Loiko Jumala loispistiäisen?

Kuten tunnettua, Jumala loi auringon, kuun ja järvet ja puut, ihmiset myös. Mutta loiko Jumala loispistiäisen? Ja muut vastaavan kaltaiset luonnonihmeet, parasiitit kaikkinensa? Teologiseen apologiaan on sisällytettävä kokonaisvaltainen selitys luonnon mekanismeihin, ei vain valittuihin paloihin sieltä.
Jumalallista, kun katsoo pintapuolisesti. Saatanallista, sanoi hän.
Amicus nature
 
Sata ritariperhosen toukkaa –
vain yksi ritariperhonen.
 
Se on saatanallista, sanoi hän.
Sata ritariperhosen toukkaa –
ja yhdeksänkymmentäyhdeksän 
loispistiäistä,
vihonviimeistä hyönteismoukkaa,
raatokärpäsmäistä –
vain yksi ritariperhonen!
 

Ja maisteri pisti sen.  Lauri Viita

 

 1. Mikäli oletus on, että Jumala loi maailmankaikkeuden, sen lainalaisuudet, maapallon ja kaikki sen eläinlajit, niin Jumala loi samaa lgiikkaa jatkaen myös kaikki vähemmän mukavat eläimet ja hyönteiset.

  Kreationistit saattavat esittää, että syntiinlankeemuksessa eläinmaailmakin meni omalla tavallaan uusiksi, josta johtuen osa eläimistä on vastoin alkuperäistä tarkoitustaan saalistajia ja tappaa siksi muita luontokappaleita. Leijonan hampaat käyvät kuulemma ihan hyvin kasvisperäisen ruuan syömiseen ja syöhän kissakin ruohoa. Tällaiset kreationistiset esitykset herättävät tukun lisäkysymyksiä, kuten että eikö Jumala olisi voinut luoda leijonalle kuitenkin ystävällismielisemmät hampaat, kasvispöperöä on varmasti helpompikin vetää ihan toisenlaisilla hampailla. Niin ja kissat eivät syö ruohoa ravinnoksi vaan ihan muihin tarkoituksiin.

  Samalla voi kysyä myös sitä, että jos kerran eläinkunta luotiin sellaiseksi kuin Jumala halusi, ja eläinten ei ollut tarkoitus saalistaa toisiaan, mitä tarkoitusta varten Jumala loi hämähäkinseitin, käärmeen myrkkyhampaat ja hyönteiset, jotka käyttävät muiden eläinten ja ihmisen verta ravinnokseen tai ruokkiakseen jälkipolveaan? Mitä virkaa punkilla oli Jumalan alkuperäisessä suunnitelmassa?

  Jotkut kreationistit esittävät tässä vaiheessa, että syntiinlankeemus vaikutti eläimiin niin paljon, että se muutti niitä myös rakenteellisesti. Tässä vaiheessa saatetaan vedota mikroevoluutioon, joka on voinut hoitaa homman. Tässä skenaariossa saalistajat eivät ole olleet nykyisesä muodossaan Jumalan alkuperäisessä suunnitelmassa, paratiisissa.

  Mutta ei sellaista kreationistista esitystä, että siitä ei heräisi tukku lisäkysymyksiä. Jos saaliseläimet ovat syntiinlankeemuksen seurausta, miksi saaliseläimiä oli jo kauan ennen syntiinlankeemusta? Dinosaurukset elivät kauan ennen ihmistä ja osa niistä oli erittäin tehokkaita saalistajia hervottoman pitkine raateluhampaineen.

  Tähän taas saattaa saada kreationistilta esityksen, että itse asiassa dinosaurukset ja ihmiset ovat eläneet samaan aikaan. Tässä vaiheessa kreationistin todellisuuden kieltäminen on jo sen verran hulvattomalla tasolla, että keskustelua lienee turha jatkaa.

 2. Juutalais-kristilllisen luomisuskon perusteella lyhyt vastaus otsikon kysymykseen on: Kyllä. Hieman pitempi vastaus voisi perustua ns. teistiseen evoluutioon, jota itse pidän uskottavimpana selityksenä tuntemallemme aineelliselle maailmalle. Jumala on luonut kaiken, mitä on olemassa, ja eliölajien moninaisuus perustuu siihen, että Jumalan luomistyön perusmalli elävän luonnon osalta näyttää tieteen tulosten valossa olevan evoluutio.

 3. Olisi kiva jos tiede joskus kykenisi selvittämään sen miten toukka kuoriutumisen jälkeen muuttuu pekäksi nesteeksi ja siitä litkusta tullee esille kaunis perhonen. Nyt kun kimalaisen lento on saatu selville, niin olisi hienoa, jos selviäisi vielä tuo, miten nesteestä muotutuu vaikkapa neitoperhonen.
  Se mitä luonnosta oikeasti tiedetään on tosi vähäistä. Verrattuna siihen mitä nyt tiedämme.
  On hienoa titetää, että Jumala, joka on kiinnostunut myös minusta, on luonut biljoonia galakseja ja sen loispistiäisen.

 4. ”Yhtään todisteita ei ole sille, että elämää olisi jossain muualla. Joten antaa galagsien jatkaa matkaansa..”

  Elämän mahdollistavia ns. exoplaneettoja on löydetty jo noin 4000 ja niistä ns. supermaapalloja on Nasan mukaan yli 1 200. Maailmankaikkeuksissa niitä voi olla miljardeja. Minusta ylimielistä ja kuvitella että olisimme ainoat. Kun Raamattukin kertoo elämää olevan muuallakin. Kaikkiaan eksoplaneettoja on löytynyt jo nelisen tuhatta.

  Ja elät itse yhdellä galaksilla ja olet osaltasi edustamassa elämää…galaksimme voi tuhoutua ihan samalla tavoin tai suuri jättiläismeteori voi iskeytyä maahan lähes koska hyvänsä tnuoten täältäkaiken tai jopa räjäytäen koko maapallon astreoideiksi. Elämme kosmisella ampumaradalla. Mitään logiikkaa ei taivaankapaieiden tuhoutumisessa välttämättä ole.

Kirjoittaja

Lauri Frosti
Lauri Frosti
Katsomusaineiden opettaja (UE/ET) Koulutus: Nuorisonohjaaja, TM, työnohjaaja. Harrastan lukemista ja katsomista.