Kommentoin Manu Ryösön kirjoitusta

"Perinteiset - heteroseksuaalisuutta, konservatiivisia, oikeistolaisia, ja isäinmaallisia arvoja edustavat kristityt joutuvat tulevaisuudessa uudenlaiseen koetukseen."

Taitaa olla aina hyvä, kun kristityt joutuvat koettelemaan arvojaan. Niiden kristillisyyttä on näet syytäkin arvioida. Tuosta yhdestä lauseesta löytyykin monta pohdinnan aihetta.

Onko perinteisyys jotain kristillisyyteen kuuluvaa? Mitä Kristus itse sanoo? Hän ei taida perinteitä arvostaa: "Näin te olette perinnäissäännöllänne tehneet tyhjäksi Jumalan sanan."

Entäpä sitten konservatiivisuus, vanhan säilyttäminen, sehän liittyy tuohon perinteen arvostamiseen, onko se kristillistä? Eikö kristillisyys ole uudistamista? "Valtaistuimella istuva lausui: 'Uudeksi minä teen kaiken.'"

Miten seksuaalisuus ylipäätään liittyy kristillisyyteen? Eikö ihmisen määrittäleminen sukupuolensa kautta ole uskon näkökulmasta yhtä väärin kuin sen tekeminen kansallisuuden tai yhteiskunnallisen aseman kautta? "Yhdentekevää, oletko juutalainen vai kreikkalainen, orja vai vapaa, mies vai nainen, sillä Kristuksessa Jeesuksessa te kaikki olette yksi."

Mitä oikeistolaisuus on nykyisin? Se näyttää liittyvän yhteiskuntamuodon sijaan yhä enemmän markkinatalouteen. Vasemmistolaisuutta on moitittu materialistiseksi, eikö oikestolaisuuskin ole sitä? "Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle. Täällä tekevät koi ja ruoste tuhojaan ja varkaat murtautuvat sisään ja varastavat."

Viimeiseksi kysyn, onko isänmaallisuus kristillisyyteen kuuluvaa? "Jeesus vastasi: 'Minun kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta.'"

Tarkoitukseni ei ole osoittaa, että mainitut arvot olisivat epäkristillisiä tai muuten väärin. Haluan vain kehottaa miettimään, onko niillä mitään tekemistä kristillisen uskon ja Taivasten valtakunnan kanssa.

63 kommenttia

 • Marko Sjöblom sanoo:

  Martti Pentti. En nyt kyllä suoraan sanottuna ymmärrä, mitä yrität sanoa. Totta kai tunteet ja luontainen ihmisyys ovat seurausta siitä, että Jumala on istuttanut ne meihin. Ja samalla juuri ne ovat lankeemuksessa turmeltunutta ihmisyyttämme. Ja juuri sen vuoksi tarvitsemme Jumalan sanan valoa. Mitä erilaisimmilla tasoilla. Mm. osoittamaan turmeluksemme ja opastamaan meitä Jumalan tahdon mukaiseen ihmisyyteen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Kuinka paljon Jumalan tahdon mukaista hyvää onkaan jäänyt turmeltuneisuutensa kanssa kipuilevilta kristityiltä tekemättä, kun sydäntään luontevasti kuuntelevat – uskonnosta riippumatta – ovat tarttuneet toimeen?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Kyllähän sitä sopii valittaa kaikesta tekemättä jääneestä. Mutta sillä ei kyllä ole mitään tekemistä kristinuskon ja poliittisten ideologioiden välisen suhteen kanssa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Poliittiset ideologiatkin muuttuvat todellisuudeksi ihmisten toiminnan kautta. Jos ne suovat mahdollisuden toteuttaa ’luontaista ihmisyytä’, niillä on edellytykset edistää hyvää.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  Mielipiteeni näyttävät kovasti kiinnostavan jotakuta. Hän ilmaisee kiinnostuksensa ilmoittamalla ne asiattomiksi kommenteiksi. Harrastuksensa kullakin!

  Ilmoita asiaton kommentti