Kirkon kasvot

Ainakin menneinä vuosina sanottiin, että joku henkilö antaa jollekin asialle kasvot. Tai sanottiin, että johtaja antaa firmalleen kasvot. Muistelen, että on puhuttu myös siitä, kuka antaa kirkolle kasvot.

Piispa Kalevi Toiviainen oli ahkera kirjoittamaan virassa ollessaan ja erityisesti myös sen jälkeen. Hän kirjoitti kirjan Kirkon kaapin päällä, joka oli aikanaan jonkinlainen ”kollaasi” kirkon elämään vaikuttaneista ihmisistä. Tietysti kollaasi oli Toiviaisen arvioima ja kokoama.

Kirkon kasvoiksi voidaan ajatella julkisuudessa paljon olevia kirkon edustajia. Hiljattain eräs Helsingin kirkkoherra joutui kantelunkin kohteeksi, koska oli kantelijan mukaan väärällä tavalla esillä ja väärin tavoin. Turun melko tuore piispa Mari Leppänen on noussut lyhyessä ajassa olemaan hyvällä tavalla kirkon kasvona.

Kaikkiaan usein ajattelemme, että johtajat kuten piispat ovat ”kirkon kasvot”. Se on ihan oikea ajatus, kun ajattelemme vaikka arkkipiispan roolia tai kunkin piispan roolia oman hiippakuntansa alueella. Myös muut kirkon johtajat kuten kirkkoherrat ja muut aktiiviset toimijat voidaan nähdä kirkon kasvoina.

Edellisessä ajattelussa voidaan mennä myös teologiamme kannalta hieman metsään tai ainakin yksipuoliseen ajatteluun. Nimittäin teologisesti kirkon kasvot ovat jokaisen kastetun kirkon jäsenen kasvot. Ja lopulta kirkon kasvot tulisivat olla jotenkin Kristuksen kasvot. Jouluna Jeesus-lapsi on ”kirkon kasvot” ja Jumalan kasvot meille.

Ihmisten kasvot kirkon kasvoina eivät ole kuitenkaan merkityksettömät. Sillä on merkitystä, ovatko vaikkapa kirkon johtajien tai johtajiksi pyrkivien kasvot vain keski-ikäisten tai varttuneempien miesten kasvoja vai voivatko kasvoina olla myös nuorempien ja naisten kasvoja. Kirkko näyttäytyy ulospäin myös johtajiensa kautta, vaikka kirkon kasvot ovatkin sen jäsenten ja Kristuksen kasvot.

Toivo Loikkanen

5 kommenttia

 • Pekka Väisänen sanoo:

  Kirkon kasvot saisivat olla Jeesus Nasaretilaisen.

  Kun Ihmiset ruokkimisihmeessä kohtasivat ja näkivät Jeesuksen kasvot, He antoivat jakaen omastaan, ja kaikki tulivat ravituiksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kosti Vasumäki sanoo:

  Kirkon kasvot 2022? – seurakuntien adventtikalenteri – luukku 25? Design Hanna-Riikka Heikkilä. Tekstit. Karoliina Pentikäinen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Helka Ahava sanoo:

  Kirkon kasvot ovat ihmisen kasvot. Me kristityt olemme kirkon mannekiineja. Käsitys jostakin asiasta (uskonnosta, etnisestä ryhmästä, puolueesta…) syntyy kohtaamisissa. Yksi juttutuokio diakonin kanssa, satunnainen kohtaaminen papin tai seurakuntalaisen kanssa voi muuttaa jonkun käsityksen kirkosta täysin. Onko se kohtaaminen iloinen, lämmin ja hyväksyvä vai torjuva ja välinpitämätön? Uskon vakaasti, että nämä ruohonjuuritason kohtaamiset vaikuttavat enemmän käsityksiimme kuin muutaman julkkispapin esiintymiset, vaikka nekin tietysti ovat osa kirkon kasvoja.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Helka, kaikki mitä kommentoit, on täysin totta ja olen samaa mieltä. Lisään tuohon vielä, että kirkon kasvot tulevat myös kirkon jäsenten kohtaamisista eli kun kohtaamme toisiamme rakkaudellisesti. Tämä oli ja lienee edelleen merimieskirkon työn keskeinen ajatus: hyvässä mielessä laadukkaat kohtaamiset työntekijöiden ja ihmisten kesken ja ihmisten keskinäiset kohtaamiset.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Toivo Loikkanen

  Olen 60-luvun alkuhetkinä syntynyt Keski-Karjalan kasvatti, nykyisin Savonlinnassa toimiva puolivallaton rovasti. Kirjoitan kirkosta, elämästä sekä uskon, toivon ja rakkauden näkymistä. Mielipuuhaani kesällä on mökkisaunassa saunominen ja talvella retkiluistelu. Matkustelen mikäli aika ja rahat riittävät siihen. Siviilissä kannan vastuuta OP-ryhmän aluepankin hallintoneuvoston puheenjohtajana ja OP-ryhmän hallintoneuvoston jäsenenä.