitikko Ilkka Pyysiäinen on tullut kirjassaan siihen tulokseen, että -Jumalaa ei ole. Vastapaino 2010.

  • Jos/kun Jumala on se ei välttämättä tarkoita että ev. lut. uskontunnustuksen tai Raamatussa kuvatun kaltainen Jumala on.

Antero Syrjänen
Antero Syrjänen
Olen 70-luvun lopulla syntynyt nuori mies läntisestä Suomesta. Perheeseen kuuluu vaimo ja muutama pörröinen lemmikki. Synnyin Jehovan todistaja -sukuun ja -perheeseen. Blogeissani tulen käsittelemään, ainakin aluksi, elämää Jehovan todistajien maailmassa ja ympäristössä. Jos haluat kysyä todistajuudesta (tai ottaa muuten yhteyttä) yksityisemmin, sähköpostiosoite on: tantero.syrjanen@gmail.com