Ryhdytäänkö tutuiksi?

Minulle selvisi sunnuntaina, että olen heittänyt hukkaan useita kesäviikonloppuja. Olen kiertänyt neljät hengelliset kesäjuhlat ja käyntikorttieni saldo koko kesältä on edelleen nolla.

Viime viikolla Porissa kokoontuneessa SuomiAreenassa oli mukana suuri joukko suomalaisen politiikan, viestinnän ja talouselämän nimiä. Paikalla oli myös Helsingin Sanomien toimittaja Anssi Miettinen, jonka käyntikorttimetsästyksestä kertova reportaasi ilmestyi kyseisessä julkaisussa sunnuntaina.

Miettinen kuvaa SuomiAreenaa verkostoitujien paratiisiksi. Reportaasin lähtökohtana oli mahdollisimman monen käyntikortin haaliminen. Niitä kertyi muutamassa päivässä useamman kymmenen nippu.

SuomiAreenaankin mahtui muutama kirkollinen vaikuttaja, esimerkiksi piispa Kaarlo Kalliala ja kansliapäällikkö Jukka Keskitalo. Jälkimmäinen tapasi Facebook-päivityksensä mukaan ainakin sivistysvaliokunnan. Vaihtoivatkohan he käyntikortteja?

Siinä missä Keskitalon päivitys Facebookissa oli kesäisen leppoisa toteamus muutamasta työpäivästä loman keskellä, Miettisen kirjoitus antoi tapahtumasta suorastaan hengästyttävän kuvan. Käyntikortteja oli haalittava, hinnalla millä hyvänsä. Leppoisasta eliitin kesäjuhlan tunnelmasta ei ollut tietoakaan.

Millainen olisi vastaava kierros hengellisillä tai kirkollisilla kesäjuhlilla? Siis käyntikortteja haalivan toimittajan päivä esimerkiksi Kirkkopäivillä, jonne kokoontuvat lähes kaikki kirkollisen hallinnon ja päätöksenteon avainten vartijat.

Muillakin juhlilla on ollut puhumassa tai ainakin pitämässä liturgiaa piispoja ja muita kirkon hallinnon ja päätöksenteon avainhenkilöitä. Kyllä puheitten lomassa ehtii aina muutaman sanan vaikka juhlaravintolassa vaihtaa.

Olisi mielenkiintoista seurata, millaisia ihmisiä niin sanottu kirkollinen eliitti kesäjuhlilla tapaa. Sekä SuomiAreena että hengelliset kesäjuhlat ovat suurimmalle osalle osallistujista leppoisia kohtaamisia tuttujen kanssa.

Leppoisan tunnelman alla piilossa hengellisilläkin kesäjuhlilla on varmasti Anssi Miettisen kuvaama todellisuus. Kontakteja haalitaan ja lobataan omaa asiaa minkä ehditään. Ihmisiä ne ovat myös näille juhlille osallistuvat.

Kysymys onkin siitä, kuka meistä osaa parhaiten hyödyntää näitä tilanteita. Aina kyse ei ole edes vaikuttamisesta, vaan todellakin uusien kontaktien solmimisesta. Tuskin omakaan kesäni on siis pilalla. Saattaahan olla, että joku haastatelluista muistaa nimeltä ja kasvoilta vielä ensi vuonna. Sitten voimme mennä yhdessä kahveille, kuten erään uuden tuttavuuden kanssa sovimme.

 

b2ap3_thumbnail_kansanlhetyspivt-15.JPG

Verkostoitujia Kansanlähetyspäiviltä Kankaanpäästä. Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen (vas.), piispa Kaarlo Kalliala ja Etiopian Mekane Yesus -kirkon presidentti Wakseyoum Idosa. (kuva: Joona Raudaskoski)

Kirjoittaja

Joona Raudaskoski

Valtiotieteen ja teologian opiskelija: viestintä ja uskonnonfilosofia. Ongelmia tarkennuksessa, kameralla ja ajatuksilla. Blogissa myöhään heränneitä ajatuksia opiskelijan todellisuudesta. Twitterissä @raudaskoskij