Kaltevan pinnan argumentista

Edellisessä blogissani katkaisin yhden keskustelun haaran. Tämä ei miellyttänyt kaikkia. Kun kaunis puhe ei mennyt perille ryhdyin poistamaan kommentteja. Lopulta viesti meni perille. Siinä vaiheessa toki minulle todettiin ivallisesti, että argumenttini ovat loppuneet kesken.

 

Keskustelussa tuli esille kaltevan pinnan argumentti. Tai pikemminkin yksi sen muunnelma. Kaltevan pinnan argumentti on lyhykäisyydessään seuraava: jos sallitaan A, niin ennemmin tai myöhemmin tullaan hyväksymään myös B. Keskustelun muunnelma oli muotoa: jos hyväksytään A, pitäisi samalla logiikalla hyväksyä myös B. A:n ja B:n välillä ei kuitenkaan ole tällaista kytkentää.

 

Kaltevan pinnan argumentti edellyttää usein hyvin moniulotteisen argumentaation hyvin pitkälle menevää yksinkertaistamista. Joskus voi näyttää siltä, että keskustelukumppanin argumentaatio on tällainen yksiulotteinen. Vaikka keskustelukumppani esittäisikin argumenttinsa suppeasti, siitä ei seuraa että tämä olisi koko totuus. Otan yksinkertaisen esimerkin: jos sanon, että autoa saa ajaa, jos on ajokortti, niin en tietenkään tarkoita sanoa, että ajokortillinen saa ajaa humalassa jne. Järkevä keskustelu edellyttää järkevän mittaista asian esittämistä ja se tarkoittaa monien asiaan liittyvien ulottuvuuksien jättämistä lausumatta. Lausumattomia edellytyksiä voi kysyä, jos ihan oikeasti on tarvis.

 

Toiseksi kaltevan pinnan argumentti kumoaa itse itsensä. Argumentti väittää nimittäin yhtä aikaa, että A ja B ovat samanlaisia asioita (koska jos A hyväksytään, pitää hyväksyä B) ja että A ja B eivät ole samanlaisia asioita (koska A on tai näyttää hyväksyttävältä, mutta B ei).

 

Keskustelun hyydyttäminen olkinukeilla, kaltevan pinnan argumenteilla ja keskustelukumppanin tahallisilla väärinnymmärryksillä on propagandan keino. Sitä saa yrittää käyttää. Mutta sitten ei pidä hämmästyä, jos myös toinen osapuoli ottaa käyttöön omat keinonsa.

 

P.S. Tämän blogin alla saa inttää kaltevasta pinnasta... mutta vastauksia ei saa tivata.

 

194 kommenttia

 • Martti Pentti sanoo:

  ”Sanotaan pelkästään Jumalan olevan rakkaus eli unohdetaan että Jumala on myös vanhurskas.” Eikö vanhurskaus ole rakkautta ja rakkaus vanhurskautta? Rakkaudettomuus on syntiä ja synti rakkaudettomuutta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Joskus tuntuu ja ”näkee” kuinka toinen pyörii pimeässä ilman mitään kiintopistettä ilmaan huitoen ja huutaen ”MINÄ TIEDÄN”!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jusu Vihervaara sanoo:

  Joskus tuntuu ja ”näkee” kuinka toinen pyörii pimeässä ilman mitään kiintopistettä ilmaan huitoen ja huutaen ”MINÄ TIEDÄN”! (Ari Pasanen)

  Jep, yleensä nämä samat ihmiset takertuvat sitten joihinkin Raamatun lauseisiin ja kuvittelevat tietävänsä Jumalan tahdon muita paremmin. Taudin kuvaan kuuluu usein myös toisten ihmisten syntien osoittelu ja oman uskon paremmuuden korostaminen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Jusu, olen monia asioita elämässä tehnyt jotka olisivat jääneet tekemättä jos olisin ollut vapaa niinkuin nyt ja Jumalan rakkaus ollut minussa niinkuin nyt ja jos olisin tiennyt ja ymmärtänyt Jumalan tahdon.

  Kuinka monesti alkoholi aiheutti kauttani läheisille kärsimystä, kuinka monta kertaa seksuaaliset himoni tekivät samoin, kuinka raha tuli minun ja ihmisten väliin niin että siitä tuli riitaa ja katkeruutta?? Kuinka ajoin omaa etuani polkemalla toisia ja välittämättä mitä he kärsivät??

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jusu Vihervaara sanoo:

  Ari,

  Olen iloinen puolestasi, että koet elämäsi menneen parempaan suuntaan. En näe siinä mitään ongelmaa, enkä kohdista kritiikkiäni sitä kohtaan.

  Sen sijaan siinä näen suuren ongelma, jos sinä teet oletuksen, että vaikkapa minun elämäni olisi jotenkin puutteellista, syntistä tai kadotukseen johtavaa, mikäli en noudata täsmälleen samanlaisia eettisiä periaatteita kuin sinä oman elämäsi suhteen.

  Luin aikaisemmin rivien välistä, että olit ehdottamassa homosuhteissa eläviä kutsuttavaksi huorintekijöiksi. Olen lisäksi ymmärtänyt, että vastustat samaa sukupuolta olevien parisuhteita ja avioliitto-oikeutta. Jos näin on, en hyväksy sitä, että koet oikeudeksesi mestaroida minun elämääni ja kertoa minulle, miten minun tulisi muuttua, jotta kelpaisin sinun jumalallesi.

  En kaipaa moralistista hössöttäjää tukahduttamaan minua. Olen onnellinen juuri näin ja koen oloni yhtä oikeaksi kuin sinä löytämälläsi tiellä vaikka se olisikin erilainen kuin minun tieni.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Jusu, se mitä kirjoitat on osin oikein, mutta perusta on että Raamatun Sanan mukaan kaikkien ihmisten on tehtävä parannus eli käännyttävä pois pimeydestä, siis ei ole niin hyvää eikä niin huonoa etteikö sitä pitäisi/voisi tehdä.

  En arki elämässä näistä ”synneistä” virka jos ei kysytä, tämä Kotimaa24 on hengellinen blogi alusta ja täällä tuon esille sen mitä ymmärrän Jumalan tahdoksi.

  Kahden samaa sukupuolta olevien seksi on Jumalalle kauhistus, sen voi jokainen lukea Raamatusta, en ota kantaa yhteiskunnan säätämiin lakeihin enkä niihin jota aiotaan säätää, kunnioitan esivaltaa ja sen edustajia.

  Moni tuoesille evankeliumina seuraavan:

  Joh.3:16 ”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.”

  Mutta kuinka se jatkuu eli:

  17 Sillä ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan tuomitsemaan maailmaa, vaan sitä varten, että maailma hänen kauttansa pelastuisi. 18 Joka uskoo häneen, sitä ei tuomita; mutta joka ei usko, se on jo tuomittu, koska hän ei ole uskonut Jumalan ainokaisen Pojan nimeen. 19 Mutta tämä on tuomio, että valkeus on tullut maailmaan, ja ihmiset rakastivat pimeyttä enemmän kuin valkeutta; sillä heidän tekonsa olivat pahat. 20 Sillä jokainen, joka pahaa tekee, vihaa valkeutta eikä tule valkeuteen, ettei hänen tekojansa nuhdeltaisi. 21 Mutta joka totuuden tekee, se tulee valkeuteen, että hänen tekonsa tulisivat julki, sillä ne ovat Jumalassa tehdyt.”

  Minulle lähimmäisen rakastaminen on etten tuo esille lähimmäisen syntejä vaan rakastan heitä, muistan kun juuri uskoon tultuani näin paljon vikoja veljessäni, riitaa ja rähinää siitä seurasi kun niistä mainitsin, kuiten Jumala puhui että haluaisiko joku sellaiseksi ”rakkikoiraksi” joka olin, ei varmasti, joten nyt en virka enkä puutu läheisien/lähimmäisten elämään vaan teen sen mitä he haluavat minun tekevän jos suinkin mahdollista. Minulle toisen kunnioitus on juuri sitä etten pyri ohjaamaan enkä arvostele heidän elämää.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jouni Konttinen sanoo:

  Martti > Ei taida parannus onnistua vain kertapäätöksellä. Sen verran keskeneräisiä olemme, ettemme pääse kelvollisuudellamme kehumaan. Parempaan päin kuljetaan ajan kanssa.

  V: Aamen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Jouni Konttinen, onko uudestisyntynyt täydellinen, on, siis silloin uskovalla on kaikki mitä tarvitaan elämään Jumalan tahdossa. Jos joku väittää olevansa uudestisyntynyt ja valittaa voimattomuutta synnin ja kiusausten ja himojen edessä niin onko todella uudestisyntynyt??? Toinen asia on elääkö täydellisesti, mutta se ei poista sitä että on Jumalan voima elää.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jusu Vihervaara sanoo:

  Ari Pasanen,

  Minulla on sellainen vinkki, että jos pitää samaa sukupuolta olevien seksiä Jumalalle kauhistuksena, silloin kannattaa pidättäytyä kyseisen seksin harjoittamisesta. Jokaisella on oikeus olla harrastamatta seksiä samaa sukupuolta olevan kanssa ja tästä päätöksestä kukaan ei voi loukkaantua.

  Jos jollakulla on taasen erilainen näkemys Jumalan tahdosta, mielestäni kenenkään toisen elämää ei pidä lähteä mestaroimaan. Jos joku homo kokee toteuttavansa Jumalan tahtoa parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa, hänellä tulee siihen olla yhtä lailla oikeus. Se on hänen ja Jumalan välinen asia.

  Minusta näitä kahta yksinkertaista ohjetta noudattamalla, päästään helposti ja kivuttomasti siihen tilanteeseen, ettei kenelläkään ole tarvetta tonkia toisten syntejä ja tuomitsemisetkin jätetään Jumalalle.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Jusu, nyt en ymmärrä mitä tarkoitat ”mestaroinnilla”?

  Sekö on mestarointia että sanoo oman ymmärryksensä Raamatun Sanasta? Mielestäni esimerkiksi mestarointia olisi jos yrittäisin ”estää” tätä avioliittolain uudistusta, silloinhan puuttuisin toisen elämään, mutta en sitä tee. Usko on vapaaehtoista eikä siihen voi ketään pakottaa (tai liittää toisen sitä tietämättä).

  Ps en muuten loukkaannu toisten tekemisistä tai puheista

  Ilmoita asiaton kommentti