Luoja varjelkoon koiria niiden ystäviltä

Koira on ihmisen paras ystävä, sanotaan. Ajatus sisältyy useimpiin koirakirjoihoin, myös Kaikenkarvaiseen kansan alkuun. Jatko poikkeaa kriittisyydessään tavallisista hyvää tarkoittavista koirakirjoista. Koiran ottaminen osoittautuu myös eettiseksi kysymykseksi. Koira ei ole vain kiva ja söpö.

Kirjassa käydään esimerkiksi kovin sanoin ihmisen jalostusintoa vastaan. Miksi korista jalostetaan epäterveitä, ja niille halutaan rakenteellisia piirteitä, jotka esimerkiksi vaikeuttavat hengitystä. Mopsien ja buldoggien omistajat saattavat tuntea piston sydämessään. Alun perin mopsi esimerkiksi oli aivan toisen näköinen: sen kuono oli ulkonevampi ja henki kulki paremmin.

Kirjassa on surullisia tapauskertomuksia koirista, jotka on ostettu pentutehtaista. Myös ulkomailta tuodut ja ”pelastetut” rescuekoirat ovat monin kohdin arveluttava ilmiö, sillä niiden hankkiminen säälistä tai auttamisenhalusta saattaa ylläpitää epätervettä pentutehtailua sekin. Myös taudit ja käytösongelmat voivat osoittautua parantumattomiksi.

Kaikenkarvaisen kansan kirjoittajat yrittävät välttää liiallista eettistä paatosta, sillä se on huono tapa saada asiansa perille. Koiraihmiset nousevat herkästi vastakarvaan, sillä onhan kyse heidän rakkaista ystävistään.

Koirien liiallinen inhimillistäminen on yksi kirjan kritiikin aiheista. On helppo hymyillä ihmisille, joilla on lastenvaunut koirien ulkoiluttamista varten. Silti on muistettava, että koira voi olla ihmisen elämän korvaamaton rikastuttaja, vaikka sen ylläpito euroja nieleekin. Voiko köyhä edes hankkia koiraa, kysytään yhdessä kirjan otsikossa.

Kirja tarjoaa myös kiinnostavan johdannon Suomen eläinlääkäriketjujen syntyyn. Kaikkinainen koirien ympärillä oleva liiketoiminta, kuten kauneusbisnes, saa myös käsittelyn. Varta vasten kirjaan otetut valokuvat ovat ehdottomasti mainitsemisen arvoisia.

Kirjan kriittinen sanoma on tiivistettynä yhden luvun otsikossa: Luoja varjelkoon koiria niiden ystäviltä.

Päivi Kerola, Esa Koivuranta, Kati Pehkonen, Tuija Sorjanen, Annina Vainio: Kaikenkarvainen kansa. Miten korista tuli miljoonabisnes. Valokuvat: Sabrina Bquain ja Nina Karlsson. WSOY. 255 sivua.

*

Arvio julkaistu Kotimaassa

Seppälä Olli
Seppälä Olli
PERMANTOPAIKKA-blogissa käsitellään laajasti kuulttuuriaiheita ja esitetään arvioita yksittäisistä taideluomista, erityisesti teatterista ja kirjallisuudesta.