Luterilainen oppi Jumalan sanasta
Luterilainen oppi Jumalan Sanasta
Raamattu on Jumalan sana. Perustuksena opetuksellemme Jumalan sanasta on Raamatun oma opetus: ”Kaikki Raamatun kirjoitus on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta ja on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi, kasvatukseksi vanhurskaudessa.” (2 Tim. 3:16,17) Jumalan Hengen vaikutuksen tähden koko Raamattu on erehtymätön, elävä, voimallinen ja iankaikkisesti muuttumaton totuus. Raamatun sanaan soveltuvat seuraavat opetukset: ”Raamattu ei voi raueta tyhjiin.” (Joh. 10:35), ”Jumala ei ole voinut valehdella.” (Hebr. 6:18) ja Herran sana pysyy iankaikkisesti.” (1 Piet. 1:25).
Edellä sanottu on Raamatun inspiraatio - oppi jonka Raamattu itse opettaa jokaiselle uskovalle. Asiasisältönä on, että kaikki, mitä Jumala on sanonut, on kunnioittaen uskottava. Tämä on myös ns. Raamattu realismia, johon Raamatun lukija tulee johdetuksi, uskon kautta Raamatun sanaan, Raamatun oman opetuksen mukaan. Siten uskovaisen Jumalan lapsen johtaviin periaatteisiin kuuluu; ”Yksin Sana” ja ”Sana on varma ja selvä.” Ja vielä ”Sanassa varmuus, veressä voima.”
Eksklusiivisesti eli poissulkevasti voidaan todeta: Siinä henkilössä ei ole mitään valoa, joka ei puhu Raamatun sanan mukaan. Samoin ei kukaan voi todellisesti palvella Jumalaa oikealla tavalla ja silti pitää sitä, minkä Jumala itse on kirjoituttanut sanaansa, merkityksettömänä ja Hengen arvolle sopimattomana. Jos kristitty halveksii Raamatun sanaa, sen yksinkertaisuutta, Jumalan vanhurskas tuomio sulkee tällaisen henkilön taivaallisten salaisuuksien tuntemisen ulkopuolelle. Raamattu ei avaudu, ei sitten millään. ”Tarvitaan Damaskon tien kokemista.”
Hylkäämme ajassamme laajalle levinneen opin, ettei Pyhä Raamattu olisi joka kohdaltaan Jumalan sana, vaan osaksi Jumalan sanaa ja osaksi ihmissanaa, ja että se siitä syystä sisältäisi tai ainakin voisi sisältää erheitä. Pyhä Raamattu on totta joka sanaltaan myös silloin kun se käsittelee historiallisia, maantieteellisiä ja muita ajallisia asioita.
Jumalan sanan erehtymättömyyden tähden se soveltuu kirkon opin ja elämän ohjenuoraksi. Luterilainen tunnustus ilmaisee asian näin: ”Me uskomme, opetamme ja tunnustamme, että Vanhan ja Uuden testamentin profeetalliset ja apostoliset kirjoitukset ovat ainoa sääntö ja ohje, jonka mukaan kaikki opit ja opettajat on koeteltava ja arvioitava.” (Yksimielisyyden ohje, tiivistelmä, Tunnustuskirjat 1990, s. 427)
Luterilaisen uskon kohde on Raamattu ja luterilaisen uskon perustus on Raamatun ilmoittama kolmiyhteinen Jumala. Vaellamme ”Silmät luotuina uskon alkajaan ja täyttäjään, Jeesukseen…”
Opetamme Jumalan sanan armonvälineluonnetta. Se synnyttää ja vahvistaa pelastavaa uskoa ainoaan Vapahtajaan, Herraan Jeesukseen Kristukseen. Apostoli Paavali sanoo: ”Minä en häpeä evankeliumia; sillä se on Jumalan voima, itse kullekin uskovalle pelastukseksi, juutalaiselle ensin, sitten myös kreikkalaiselle. Sillä siinä Jumalan vanhurskaus ilmestyy uskosta uskoon, niin kuin kirjoitettu on: "Vanhurskas on elävä uskosta." (Room. 1:16,17) Jumalan sanan käyttö kuultuna, luettuna tai muisteltuna on tie pelastuksen tuntemiseen ja uskossa vahvistumiseen.
Jukka Teininen
Piirisihteeri Sley (eläk)
Forssa
46 kommenttia
Hyvä blogi, kiitos Jukka. Jumalan sanassa on totuus.
”Vanhurskas on elävä uskosta.”
Siinä heti sanan vääristelyä, sillä oikea käännös kuuluisi: ”Oikeudenmukainen uskollisuudestaan elää.”
Jo ennen Lutheria oli samalla tavalla uskovia . Taisi olla Occamilainen, joka sanoi: ”Papa errare potest, scriptura sacra non errare potest.” Hussilaiset ja Böömin veljeskunta ja yksittäiset ryhmät siellä täällä.
Blogin kirjoittaja on kaikin osin oikeassa. Jumalan Sana on taivaasta lähetetty opaskirja pelastukseen.Muistan paikallisen kirkkoherran, joka lopetti jokaisen tekstin luvun sanoilla: ”Taivas ja maa katoavat, mutta Jumalan Sana pysyy. Vanhoissa Raamatunkohdissa oli alaviitteenä muut samaa asiaa käsittelevät Raamatun kohdat. Raamattua siten on helpompi selittää Raamatulla. Ei sitten mennä harhaan. Jos ihminen etsii, hän löytää vastauksen Pyhästä Sanasta. Raamattua voivat selittää Pyhän Hengen saaneet uskovaiset. Kristuskeskeinen saarna vie ihmisen kuvitelmilta pohjan ja johtaa kalliolle, joka kestää maailman myrskyt.
Kiinnostava kysymys on, määritelläänkö luterilainen oppi Raamatusta Lutherin, luterilaisten tunnustuskirjojen, jonkin puhdasoppisuuden ajan teologin, 1800-luvun repristinaatioteologian, jonkin tuon ajan muun teologisen suuntauksen tai jonkun modernin tutkijan näkemysten mukaan. Paljon riippuu määritelmän tarkkuudesta. Vaikka monet näsäviisaat saivartelut lakkaavat silloin, kun kysytään, mistä köyhä syntinen saisi rauhan omalletunnolleen.
Hyvä Jukka T,
Aamunkoitto-lehti (v. 1939) julkaisi käännetyn kirjoitussarjan otsikolla ”Protestantismista verrattuna kreikkalaiskatoliseen uskontoon. Erään protestantin ajatelmia.”
https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/titles/0355-9009?display=THUMB&year=1939
Siinä kirjoitetaan mm. (Aamunkoitto 1939/40, s. 311):
”Uskonpuhdistajat, jotka asettivat kirkon perintätiedon oman subjektiivisen, tietysti Pyhään Raamattuun perustuvan arvostelunsa alaiseksi eikä historiallisen tarkastelun alaiseksi, eivät aavistaneet, että sen kautta he antoivat turmiollisen esimerkin myöhemmille sukupolville, jotka eivät ollenkaan pelkää asettaa itse Pyhää Raamattuakaan alkukirkon kirjallisena perintätietona subjektiivisen arvostelun alaiseksi eivätkä epäröi iskeä kritiikin terävää veistä kaikkeen siihen, mikä ei saa arvoa heidän luulotellun historiallisen tutkimuksensa edessä tai mikä on ristiriidassa heidän valistuneen järkensä kanssa.”
Suosittelen koko kirjoitussarjan lukemista (Aamunkoitto 1939, numerot 38-46)
”Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on (2 Tim. 3:16,17).” Niinhän tässä ei lue, että jokainen kirjoitus olisi pyhä ja Hengestä syntynyt. Niinpä Jukka Teinisen lausuma ”kaikki Raamatun kirjoitus on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta” on jokseenkin rohkea tulkinta. Lutrher itse arvioi Raamatun tekstejä keskeisiin ja vähemmän merkityksellisiin sen mukaan, miten ne julistivat Kristusta. Jaakobin kirje ei tainnut saada häneltä kovinkaan mairittelevaa luonnehdintaa.
Mistäs, Seppo hyvä, osaat päätellä, mikä on oikea tai ”parempi” tulkinta tuosta ”enkelin näkemisestä”? Pitäisi kai ensin määritellä, mikä ja millainen on enkeli, jos halutaan asiasta vakavasti diskuteerata. Me olemme nyt tilanteessa, jossa yritämme tulkita ”jonkin näkemisen tulkitsijaa”, ja nänen kuvaustaan. Jos yritämme varmaksi väittää oma tulkintaamme oikeammaksi kuin alkuperäisen kertojan, olemma melkoisen spekulaation pyörteissä – siis tieteellisesti arvioiden. Ensin pitäisi sopia, millaisten filosofisten lasien läpi tai kautta asiaa tarkastelemme.
Raamatun tulkitsijat kaiketi ovat toisiaan aiemminkin ”hermostuttaneet”. Räisänen (ja Hesarikin) taisi ”hermostua” aikoinaan Eskolan tulkinnasta. Tosin en tiedä onko termi ”hermostua” näissä yhteyksissä kovin tulkinnanvarainen termi. Miten sen määrittelet?
Kotimaan uutisen mukaan Talous ja Yhteiskunta (T&Y) -lehden haastattelussa arkkipiispa Luomalle esitettiin kysymys: ”Jumala on kaikkivaltias, Paholainen saa olla olemassa ja toimia: ”Onko Paholainen siis Jumalalla töissä?” Tähän arkkipiispa vastasi mm. ”Kysymys Paholaisesta on sellaista, mihin luterilainen kirkko ei ole ainakaan viime vuosikymmeninä enää juurikaan keskittynyt”.
Ei huolta, Perkele on kyllä keskittynyt meihin. Mitä sanookaan Pietari 1:5: ”Teidän vastustajanne, perkele, käy ympäri niinkuin kiljuva jalopeura, etsien, kenen hän saisi niellä.” Vai onko Perkele juuttunut ”hornan tuuttiin”, ettei ole enää luterilaista kirkkoa vaivannut vuosikymmeniin? No hyvä mikäli kirkko on päässyt hänestä. Pysyköön siellä!
Jukka. Kiitos että jaat Jumalan sanan aarteista elämän leipää lukijoillemme.
Jos Herra suo, niin loppiaisena 6.1.2023 klo 14 saarnaan Forssan rukoushuoneella pidettävässä loppiaisjuhlassa. .
Tekstini on Sir 39: 6 -13
Siinä pohditaan Jumalan suuria salaisuuksia. Oppaana on Raamatun sana.
Olen tutkinut tuota tekstiä jo pidemmän aikaa ja lukenut Sirakin tekstiä useammallakin kielellä. Nyt viimeksi tuokio sitten islannin kielellä.
https://biblian.is/biblian/siraksbok-39-kafli/
Aamen! Näin Sana kaikesta vastustuksesta huolimatta on ja pysyy.
Ilmoita asiaton kommentti