Kolme Martti Lutherin rukousta

1. En ole yksin

Herra, ennen kuin minua vielä olikaan, jo ennen kuin elin ja pystyin mitään tekemään, sinä varjelit minua äidinruumiissa, otit minut ystävällisesti vastaan, pidit minusta sydämellistä huolta, suojelit elämääni ihmeellisellä tavalla.
Kuinka paljon enemmän annat hoivaasi nyt, sinä uskollinen ihmisten suojelija, kun olen syntynyt ihmiseksi, kun elän, kävelen, seison ja puuhailen ja tunnen sinut sanastasi, vaikka ihmissilmä näkeekin monet seikat toisin ja vanha Aatamini väittää että asiat ovat päinvastoin.
Mutta näyttäköön ja tuntukoon miltä vain, minä en palaa vanhoille jäljilleni enkä salli eksyttää itseäni, vaan pysyttelen sanassasi, että sinä olet minun Herrani äidinkohdusta saakka. Se sana ei muutu eikä petä.
Siihen minä luotan, herätä ja vahvista sillä uskoani, joka ei katso siihen mikä näkyy, vaan odottaa sitä mikä ei näy toivossa, kärsivällisesti.
Ole ylistetty, sinä Jumalani ja Herrani, iankaikkisesti.

”Sinä (Herra) olet minun tukeni syntymästäni saakka, sinä päästit minut äitini kohdusta; sinua minä alati ylistän.” Psalmi 71:6

2. Autuas vaihtokauppa

Herra Jeesus Kristus, sinä olet minun vanhurskauteni ja minä olen sinun syntisi:
Sinä olet ottanut kantaaksesi sen mikä on minun ja antanut minulle sen mikä on sinun.
Sinä otit kantaaksesi sen mitä sinä itse et ollut ja olet antanut minulle mitä minä en ollut.

”Sen (Jeesuksen), joka ei synnistä tiennyt, hän meidän tähtemme teki synniksi, että me hänessä tulisimme Jumalan vanhurskaudeksi.” 2 Kor. 5:21

3. Minkä varassa kestän

Herra Kristus, minä pysyn sinussa ja riipun sinussa ja uskon sinuun, sillä sinä olet ainoa, jonka varassa se on mahdollista.
Tähän suuntaan pyrin, kymmenen käskyä pidän mielessä ja opettelen tekemään hyviä töitä.
Mutta pääasiani olkoon, että pysyn kiinni sinussa, koska vain sinun kauttasi saan lahjaksi elämän.

”Sillä minun (Jeesuksen) Isäni tahto on se, että jokaisella, joka näkee Pojan ja uskoo häneen, on iankaikkinen elämä; ja minä (Jeesus) herätän hänet viimeisenä päivänä.” Johannes 6:40

Rukouskirjasta ”Rukoilemme Lutherin kanssa tänään”, (Heute mit Luther beten), valikoima Martti Lutherin rukouksia Anna-Maija Raittilan (1928-2012) suomennoksina, SLEY-Kirjat, 1980.

Mika Rantanen
Mika Rantanen
Teologian maisteri, uimamaisteri ja koulutettu hieroja.