Kirkkohallituksen säästöissä ketään ei irtisanottu – paitsi kymmenisen väitöskirjatutkijaa
Kotimaa uutisoi juuri kirkohallituksen säästöistä ja YT-neuvotteluista. Uutisoinnin kärki on, että leikkaukset tehtiin ilman irtisanomisia. Juhlan paikkako siis?
Ehkä vakituisille viranhaltijoille. Mutta kun kirkon jakamia apurahoja vähennetään uutisen mukaan 80 000 eurolla, on turhaa riemuita siitä, ettei ketään irtisanota. Todellisuudessa pätkätyötä tekevistä nuorista teologian tutkijoista kenkää sai n. 4-15, samalla kun noin 1,5 vakituista työntekijää pelastettiin.
Päätös on erityisen järjetön tehottomuudessaan. Apurahat ovat nimittäin verottomia, eikä niistä makseta edes palkan sivukuluja, lyhyimmistä ei edes eläkemaksuja. Apuraha menee tällöin lyhentämättömänä siihen, mihin se on tarkoitettu. Viranhaltija taas saa käteensä verojen ja sivukulujen jälkeen vain noin puolet työnantajan maksamasta euromääräisestä palkkasummasta. Apurahjoja tehokkaampaa tapaa käyttää vähäisiä resursseja tuskin on.
Kirkon apurahoista vain pieni osa on tyypillisesti myönnetty koko vuodeksi ja osa merkittävästi pienempinä, n. 3000–5000 euron apurahoina. Nämä pienet apurahat on yleensä käytetty projektien alkuun, loppuun tai täydentävänä rahoituksena. Monen tutkijan ura on käynnistynyt, tai väitöskirja saatettu loppuun kirkon apurahalla.
Ottaen huomioon, miten vähän muita teologian apurahojen jakajia on ja kuinka monen väitöskirjan kirkkohallituksen apuraha on startannut tai saattanut päätökseen, kirkko on ilmeisesti todennut, että teologista tutkimusta ei tarvita.
***
Tämä on toki ollut kirkon linja jo vuosia siinä, miten tutkimusta on henkilökoulutuksessa ja palkkauksessa arvostettu. Tohtorintutkinto ei pastoraalitutkinnon uudistuksesta alkaen ole enää korvannut perusmuotoisesta pastoraalikoulutuksesta mitään, kun se aiemmin korvasi sekä alemman että ylemmän pastoraalin. Nykyisin väitöskirjan tekijä käy vuosien koulutusta tutkimustyön ohessa omalla rahallaan, tai aloittaa vuosia ikäluokkaansa jäljessä. Palkkaluokista luopumisen jälkeen tohtorin tutkinto ei ole enää vaikuttanut mitään palkkaankaan.
Välillä joku käy huhuilemassa, mistä niitä pappisasessoreja saadaan, mutta koulutuksen arvostamisessa pula ei muuten ole näkynyt. Ehkä juuri tämän kehityksen myötä 2000-luvun piispoista yhä harvempi on tohtori.
Olisi ehkä vähintään syytä käydä keskustelu, onko tämä kirkon tahtotila. Signaali on ainakin selkeä. Yliopiston professorin toiminnasta syntynyt luterilainen kirkko ei tunnu enää arvostavan teologista koulutusta ja tutkimusta tai niiden antamaa kriittistä panosta.
16 kommenttia
Ilmari
Kirkon kentällä on jo vuosia ollut kovaa kritiikkiä sitä kohtaan, että kirkon keskushallinto on paisunut suhteettoman suureksi käytännön kenttätyötä tekevien osan kirkon henkilöstöstä jouduttua monienkin supistusten uhreiksi.
Ylisuuren keskushallinnon näkökulmasta on myös seurannut monien teknisten ratkaisujen suhteeton monimutkaisuus pienempien yksikköjen elämässä, mistä puolestaan seuraa työn byrokratisoituminen virastotyöksi käytännön tilanteissa tapahtuvan ihmisten kohtaamisen kustannuksella.
Milloinkahan päästään siihen että kirkolliskokouksessakin esitetyt puheenvuorot kirkon keskushallinnon supistamisesta voivat muuttua käytännön toimiksi Kirkkohallituksen rakenteen keventämiseksi.
”Teologisen tutkimuksen” voi kuitata selkeästi ettei se auta yhtään mitään ilma että Jumala ilmoittaa Sanansa.
Jeesus saoo selkeästi että Jumala salaa evankeliumin ”viisailta ja ymmärtäväisiltä” ja imoittaa lapsenmielisille, siis aiva turhaan ihminen omassa viisaudessaa yritää sitä selittää.
Siis otetaampa yt yksi piei esimerkki, eräs niiiin korkeasti oppinut täällä tuo esille että Jeesus olisi ollut myös hänen kaltainen korkeasti oppia saanut, mutta kun evankeliumi selkeästi toisin todistaa, Jeesus oli inhimillisesti oppimaton, Hänen oppinsa oli Jumalalta.
14 Mutta kun jo puoli juhlaa oli kulunut, meni Jeesus ylös pyhäkköön ja opetti. 15 Niin juutalaiset ihmettelivät ja sanoivat: ”Kuinka tämä osaa kirjoituksia, vaikkei ole oppia saanut?” 16 Jeesus vastasi heille ja sanoi: ”Minun oppini ei ole minun, vaan hänen, joka on minut lähettänyt.(Joh.7)
Ilmari, puhut täyttä asiaa. Olen itse ihmetellyt samaa sivistyksen, koulutuksen ja osaamisen alasajoa kirkossa. Olisko tämä jollain tavalla myös yhteydessä siihen, että ylipäänsä humanistisen tieteen tekemistä ei enää arvosteta samalla tavoin länsimaissa kuin ennen? Onko länsi hukkaamassa sen arvokkaimman perustan: juutalaiskristillisyyden sekä muinaiskreikkalaisen filosofian aarteet?
Kas kun eivät ”oppineet” tule ja puolusta Roton opetusta Jeesuksen korkea oppineisuudesta sitä vastaan että Jeesus oli oppia saamaton niinkuin evankeliumissa sanotaan kuten myös kaikki opetuslapsetkin.
Mielenkiinnolla odotan ”tohtoreitten” kommentteja
Ari. En aio jatkaa tätä ajatustenvaihtoa pidempään. Valitettavasti Sinä sekoitat taas koko ajan asioita perusteellisesti toisiinsa. Lutherin tai kenen tahansa muun kristityn tekstien teologinen tutkimus on eri asia kuin Lutherin tai jonkun muun tekstien lukeminen hengelliseksi rakennukseksi tai sokeasti seurattavina käsikirjoina. Teologia on kuten työkalupakki, jonka välineitä voidaan käyttää eri tavoin. Levollista viikonloppua ja siunausta Sinulle.
Marko Sjöblom ymmärrän kyllä että haluat ja uskot tekeväsi oikein kun teet työtä luterilaisessa kirkossa, niin varmaankin Lutherkin uskoi kun antoi ns ”Raamatulliset” perusteet ns ”uudestikastajien” vainoille, siis ymmärrätkö kuinka se sopii hyvin niihin fariseuksiin ja kirjanoppineisiin jotka vaativat kovaan ääneen Jeesuksen ristiinnaulitsemista, eivätkö he olleetkin sokeita kun tekivät niin eli eivät tienneet mitä tekevät?
Jumala on armollinen ja antaa armosta anteeksi niille jotka nöyrtyvät tunnustamaan syntinsä eli kääntyvät parannukseen kunJumala heitä kutsuu, miksi, koska Jumala tietää ihmisen tekevän syntiä tietämättömyyttään, synnin orjana.
Marko Sjöblom toteat:””Minä ajattelen, että Luther – ja monet muut tuon ajan teologit – erehtyivät oikeuttaessaan 1500-luvun rauhallisten uudestikastajien vainoamisen. Mutta se ei mielestäni tee tyhjäksi sitä hyvää ja raamatullista, mitä hänen opetuksensa sisältää runsain määrin.””
Mitä sinulle Jeesuksen sanat vertauksista:
Matt. 13:13 Sentähden minä puhun heille vertauksilla, että he näkevin silmin eivät näe ja kuulevin korvin eivät kuule, eivätkä ymmärrä.
Entäpä vertaus siitä ettei orjantappuroista koota viinirypäleitä kuten ei myöskään huonoa hedelmää (lue vainoja) tuottavalta opettajalta tule siis etsiä mitään hyvää, et voi löytää vai löydätkö orjantappuroista viinirypäleitä?
Siis tässä on selkeästi kyse siitä että ylennät itsesi Jeesuksen sanan yläpuolelle kun etsit vainoojalta jotain hyvää, katsot ylen Jumalan sanan.
Joh. 12:48 Joka katsoo minut ylen eikä ota vastaan minun sanojani, hänellä on tuomitsijansa: se sana, jonka minä olen puhunut, se on tuomitseva hänet viimeisenä päivänä.
Onko mielestäsi vainooja murhaaja, jos on niin onko hänessä Pyhää Henkeä?
Kiitos tästä blogista! Apurahojen hakeminen on muuten työlästä. Olen omasta puolestani todennut, että meidän seurakuntatyöläisten, joilla ei ole ollut heti maisteriopintojen jälkeen mahdollisuutta tutkijakoulutukseen, kannattaa säästää jatkotutkintohaaveet eläkepäiviksi, saada perintö tai puhua kauniisti puolisolle, josko tämä voisi elättää muutaman vuoden ajan. Jotta ei vain moitita Kirkkohallitusta: Myös yliopistoilta vaadittu tulosvastuullisuus vaikuttaa kiristävästi. Samalla ihailen vilpittömästi heitä, joilla tutkimus onnistuu työn ohessa ja pienten apurahojen avulla sekä kurinalaisesti.
Ilmoita asiaton kommentti