Kiina rääkkää ihmisiä - Mitä jokainen voi tehdä

Tiedämme hyvin, että Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue kohtelee julmasti monia ihmisryhmiä. Sorron, vangitsemisten ja kidutusten kohteena ovat uiguurit ja monet muut etniset vähemmistöt, ja uskonnolliset ryhmät, myös kristityt.

Mitä tavan suomalainen kristitty ja voisi tehdä julman sorron uhrien hyväksi. Alla lyhyt lista toimenpiteistä, jotka ovat ihan kaikkien tehtävissä:

 1. Rukoile sorrettujen puolesta
 2. Älä käytä kiinalaisia tuotteita ja palveluita, jos on muita vaihtoehtoja.

Hieman tarkennusta kohtaan 2.

 • Jokaisen on helppoa olla ostamatta kiinalaisen autotehtaan autoa (esim. eräs alunperin ruotsalainen automerkki on nykyään kiinalaisessa omistuksessa)
 • Puhelimissa on paljon muita kuin kiinalaisia merkkejä.
 • Videopalvelu T....:n sijasta voi käyttää jotain muuta palvelua.
 • Voit yöpyä muussa kuin kiinalaisten omistamassa hotelliketjussa.
 • Älä seuraa Kiinan propagandaa palvelevia urheilutapahtumia kuten olympialiaisia. Lue sen sijaa hyvää kirjallisuutta tai käy jumalanpalveluksessa.
 • jne.

Jokainen euro, jonka käytät kiinalaiseen tuotteeseen tai palveluun vahvistaa sortoa ja lisää ihmisen kärsimystä. Kun valitset tuotteita olet henkilökohtaisesti vastuussa teoistasi. Pelkkä laiskuus ei ole peruste tukea rahalla sortoa.

PS. Kyllä, tarkoitukseni on syyllistää.

3 kommenttia

 • Seija Rantanen sanoo:

  Usein olen ollut kanssasi asioista eri mieltä Jari, mutta tämä blogi on mielestäni täyttä asiaa.

  Välillä vain on vaikea välttää kiinalaisomisteisia yrityksiä. Esimerkiksi kun haluan tavata Kreikassa pienellä saarella asuvia ystäviäni, ainoa reitti sinne kulkee Pireuksen sataman kautta laivalla. Mutta Pireuksen satama on nykyään kiinalaisten hallussa. No nyt viime aikoina en toki koronan takia ole matkustanut mihinkään, että sikäli ongelma ei ole aivan ajankohtainen, mutta tulevaisuudessa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jari Haukka sanoo:

   Pireuksen myynti oli seurausta EU:n säälimättömästä ja lyhytnäköisestä politiikasta, joka palveli Kiinan strategista etua. Toivon EU:sta joskus löytyvät kaukonäköisiä ja älykkäitä johtajia. Ei ole viimeaikoina näkynyt.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Tuo EU-johtajien valinta on sinun ja minun käsissä. Jos emme äänestä kaukonäköisiä ja älykkäitä johtajia EU:n parlamenttiin tai ministerineuvostoon, niin ei niitä sinne itsestään ilmaannu.

   Ilmoita asiaton kommentti