Liikkuvat taakse vai auttajat eteen?

Hävettääkö olla lahtelainen? Maailmalle levisi kuvia ku klux –klaanilaista muistuttavaan omatekoiseen asuun pukeutuneesta, joka mellakoi yhdessä kymmenien muiden kanssa ensimmäisiä Hennalaan saapuvia pakolaisia vastaan. Kuvien seurauksena YK:n kokouksessa valtioiden päät ovat kyselleet Suomen edustajilta, mitä maassa on tekeillä.

Yhdestä tasapainottomasta raukasta on noussut suhteettoman suuri häly, joka olisi median edustajien pitänyt ymmärtää vaieta kuoliaaksi. Äärimieliset haluavat juuri julkisuutta ja sitä iltapäivälehdistö sekä some näyttävät heille auliisti tarjoavan.

Ei Suomessa ole lähellekään Yhdysvaltojen 1960-luvun rotumellakoiden kaltaista ku klux klaania, joka syyllistyi murhiin, tuhopolttoihin ja pelon levittämiseen. Sen sijaan Suomessa on niitä, jotka vetävät liikkuvat taakse uuden ja oudon, kuten pakolaisten edessä. – kuulemma kiväärin lukon taakse vetämisestä syntyvä ääni – ku klux – on antanut nimen klaanille.
_ _ _
Lahdessa työttömyysaste noin 19%, on kaksinkertainen maan keskiarvoon, samalla kun koulutustaso on alhainen. Pienipalkkaiset, työttömät ja syrjäytymisvaarassa olevat kokevat, että heidän kuuluisi ensin saada osansa ennen kuin tulijoita autetaan. Tämä kokemus vielä korostuu samalla kun hallitus suunnittelee leikkaavansa palkansaajilta ja perheiltä.

Näin kokevilla on pointtinsa. Hei eivät ole kuitenkaan kuoleman vaarassa. Kansainväliset sopimukset ja kristillinen lähimmäisenrakkaus veloittavat ottamaa vastaan tulijat. Ja milloin asiat omassa maassa olisivat niin hyvin, että muualta tulevien vuoro tulisi?
_ _ _
Hennalan entinen varuskunta-alue on niin luonteva vastaanottokeskuksen paikka, että se oli ennemmin tai myöhemmin pakko ottaa käyttöön: paljon tyhjiä tiloja hyvien liikkenneyhteyksien päässä Etelä-Suomessa, lähellä kaupungin keskustaa ja palveluja. Sääli vain, että kaikki materiaali, kuten sängyt, tuolit, kaapit, vuodevaatteet oli ehditty poistaa vuosi sitten. Nyt niitä kerätään vapaaehtoisten lahjoituksina.

Olen ylpeä meistä lahtelaisista. Auttajat lähtivät nopeasti eteen. Yli sata vapaaehtoista – mukana seurakunnan työntekijöitä – on ollut auttamassa turvapaikan hakijoiden majoittamisessa. Nyt majoittuneita on yli 400. Vielä on tilaa parille sadalle ja useammallekin, jos entisen varuskuntasairaalan ja esikuntarakennuksen eri tilat otetaan käyttöön. Tähän voi hyvinkin olla tarvetta, jos nykyinen maahan tulon tahti 300-500 henkeä päivässä jatkuu yli vuodenvaihteen. Yhteiset resurssit hupenevat ja velkaantuminen kasvaa.
_ _ _
Mielessäni on kyyninen näkymä. Entä jos silmitöntä raakuutta Irakissa ja Syyriassa edistävät tahot haluava tarkoituksella raunioittaa oman yhteiskuntansa ja ajaa miljoonia pakolaisiksi Eurooppaan? Mitä he sillä voittavat? Satojatuhansia, ehkä miljoonia pakolaisia vastaan ottavat Euroopan maat kärsivät taloudellisesti ja yhteiskunnat polarisoituvat maahanmuuttajien puolesta ja heitä vastaan kamppaileviin.

Osa pakolaisista radikalisoituu uskonnollisesti kun uusi kotimaa ei vastaakaan odotuksia. Tämä saattaisi olla esimerkiksi Isisin tavoite. Pakolaiset itse ovat viattomia, mutta heitä käytetään hyväksi kuin matkustajalentokoneita 11. syyskuuta Kaksoistornien tuhoamiseen.
_ _ _
Nykyisessä vastaanoton vaiheessa on rohjettava katsoa eteen ja kauemmas. Kuntaliiton toimitusjohtaja Kietäväinen on ennakoinut, että kunnilla on pakolaisten sopeuttamisessa suuria vaikeuksia, joista rahojen riittävyys ei ole pienin (HS 28.10.). Sijoittamisen kuntiin tulisi tapahtua koordinoidusti, samoin kielen opetuksen ja muun koulutuksen.

Pakolaisilla on luonnollisesti toiveita työllistymisestä. Monet vaatimattomalta koulupohjalta ponnistavat haluavat valmistua esimerkiksi lääkäreiksi. Se tulee onnistumaan harvoilta. Selvää kuitenkin on, että Suomi tarvitsee uusia, motivoituneita työntekijöitä samalla kun syntyvyys laskee. Tulevaisuudessa työnteko on yhä enemmän työperäisen maahanmuuton varassa. Siksikin heidät on otettava vastaan. Ja siksi, että olemme kristittyjä, joita lähimmäisen rakkaus velvoittaa. Pian on kuitenkin saatava järjestelmä, jossa tulijoiden status tutkitaan jo valmiiksi ja maahan otetaan ainoastaan pysyvään oleskeluun oikeutettuja pakolaisia.

21 kommenttia

 • Tarja Aarnio sanoo:

  Kauheaa tuo, mitä noista leirien olosuhteista kerrotaan. Merkel ilmoitti, että kyllä Saksaan mahtuu. No kai tuollaisiin olosuhteisiin voi tunkea vaikka kuinka paljon ihmisiä. Onkohan tämä pakolaisvyöry ihan saksalaisten hanskassa vai onko kirjoitus joku tahallinen hyökkäys Saksaa vastaan tms?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Särkiö sanoo:

  Tarja, kun Saksaan odotetaan tämän vuoden aikana jopa miljoonaa turvapaikanhakijaa – jo aiemmin tulleiden lisäksi – on mahdollista, että sopivimmat vastaanottotilat ovat jo täynnä ja tulijoita on pakko joukkomajoittaa esimerkiksi suuriin halleihin suojaan säältä ja kylmältä. Valvonnan ja yksityisyyden puute voivat johtaa äärimmäisiin ilmiöihin, kuten Giessenissä, raiskauksiin, pakkoprostituutioon ja lasten hyväksikäyttöön.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Särkiö sanoo:

  Aamun lehdessä (1.10.) oli uutinen, että turvapaikkaselvitykset keskeytetään kunnes on tutkittu, mitkä alueet Irakissa ja Syyriassa ovat vaarallisia, mitkä turvallisia. Turvapaikanhakijat Lahdessa ovat reagoineet nälkälakolla. Epävarmuus tulevasta ratkaisusta ahdistaa varmasti odottajaa. Turvapaikkapäätöksen on kuitenkin perustuttava siihen, että turvapaikan hakijaa on kotiseudullaan uhannut hengenvaara.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Lako laittaa miettimään sitä, miltä aluieilta he oikeasti ovat tulleet.Epäilyttää nyt, että pelkäävät väärinkäytösten paljastumista. Voihan olla, että takana on jokin väärinkäsityskin. Herkästihän sellaisia voi nyt syntyä.Tosi hyvä kun aletaan pohtia mitkä on turvallisia alueita.Lakko kääntyy jokatapauksessa heitä itseään vastaan. Asenteet muuttuvat yhä kieletisemmiksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pekka Särkiö

  Kenttäpiispa ja Vanhan testamentin eksegetiikan dosentti. Harrastan mehiläistarhausta ja maatiaiskanojen kasvatusta, esteratsastusta ja nykyaikaista viisiottelua. Minulle tärkeitä asioita ovat luonto ja sen elinvoiman turvaaminen, ekologinen elämäntapa, historian tuntemus sekä kestävän yhteiskunnan puolustaminen.