Läpällä

Viikonlopun maanpöyristys liittyi pääministerin setämiesten siideripissisten foorumiksi luonnehtimalla areenalla järjestämään tiedotustilaisuuteen, jonka mukaisesti boomereiden tulisi relata.

Sanan merkityksestä on väännetty kättä. On kiistatonta, että se alun perin viittaa 1946-64 syntyneisiin baby boomin edustajiin. Tästä näkökulmasta käsin kyse on vihapuheesta ja ikärasismista. Siihen moni tarttuikin. Ei tietenkään riitä, että tiedotustilaisuuden järjestäjä kieltää tämän merkityksen. Niin ovat tehneet kaikki muutkin vihapuheesta tuomitut.

Vihapuheellakin on direktiivin määrittelemä merkityksensä. Se on kansan- tai ihmisryhmään kohdistuvaa vihan lietsomista. Mutta ”vihapuheen” merkitys on todellisessa käytössään yhtä laaja kuin ”boomerinkin”, se tarkoittaa kaikkea ja ei oikeastaan yhtään mitään.

Boomeri tarkoittaa sitä, että tyypillä on revityt farkut ja hän ei ole inessä. Boomeri on minkä ikäinen tahansa, mkäli täyttää ekslusiiviset tuntomerkit kuplan omistajien näkökulmasta.

Lisäksi sana ei tarkoita mitään, mikäli se on ”läppä”.

Keskustelu on kiinnostava sanoilla vaikuttamisen näkökulmasta.

Sanat ovat lippuja, joilla on merkittävä symboliarvo. Sano ”natsi” tai ”neekeri”, niin viestit pahuutta.

Sanat ovat täten ensisijaisesti tunteita ohjaava vallankäytön muoto.

Tästä syystä on kiinnostavaa, että usein ratkaisunavaimena pidetään ”sanoittamista”.

Suomi on täynnä virastoja, joissa on käynyt konsultti sen jälkeen, kun on huomattu, että suurimmalle osalle väestä ei ole oikein töitä. Konsultin käynnin jälkeen on löydetty ratkaisu: tehdään niistä kehittämisosasto.

Kehittämisosastot käsittävät työnsä  saamansa energioiden törmäyttämisen jälkeen uusien, pääosin kapulakielisten sanojen keksimiseksi. Niitä työnnetään niin sanotulle kentälle sarjatulena siten, että niillä, joilla olisi töitä, on puhti loppua.

Sanoittamisen matemaattinen kaava on seuraava: otetaan tunnetusta ilmiöstä yksi osa erilleen, annetaan sille uusi nimi ja aletaan kuvata koko ilmiötä tällä sanalla. Vanhan liiton ja setämiesten aikana tätä menetelmää kutsuttiin nimellä hairesis eli väärä valinta, mutta inessä se merkitsee uudistamisen ja proaktiivisuuden projektia, jota boomeeri ei ymmärrä.

George Orwell kuvasi tämän strategian melko seikkaperäisesti, mutta se ei estä proaktiivisen ansaintalogiikan todellisuutta.

Ilmiö tuottaa kohteina oleville henkistä kidutusta ja kehittäjille ”lisäarvoa”. Ollaan tilanteessa, jossa läppä on vallasväen hallintamenetelmä, ja valtailmaisun negatiivisesta tulkinnasta päästään irti huomauttamalla, että se ei tarkoittanut mitään.

Filosofi Harry Frankfurt analysoi tilannetta kiinnostavalla tavalla pienessä esseessään On Bullshit. Frankfurtin mukaan  potaska on höyryämistä (hot air), tyhjää puhetta, joka on tyhjennetty informaatiosta samalla tavoin kuin uloste on tyhjentynyt ravintosisällöstä ja on pikemminkin jäljelle jäänyt ravinnon ruumis.

Sanoittaminen ja läppä edustavat tällaista ilmiötä erinomaisesti. Niin niiden tuottaja kuin tuotteen analysoijakin ovat tekemisissä ilmiön kanssa, josta dogmatiikan professori Seppo A. Teinonen totesi osuvasti: ei paska pöyhien parane.

Mikä sitten on tie ulos sanoittamisen harhasta ja sanoihin perustuvan vallankäytön ja byrokratian kidutuksesta?

Yksinkertainen uumoiluni on, että lauseet.

Sanat ovat yhdentekeviä ja sopimuksenvaraisia. Viime kädessä niistä ei ole kuin merkityksettömäksi läpäksi.

Lauseilla taas on merkityksiä. Sana ”jänis” voi tarkoittaa sopimuksenvaraisesti mitä lystätään. Lause ”tämä on jänis” on puolestaan väite, joka joko pitää paikkansa tai ei pidä paikkaansa. Sillä on kiinteä merkitys, toisin kuin sanoilla ja sanoittamisen tuloksilla.

Rukous, joka perustuu sanoittamiseen, muuntuu läpäksi. Uskonto, joka perustuu sanoittamiseen, muuttuu läpäksi. Siksi on tärkeää etsiä tulevaisuuden lauseita.

4 kommenttia

 • Charlotta Lindfors sanoo:

  ”Boomereiden” (suuret ikäluokat 1945.1950) jälkeläisenä naurattaa. Se itkuvirsi, josta tämä pöyristys alkoi, pitää kieltää., koska huumori on harvojen laji. Pahinta ”vihapuhetta” on kuitenkin raamatussa, ja sitä saa vapaasti saarnata, vaikka siitäkin joutuu nykyisin oikeuden eteen inttämään, mikä on ns. jumalansanan oikea tulkinta ja ketä sillä saa lyödä. Rippikoulu on kaiken pahan juuri. Siellä istutetaan vihan siemen, sitä tunnetusti niitetään.

  Sanoilla ei ole väliä, vaikka lauseet muodostuvat sanoista ? Juudaksena olo ei ole helppoa, eikä jänistä kaikki tunista, vaikka sen paistina söisi.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Yrjö Sahama sanoo:

   Raamattu on monitahoinen kirja, onhan se oikeastaan kokonainen kirjasto. Joka etsii raamatusta armollista Jumalaa, löytää kyllä etsimänsä ja joka etsii hyvän elämän opastusta löytää hänkin etsimänsä. Mutta joka etsii pöyristyksen aiheita, löytää hänkin kyllä etsimänsä. Osa raamatun kirjoista (mutta eivät kaikki) kertovat todella tapahtuneesta historiasta, ja ihmiskunnan historiaan kuuluu sekä hyvää että pahaa. Menneisyyden ihmiset ovat omista lähtökohdistaan käsin päätyneet sellaisiinkin ratkaisuihin, jotka nykyajan moraalikäsitysten valossa antavat aihetta kauhisteluun. Nuo ihmiset ovat kuitenkin meidän tuomioittemme ulottumattomissa ja historian tehtävä onkin selittää ja ymmärtää, ei tuomita. Kristillisen uskon näkökulmasta onkin niin, että vain Jumalalla on tämmöisissä asioissa varsinainen tuomiovalta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Kuosmanen sanoo:

  Olipa hyvin tulevaisuuden lauseita. Yhtä käyttämääsi jo vanhahtavaa sanaa vähän sanoittaisin. Se on vallasväki. Ai miten hyvin sopii tähän ineen. Se kun on vallalla jokaisessa kuplassa. Sille toivoisi jopa renessanssia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reijo Mänttäri sanoo:

  Petri J.,

  ”Rukous, joka perustuu sanoittamiseen, muuntuu läpäksi. Uskonto, joka perustuu sanoittamiseen, muuttuu läpäksi. Siksi on tärkeää etsiä tulevaisuuden lauseita.”

  Sanojen ja lauseiden takana on asia. Raamatun totuudet eivät perustu yhteen sanaan tai lauseeseen. Kaikki, koko Raamattu yhtyy Itse Asiaan, mikä on Jeesus!

  Mm. Löytyn kolumni luo työpaikkoja tulen kanssa leikkimiselle, eli tulkinnoille, jotka ovat tulelle talletettuja, puuta ja heinää!

  Ilmoita asiaton kommentti