Kaikkein köyhimmät kärsivät eniten Nepalin järistysalueilla

004

Viime lauantaina klo 12 tapahtui se, mitä Nepalin lähetystyöntekijät ovat aina toisaalta pelänneet ja johon he ovat valmistautuneet: suuri ja tuhoisa maanjäristys. Nepal on yksi maailman maanjäristyksen riskialueista – ja yksi maailman köyhimmistä maista.

Nepal tarvitsee nyt apua voidakseen selviytyä suuresta katastrofista.

Pääkaupunki Kathmandu tuhoutui paikoittain todella pahasti. Kathmandussa avustustyöt ja rakennustyöt saadaan todennäköisesti kuitenkin melko pian vauhtiin.


017

Toisin on vuoristokylien laita. Moniin kyliin ei ole vielä edes päästy tutkimaan tuhojen suuruutta.

Kokonaisia kyliä on tuhoutunut. Suurin osa maaseudun kylien ihmisistä on köyhiä, joille oman kodin tuhoutuminen on valtaisa menetys. Heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin aloittaa rakennustyöt kaiken kaaoksen keskellä. Nyt ihmiset nukkuvat saatavilla olevasta materiaalista kyhätyissä teltoissa tai pressujen alla. Etenkin kylissä monella ei mitään suojaa.

Kuolleita on paljon. Sairaalat ovat täynnä loukkaantuneita. Nepalin sairaaloiden taso on heikko, ja tällaisen katastrofin keskellä sairaalat ovat kykenemättömiä hoitamaan kaikkia apua tarvitsevia. Kaikesta on pulaa. Loukkaantuneiden omaiset saattavat joutua juoksemaan kaduille ja kyselemään, löytyisikö omaiselle joltakin verta, jolla tämä voitaisiin pelastaa! Kaikkia ruumiita ei ole saatu hävitettyä ja sen seurauksena tautien pelätään leviävän.009

Kathmandussakaan ei voi kulkea kadulla kohtaamatta paitsi järkyttäviä näkymiä myös ihmistensurua.Kaikki kysyvät toisiltaan: ”Kuka sinun perheestäsi kuoli?” Suru myös yhdistää ihmisiä. Kathmandussa asuvat ihmiset eivät pääse kyliin omaistensa luokse, sillä monet tiet ovat sortuneet. Heitä painaa huoli kotikylistään. ”En pysty ajattelemaan mitään muuta enkä tekemään mitään. Odotan vain kotikylään pääsyä”, sanoi juuri tänään vanha mies Sun Bahadur, jonka oma perhe asuu Jirissä, Kathmandusta koilliseen. Jiriin menevä tie on poikki.

Nepalissa on edelleen voimakkaita jälkijäristyksiä, jotka tuhoavat jo järistyksissä heikentyneitä rakennuksia. Joka järistys tekee uutta tuhoa.

 

Kummiyhdyshenkilö, aluetiedottaja Anni Takko

Kathmandu

 

Kuvat: Heikki Takko

Toiseksi alimmassa kuvassa Luterilaisen maailmanliiton avustustyöntekijöitä, joiden joukkoon työntekijämme Heikki Takko on myös liittynyt (vas.)

 

 

Lahjoita Nepalin järistysuhreille> 

Voit lahjoittaa myös näin:

Tilille FI60 8179 9710 0312 86 kirjoita viestikenttään AUTA

Soita numeroon 0600 11320 (puhelun hinta 20,28 e + pvm.)

Lähetä tekstiviesti AUTA5 (5 e) tai AUTA10 (10 e) numeroon 16155

 

 

 

Keräysluvat: Manner-Suomi POL-2014-10091, voimassa 2015-2016, myönnetty 23.10.2014, Poliisihallitus.

Ahvenanmaa 2014/6610, voimassa 2015, myönnetty 25.8.2014, Ahvenanmaan maakuntahallitus.

1 kommentti

  • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

    Blogini edellä käsitteli juuri tätä ja suurempaakin mittakaavaa! Tärkeä asia. Avustusjärjestöjä on vain niin paljon, että tavis ei tiedä minne roposensa lahjoittaa!

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Missioblogi

    Missioblogi on moniääninen blogi, josta voit lukea kuulumisia kirkosta ja lähetystyöstä eri puolilta maailmaa. Sen kirjoittajat ovat Suomen Lähetysseuran tai sen yhteistyökumppanien työntekijöitä, jotka tuovat terveisiä etelän kasvavista kirkoista, ilonaiheista, ongelmista ja teologisesta keskustelusta sekä uskon, toivon ja rakkauden työstä kehittyvissä maissa. Tuoreimman Missioblogin on kirjoittanut Lähetysseuran Kirkko ja teologia ohjelma-asiantuntija Tuomas Meurman.