Kuka on vihreä?

Ketkä Suomessa elävät ympäristöasialle? Arvostan suuresti ihmisiä, jotka pienillä valinnoillaan edistävät ympäristön vastuullista ja kestävää käyttöä. He kopioivat kaksipuolisesti kopiokoneella, juovat reilun kaupan kahvia ja ostavat vaatteensa kirpputoreilta. Mahdollisesti he asuvat yhteisössä, jossa jakavat kulutustavarat ja käyttävät kimppa-autoa tai sitten vain julkisia liikennevälineitä. Vielä pidemmälle menevät he, jotka kasvattavat puulaatikoissa vihanneksia radan varressa ja dyykkaavat ruokaa kaupan roskiksesta. Mutta ympäristötietoisuus voi merkitä muutakin.

Kristitylle luonto ja luonnonvarojen vastuullinen käyttäminen ovat keskeisiä arvoja. Jumalan luomalla maailmalla, eri kasveilla ja eläimillä sekä merillä, metsillä, niityillä, erämailla, jäätiköillä on itseisarvonsa Jumalan rakkauden kohteina. Luonnon pyhyyden hälventäminen ja luonnonvarojen maksimaalinen hyödyntäminen alkoivat länsimaissa valistuksen aikana, joka korosti ihmistä Jumalasta ja luonnosta vapautettuna luomakunnan herrana, jolla on oikeus ottaa hyöty irti kaikesta. Näin onkin tapahtunut runsaan 250 vuoden ajan ja aiheutettu suurta vahinkoa eri elinympäristöille ja ennen näkemätön sukupuuttojen aalto.

Tämä on seurannut Jumalan, kaiken Luojan, kunnioituksen katoamisesta ja kohtuuden vaihtumisesta häikäilemättömäksi oman hyödyn maksimoimiseksi.  Siksi väitän, että luonnon kunnioittaminen ja sen vastuullinen vaaliminen kuuluvat kristitylle Franciscus Assisilaisen hengessä.

_ _ _

Mikä yksittäinen ihmisen toimi uhkaa välittömimmin luontoarvoja? Nykyaikainen sota – sellainen kuin Persianlahden sota – on suuri uhka elinympäristöille ja eliöille. Sotien torjuminen ehkäisee ennalta luonnon tuhoutumista. Oman alueensa puolustamiseen varautuneet asevoimat, kuten Suomen puolustusvoimat,  turvaavat kaikkea elämää, myös luonnon elämää.  On kuvaavaa, että armeijan harjoitusalueet, joilla muunlainen luonnon käyttö on rajoitettua, ovat usein tärkeitä harvinaisten kasvi- ja eläinlajien reservaatteja. Sellaisia ovat vaikkapa siviileille avautuva Örön entinen linnakesaari tai Helsingin puolustuksesta huolehtiva Santahamina. Kun Suomenlahdella tapahtuu öljyonnettomuus, puolustusvoimat antaa virka-apua tahriintuneiden rantojen ja eläinten puhdistamisessa. Väitän, että sotaväki ja sotilaat ovat luonnon ystäviä.

_ _ _

Seuraavassa on kymmenen kohdan testi ympäristövalinnoista, joita itse pidän aika perustavina, mutta samalla vaativina. Jokaiseen listan kohtaan löytyy kuitenkin joku tuntemani ihminen. Monen kohdalla toteutuu useampia. Nämä ihmiset eivät kuitenkaan ole niitä vihreitä, jotka käyvät taidekahviloissa ja äänestävät tiettyjä puolueita. Hei eivät myöskään tee numeroa vihreydestään.

Kaikkein lähimmin olen nähnyt seuraavien kriteerien toteutuvan Venäjän Karjalassa, inkeriläisten luterilaisten vaatimattomissa kodeissa ja huolella hoidetuissa puutarhoissa sekä ortodoksiluostareissa.

1. Lämmittää leivinuunia ja saunaa itse tekemillään polttopuilla

2. Lämmityskaudella huonelämpö alle 20 astetta.

3. Käyttää kuivakäymälää. Kompostoi talous-, puutarha- ja huussijätteet.

4. Kasvattaa itse ainakin osan kasviksista ja juureksista. Leipoo itse leivät.  Keskikaupunkilaisen vaihtoehto: on mukana ruokapiirissä tms.

5. Pitää kotieläimiä (esim. kanoja, lampaita) olematta varsinainen tuottaja. Kalastaa tai metsästää. Keskikaupunkilaisen vaihtoehto: ostaa suoraan tuottajalta luomua.

6. Ei omista autoa / ajaa biokaasulla/puukaasulla ja tekee itse ajoneuvoon polttoaineen.

7. Kulkee työmatkat julkisilla, polkupyörällä, jalkaisin.

8. Käyttää tuulisähköä / tekee itse käyttämänsä sähkön.

9. Ei lennä.

10. Käyttää kulutustavarat loppuun, ostaa käytettynä ja vain harkitusti uutta.

30 kommenttia

 • Juha Heinilä sanoo:

  Me ostamme luomua ja sinivalkoisia tuotteita; suomalaisia ja israelilaisia tuotteita.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Se on totta, että myös israelilaiset ja kreikkalaiset tuotteet ovat sinivalkoisia – vaikkei niille suomalaisen tuotteen Joutsen-lippua myönnetäkään. Vakavasti puhuen on arvokasta ostaa lähellä tuotettua ja siten tukea suomalaisia tuottajia. Kaikkea ei Suomessa kasva ja siten Israelista tulevia hedelmiä esimerkiksi voi ostaa. Ympäristön kannalta pitkät kuljetusmatkat kuitenkin ovat kuormittavia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Lähiruokaa kannattaa suosia. Tuoreempaa ja parempaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Särkiö sanoo:

  Palstanaapurimme Viktor Inkerinmaalta on koleasta kesäkuusta huiolimatta saanut jälleen kasvimaansa kukoistamaan aivan toisella tavalla kuin me palstanaapurit. Itse tehdyt työkalut, laajalta alueelta niitetyn ruohon kompostointi suurissa aumoissa lannoitteeksi, korotetut kasvilavat ja kasvien peittäminen muovilla tai harsolla – ennen kaikkea tarkka ja kova työ. Siinä Viktorin kasvimaan voiton salaisuus.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Tiedän, että blogissa oleva 10 kohdan testilista herättää useissa meistä epämukavuutta ja ehkä huonoa omaatuntoa. Niin on tarkoituskin. Myönnän, että lista on osin provokatiivinen. Mutta ilman epämukavuuden tuntua ei tapahdu havahtumista omasta mukavuudesta, eikä synny muutosta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Suni sanoo:

  ” Vihreitä ” ovat kaikki tiedemiehet, tutkijat, ja muut planeettamme jatkuvuutta arvostavat, jotka työskentelevät energian sammisen hyväksi maaplaneetallamme ihmisten samanlaisen arvostamisen hyväksi. Me kaikki ihmiset olemme Jumalan edessä samanarvoisia ja tämän toteuttaminen vaatii samanlaisia elämän olosuhteita, mahdollisuuksia, kaikille. Esim. Aasian, Kiinan ja Intian lähes 3 miljardille ihmisille sama elintaso kuin vaikkapa tällä hetkellä meillä eurooppalaisilla.

  Jeesuksen vahvistama Jumalan tahto, lähimmäisen rakkaus on tämän kaiken perusta. Se saa Jumalan hyväksymisen elämällemme mitä se sitten merkitsekään. Tämä on ollut faktaa aina ensimmäisestä ihmisestä alkaen.

  Korostan vielä, että tässä on kysymys koko luomakunnasta, jota ilman meitä ihmisiäkään ei olisi. Jokainen ihminen voi luonnollisesti olla myös omalla ajatuksellaan ja toiminnallaan tukemassa tätä toimintaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Kiitos Reino kommentista. Planeetan jatkuvuutta arvostavat tutkijat ovat vaikuttavuudeltaan megaluokan “vihreitä”, jotka pyrkivät varmistamaan elinolosuhteet myös köyhille ympäristöuhkan alla eläville Aasiassa jne. Suomessa eräät suuryritysten johtajat, kuten Koneen Antti Herlin, ovat heränneet edistämään hiilineutraalia tulevaisuutta. Päivän HS:saa Maailmanpankin Rachel Kyte toteaa: “Jatkossa yhtiöiden on luotava kannattavaa bisnestä vähähiilisessä maailmassa, ja ruokaa on tuotettava yhä kuumemmissa oloissa. Sääntely kiristyy, koko energiahuolto menee uusiksi.” “Vihreitä” alkaa ilmaantua siis talouden ja bisneksen huipulta, mikä tuo toivoa muutoksesta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Kiitos Reino myös sen muistuttamisesta, että Jumalan tahtoma ja myös käskemä lähimmäisenrakkaus on pontimena toimille varmistaa maapallon eri alueiden elinkelpoisuus.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Pekka Särkiö :”Maailmanpankin Rachel Kyte toteaa: “Jatkossa yhtiöiden on luotava kannattavaa bisnestä vähähiilisessä maailmassa, ja ruokaa on tuotettava yhä kuumemmissa oloissa. Sääntely kiristyy, koko energiahuolto menee uusiksi.” ”

  Jo 60-luvulta näitä “maailmanpankkien” johtavia visioita kuunnelleena ja mm. vihreiden läpiajaman tehottoman päästökaupan tapahtumia seuranneena en enää jaksa uskoa muuhun kuin siihen, että nämä “maailmanpankkien” johtajat haluavat nyt tehdä Luojan luomasta maasta, vedestä ja ilmasta muuta kuin “laiskaa pääomaa” hankkimalla lisää “oman pääoman tuottoa” kansalaisten maksamista veroista ja tyydyttää tällä kaikella ennen kaikkea omaa ahneuttaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Tuula, terveeseen epäluuloon voi olla aihetta historian opetusten valossa. Se olisi huonoa kehitystä, jos esimerkiksi maailmanpankki pyrkisi hyödyntämään välttämättömät luonnonvarat, kuten puhtaan veden, omien taloudellisten intressiensä hyväksi. HS:n haastattelussa oli kyse rahaston keräämisestä, jolla korvataan mm Afrikan maille ilmaston lämpenemisen seurauksista. Itse näen hyvänä uusien, ympäristöä säästävien tekniikoiden kehittömisen yhdistettynä kohtuuteen ja resurssien säästämiseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Kenttäpiispa Pekka Särkiö,

   voihan asia olla niinkin, että olen täysin väärässä. Mieleen on kuitenkin jäänyt se, että kun lapsemme syntyivät 70-luvun alussa, Rooman klubilla oli varma ”tieteellinen tieto”, jonka mukaan 1980 maailmassa ei enää ole puhdasta vettä.

   Tuo tieto ei estänyt suurvaltoja varustautumasta ydinasein, joilla maapallo olisi voitu tuhota viiteen kertaan. Me elimme “halkaistun atomin ytimen uhan alla”, kun molempien suurvaltojen ydinaseet oli suunnattu Suomeen, joka oli niiden rajojen ulkopuolella oleva niiden hyväksymä tasitelutanner.

   Nyt mieleen on jäänyt akateemikko Jorma K. Miettisen alustus Karjala tulevaisuudessa –seminaarista, jossa hän kertoi, että Yhdysvallat olisi avoimesti tunnustanut suunnitelman ottaa maapallo haltuunsa avaruudesta käsin vuoden 2010 jälkeen. Kysymys on maapallon ehtyvien energiavarojen haltuun saamisesta ja myös Kiinalla ja Venäjällä olisi kehitteillä omat vastaavat suunnitelmansa. Tässä tilanteessa Suomi tulisi liittoutumattomana yhdessä Ruotsin kanssa muodostamaan sotilaallisen tyhjiön, jonka kautta Venäjän olisi halutessaan helpompi pyrkiä ottamaan hallintaansa Pohjois-Atlantin luonnonvarat kuin esimerkiksi entisen Königsbergin kautta, jota Nato-vallat ympäröivät.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Tuula, Rooman klubin ennustukset eri raaka-aineiden loppumisesta ovat olleet varmaankin ennenaikaisia, mutta ne ovat valmistaneet mieliä sille, että esim. öljy hupenee. Joidenkin mielestä öljyn tuotantopiikki on jo ohitettu ja nyt tuotannon taso tai lisäys on mahdollista saavuttaa vain vaikeasti hyödynnettävillä resursseilla, kuten liuskeöljyllä tai öljyhiekalla. Samalla öljyteollisuuden intressit haittaavat korvaavien energiavarojen kehittelytyötä. Aurinko- ja tuulienergian kehittely on kaikesta huolimatta edennyt. Eilen Radio Yle 1:ssä haastateltu suomalainen alle 40 v professori, nainen, kuvasi aurinkoenergian mahdollisuuksien mittavaa kasvua.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Onko kukaan laskenut montako muovikassia (ostoskassia) heidän taloudessa vuoden aikana ostetaan? Moniko käyttää pelkästään ostoksilla käydessä kangaskasseja tai koreja tai muuta, jotka kestävät vuodesta toiseen?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Kajander sanoo:

   Muovikassi käytetään luonnollisesti uudelleen ostoskassina ja lopuksi roskakassina. Róskakassien tarve riippuu jätehuoltokäytännöatä. Jos energiajäte kerätään erikseen tai jos sen pystyy käyttämään itse, niin sekajötettä syntyy vähän ja roskapussejakin tarvitaan vähän.

   Muutama vuosi sitten selvitettiin eri ostoskassien elinkaaria ja todettiin, että uusiomateriaalista tehty muovikassi kuormittaa ympäristöä vähemmän kuin puuvillakassi tai paperikassi. Siinä oletettiin ilmeisesti kullekin kassityypille käyttökertojen määrä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Juha, muovikassit ovat maailmanlaajasti iso ongelma, varsinkin ne kirkkat ja rahisevat pienet pussit, joihin kolmannessa maailmassa pakataan jokainen ostos erikseen. Näitä kasseja on joka paikassa, teiden vierustan pensaisiin ja puihin takertuneina, eläinten vatsoissa, jopa lauttoina merissä ja suurten merinisäkkäiden suolia tukkimassa. Suomen kauppojen vahva muovikassi uusiomateriaalista tehtynä ja useita kertoja käytettynä voi olla ihan ok. Itse kannan kauppakassissa lisäkasseina vuosikymmen sitten hankittuja puuvillakasseja. Hedelmiä voi laittaa samaan kaupan kirkkaaseen kassiin eri lajikkeita ja liimata useita hintatarroja samaan kassiin, ellei sitten laita hedelmiä suoraan puuvillakassiin, jonne kaupan täti joutuu kurkistamaan nähdäkseen, mitä siellä on.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Kajander sanoo:

   Ne rahisevat pussit ovat maanvaiva. Suomessakin niitä päätyy jätehuollon ulkopuolelle – aina välistä näkee niitä lentelevän. Otan kiinni, jos saan, ja käytän koirankakkapussina. Siihen ne kelpaavat, muuta uusiokäyttöä en ole keksinyt. Toivottavasti ne saadaan pois kaupoista mahdollisimman pian.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Elias Tanni sanoo:

  Auts, Juha. Tuossa kohtaa pitää alkaa tehdä parannusta.

  Pekan listasta sanoisin 1,2,3, ½4 (leivon). Työmatkaa koetan saada sellaiseksi, että omin voimin onnistuisi ja pitkiä lentoja vältän. Tosin siihen vaikuttaa enemmänkin rahan puute kuin valveutuneisuus… ja lentokoneessa istuminen on inhottavaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Elias, sinulla on jo hieno lista ympäristöä säästäviä elämäntapavalintoja. Joidenkin kohdalla juuri auton tai lentämisen välttäminen voivat olla hankalia työn tai asuinpaikan vuoksi. On myös totta,että pientalossa ja isolla tontilla / maalla asuminen antavat moniin listan kohtiin paremman mahdollisuuden kuin kerros- tai rivitaloasujalle.Tosin keskikaupungin asujalla ainakin liikennepäästöt voivat olla hyvinkin pienet.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Kajander sanoo:

  Tuo leipäasia minua vähän mietityttää. Leivon itse suurimman osan syömästäni leivästä, koska se tulee halvemmaksi ja antaa mahdollisuuden mielenkiintoisiin kokeiluihin. Mutta säästääkö se myös energiaa? Leipomon leivinuuni on jatkuvassa käytössä, minä taas joudun lämmittämään uunin varta vasten yhtä leipää varten, ellen sitten kypsytä uunissa jotain muutakin. Sekä leipiä että jauhoja kuskataan paikasta toiseen, mikä vie energiaa, mutta jauhot ovat kuivempia ja tekevät vähemmän matkoja, joten kulutus ravintoyksikköä kohti on varmasti pienempi.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Elias Tanni sanoo:

   Äärimmäisen hyvä pointti. Olisiko tässä jotain siitä ‘perisyntisyydestä’? Siis leivon leipää, koska se on mukavaa puuhastelua (ja sen lisäksi saan tuntea itseni hyväksi ihmiseksi, ehkä vailla perusteluja) enkä lentele kaukomaihin, koska se on kallista ja epämukavaa (ja taas kaupanpäälle itsetyytyväisyyttä omasta paremmuudesta). Tietysti, jos ja kun leivon leivinuunissa, lämmitän samalla taloa, joten energia tulee käytetyksi muuhunkin kuin sen käntyn kypsentämiseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Vielä, jos polttopuut on itse kaatanut ja hakannut, niin ne lämmittävät jo tehtäessä ja sitten käyttäessä vielä toistamiseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Juha K, leivän leivonnassa säästää rahaa, jos kotimaisia jauhoja ostaa vähän isommassa säkissä ja sähköuunissakin voi samalla kertaa tehdä muutaman leivän kerralla tai useita peräkkäin ja laittaa pakasteeseen. Luulen, että jonkin verran energiaa säästyisi verrattuna esim. leivän kuljettamiseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

   Juha H, klapeja tehdessä tulee lämmin, se on totta. Joskus kaupunki suorastaan tarjoaa hakkuiden jälkeen siivottavaksi metsään jääneitä latvuksia tai pienempää rankaa. Tosin nykyään sen kaltainen pienpuu menee yleensä hakkeeksi. Tämän ns. pienpuun merkitys erilaisten hakelaitosten ja biopolttoainetehtaiden raaka-aineena on noussut. Joka tapauksessa on yleensä maanomistajia, jotka antavat viedä pois esim. harvennuspuuta. Jolla sattuu olemaa omaa metsää, joutuu sitä hoitamaan ja saa sivutuotteena polttopuuta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Elias Tanni sanoo:

   Ei riitä. Siis tuo kahdesti lämmittävät polttopuut. Oma kokemukseni on, että ainakin viidesti: kaadettaessa, pilkottaessa, pinottaessa, sisään kannettaessa ja vielä sitten siellä palaessaan.

   Mites muuten sitten tuo pakastaminen? Sehän vie sähköä.. ja vielä kaikki laitetaan erillisinä muovipusseihin… no joo, silti uskon, että kotona tehty leipä on monessa, monessa mielessä parempaa kuin kaupan höttö.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Vastuulliset kuluttajat ja luonnonystävät löytyvät mistä tahansa muualta kuin vihreistä. He ovat koko olemassalonsa ajan vastustaneet kaikkea energian käyttöä ja mitä tahansa teollisuutta. Mikään muu ryhmä sotien jälkeen ei ole ollut niin tuhoisa suomalaiselle yhteiskunnalle.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Juhani Ketomäki :”He ovat koko olemassalonsa ajan vastustaneet kaikkea energian käyttöä ja mitä tahansa teollisuutta. Mikään muu ryhmä sotien jälkeen ei ole ollut niin tuhoisa suomalaiselle yhteiskunnalle.”

  Kun olen vihreiden mukana ollut mm. “saattohoitamassa” toimimatonta ekopankki-ideaa ja kun olen sen jälkeen, kun olen perustellusti kertonut heidän päättäjilleen, että pankki(kaan) ei voi toimia muulla tavalla kuin että joku maksaa sen palvelusta aiheutuvat kustannukset, ja sen jälkeen kuullut yhden osallistujen kommentin, jossa hän totesi, että “vihdoinkin meillä on joku, joka puhuu järkeä”, olen taipuvainen uskomaan, että vihreissä saattaa olla keskimääräistä enemmän ihmisiä, jotka ovat enemmän innokkaita kuin järkeviä .

  Henk.koht. olen karjalaisen yrittäjäsuvun jälkeläisenä pahoillani myös siitä, että vihreiden Satu Hassi ajoi ympäristöministerinä Venäjän federaation kansalaisille oikeuden olla Suomessa tasa-arvoisia kiinteistöjen omistajia Suomen kansalaisten kanssa, mutta “unohti” Karjalasta sotaa paenneiden oikeuden olla entisellä kotiseudullaan tasa-arvoisia omistajia Venäjän federaation kansalaisten kanssa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • risto vayrynen sanoo:

  Armeijahan raiskaa luontoa minkä kerkiää!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pekka Särkiö
  Pekka Särkiö

  Kenttäpiispa ja Vanhan testamentin eksegetiikan dosentti. Harrastan mehiläistarhausta ja maatiaiskanojen kasvatusta, esteratsastusta ja nykyaikaista viisiottelua. Minulle tärkeitä asioita ovat luonto ja sen elinvoiman turvaaminen, ekologinen elämäntapa, historian tuntemus sekä kestävän yhteiskunnan puolustaminen.