Kun valo tuli
Kun maailma syntyi, Jumalan henki liikkui vetten yllä. Painavana aivan lähellä pintaa kuin jotakin etsien. Enteellisenä kuin lähestyvä myrsky. Henki laajeni usvan tavoin rannasta rantaan, ulapalta aution maan reunaan. Henki paisui suureksi ja keuhkoista kajahti huuto:
Tulkoon valo!
Ja valo tuli.
Heti. Käskystä. Säkenöivä valo.
Niin kirkas, että jos siihen katsoo suoraan, se polttaa silmät.
Jumala erotti valon pimeydestä.
Pimeys oli sakea kuin muuri, ja se lepäsi syvyyksien yllä raskaana tiiviinä peittona. Jos sen alla olisi hengittänyt joku, hän ei olisi jaksanut työntää pimeyttä pois.
Mutta kukaan ei elänyt syvyyksissä pimeyden alla. Maa ja vedet olivat tyhjät.
Jumala nimitti valon päiväksi ja pimeyden hän nimitti yöksi.
Näin meni maailmankaikkeuden ensimmäinen päivä.
Silloin olivat vain vesi ja maa. Valo, pimeys ja Jumala. Ei muuta. Äärimmäinen pimeys, äärimmäinen valo. Ja ensimmäinen asia, minkä Jumala teki, oli valon ja pimeyden erottaminen toisistaan.
Teko mullisti maailman, joka oli niin kauan saanut levätä aloillaan Hengen lempeässä sylissä. Valo paljasti pimeyden. Elämän puhallus teki näkyväksi tyhjyyden. Ja kehitys vain kiihtyi. Syntyi ihminen. Syntyi hyvä ja paha, tietoisuus ja moraali. Tiedostava ihminen.
Pimeyden ja valon kahtiajaosta kasvoivat kaikki maailman sadut ja kertomukset. Ja kasvavat edelleen.
Jumalan henki liikkuu yhä vetten yllä. Yhä Jumala nimittää valoa päiväksi ja pimeyttä yöksi. Yhä ihminen ponnistelee, haparoi ja kamppailee niiden välissä. Luo maailmaa, luo kulttuuria, luo itseään, omaa surkeaa nahkaansa – ja etsii Jumalaa, joka puhalsi häneen oman ihmeellisen henkensä.
Tästä maaperästä ja etsinnästä nousee blogini. Minulla on kolme kysymystä. Vain kolme pientä kysymystä. Mikä on maailma, mikä on ihminen ja mikä on Jumala. Ajattelin kirjoittaa blogia jäsentääkseni ajatuksiani.
Tiedoksi mahdollisille lukijoilleni, että olen eksistentialistinen pohdiskelija. Minulle maailma ei ole valmis eikä kristinusko ole opinkappaleita. Maailma on minulle jännittävä löytöretki ja kristinusko dynaaminen mysteeri. En ole kiinnostunut ahtaista väittelyistä tulkintojen ja dogmien ympärillä enkä arvosta sitä, jos toisten uskoon tökätään lämpömittari. Olen kiinnostunut avartavista keskusteluista ja haastaakin saa, hyvässä hengessä, hyvin argumentein.
Jos siedät nämä asiat minussa, tervetuloa mukaan matkalle.
70 kommenttia
Misku Välimäki: ”Ymmärrän, mitä tarkoitat, mutta kristinuskon nimeäminen marginaaliseksi kultiksi on jokseenkin yliampuva kärjistys”
Olisin toki voinut olla täsmällisempi. Olen siis syntynyt Jehovan todistaja -perheeseen ja -sukuun ja irtautunut kultista sittemmin. Blogeissani käsittelen aihetta laajemmin.
Misku: ”Uskonnollisuus tai henkisyys on ihmisessä melko syvällä, ellei lähes sisäänrakennettuna. — Tiedän tietenkin, että hengelliset kokemukset on helppo selittää pois psykologialla, mutta se on yhtäältä mielestäni liian helppo vastaus ja toisaalta liian vaikea; kokemukset ovat liian outoja, vahvoja ja niitä on liian paljon.”
Niin, nämähän ovat eräänlainen ikuisuuskysymys. Mutta mitä siitä, niitä on silti mielenkiintoista pohtia. 🙂 Hengellisissä kokemuksissa on sama ongelma kuin ”en ymmärrä, joten…” -päättelyssä. Ne perustuvat subjektiiviselle kokemukselle eikä niiden taustalla oletettua suurempaa voimaa voida todentaa. Toisaalta ne ovat ymmärrettävissä ihmiselle luontaisten psykologisten ilmiöiden ja tarpeiden kautta, kuten totesit.
Itse olen kokenut ehkä kerran tällaiseen kokemukseen rinnastettavan ilmiön. Olin tuolloin vielä Jehovan todistaja ja pelkäsin syvästi että tuolloinen Jt-tyttöystäväni oli raskaana (olimme alaikäisiä emmekä olleet edes kihloissa, ja esiaviollinen seksihän on todistajissa erityisen kiellettyä). Rukoilin Jumalalta ettei hän olisi raskaana. Myöhemmin tuli varma tunne, ettei hän ole. Tuolloin tulkitsin sen vastaukseksi Jumalalta, mutta myöhemmin on käynyt ilmeiseksi, että kyse oli omasta kokemusmaailmastani ja siitä, mitä _halusin_ tuntea ja kokea.
Mutta tämän kokemuksen myötä voin hyvin ymmärtää, miltä vahvat hengelliset kokemukset tuntuvat. Ne voivat tuntua hyvin todellisilta, ja niitähän ne tietenkin ovatkin yksilön subjektiivisesta kokemuksesta koettuna. Itsesuggestio on vahva ilmiö. Toisaalta jos tällaiset kokemukset antavat elämään jotain sisältöä ja toivoa, eihän niistä mitään haittaakaan ole. Haittaa niistä on silloin, jos niitä lähdetään kauppaamaan ehdottomana totuutena ja niiden ympärille rakennetaan epäterveitä hengellisiä oppeja ja yhteisöjä.
Oli hengellisten kokemusten syy mikä tahansa, niille on evolutiivinen ja psykologinen tilaus. Ehkä ne eivät eroa loppuviimein merkittävästi monista muistakaan ihmiselle luontaisista ilmiöistä, kuten taipumuksesta nähdä hämärässä hahmoja tai epämääräisissä kuvioissa kasvoja, tai vaikkapa taipumuksestamme ajatusvinoumiin ja -harhoihin.
Misku: ””Maailman näkee kaikessa kauneudessaan parhaiten silloin, kun sille on rehellinen eikä yritä yhdistellä pisteitä, joita ei ole tai joita ei näe.” Mitä on olla rehellinen? Kuten sanoin, en väitä omaavani totuutta mistään tai absoluuttista tietoa.”
Esimerkiksi juuri tuo on rehellistä. 🙂 Moni hengelliseksi itsensä laskeva ei pysty moiseen rehellisyyteen. Monet uskonnolliset yhteisöt ja yksilöt väittävät omaavansa totuuden ja se taas on rehellisyyden vastakuva.
Mitä ateismiin ja ateisteihin tulee, ateisti josta tulee uskova ei nähdäkseni ole ollut ateisti siinä merkityksessä, että olisi ajatellut asiaa kovin syvällisesti. Ateismi on tällaisissa tapauksissa vain joku helppo lokero, johon yksilö on itsensä heittänyt, kun mikään muukaan lokero ei ole tuntunut omalta. Tällaisissa tapauksissa yksilö voi kääntyä mihin tahansa toiseen lokeroon, jos se näyttää enemmän omalta kuin ateismi -lokero.
Sitten taas on meitä, joilla ei ole sisäsistä tarvetta hengellisyydelle tai uskonnollisuudelle, joiden on mahdotonta ryhtyä uskonnollisiksi tai hengellisiksi ilman vakavaa aivovauriota. Uskonnottomuus kuuluu ainakin itselleni oleellisesti siihen mitä olen, identiteettiini. Sen ymmärtäminen lapsuuden ja nuoruuden pakkouskonnollisuuden jälkeen oli varsinainen riemuvoitto. 🙂
Eksistentialistisesta pohdiskelusta ponnahti kaksi kysymystä mieleen.
1. Jos saisimme tietää varmuudella, ettei kaikkeuden taustalla ole tai vaikuta mitään suurempaa voimaa tai jumalaa, vaan kaikki on vain kvarkkien tanssia ilman sen kummempaa syytä, niin pettyisitkö? Ja jos pettyisit, miksi?
2. Jos kaikkeuden olemassaolo vaatii jonkin suuremman voiman, aiheuttajan tai jumalan (viitaten toteamukseen: ”en ymmärrä, miten aikojen alussa hiukkaset olisivat voineet itsekseen liikahtaa, energia tihentyä, kuumuus nousta”), poistaako suurempi voima, aiheuttaja tai jumala varsinaisen ongelman vai ainoastaan siirtää sen yhden pykälän eteenpäin?
Antero S. Mikäli maailmankaikkeuden aine ja energia olisivatkin nyhjästy tyhjästä ns.”multiversumista,” niin eihän ongelma mihinkään katoa, kun kuitenkin oletat multiversumin N-ulotteiset superasukkaat, jotka ”näkevät ylhäisestä perspektiivistään universumit siellä sun täällä poksahtelevina kuplina.” Mikäli joku tai jotkut näkevät, niin eikö hänellä loogisesti pidä ajatella silloin olevan olemassa jokin ”silmä,” jos ei muu niin ainakin ”virtuaalinen.”
”Jännä miten erilaisista asioista sitä voikaan merkityksen löytää. Joillekin, kuten sinulle, on tärkeää että voi uskoa johonkin suurempaan, ja sitten on meitä, joille kvarkkien tanssi riittää oikein hyvin.”
Sinä sen sanoit! Minusta on aina yhtä kiehtovaa se, miten eri tavalla ihmiset voivat asiat kokea.
”Tästähän päästään siis seuraavaan kysymykseen suuremman aiheuttajan omasta alkuperästä, jolloin ongelma ei suinkaan poistu vaan siirtyy yhdellä pykälällä eteenpäin. Oletus siitä, että maailmankaikkeus ei voi olla ilman suurempaa aiheuttajaa on looginen umpikuja jo pelkästään siksi, että aiheuttajan voisi olettaa olevan monimutkaisempi kuin aiheuttamansa maailmankaikkeuden, mutta jollain jännällä logiikalla se ei ole minkäänlainen ongelma. ”
Nyt vasta ymmärrän, mitä tarkoitit ongelman siirtymisellä pykälällä eteenpäin. Toki aiheuttajan, jota nyt kutsun Jumalaksi, ominaisuuksia on pyritty todistelemaan ja selvittämään vuosisatoja eri uskonnollisissa konteksteissa – vähemmän uskonnollisista en osaa sanoa. Eli kyllä se ihmismieltä askarruttaa.
Tunnistan toki tuon ”jännän logiikan”. Perusoletus usein on, ettei Jumala toimi luomansa maailman kaavojen mukaisesti, vaan hänen on esim. itsensä ollut mahdollista olla olemassa ikuisesti ilman, että hän on mistään syntynyt. Kyllähän tässä on loogista ongelmaa, näen sen toki. Lapsena emme kaverin kanssa voineet ymmärtää, miten Jumala olisi voinut olla ikuisesti olemassa, joten lopulta juoksimme itkien koteihimme. Ehkä samaa tuskaa on jokunen uskonnonfilosofikin voinut kokea. Eli tässä mielessä ongelma kyllä siirtyy pykälän eteenpäin, joskin sillä ”jännällä logiikalla” samalla siirrytään fysiikan lakien ulkopuolelle, jossa asiat ovat eri tavalla mahdollisia. Kuulostaa pöntöltä, tiedän. Mutta taas kvanttifysiikkaan. Teoriaan, joka tukee suuremman tietoisuuden olemassaoloa, sisältyy tutkimuksia, jotka näyttävät osoittavan, että tietyn pisteen jälkeen maailman pienimmät hiukkaset (mitä olivatkaan nimeltään) eivät enää yllättäen toimi tuttujen fysiikan lakien mukaan. Tieteestä voi löytää tukea ainakin tällä hetkellä aika moneen suuntaan, kun pohditaan maailmansyntyä ja onko jotain korkeampaa voimaa olemassa.
Kiitos kirjalainauksesta. Perehdyn siihen ajatuksella hiukan myöhemmin. On hyvin kiinnostava aihe kyllä tuo tyhjästä syntyminen.
Aika on matkan suhde nopeuteen. Maailmankaikkeus/kaikkeudet on voinut olla tiiviysastettaan vaihdelle olemassa aina ihan siinä kuin Jumalakin tai jumalat.
Prof. Enqvist toteaa tuossa podcastissa mm, että maailmankaikkeus oli alkuaan hyvin erilainen kuin nykyisin. Kauan, kauan sitten ei ollut olemassa tähtiä, ei galakseja. Maailmankaikkeus oli hänen mukaansa ”suurella varmuudella” alkeishiukkasten (vaan mistä ne ovat tulleet, vaan ovatko aina olleet) muodostamaa kuumaa ja tiheää puuroa. Vertaus on kyllä varsin osuva ja arkipäiväinen.
Alkuräjähdyksen pisteen hän sanoo olleen metrin mittainen. En vaan tiedä millä kosmologisella mitalla hän on tuon pisteen mitannut. Mikä tuossa Enqvistin puheessa kiinnittää huomoita on sattuma, jolla hän useasti argumentoi. Kaikki on sattumaa. Me olemme sattuman kautta valikoituneet ja sattumalta tällaiseen maailmaan syntyneet. Ehkä voitaisiin tässä yhteydessä puhua jopa prof. Enqvistin sattumauskosta.
Antero, nyt kysymys sinulle, kun kerroit taustastasi ja siitä irrottautumisesta. Miten paljon ajattelet ahtaan uskonnollisuuden kokemuksesi vaikuttaneen siihen, että päädyit uskonnottomuuteen? Otaksun, että jos usko kuristaa ja kahlitsee, siitä irrottautuminen tuntuu suurenmoiselta helpotukselta. Ja ajatus siitä, ettei Jumalaa ole, varmasti riemulliselta. Luuletko, että jos olisit kasvanut avaran kristillisyyden ilmapiirissä, jossa on lupa ajatella itsenäisesti ja muodostaa vapaasti omat uskonkäsityksensä, voisiko usko vielä kuulua elämääsi? Vai miten koet? Ei ole pakko vastata, jos tämä on liian henkilökohtainen kysymys.
Misku,
Oletko lukenut Riitta Sistosen blogia Liberaaliteologia vie harhaan ja siitä virinnyttä keskustelua? Olen siellä ihmetellyt myös sana-inspiraatiota ja muita konservatiiviteologian ihmeitä. Jaksaisitko tulla sinnekin mukaan (avukseni) ?
Millaisia muuten ovat sinun aidot kokemuksesi Jumalan läsnäolosta?
Jeesus sanoo: ”Minä ole maailman valkeus; joka minua seuraa, se ei pimeydessä vaella, vaan hänellä on oleva elämän valkeus.” Joh. 8:12
Ilmoita asiaton kommentti