Lapsi on meille syntynyt

Kamerunissa on paljon lapsia. Maassa asuessamme jokaista naista kohden keskiarvo oli kuusi lasta.

Tarkastelen tässä jouluyön ja jouluaamun profetiaa Jesajan kirjassa. Muistelen menneitä ja nostan katseemme tulevaisuutta kohti.

Tiistai 25.12.2018
Jouluaamu
Nyt Betlehemiin!
1. lukukappale: Jes. 9:1-6

Lapsena ollessani kävin jouluaamun kirkossa säännöllisesti. Menimme sinne koko perhe. Kansaa oli Someron kirkko täynnään. Sisällä oli noin 1500 istumapaikkaa. Silti osa sai toisinaan tyytyä seisoskelemään käytävien laidoissa. Erityisesti mieleeni ovat jääneet Martti Litovaaran, sittemmin uskonnonopettajani yhteiskoulussa, saarnat.

Noista lapsuuden kirkoista mieleeni jäivät erityisesti sanat: "Kansa joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valkeuden." Siitä lähtien nuo sanat ovat kuuluneet minun jouluuni suuren valkeuden sanomana. Jumala on valo ja hän tahtoo valaista jokaisen ihmisen, jokaisen kansan, koko maailman. Evankeliumin sanoma kuuluu jokaiselle. Maailmassa ei ole ollut, nytkään ei ole eikä koskaan ikinä tule olemaankaan ainoatakaan ihmistä, jonka puolesta Vapahtajamme ei olisi tullut maailmaan häntä sovittamaan. Jumalan vanhurskaus meidän Herrassamme on koko maailmaa varten, erotuksetta. Se joka uskossa ottaa tämän rajattoman lahjan vastaan, pelastuu.

Kun sitten kävin opiskelemaan ja sain tutustua Raamatun historialliseen taustaan, niin nuo lapsuuden elämykset saivat uutta syvyyttä. Oli suuremmoista oppia tuntemaan Jesajan kirjan historiaa ja niitä tapahtumia joiden keskellä profeetta eli. Jotenkin tuli vastaani valtaisat historian jännevälit. Sama Pyhä, Pyhä, Pyhä -hymni, jota vieläkin veisaamme liturgiassamme Herran pyhän ehtoollisen vieton aikana oli käytössä jo vuonna 738 e.Kr., kun Jesaja liturgisen ateriajumalanpalveluksen aikana sai kutsun profeetan tehtäväänsä. Silloinkin alttarilta annettiin syötävää. Silloinkin ateria oli osallisuutta toimitetttuun uhriin. Silloin kyseessä oli paikalla toimitettuun uhriin osallistuminen.

Nyt meidän aikamme messussa Herran pyhän ateriaa nauttiessamme saamme vastaanottaa Golgatan ristillä uhratun Kristuksen uhrin koko maailman vapauttamiseksi.

Myös jouluaamun pyhään profeetalliseen sanaan sain syvyyttä, kun vanhoista teksteistä opin, että Jesaja on käyttänyt ikivanhaa egyptiläistä faraon valtaistuimelle nousun yhteydessä laulettua laulua mallinaan ja tästä esikuvasta muovannut pyhän kansan eli Vanhan testamentin aikaisen kirkon tarpeita varten iki-ihanan profetian, joka kertoo ikiaikojen Jumalan asioihin puuttumisesta kansansa kohtaloihin. Jumala itse rakastaa kansaansa. Jumala itse puolustaa omiaan. Jumala itse antaa omilleen tulevaisuuden ja toivon. Hän tuo valon pimeyteen, poistaa ahdistuksen ja sorron, tuo rauhan ja pelastuksen.

Joulu on tämän profetian täyttymys. Meille on syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Hän on vapauttanut meidän synnin, kuoleman ja perkeleen vallasta, antanut meille syntien anteeksi antamuksen, vapauden ja toivon. Enkelkuoro Beetlehemin kedolla julistaa samaa evankeliumia, kuin Jesaja kuulutti jo yli 700 vuotta aikaisemmin.

Jumala on sama eilen, tänään ja ikuisesti. Hän on iankaikkinen. Siksi myös hänen julistuttamansa evankeliumi on ikuisesti voimallinen meitä auttamaan ja tuomaan meille ilon ja riemun, uskon ja toivon, taivasten valtakunnan täyteyden meidän keskuuteemme.

Jumalan suuria tekoja ylistäen saamme toivottaa toinen toisellemme

Rauhaisaa Joulua. Vapahtajamme syntymäjuhla olkoon ilomme.

Sillä lapsi on syntynyt meille,
poika on annettu meille.
Hän kantaa valtaa harteillaan,
hänen nimensä on
Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala,
Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas.
Suuri on hänen valtansa,
ja rauha on loputon
Daavidin valtaistuimella
ja hänen valtakunnassaan.
Oikeus ja vanhurskaus
on sen perustus ja tuki
nyt ja aina.

1 kommentti

  • Kirjoittaja

    Matias Roto

    Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25

    Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit