Kirkkolaiva työntökytkye?

Kristuksen kirkkoa on kuvattu laivaksi, joka seilaa myrskyisellä merellä. Kun katselen oman kirkkoni tilannetta itsenäisyyspäivänä 2014 haluan ensin hieman modifioida tuota kuvaa. Avomeren sijasta ollaan saariston kapeikoissa Suomenlahdella tai Saimaalla kapealla ja mutkikkaalla väylällä. Laiva on itseasiassa työntöproomun ja työntöaluksen muodostama työntökytkye. Enemmistö meistä kristityistä on luonnollisesti siellä proomun puolella. Ja siellä työntöaluksen puolella on enempi sitä herätysliikeväkeä. Työntekijöitä on molemmissa.

Jos sijoittelua jatketaan, niin 1. perämies, arkkipiispa Kari Mäkinen, on viimeaikoina viihtynyt myös siellä proomun puolella yhdessä muutaman muun piispan kanssa. Vastaavasti komentosillalla seisovat vahdissa piispat Seppo Häkkinen, Jari Jolkkonen ja Simo Peura. Konemestarina häärää Jukka Keskitalo.

Nyt ollaan kapeikossa. Plotterin mukaan edessä oleva suomalaisen yhteiskunnan väylä on nippanappa riittävän leveä ja syvä proomulle. Tässä tilanteessa sieltä työntöaluksen puolelta on kuulunut ääniä, että ohjataan kirkkolaiva Raamatusta etsitylle suojaisammalle väylälle. Jos proomun kääntäminen sinne ei onnistu. irroitetaan kytkentä ja ohjataan pelkkä työntöalus suojaiselle väylälle. Samalla jätetään maallistunut proomu, ikäänkuin turhana taakkana, tuuliajolla. Toisaalta välillä joku siellä keulassa kuvittelee, että proomu pärjäisi paremmin ilman sitä työntöalusta.

Onneksi sekä proomun puolella olevien että komentosillalla ja konehuoneessa olevien välillä näyttää toimivan keskusteluyhteys. Eikä kukaan heistä ole irroittamassa kytkentää.

P.S. Olen yleisön pyynnöstä vaihtanut kuvauksessani arkkipiispan kapteenista 1. perämieheksi ja jättänyt kapteenin lakin orjantappurakruunun viereen. En ryhdy arvailemaan missä kapteeni tällä kertaa nukkuu... kyllä hän herää, jos myrsky käy liian kovaksi (Mt 8:23-27).

30 kommenttia

  • Pekka Pesonen sanoo:

    Onneksi kuitenkaan ei olla eri paateissa. Meitä tavallisia pulliaisia ei voi erotella niistä herätysliiketyypeistä. Kirkkolaiva on yksi purtilo. Sinne mahtuu kaikki ja kaikenlaiset. Se juuri on tässä kirkossamme kaikkein parasta. (Samalla myös aika hankala juttu) En haluisi olla siellä oikeiden uskovaisten puolellakaan. Mikäli se tarkoittaisi puolivillaisten jättämistä oman onnensa nojaan. Onhan jo ehdoteltu kirkon jakamista selkeästi kahdeksi eri joukoksi. Eli työntökytkyen irrottamista. Toivottavasti niin ei käy.

    Ilmoita asiaton kommentti