Kiitos 10.7.-17.7.2013!

[Simo Alastalo:] En todennäköisesti tavoita teistä montaakaan. On mahdollista, että en tavoita teistä ketään. Teistä, joita heinäkuun Päivi Räsäs -uutisointi raivostutti mutta jotka ette eronneet kirkosta. Haluaisin tavoittaa teidät, koska haluaisin osoittaa kiitokseni. En omasta puolestani vaan diakonia-asiakkaiden, pienten lasten, vanhusten, yksinäisten ja sairaiden puolesta.

Kun valitsitte kirkon jäsenyyden, verorahoillanne autetaan joka päivä vähäosaisia ja vaikeuksiin joutuneita ihmisiä, joiden hätään yhteiskunnan palvelut ovat riittämättömät.

Haluan kiittää teitä, koska kirkon johto ei ole sitä tehnyt. Sen sijaan piispat ovat kiitelleet muun muassa Savon Sanomien päätoimittajaa.

Olette seuranneet Päivi Räsäsen puheesta syntynyttä kohua lehdistä ja sosiaalisesta mediasta. Teitä on ärsyttänyt. Minuakin ärsytti, tunnustan, ja haluaisin ilmaista sen kansanomaisemmin mutta en tässä voi. Myös piispat ovat lukeneet ja keskustelleet, mutta toisin kuin muut he ovat tunteneet surua ja hämmennystä. Kuopion piispa Jari Jolkkonen jopa kirjoitti Räsäs-kohusta Savon Sanomissa. Hän oli kommenttejanne lukiessaan niin surullinen, että hänen ”piti lukea kaasunaamari päällä”.

Toisin kuin valtaosa teistä, Jari ei tyytynyt tavanomaisiin lähteisiin vaan meni ”tiedeyhteisössä opetettujen tapojen mukaisesti” alkulähteille eli lukemaan Räsäsen Kansanlähetyspäivien puhetta. Sen äärellä Jari ymmärsi kuinka kaukana olivat ”puhe ja sen synnyttämä mekastus” ja kuinka vähälahjaisia ja lukutaidottomia ovat olleet myös ne lukuisat heinäkuussa työtään tehneet toimittajat, jotka ampuivat yli ja ehkä loukkasivat kohun myötä suosiotaan kasvattanutta sisäministeriä. Ehkä sisäministerille pitäisi tarjota diakonia-apua, jos varattaisiin se kirkon mediapalkinto Savon Sanomien päätoimittajalle?

Kun Jari tajusi typeryytemme johtaneen häntä harhaan, hän muisti Savon Sanomien pääkirjoitussivulla kiittää Savon Sanomien päätoimittajaa, joka antaa hänelle säännöllisesti lehdestään palstatilaa paraatipaikalta. Jarin katedeerilta näkyi typeryyttä, osaamattomuutta ja ”heinäkuista sopulivaellusta”. Peilistä Jari näki osaamista, joka johdattaa tiedon alkulähteille. Tästä asetelmasta tuli hänelle mieleen suomen kielen sana esivalta. Sitä käyttävät Luther-tutkijat, jotka tietävät miten maa makaa.

Lutherilta omaksuttu sosiologinen tietämys auttaa heitä muodostamaan seuraavanlaisen suomalaista 2010-luvun luterilaisuutta koskevan argumentin. Suomalainen luterilaisuus ei ole tylsää, koska Lutherin 1500-luvulla kirjoittamat tekstit eivät olleet tylsiä vaan suorastaan riehakkaita. Luther kirjoitti muun muassa pierusta ja oluesta ja oli muutenkin hilpeä veikko ennen vanhuuden vainoharhaista antisemitismiään.

Myöskään suomalaista ahdistavaksi koettua työmoraalia ei saa kutsua luterilaiseksi, koska myöhäiskeskiajan teksteissä kuvattu työmoraali oli aivan toisenlaista. Se ei ollut lainkaan ahdistavaa! Teistä voi olla vaikea uskoa, että kokemuksenne luterilaisuudesta häviää keskiaikaiselle Luther-säilykkeelle.

Ehkä samasta syystä te ymmärrätte Päiviä väärin ja harkitsette kirkosta eroamista. Onneksi seurakunnan tarjoaman kasvatuksen unelmana on ihminen, ”joka osaa myös ajatella omilla aivoillaan”.

Lopuksi haluaisin kiittää teitä siitä, että ette eronneet kirkosta vaikka teitä pilkattiin Savon Sanomissa.

10.7.-17.7.2013 Suomen evankelisluterilaisesta kirkosta erosi 6500 ihmistä.

Lue Kuopion piispan Jari Jolkkosen kirjoitus Esivalta ja omatunto Savon Sanomien sivuilta.

Simo Alastalo

Kirjoittaja on helluntailaisesta sukutaustasta ponnistava riviluterilainen.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  1. Haluan kiittää teitä, koska kirkon johto ei ole sitä tehnyt. Sen sijaan piispat ovat kiitelleet muun muassa Savon Sanomien päätoimittajaa.

    Simo Alastalo

    Kiitos blogista ja kiitoksista. Minua on erityisesti tässä prosessissa huolestuttaneet sellaiset asenteet, jotka tyyliin ”joutivat lähteäkin” ovat olleet kommenteissakin esillä. Itsekin olen ollut huolissani juuri diakonia- ym. kirkon tärkeän työn vuoksi, mutta sitäkin kommenteissa on tuotu julki, ettei se raha tässä nyt niinku mitään. Ett jopa on maallista. Maailmallistakin? Kyllä se on se raha, joka sen työn mahdollistaa. Samaan aikaan osittain sama porukka esittää, että heitä ollaan ajamassa ulos kirkosta. Helpointahan on nähdä vika mediassa ja joukossa, joka poistui, kuin katsoa peiliin. Peseekö piispa nyt kätensä; sitä jäin miettimään.

  2. Tämän blogin viesti oli kaiketi siinä, ettei Suomen ev.lut. kirkosta kannata erota, koska se tekee niin hyvää sosiaalista työtä. – Uskon, että Suomen ev.lut. kirkkossa tehdään toki hyvää työtä diakonia-asiakkaiden, pienten lasten, vanhusten, yksinäisten ja sairaiden puolesta.

    Suomen ev. lut. Kirkkoon ei välttämättä kuitenkaan vielä kannata kuulua tämän asian takia. Tosiasia taitaa kuitenkin olla, että diakoniatyö saa vain häviävän pienen osan verotuloista. Suurin osa menee käsittääkseni esim. työntekijöiden palkkoihin ja kiinteistöjen ylläpitoon. Jos oikein muistan diakoniatyö saa vain marginaalisen siivun verotuloista.

    Sosiaalista työtä voi varsin hyvin tehdä muuallakin yhteiskunnassa. Kerron vielä oman kokemukseni. – Kesällä kukaan ei oikein ehtinyt antaa aikaa juuri riparilta päässeille nuorille. Kun olin kesöteologina, varasin kerran nuorille sämpylät seurakunnan puolesta retkeä varten. Sain sen jälkeen kuulla parikin kertaa, miten olin käyttänyt niin paljon määrärahoja.

    Nykyään olen vapaaehtoistuen varassa toimivan kristillisen järjestön palveluksessa. Emme saa toimintaamme verovaroja. Olemme kuitenkin voineet jakaa jo noin vuoden ajan viikoittain ruokatarvikkeita, eikä kukaan ole tullut valittamaan määrärahojen tuhlauksesta…

    Johonkin kristilliseen kirkkoon/seurakuntaan on toki hyvä kuulua, mutta oman srk:n tekemän hyvän työn korostaminen on usein arveluttava peruste. – Eikö olisi parempi jättää oman hyvyyden arviointi muille ja pitää kristillisen kirkon tunnusmerkkinä kristillinen julistus, lain ja evankeliumin saarna?

  3. Tulee mieleen kolme ajatusta:

    (1) Kansanvallan näkökulmasta on ongelmallista, jos kansalaisten tekemä ja eduskunnan hyväksymä aloite jäisi toteutumatta siksi, että yksi hallitus ei ehdi sitä toteuttaa loppuun. Ajattelen siten, että aloitteiden pitäisi saada yhdenmukainen kohtelu riippumatta siitä jätetäänkö ne vaalikauden alussa vai lopussa.

    (2) Avioliittolain muutoksen kannalta asialla ei ole merkitystä, koska nykyinen eduskunta ehtii lain muuttaa. Uusi avioliittolaki tulee voimaan vaikka seuraava eduskunta kieltäytyisi hyväksymästä muuhun lainsäädäntöön tehtyjä korjauksia. Olisi lainsäätäjältä typerää kiukuttelemista jättää lakiin epäjohdonmukaisuuksia.

    (3) Räsänen näyttää haluavan oppositioon (tai hänellä on epärealistinen kuvitelma, että hän voisi painostaa uuden hallituksen kumoamaan lakimuutoksen) ja Essayah näyttäisi olevan kiinnostunut viemään puolueen hallitukseen. Mielestäni haastaja on valinnut paremmat kortit käteensä.

  4. Itse olen antanut KD.n KESKI- POHJNMAAN kansanedustajaehdokkana yhden vaalilupauksen. Koskaan en tule hväksymään tasa-arvoista avioliittolakia Mielestäni on tärkeää äänestää niitä kansanedustajaehdokkaita olkoon puolue sitten muukin kuin kD joista tietää, että he tulevat painamaan sitä nappia eduskunnssa joka ei hyvksy lain lopullista ahvistamista ja eteenpäin.viemistä. Ilman muuta KD:n täytyy jäädä hallituksesta pois jos ei ole mahdollisuutta olla mitätöimässä lain voimaantuloa. Päivi Räsäsen linjaus on mielestäni se oikea KD:n arvopohjaan sopiva linjaus.

    • Eli millään muulla ei ole väliä, jos vain tämä laki saadaan torpattua? NATOon tai ei, verotusta ylös tai alas, ydinvoimaa tai tuulivoimaa, kaikki käy. Kunhan ei vaan homot pääse naimisiin.

    • Eero olet neljä vuotta myöhässä. Suuri valiokunta hyväksyi tänään äänin 17-8 eduskunnan viime viikolla tekemän päätöksen ja asia palaa eduskuntaan lopulliseen äänestykseen todennäköisesti perjantaina 12. joulukuuta. Jos lakimuutos hyväksytään tuossa äänestyksessä, asia on sen jälkeen taputeltu loppuun.

      Voit toki jatkossa äänestää ketä haluat, mutta kevään vaalien jälkeen valittava eduskunta ei enää äänestä nyt käsittelyssä olevasta lakimuutoksesta. Lopullinen vahvistus tapahtuu nykyisen eduskunnan toimesta.

    • Eero: ”Itse olen antanut KD.n KESKI- POHJNMAAN kansanedustajaehdokkana yhden vaalilupauksen. Koskaan en tule hväksymään tasa-arvoista avioliittolakia ”

      Ole ihan huoleti Eero. Et sinä joudu vaalilupaustasi lunastamaan. Ei sinusta koskaan kansanedustajaa tule. Laki etenee varmasti maaliin asti, eikä se ole sinun hyväksymisestäsi kiinni.

      Eero: ”on tärkeää äänestää niitä kansanedustajaehdokkaita olkoon puolue sitten muukin kuin kD joista tietää, että he tulevat painamaan sitä nappia eduskunnssa joka ei hyvksy lain lopullista ahvistamista ja eteenpäin.viemistä.”

      Taitaa olla vain toiveesi turha niin lain etenemisen- kuin suomalaisten äänestyskäyttäytymisenkin suhteen. Selvä enemmistö suomalaisista kannattaa lakia.

    • ”Eli millään muulla ei ole väliä, jos vain tämä laki saadaan torpattua? NATOon tai ei, verotusta ylös tai alas, ydinvoimaa tai tuulivoimaa, kaikki käy. Kunhan ei vaan homot pääse naimisiin.” Jori Mäntysalo

      En huomannut, että sen enempää Räsäseltä kuin Essayahiltakaan olisi kysytty tämän haastattelun yhteydessä mitään NATOsta, verotuksesta, ydinvoimasta tai mistään muustakaan asiasta kuin tästä avioliittoasiasta.

  5. Jori NYT taidat sinä olla vaihteeksi mustavalkoinen. Nyt tässä blogissa ymmärtääkseni keskustellaan juuri tasa-arvoisesta avioliittolaista ja halllituskysymyksestä. Kyllä nuo kaikki muutkin teemat ovat tuiki tärkeitä arvoja ja asioita jota on pohdittu ajat ja iät. Tämä käsillä oleva asia on historiallinen ja koko Duomen kansakunnan olemadsaolon kannalta tärkeä asia joka täyty saada torpattua.

    • EERO, YRITÄ YMMÄRTÄÄ

      Eduskunta äänestää lakimuutoksesta todennäköisesti ensi viikolla ja jos lakimuutos hyväksytään, Suomessa on sen jälkeen sukupuolineutraali avioliittolaki, joka tulee voimaan 1.3.2017.

      Seuraava eduskunta ei äänestä tästä lakimuutoksesta. Seuraava eduskunta tekee jotain korjailuja muiden lakien sanamuotoihin, mutta se ei äänestä samaa sukupuolta olevien parien oikeudesta avioliittoon. Se asia päätetään ensi viikolla.

    • Hallituksessa voit vaikuttaa esimerkiksi nyt NATO-jäsenyyteen. Oletetaan, että sinulla on siihen jokin kanta. Mutta olet ilmeisesti valmis äänestämään tätä kantaa vastaan, jos sen avulla saat torpattua tasa-arvoisen avioliittolain?

      Muutkin asiat ovat sinulle tärkeitä, uskon sen. Mutta voittaako niiden muiden asioiden painoarvo edes yhdessä tämän yhden asian painoarvoa?

  6. Sari Essayah on sikäli oikeassa, että kansalaisaloitteiden käsittelytapaa tulisi varmaan harkita – olisiko oikeusministeriössä työryhmän arvoinen asia.

    Osa aloitteista sisältää valmiin oloista lakitekstiä, joka saattaa sisältää lakiteknisiä heikkouksia, niihinhän Anne Holmund on osaltaan avioliittoasian yhteydessä viitannut yhtenä selityksenä. Osa kansalaisaloitteista on toivomusaloitteen tyylisiä – niiden osalta saattaisi olla parasta velvoittaa käsittelykynnyksen ylittäneen aloitteen osalta asianomainen ministeriö virkatyönä valmistelemaan lakiteksti ministerin ja virkamiesten kannasta riippumatta, lakiluonnosten osalta tarvittaisiin tarkistus ja kaikkien osalta normaalit arviot vaikutuksesta muuhun lainsäädäntöön ja taloudellisista vaikutuksista – näin valmisteltu teksti sitten menisi eduskuntaan kansalaisaloitteena, ei hallituksen esityksenä.

  7. Hienoa, että tulee keskustekua. Kertokaa 109% faktaa ettei lakis ole mahdollista torpata? NYT en kysy mitään mutu tuntumaa vaan 100% faktaa… Kimmo meinaatko ettei minulle oke suoti oikeutta vaalilupaukseen? Oikeastaan hyvä, että Kimmo ja heimolsiset pitää vaalitulosta jo selvänä vaikka vaalit on vasta puolen vuoden päästä. Oikeastaan nämä Kimmon ja hänen heimolaisten kommentit tuo vaan lisää ääniä Keski-Pohjanmaan ehdokkaille.

    • Asia menee seuraavalla tavalla.

      Jos nykyinen eduskunta toisessa käsittelyssä hyväksyy avioliittolain muuttamisen, kansalaisaloite on tämän jälkeen käsitelty ja avioliittolaki on muutettu. Avioliittolain muuttaminen ei edellytä toimenpiteitä seuraavalta eduskunnalta eikä vaalien jälkeinen eduskunta äänestä asiasta. Asia on loppuun käsitelty.

      Avioliittolain muutoksen takia muuhun lainsäädäntöön jää epäselviä tai virheellisiä viittauksia, jotka seuraavan eduskunnan tulee korjata. Jos eduskunta jättäisi ne korjaamatta, se tarkoittaisi sitä, että lainsäädännössämme olisi joltain osin epäyhtenäistä, MUTTA se ei silti peruuttaisi avioliittolain muutosta. Homot saisivat silti solmia avioliiton.

      Jos seuraava eduskunta haluaisi kumota tasa-arvoisen avioliittolain, seuraavan hallituksen tulisi tehdä hallituksen esitys avioliittolain muuttamisesta, jolla käynnistettäisiin uusi lainsäädäntöhanke nyt tehtyjen muutosten peruuttamiseksi. Vaihtoehtoisesti asiasta voitaisiin tehnyt myös kansanedustajien lakialoite tai uusi kansalaisaloite.

      Tarkoitan tällä sitä, että nykyistä lainsäädäntöhanketta uusi eduskunta ei pysty enää pysäyttämään. Hyväksyessään nykyisen kansalaisaloitteen, lakimuutos tulee sinetöidyksi nykyisen eduskunnan toimesta.

    • Poliittisesti tilanne on se, että kansalaiset ovat tehneet asiasta aloitteen ja eduskunta on sen hyväksynyt (jos se näin äänestää viikon päästä).

      Ajatus siitä, että seuraava hallitus käynnistäisi uuden lainsäädäntöhankkeen, jolla kansalaisten tekemä kansalaisaloite kumottaisiin, on täysin utopistinen. Se pyyhkisi suureen hanuriin kaikki ne tavoitteet siitä, että kansalaisaloitteella lisätään kansalaisten osallistumista yhteiseen päätöksentekoon.

    • Toki Eeron kysymykseen on annettava myös tekninen vastaus: Kyllä voi.

      Eduskunta voi kumota lain ennen sen voimaantuloa. Eduskunta voi purkaa lain rek. parisuhteista. Eduskunta voi säätää homoseksin jälleen rangaistavaksi. Eduskunta voi irtisanoa Suomen kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista ja sen jälkeen riittävällä enemmistöllä kumota perustuslain syrjintäsäännöksen.

      Sen sijaan Eduskunta ei voi ikäänkuin jäädyttää jo säädetyn lain toteuttamista.

    • Eero

      Tee sinä poika vaan ihan vapaasti vaalilupauksia, mutta et sinä niitten puolesta pääse kättä vääntämään. Ensinnäkin seuraava eduskunta ei käsittele tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymistä enää kuten Jusu asiantuntevasti täällä selittää. Laki tulee voimaan maaliskuussa 2017, kunhan eduskunnan täysistunto on vielä ennen joulua sen hyväksynyt toisessa käsittelyssään.Sinun on täysin turha inttää enää hylkäämisen puolesta. Se juna meni jo.

      Toiseksi: Olen valmis lyömään vuosieläkkeeni vetoa sen puolesta, että sinusta ei koskaan tule kansanedustajaa.

      Eero: ”Oikeastaan nämä Kimmon ja hänen heimolaisten kommentit tuo vaan lisää ääniä Keski-Pohjanmaan ehdokkaille.”

      Keski-Pohjanmaan ehdokkaille ei voi tulla yhtään enempää ääniä kuin vaalipiirissä on äänestäjiä. Vai kuvitteletko, että vaikkapa Uudenmaan vaalipiirin äänestäjät ryntäävät nyt äänestämään Keski-Pohjanmaalle. Se ei vain ole mahdollista Eero hyvä.

    • Keski-Pohjanmaalla ei ole omaa vaalipiiriä Eeron kannattaisi miettiä, miten saisi ääniä myös niistä kahdesta muusta Vaasan vaalipiirin maakunnasta. Pelkästään Keski-Pohjanmaan äänillä ei pitkälle pötkitä.

    • Suomen seuraava pääministeri on hyvin todennäköisesti Sipilä, Stubb tai Rinne. Jos eduskunta toisessa käsittelyssä hyväksyy avioliittolain muutoksen, jokainen näistä puoluejohtajista katsoo, että seuraavan hallituksen tehtävä on saattaa lakimuutokset maaliin.

      Kristillisdemokraattien kohtalon ratkaisee se, onko se valmis lähtemään tällaiseen hallitukseen. Tietenkään kristillisdemokraattien pääsy hallitukseen ei ole itsestään selvää vaikka se tällaiseen hallitukseen haluaisi.

      Päivi Räsäsen kommenteista saa sen kuvan, että puolue jättäytyisi oppositioon. Sari Essayahin kommenttien perusteella hallitusvastuu saattaisi puoluetta kiinnostaa.

    • Sanatarkka lainaus Niinistön radiohaastattelusta kuuluu seuraavasti: ”nyt vain on tyytyminen tuohon eiliseen ratkaisuun, joka minusta on nyt sitten ihan selvä. Näin eletään.

toimitus Kotimaa
toimitus Kotimaa
Blogissa katsellaan ohitsekiitävää maailmaa yksityiskohtien ja yleistyksien kautta. Erityisesti kirkon ja uskontojen asiat ovat luupin alla. Yhteiskuntaa unohtamatta.