Kuurupiilovaalit - kiitos tyhjästä informaatiosta!

 

Kotiin tupsahti Kuopion ja Silinjärven seurakuntien yhteinen tiedotuslehti. Kiva juttu, näyttää olevan vaaliehdokkaat listoittain ja kuvan kanssa.

Lähempi tutustuminen tuotti pettymyksen. Listoilla on kummalliset, ympäripyöreät nimet, jotka eivät kerro yhtään mitään. Ainoina joukosta erottuvat tässä mielessä edukseen perussuomalaisten ehdokaslista ja Kokoomuslainen seurakuntaväki..

Mutta melkoinen akrobaatti, hermeneutti, astrologi ja ennustajaeukko pitää olla, jos tietää mitä eroa on seuraavilla listojen nimillä:

- Elävä seurakunta - Kotikirkko - lämmin lähiyhteisö - Seurakunnan sanomaan sitoutuneina - Kirkko kaikille - Kirkon rakentajat 2014 - Vastuunkantajat - Srk keskellämme - Elävää elämää - Kaikkien kirkko - Kristus-kalliolle rakentajat - Ihmisten kanssa elävä seurakunta - Yhdessä toimiva seurakunta - Yhteistyöryhmä - Kotikirkko

Nimen lisäksi ei ole yhtään sanaa siitä, mitä tavoitteita ryhmällä on. Kai se on niin, että jokainen on hyvän puolesta ja huonoa vastaan.

Mutta ketä palvelee tällainen kuurupiilo? Äärimmäisen vaikeaa innostua äänestämään, kun se täytyy arpapelillä tehdä. Voi monikin jättää äänestämättä, kun pelkää äänen menevän juuri väärään laitaan.

Tiedän, että on vaalikone ja järjestetään tilaisuuksia, joissa listojen taustoja selvitetään. Mutta eipä muissa vaaleissa tarvitse tällaista omaa aktiivisuutta voidakseen äänestää niin että tietää, mihin ääni meni.

Oudon yleispätevät ja mitäänsanomattomat listojen nimet johtavat siihen, ettei äänestysprosentti ainakaan nouse. Yhä pienempi sisäpiiri valitsee mieleisensä luottamushenkilöt. Ei kai se voi olla tavoite?

 

26 kommenttia

 • Tuula Hölttä sanoo:

  Ville Jalovaara,

  Srk:n vapaaehtoistyöstä saamani käytännön kokemuksen perusteella voin sanoa, että ainakin entisen kotikuntani paikallisen sdp:n vaaliohjelma ja myös silloiseen kirkkovaltuustoon läpimenneiden sdp:n ehdokkaiden toiminnassa ei ollut mitään moitittavaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Lahtinen sanoo:

  ” Tulkaa Kaikki liikkeellä on myös valtakunnallisesti selkeä vaaliohjelma ja helposti tunnistettavat listat.”

  Sepä onkin yksisilmäisen alkeellinen yhden asian liike.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tom Linkinen sanoo:

  Sen perusteella mitä tänäkin syksynä on silmiin ja korviin osunut, puolueiden näkyvyydestä seurakuntavaalien listoilla taidetaan edelleen olla vahvasti kahta mieltä. Oma pohjani on selkeä: olen seurakuntani seurakuntalainen, ja sen ohella, oman itseni oleellisena rehellisenä osana, tunnustan väriä. Turussa, kuten kanssaseurakuntalainen Heikki Palmu ylempänä toteaa, suurin osa puolueista näkyy vaalilistoilla, osa omilla nimillään ja osa ”sinne päin”. Lista jolla itse olen, punavihreät, on ”sinne päin”, vasemmalle, muttei varsinainen puoluelista, koska vasemmistoliiton jäsenet ovat listalla vähemmistönä. Terv, Turun Tuomiokirkon katveesta, -Tom

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vaalikoneen tuloksetkaan eivät kyllä paljon kertoneet… vaikea valita, kun ehdokkaista ei ole saatavilla juuri mitään tietoa. Pitää varmaan ryhtyä Face-kaveriksi ehdokkaan kanssa, että saa stalkata vähän?

  Joku melkoinen kuurupiilo oli minun tuloksissani ilmenneillä ehdokkailla meneillään… ei niistä oikein ottanut selvää.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Leena Viilo sanoo:

  Marja-sisko hyvä. Eihän muissakaan vaaleissa toimi se, että vaalilistan nimen takana ei olisi ohjelmaa. On vaalilistan nimi sitten mikä hyvänsä kritisoimistasi nimistä, ei mielestäni ole liikaa vaadittu, että tutustuu mikä on vaalilistan ohjelma. Ei voi olla niin, että vain puolueen nimi olisi muka kirkkopoliittsen ohjelman selväksi tekevä. Itseasiassa asia on päin vastoin. Poliittisen puolueen taakse asettuu kaikkein suurin kirjo tavoitteista eikä puolue siksi sano yleensä yhtikäs mitään täsmällistä. Moni ei puoluepoliittinen lista kertoo paljon selvemmin mikä sen tavoite on. Toki listojen tulis kyetä kertomaan edes jotakin siitä miksi ko lista on omana listanaan olemassa. Ainakin oma Espoolainen yhdessä matkalla- ryhmämme kertoo sivuillaan ja esitteissään mikä meidän tavoitteemme on.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Heikki Palmu sanoo:

   Leena Viilo,

   Marja-Sisko kertoi noita ryhmiä: Elävä seurakunta / Kirkko kaikille / Kotikirkko. + kymmenkunta muuta kaunista ajatusta. Pidätkö ryhmien nimiä informatiivisina? Tuskin niillä kaikilla on minkäänlaista ohjelmaa, netissä sen enempää kuin paperillakaan. Ohjelmana lienevät usein ehdokkaitten naamat. Mutta entä, jos ei sieltäkään tuttua ja turvallista löydä?

   Vaarana tällaisten seurakuntavaalien ryhmien kanssa on se sama, mikä minusta usein on koko seurakunnan ongelma. Yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Kauniita ajatuksia. ”Olkaa kilttejä toisillenne!” Mutta jos kaikki konkretia puuttuu, on se yhtä tyhjän kanssa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Palmu sanoo:

  Leena Viilo vielä:

  Voitko kertoa muutaman esimerkin ei-poliittisten ryhmien selkeistä tavoitteista. Ei vain omasta ryhmästäsi, vaan mitä ne selkeät tavoitteet muilla ei-poliittisilla espoolaisilla ryhmillä ovat? Ikäänkuin malliksi meille muille.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jukka Kivimäki sanoo:

  Ohessa joitakin esimerkkejä yhden seurakunnan erillislistoista Espoosta.

  https://www.facebook.com/pages/Espoonlahti-Seurakunnan-hiljaiset/628029900643821

  https://www.facebook.com/samassaveneessa2014

  http://tapiolannuoret.ehdolla.fi/

  Eipä ohjelmat juuri mitään ulkopuolisille kerro, mutta tarvitseeko edes kertoa. Riittää kun kertoo ko. seurakunnan jäsenille.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Bergroth sanoo:

  Töölön seurakunta on suuri seurakunta, jossa suurin osa jäseniä ei voi tuntea ehdokkaita henkilökohtaisesti, joten eri listojen antamalla informaatiolla tulisi olla ratkaiseva merkitys ja siihen kohdistuu suuria odotuksia. Listojen nimet ”Tulevaisuus ja toivo”, ”Tulkaa kaikki” ja ”Yhdessä eteenpäin” kertovat yhtä vähän kuin minkään ryhmän kotisivutkaan. Yhden ehdokkaan tunnen, mutta minulla ei ole aavistustakaan hänen seurakuntaa koskevista näkemyksistään.

  Minusta puoluepolitiikka ei seurakuntavaaleissa ole oikea ryhmittymisperusta, siitä jää vain se maku, että puolueet tahtovat päästä käsiksi seurakuntien rahoihin – huh! Oikeampi perusta olisivat vaikkapa eri herätysliikkeet ja muut kirkolliset suuntaukset.

  Tuntuu, että on tarkoituskin pitää homma niin pimeänä, että asiaan kuulumattomat eivät siihen sekaannu ja seurakunta pysyy taatun sisäpiirin klikin käsissä.

  Se niistä seurakuntavaaleista – koskaan ennekään en ole kyennyt missään helsinkiläisessä seurakunnassa saamaan asiasta mitään selvää – enkä äänestämään. Äänestämisen edellytyksiä ei ole nytkään!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Keskustan valtakunnallinen ohjelma on alla olevassa ohjelmassa.

  http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Osallistu-ja-vaikuta/Seurakuntavaalit-2014/Keskustan-seurakuntavaaliohjelma-2014

  Esimerkiksi Somerolla me olemme ottaneet tämän ohjelman omaksi ohjelmaksemme tämän syksyn vaalissa. .

  Muutoinkin ainakin meillä paikallisosasto on pyrkinyt saamaan esille nimenomaan kirkollisia asioita esille vaalien edellä. Useammassa kokouksessa olemme puhuneet seurakuntavaaleista ja niihin valmistautumisesta. .

  http://www.someronkeskusta.fi/

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Marja-Sisko Aalto

  Pappi, rovasti, kirjailija, entinen kirkkoherra Imatralla ja sitten tuomiokapitulin notaari Kuopiossa, nyt eläkemuorina. Ihmisen ja uskon puolesta. Sattuneesta syystä sydämellä monet asiat, vaikkapa eri tavoin siipeensä saaneet ihmiset. Vapauteen Kristus vapautti meidät!