Luottamushenkilön valtuuksista

Täällä Kotimaa24:ssäkin on reilun vuoden aikana käyty keskustelua luottamushenkilön valtuuksista: saako luottamushenkilö kysyä piispan firman talousasioista tai verovarojen käytöstä, saako vantaalainen tiedustella asiakirjoja Helsingistä, ja ennen kaikkea: saako hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja käyttää itsestään titteliä hiippauntavaltuuston puheenjohtaja näitä selvityksiä tehdessään.

Vastauksen tähän ilmeisen selvään asiaan antaa nyt poliisi: kyllä saa. Luottamushenkilöt voivat pyytää viranhaltijoilta selvityksiä ja käyttää vaaleissa saamiaan titteleitä vapaasti.

Poliisin selkeästä tekstistä voimme kiittää Juhani Ketomäkeä, joka oli tehnyt minusta rikosilmoituksen epäillen virka-aseman väärinkäyttöä. Poliisin mukaan tällaista ei ole tapahtunut, eikä ole syytä epäillä minun syyllistyneen mihinkään muuhunkaan rikolliseen toimintaan.

Poliisille kiitos myös siitä, että minua ei vaivattu tutkinnalla missään vaiheessa, lopputulos vain tuli postin mukana.

Seurakuntalainen.fi on seurannut asiaa ja laatinut siitä uutisen.

https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/poliisi-johanna-korhonen-ei-rikkonut-virkavelvollisuuksiaan-pyytaessaan-piispa-laajasalolta-selvityksia/

 

47 kommenttia

 • Kertokaapa nyt yksikin järkevä syy miksi esimerkiksi minun piti tulla tietoiseksi näistä asioista?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Korhonen sanoo:

   Lauri, jotta huomaisit että tässä on susi lampaan vaatteissa. Se että hänet on puutteellisten tietojen ja mukavan miehen maineen vuoksi äänestetty piispaksi, ei tee hänestä koskematonta lakia noudattavassa yhteiskunnassa. Noihin puutteellisiin tietoihin sisältyy lain rikkomuksia – enkä nyt tarkoita Mooseksen lakia enkä muitakaan 2000 vuoden takaisia säädöksiä – , jotka osoittavat piispaksi äänestetyn herran soveltumattomaksi korkeaan ja esikuvalliseen kirkon virkaan.

   Ymmärrän, että sinuun koskee tulla tietoisiksi näistä asioista. Olisi kaikille mukavampaa ummistaa silmänsä tosiasioilta, mitta esipaimenen tehtävä ei vain sovi vilpilliselle luonteelle. Surraan yhdessä ja koetetaan tehdä parannus. Totuuden Hengellä on paljon tehtävää kirkon siivouksessa. Laajasalo on vain yksi näistä kirkon julkisivua varjelevista henkilöistä, hänen ympärillään on peittelyyn taipuvainen piiri opetuslapsia, joihin sinäkin taidat samaistua.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Timo Airamaa sanoo:

   Näistä selvityspyynnöistä ym tulikin mieleen, että onko piispa Laajasalon asumiseen liittyvä tietopyyntö poliisille ja edelleen verohallinnolle vielä ajankohtainen? Tuli muistaakseni vireille marras- tai joulukuussa. En ole huomannut mitään uutta tietoa liittyen mahdollisiin epäselvyyksiin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Korhonen sanoo:

   Timo Airamaa, verohallinto tutkii ja oikaisee tarvittaessa verotuksen. Se ei luultavasti ilmoita julkisesti tekemistään oikaisuista, en ole huomannut yhtäkään tällaista tapausta, jossa oikaisusta olisi ilmoitettu muille kuin asianosaisille.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Miksi minun piti saada tietää tämä kaikki? Eikö olisi riittänyt, että tuomiokapituli, poliisi ja verottaja tietävät ja toimivat lain mukaan. Ei uskoa puhdisteta poliisioperaatioin, se tapahtuu Jumalan sanalla julistettuna niinkuin on kirjoitettu ja kun PyhäHenki antaa siihen voimansa. Sopisko tämä, että alettas lukea Raamattua kokonaisuutena.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Johanna Korhonen sanoo:

  Lauri, tässä helposti toteutettava ehdotus: älä enää lue Laajasalo-uutisia tai näitä blogitekstejä, joissa aihetta käsitellään. Sinulla ei ole velvollisuutta tietää, jollet halua. Mutta jos osallistuu keskusteluun, on velvollisuus ainakin yrittää ymmärtää, mistä keskustelussa kirjoitetaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Minä yritän ymmärtää ja kysellä siitä mitä en ymmärrä, mutta en saa vastausta mikä on motiivi tehdä tätä julkiseksi? Minun motiivini olisi se, että ymmärtäisimme syntisinä ihmisinä toista syntistä ihmistä ja antaisimme parannuksen tekoon aikaa, ja varjelisimme toistemme hyvää mainetta, että kullakin olisi edellytyksiä elää hyvää elämää ja tässä tapaukseesa myös hoitaa virkaansa.. Tietysti toimittajallakin on virkansa, mutta se taitaa olla ainoa ammmatti, jossa on suvereeni toimija eikä sitä toimintaa saa arvostella. Edelleen vastaan sanoistani vaikka linnassa, jos on tarpeen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Korhonen sanoo:

   Lauri, älä dramatisoi. Ei sinne linnaan niin helposti päästä, ei pääseKaajasalokaan. 😉

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Rauhaa ja siunausta kaikille. Eikö ole aika laittaa piste, ennenkuin lihan käsivarret alkavat liiaksi heilua.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Korhonen sanoo:

   ”Lihan käsivarret” nyt puhut lauri kielillä, minulle käsittämättömiä! On sanonta, että pannaan hihat heilumaan, mutta noita lihojen heilumisia tapaan täällä ensimmäistä kertaa. 😉

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Johanna Korhonen sanoo:

  Hei Lauri, en tee tätä työtä lainkaan toimittajana, vaan luottamushenkilönä. Velvollisuuksiimme luottamushenkilöinä kuuluu valvoa verovarojen käyttöä. Se ei ole kenenkään yksityinen asia. Verovarojen käyttö ja osakeyhtiölain noudattaminen ovat lähtökohtaisesti julkisia asioita. Kuten kerroin, Laajasalo ei kahdenkeskisessä keskustelussa suostunut mihinkään selvittämiseen, joten asia oli pakko tehdä julkiseksi, jotta se saataisiin etenemään. Piste tälle keskustelullemme on hyvä idea. Hyvää kevättä!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Johanna Korhonen

  Journalisti, kirkkolaulaja Vox Silentii -yhtyeessä. Kirkon luottamushenkilö 2010--2020.