Kiitospäivä

Tänään on amerikkalaisten yksi rakkaimmista juhlista: Thanks Giving. Ei alkuaan kylläkään kaikkien: alkuperäisväestölle se tiesi uudisaukasvaltaajien kiitosta hyvästä osastaan heidän kustannuksellaan. Nykyään tämä teema on häipynyt taka-alalle, ja juhlaa vietetään ennen muuta perheyhteyden nimissä. Enemmän kuin jouluna ihmiset yrittävät kokoontua perheiden piiriin traditionaalisen kalkkunan ja muiden herkkujen ääreen. Opiskelijat matkaavat yli mantereen koteihinsa juhlan viettoon.

Meillä Pyhäin päivässä on ollut jotain samaa. Ainakin omana opiskeluaikanani monet lähtivät tapaamaan vanhempiaan juuri tuolloin pois opiskelupaikoistaan. Junat ja bussit olivat ruuhkaisia. Oma kotini oli Espoossa, joten vastaavaa matkantekoa ei ollut, mutta sulhaseni toteutti äitinsä vierailuodotuksen kirjaimellisesti kiitosjuhlana. Hän oli adoptiolapsi, jota tästä myös kiitoksenkipeästi muistutettiin. Siispä hän matkusti Helsingistä Ouluun, tuli mitä tuli! Avioiduttuamme vietimme kiitosjuhlaa Pyhänpäivänä kotipappilassani Espoossa, josta olin jo muuttanut pois. Siskoni teki kuolemaa. Kiitimme yhteisestä, varsin lyhyeksi jäävästä elämästä tiiviissä perheyhteydessämme

Olisiko meillä nykyään tarvetta Pyhäinpäivän lisäksi nimenomaan kiitospäiväksi perheen yhteyden nimissä? Kokoontuminen yhteen juuri tämän vuoksi? Joulun merkitys on jo toinen, Yhhteiset joulut koskevat lähinnä lapsiperheitä, eivät ikääntyneempiä yksineläjiä. Lapsenlasten aikuistutua joulut loittonevat vanhuksista, koska uudet sukusuhteet anoppeineen ja appeineen vaativat taspainottelua riittämiin - etenkin lastenlasten synnyttyä.

Adventti on tänä vuonna varhain. Adventilla on niin suuri oma arvonsa, etten siihen sotkisi perheyhteyden kiitospäivää. Amerikassa kiitospäivä määriteltiin vaihelevasti vuosittain viime aikoihin asti - välttääkseen juhlan kaupallistumista!!! Voitaisiinko meillä perheyhteyden, kodin kiitospäivää jotenkin suunnata vaikka lokakuun lopulle tai marraskuun alkuun. Asiahan on tärkeä ja mietittävä, sillä ei aikaa, niin ettei amerikkalainen kaupallinen Thnks Giving -juhla rantautuisi maahamme ilman kristillistä sanomaa. Tulisi vai kalkkuna ja pähkinäpiirakka -muoti yhdeksi lisäksi ruokakulttuuriimme. Taas yksi sisällöttömäksi kuihtunut amerikkalainen muoti-ilmiö.

 

 

Kirjoittaja

Päivi Huuhtanen-Somero

Eläköitynyt estetiikan, kirjallisuustieteen ja taidekasvatuksen dosentti. Retriitinohjaaja. Hengellinen ohjaaja. Useita rukoukseen ja hengelliseen harjoitukseen liittyviä kirjoja ja kirjoituksia 1985-. Esseitä kristillisestä taiteesta ja kulttuurista. Runoja, aforismeja.