Keinot

Jostain sotilasopetuslaitoksen opettajasta on säilyt sanonta, kun tuli ongelma. Hän sanoi: Kyllä me keksit keinotaan! Ehtoollisen sanamuotojen ongelmat, joihin en ymmärryksen puutteen vuoksi enempi puutu, antoi virikkeen mitä keinoja on käytetty käytännön ongelmissa.

Kun Suezin kanava valmistui, niin piti päättää peruste kanavamaksuille. No, otettiin kansipinta-ala. Kanavalle alkoi ilmestyä supertankkereita, joissa oli vain noin parimetriä leveä pääkansi. Autovero on määräytynyt käyttötarkoituksen mukaan joskus. Pakettiauto oli halvimmassa luokassa. Kun farmarimersussa ei ollut tarpeeksi korkeutta, niin tehtiin kattoon reikä ja kasvatettiin korkeutta sellaisella syylällä.

Elämäni aikana olen kuullut saarnoissa puhuttavan joskus hyvinkin pilkallisesti niistä isien säännöistä. Vaikka uskonelämä on koko historiansa ajan ollut samanlaista säätöä sallittu/kielletty-akselilla. Tulkinnat ovat helposti hoipertelua sinne ja tänne.

Helposti käyttäydytään kuin kuningas, jolle luettiin Jeremian kirjaa. Hän leikkasi aina luetun kappaleen ja heitti hiilipannuun. Yksi osa kirjoituksista hyväksytään ja toinen osa hylätään, mutta silti odotetaan kokonaista siunausta.

5 kommenttia

 • Pekka Väisänen sanoo:

  Kun bloginne liittyy Ehtoollisen jakosanoihin Kotimaan uutisissa voi todeta katolisen muodon vanhempien lauseiden olevan hyvät.

  Luther ei oikeaa uskoa luvannut jokaiselle ja näin Ehtoollisen osallisuus Kristuksen ruumiin uudelleen uhraamisessa ei autuutta välttämättä tuo vaikka syntejä olisi tullut tunnustetuksi, ja edellinen kirkonkin toivon lupausten kanssa.

  Isien muodot malleissa ovat hyviä mutta aiemmin seurakuntajäsenyyden harjoittamisesta huomattiin enemmän perinteessä ja näin syntyi myös mallia missä henkilökohtainen katumus ja syyllisyyden huomioiminen saivat enemmän asiaa, ja tämä perskohtaisesti.

  Tämä päivänä kaste ja ehtoollinen ovat armonlupauksia ilman katumuksen saarnaa joissa haluttaisiin ymmärtää henkilökohtaista parannuksen tekemistä jokapäivissä valinnoissa kuten kasteessa lupauksissa antaa kristillistä opetusta pienokaiselle.

  Katumuksen sakramentti yhdessä Ehtoollisen dokmin mysteerin kanssa on asiaa tänäkin päivänä mutta kirkkomme asiaan pitäisi suhtautua tarvittavalla vakavuudella. Vakavuuttahan syntyy vain opettamalla sikäli kuin sitä tahdotaan antaa.

  Millon siitä pääsemme katsomaan jos kuulemaankin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seija Rantanen sanoo:

  ”Yksi osa kirjoituksista hyväksytään ja toinen osa hylätään, mutta silti odotetaan kokonaista siunausta.”

  Lauri, kun käytät passiivimuotoa tuossa virkkeessä, niin en oikein tiedä, kenen suulla haluat puhua. Jumalan, ihmisten vai jonkun tietyn ihmisryhmän? Voisitko tarkentaa?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kun olen jo vähän vanhempi henkilö, minulle ei ole enää niin tärkeää, että täällä olisi mukavaa. Taivasasiat tulevat tärkeämmiksi ja se tarkoittaa myös nöyryyttä sanan edessä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pientä profetiaa: Katsomuskasvatus syrjäyttää kaiken hengellisyyden kouluista ehkä jo tällä vaalikaudella.

  Suomalaiset vievät tasa-arvon ilosanoman sijasta sekaannusta kansakuntiin, jotka eivät itse omalla päättelyllään ole päätyneet siihen. Ikävintä on rahallinen ohjaus myös lähetysjärjestöjen keskuudess, jota on jo nähtykin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Lauri Lahtinen

  Olen eläkkeellä sotilasammatista. Vanhemmiten ovat hengelliset asiat tulleet tärkeiksi. Olen tuottanut päivänsanakirjan: Muruja Herran pöydästä. Agape-kodin pastorina tuotan joka torstai klo 12.00 noin puolentunnin live-lähetyksen, kun kokoontuminen ei nyyt onnistu kasvotusten.... Olen värkännyt tuubisivun ja siellä julkaisen viime vuosituhannen lopulta juttuja, kun Inkerin kirkon yhteydessä toimittiin. Lauri L Lahtinen youtube.com

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit