Kiitos ihanista Jouluista

Olen lukenut ihmisten tarinoita vaikeista ja kipeistä joulunajoista, jotka johtuvat eri elämäntilanteista.

Jollekin joulunaika merkitsee läheisen tai läheisten juopottelua, puolison tai vanhempien, öykkäröintiä ja mellastusta, ambulanssin tai poliisiauton vierailua kotona. Kaupoissa onkin hyvin varustauduttu mahdollistamaan tällaiset joulunajat niitä haluaville, valtavilla määrillä mäyräkoiria sun muita alkoholijuomia. Joidenkin kohdalla tällaiset joulunajat ovat onnellisesti ohitse, muttta muistoissa yhä kipeästi läsnä.

Jonkun joulunaika on muuttunut avioeron myötä tuskaksi ja ahdistukseksi, kun aiemmin on tottunut viettämään ikimuistoisia ihania joulunaikoja kera rakastavan perheen ja muisto niistä saa menetyksen läheisistä tuntumaan entistä kipeämmältä. Joillekin vastaava tilanne on tuonut helpotuksen riitojen ja jopa väkivaltaisuuksienkin loppumisen myötä.

Jouluna korostuu usein yksinäisyys, syrjäytyneisyys; "kaikilla muilla on läheisiä ja perheet, joidenka kanssa pitkähkön vapaan voi viettää ja minä joudun olemaan yksin". Onneksi kirkon piirissä ja myös ainakin vl-liikkeessä järjestetään yhteisiä joulunviettotilaisuuksia yksinäisille ja vanhuksille. Voi kun kenenkään ei tarvitsisi elää elämäänsä ilman ainuttakaan ystävää!

Joulu voi merkitä ahdistusta myös tilanteessa, jossa on irrottauduttu perheen ja suvun arvoista ja alettu elämään todeksi omaa elämää oman arvomaailman pohjalta. Voi kuinka me kaikki muistaisimme tällaisissa tilanteissa, että toisinajattelijan väkisin käännyttäminen, painostaminen, mitätöinti ja halveksunta ei johda mihinkään hyvään. Myös pienet vihjailut, eleet ja ilmeet, jotka ovat tarkoitettu muistutukseksi eri puolella olemisesta, tuovat vaan muuria välille ja satuttavat.

Ei ole myöskään hyvä tapa tilata lahjaksi aatteellista tai uskonnollista lehteä kenellekään eri tavalla ajattelevalle, tällaisen toiminnan voisi kieltää ihan lailla. Aatteellinen tai uskonnollinen vanhempi tai muu läheinen ei ehkä tajua "hyvän" tekonsa seuraamuksia, kun tilaa lapsellensa tai muulle läheisellensä aatteellisen tai uskonnollisen julkaisun. Asian saattaisi ymmärtää paremmin, jos miettisi, miltä tuntuisi itsestä saada oman arvomaailman vastainen julkaisu vuodeksi kotiin postitse. Pyyteetön muistaminen ilman taka-ajatuksia ja odotuksia kantaa paremman hedelmän.

Yritän myös itse muistaa, että jos oma lapseni omaa erilaisen arvomaailman tai valitsee toisin asioita elämässään kuin minä, etten koskaan hylkää häntä, vaan kuljen rinnalla samalla tavalla kuin aiemminkin. Muurien rakentaminen ihmisten välille ei auta mitään, päinvastoin. Paheksunta, painostaminen ja hyljeksintä loitontaa, rakkaus ja hyväksyntä lähentää.

Tämä joulunaika on elämässäni jo viideskymmenes, enkä muista ainoatakaan ikävää ja tuskaista joulunaikaa viettäneeni. Tunnen syvää kiitollisuutta vanhempiani, lapsuudenperhettäni ja nykyistä omaa perhettäni kohtaan, ettei joulunaikoihini liity mitään ikävää, vaan ihanaa ja mukavaa eloa ja oloa rakkaiden ihmisten kanssa. Sitä samaa toivoisin jokaiselle ihmiselle; Hyvää ja ihanaa Joulua! Suo läheisellesi Ihana Joulu <3

1 kommentti

  • Kirjoittaja

    Vuokko Ilola

    Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen suvanteissa, pyörteissä, myrskynsilmissä ja sen opetuksen läpivärjäyksessä rapiat nelikymppiseksi kasvanut naisimmeinen.

    Kirjoittajan luetuimmat blogit

    Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit