Korpit ja korppikotkat

"Todennäköisesti Lemmenjoen tapauksesta tulee yksi Suomen hämmästyttävimmistä inttijutuista", toteaa Turun Sanomien Näkökulma-palstan kirjoittaja (TS 6.5.).

Kirjoittaja jatkaa: "Kokonaisuutta katsoessa kohun alkupiste hämärtyy. Ilmavoimien entinen komentaja on syytteessä ja puolustusvoimien komentaja esitutkinnassa, mutta pohjimmiltaan kyse on yhden ihmisen huonosta käytöksestä." Huomio on osuva. Lähtökohta ja seuraukset eivät ole mielestäni oikein suhteessa toisiinsa.

En vähättele tapahtunutta. Sotilasesimiehen vastuu on jakamaton ja tarvittaessa vastuu yltää esimiesketjussa ylimmälle tasolle. Silti tässäkin tapauksessa on voitava soveltavaa ruotsalaisen papin ja reformaattorin Olaus Petrin (1493-1552) tuomarin ohjetta:

"Yhteisen kansan hyöty on paras laki."

"Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan."

"Kaikkea lakia on älyllä käytettävä, sillä suurin oikeus on suurin vääryys, ja oikeudessa pitää olla armo mukana."
_ _ _
Lauantain Helsingin Sanomat (4.5.) otsikoi kolmen sivun juttunsa: "Epäiltyjen upseerien rinki laajenee". Samaa otsikkoa - fonttikokoa myöten - olisi voitu käyttää sotasyyllisyysoikeudenkäynnin tai asekätkentäjutun yhteydessä 1940-luvulla. Puolustusvoimien korkein upseeristo näyttää esitystavan perusteella syyllistyneen johonkin maanpetokseen verrattavaan.
_ _ _

Viime viikolla syyttäjä vaati Karjalan lennoston entiselle komentajalle sakkorangaistusta johtamansa Lemmenjoen vapaaehtoisen harjoituksen tapahtumista. Kyse oli epäasiallisesta kielenkäytöstä alkoholin vaikutuksen alaisena.

Teko on ollut harvinaisen törkeä ja asianomainen on pahoitellut sitä. Ilmavoimien komentaja ei syytteen mukaan käynnistänyt riittävän ajoissa esitutkintaa, vaikka sai siihen ohjausta Pääesikunnan oikeudelliselta osastolta.

Nyt laineet ovat yltäneet Puolustusvoimien komentajaan, jonka toimista aloitetaan esitutkinta. Tämä on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.
_ _ _

Törkypuheiden laineet ovat nousset korkeiksi. On toteutunut Pyhän kirjan sana: "kaikkihan me hairahdumme monin tavoin. Täydellinen on se, joka ei hairahdu puheissaan: hän kykenee hallitsemaan koko ruumiinsa...Samoin kieli on pieni jäsen, mutta se voi kerskua suurilla asioilla. Pieni tuli sytyttää palamaan suuren metsän!...kieltä ei yksikään ihminen pysty kesyttämään. Se on hillitön ja paha, täynnä tappavaa myrkkyä" (Jaak 3:2-8).
_ _ _
Kunpa laineet eivät leviäisi vielä laajemmalle ja mainehaitta vaikuttaisi esimerkiksi maanpuolustustahtoon ja puolustuksen uskottavuuteen. No, kyselyjen mukaan Poliisi ja Puolustusvoimat ovat arvostetuimpia instituutioita. Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta arvostaa oman maan puolustusvoimia.

Poliisi on säilyttänyt uskottavutensa, vaikka Helsingin huumepoliisin entistä johtajaa Jari Aarniota vastaan on esitetty 22 rikossyytettä, joista Helsingin käräjäoikeus langetti 10 vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen. Aarnio valitti tuomiosta Hovioikeuteen. Syytettyinä on myös Aarnion esimiehiä valvonnan laiminlyömisestä. Mielestäni Aarnion ja Lemmenjoen tapauksia ei pidä rinnastaa toisiinsa. Mittasuhteet ovat aivan eri luokkaa.

Lemmenjoen tapaus on kuin kaikua menneiltä vuosikymmeniltä, jolloin runsas alkoholin käyttö seurauksineen saattoi liittyä sotaharjoituksiin. On selvää, ettei mitään vastaavaa pitäisi esiintyä enää tänäpäivänä, ei liioin sormien läpi katsomista.
_ _ _
Mistä sitten on kyse uutisoinnin tavassa? Sensaatiot panevat vauhtia uutisvirtaan. Toimittaja kysyy: "...vallitseeko Puolustusvoimissa maan tapa, jossa korppi ei korpin silmää noki eikä kadettiveljeä milloinkaan pulaan jätetä."

Vastaan: Jos korppi ei korpin silmää noki, niin lehdistön korppikotka kyllä nokkii. Tässäkin toteutuu Pyhän kirjan sana: "Missä raato, sinne korppikotkat kokoontuvat." (Matt 24:28).

21 kommenttia

 • Pekka Pesonen sanoo:

  Kirkon sisällä niitä haaskalintuja on paljon. Sitä välillä kummastelen, että miksiköhän ? Ehkäpä juuri siksi kirkko joutuu kävelemään sukat jalassa ja varpaillaan, koska mikä tahansa rasahdus voi herättää ne armottomat nokkijat. Ne kaartelevat jo valmiina jokaisen seurakunnan yllä. Siksi kai on tyypillistä nopeasti ongelmat haudata mattojen alle. Ettei haaskalinnut ehdi niitä havaitsemaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Armeijan moraaliin tuskin asialla on suurta vaikutusta. Sillä ainahan ryyppääminen on sotimisen vastapainona toiminut. Jos nyt sattuu vain niin, että joku on kännipäissään hölmöillyt vähän liikaa, niin ei kai se ole mikään uusi ilmiö. Näin on aina ollut ja tulee olemaan jatkossakin. Harva kai sitä sotahommaa jaksaa kauaa selvinpäin. Onhan se aika hirveetä touhua oikeesti. Semmoiseen kun ei edes kukaan kykene etukäteen valmistautumaan. Toisen tappaminen, kun ei normaalijärkiselle ole muuta, kuin suuri kärsimys, jonka vertaista saa hakea. Onneksi on pappeja niissäkin tilanteissa auttamassa poikia.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Kyllä on huonoa eurooppalainen tiedonvälitys: Missään en ole nähnyt yhtään uutista, jossa olisi kerrottu, että Suomessa on sota. Ja vielä niin ankara, että päällystön pitää vetää viinaa kaksin käsin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pekka Särkiö

  Kenttäpiispa ja Vanhan testamentin eksegetiikan dosentti. Harrastan mehiläistarhausta ja maatiaiskanojen kasvatusta, esteratsastusta ja nykyaikaista viisiottelua. Minulle tärkeitä asioita ovat luonto ja sen elinvoiman turvaaminen, ekologinen elämäntapa, historian tuntemus sekä kestävän yhteiskunnan puolustaminen.