Jumalan turvissa uuteen vuoteen 2021

 

 

Ikkunasta on näkymä ulos. Kun verhot ovat edessä niin näkymä ei ole kovinkaan selkeä. Kun verhot avataan, niin maisemat piirtyvät eteemme. Vuoden vaihde on kuin uuden vuoden edestä vetäisimme verhoja sivummalle nähdäksemme, mitä vuosi voisi tuoda tullessaan.  Kuva asuntomme olohuoneesta Mendongista Youndesta Kamerunin pääkaupungista.

Luomisessa Jumalan työ oli kuin ottaisi esiin tavaroita ja levittäisi ne paikoilleen. Hän levitti taivaat ja avasi avaruuden valtaisat näköalat. Hän sijoitti maailmamme paikoilleen ja asetti meidät ihmiset kaiken keskellä hämmästellen ja  ihmettellen ihailemaan hänen mittaamatomia tekojaan.
Uutena vuotena saamme odottaa hänen apuaan alkavaan vuoteen ja rohkeasti käydä eteenpäin elämämme suuressa seikkailussa uutta oppimaan ja uutta kokemaan, edes vähän ymmärtämään rakkaan Vapahtajamme avaraa armoa ja suuria tekoja.  Taivaan Isän lapsina saamme taaperrella tulevaisuutta kohti ja Pyhän Hengen turvallisessa suojelussa ottaa askeleemme syvässä uskon luottamuksessa, Jumala kulkee kanssamme ja huolentii meistä. Hän on meidän turvamme vahva.
PERJANTAI 1.1.2021
Uudenvuodenpäivä
Jeesuksen nimessä
Ensimmäinen lukukappale: Jes. 42:5–8

Lukukappaleemme alkaa Jumalan luomistyön ylistyksellä. Jumala on kaiken luonut ja kaiken mitä elämässämme tarvitsemme.

Näin sanoo Jumala, Herra,
hän, joka loi taivaan ja levitti sen auki,
joka muovasi maan ja kaiken mitä siitä versoo
ja antoi sen päällä kulkeville elämän hengen.

Luottamuksemme Jumalan suuriin tekoihin ja siitä nouseva kiitollisuus huokuu oppi-isämme Martti Lutherin sanoissa, kun hän selittää, mitä tarkoittaa: Minä uskon Jumalaan, kaikkivaltiaaseen Isään, taivaan ja maan Luojaan.

Hän sanoo näin:

Uskon, että Jumala on luonut minut sekä koko luomakunnan, antanut minulle ruumiin ja sielun, silmät, korvat ja kaikki jäsenet, järjen ja kaikki aistit sekä pitää niitä jatkuvasti yllä. Hän antaa myös vaatteet ja kengät, ruoan ja juoman, kodin ja konnun, vaimon ja lapset, pellon, karjan sekä kaiken omaisuuden. Hän suo minulle joka päivä runsaasti ruumiin ravintoa ja kaikkia elämän tarpeita, suojelee kaikilta vaaroilta, turvaa ja varjelee kaikesta pahasta.

Kaiken tämän hän tekee yksinomaan isällisestä, jumalallisesta hyvyydestään ja laupeudestaan, vaikka en sitä lainkaan ansaitse enkä ole sen arvoinen. Tästä kaikesta minun on häntä kiitettävä ja ylistettävä ja tämän vuoksi häntä palveltava ja toteltava. Tämä on varmasti totta.

Jumala on tehnyt liiton meidän kanssamme.  

Uuden vuoden juhla on joulun oktaavi. Joulun lapsi Jeesus on meidän ylistyksemme aiheena. Hän on meidät pelastanut. Ristin kuolemallaan hän on kantanut koko maailman synnit ja vapauttanut meidät Jumalan lapsen vapauteen ja uuteen toivoon. Hänen vanhurskautensa on meidänkin vanhurskautemme. Hänen rakkautensa on meidänkin rakkautemme ja elämämme voima.

Jumala asetti Ainosyntyisen Poikansa koko maailman valoksi ja vanhurskaudeksi. Näin Jeesus on koko maailman toivo myös uuteen vuoteen siirtyessämme.

- Vanhurskaan suunnitelmani mukaan
minä, Herra, olen kutsunut sinut.
Minä tartun sinun käteesi ja suojelen sinua.
Sinut minä asetan toteuttamaan sen liiton,
jonka olen tehnyt tämän kansan kanssa
kaikkien kansojen valoksi,

Saamme siis sydämen kyllyydestä kiittää Jumalaa hänen suurista teoistaan meitä kohtaan, kun koko maailman toivo tuodaan myös meidän elämäämme.

Pyhän Hengen ylistystä saamme kuuluttaa  -  Kirkkaasti julistaa Jumalan kunniaa

Ensimmäisen vuosituhannen lopulla  syvällisen hurskaalta Simeon Uusteologilta kysyttiin, mitä hän ajattelee kolminaisuusopista.  Tavanomaisen opillisen selonteon sijaan hän tarjosi ihanan ylistyshymnin Pyhän Kolminaisuuden kunniaksi. Hän toi esille Jumalan ihmeellisen ja yli kaikkien rajojen menevän suuruuden syvän kiitollisuuden täyttämässä runoelmassaan. Jumalalle kuuluu valtakunta ja voima ja kunnia yli kaiken ja iankaikkisesti.

Myös lukukappaleemme sanoo, että Jumala on ainoa. Hän on kaikki kaikessa. Pyhässä Hengessä saamme tuoda hänelle ylistyksemme. Täydestä sydämestämme,  hänelle ainoastaan.

Hänen nimessään pimeys väistyy ja varjot haihtuvat. Hänen valkeudessaan kaikkien keinotekoisten ja turhien kuvitelmien muovaamat epäjumalat menettävät arvonsa. Niille ei enää ole käyttöä. Ne on heikoiksi havaittu ja turhina torjuttu.

Ainoastaan Jumala on väkevä ja voimallinen. Yksistään hänelle kuuluu palvontamme ja kiitoksemme riemulaulu.

Minä olen Herra, Jahve on minun nimeni.
Kunniani kirkkautta minä en kenellekään luovuta,
en minulle kuuluvaa ylistystä jumalankuville.

Jumalan siunaamaa Herramme vuotta 2021  kaikille toivotamme! 

Lukukappaleemme kokonaisuudessaan

Jes. 42:5–8

Näin sanoo Jumala, Herra,
hän, joka loi taivaan ja levitti sen auki,
joka muovasi maan ja kaiken mitä siitä versoo
ja antoi sen päällä kulkeville elämän hengen:
- Vanhurskaan suunnitelmani mukaan
minä, Herra, olen kutsunut sinut.
Minä tartun sinun käteesi ja suojelen sinua.
Sinut minä asetan toteuttamaan sen liiton,
jonka olen tehnyt tämän kansan kanssa
kaikkien kansojen valoksi,
avaamaan sokeat silmät,
päästämään kahlitut vankeudesta,
tyrmästä ne, jotka sen pimennossa istuvat.
Minä olen Herra, Jahve on minun nimeni.
Kunniani kirkkautta minä en kenellekään luovuta,
en minulle kuuluvaa ylistystä jumalankuville.

7 kommenttia

 • Matias Roto sanoo:

  Uuden vuoden kirkollista aihetta Jeesuksen nimen päivänä esittelee ja päivän tekstit näyttää osoite

  https://www.kirkkovuosikalenteri.fi/kalenteripaiva/perjantai-1-1-2021/

  Jumalan luomistyön merkityksestä meidän elämämme hoitamisessa kertoo katekismuksen luomistyötä esittelevä kappale

  http://katekismus.fi/uskontunnustus/13.html

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Matias

  ”Ja Juudan heimon pelastuneet, jotka ovat jäljelle jääneet, tekevät taas juurta alaspäin ja latvusta ylöspäin.

  Sillä Jerusalemista lähtee kasvamaan jäännös, pelastunut joukko Siionin vuorelta. ”

  ” Jesaja 65:23, He eivät tee työtä turhaan, eivätkä lapsia synnytä äkkikuoleman omiksi, sillä he ovat Herran siunattujen siemen, ja heidän vesansa ovat heidän tykönänsä. ”

  Huomaa, tässä vesa, eli jälkeläinen, josta aikaisemmin oli puhetta, on monikossa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Tarja

   Kiitos viittauksestasi kauniiseen raamatunkohtaan.

   Kuten tuot esille, niin tuossa todellakin puhutaan kokonaisen kansan lisääntymisestä.

   Vaikka tuo jälkeläisten kollektiivinen nimitys ”siemen”, זֶ֜רַע , ze-ra‘ , onkin muodollisesti yksikössä, niin se tarkoittaa koko jälkikasvua kaikkine siihen kuuluvine ihmisineen. Suomeksi tuo kollektiivia kuvaava sana voidaan kääntää muodollisella yksiköllä ”siemen”, mutta esimerkiksi englanniksi voisi tämän kääntää monikollisesti ” he descendants”

   Tämä koko jälkeläisten joukon väkeä tarkoittaminen tulee sitten esille runon kertosäkeessä, missä vesa -sana todellakin on monikossa.

   וְצֶאֱצָאֵיהֶ֖ם , wə-ṣe-’ĕ-ṣā-’ê-hem , on rakenteeltaan kolmiosainen sanayhdistelmä:

   Ensiksi on konjunktio ”ja” , ”wə-” joka liittää tämän nominaalilauseen edellä sanottuun. Nominaalilause takoittaa ettei siinä ole laisinkaan verbiä. Sujuvaan suomennokseen verbi kuitenkin tarvitaan predikaatiksi ”ovat”.

   Toiseksi siinä on jälkikasvua eli (perheen, väestön, tässä kansan) lisääntynyttä joukko tarkoittava vesa -sanan osa ”ṣe-’ĕ-ṣā-’ê”, joka on muodoltaan monikossa oleva nomini joka on liittymismuodossa eli tässä yhteydessä päätteeseen liittymisen muodossa.

   Tämän yhdistelmäsanan kolmantena osana on suffiksi ”-hem”, joka on monikon kolmannen persoonan suffiksi, joka on parasta kääntää suomeksi sekä erillisenä possessiivisesti käytettävänä pronominina että edellä olevaan yhdistelmäsanaan liittyvänä posuffiksina ”heidän -nsä”.

   Sorry jos tää menee liiaksi nippelitiedoksi. Mutta kommenttisi oli täyttä asiaa. Kiitos sulle ja hyvää pyhien jatkoa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Suni sanoo:

  Kirkon opin mukaan Jumala vieraili planeetallamme noin 2000 vuotta sitten noin 30 vuoden ajan, ja hänen turvissa olemme elneet 2000 vuotta ja jatkamme eteenpäinkin. Ei mitään radikaalista uutta vaan menneiden ja nykyisten tapahtumien ( korona ) mukaisesti.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Reino

   Jumala on pitänyt luomistyötään yllä aivan maailman luomisesta alkaen, niin myös tälllä hetkellä kuin myöskin jatkossa aina koko maailmankauden loppuun asti,

   – jolloin Kristuksen takaisin tulon seurauksena .

   Jumalan alusta loppuun asti uudistama luomisen todellisuus, ”uudet taivaat ja uusi maa”, pääsevät täydessä vapaudessaan elämään ikuisen elämän suurta ihmettä,

   Hyvää joulunpyhien jatko ja hyvää uutta vuotta sinullekin

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Ahdistusten hyöty

  Jos minun täytyisi elää vanhaksi, tahtoisin mielelläni kirjoittaa kirjan ahdistuksista. Sillä ilman niitä ei voi ymmärtää Raamattua eikä uskoa, ei Jumalan pelkoa eikä rakkautta. Niin, se, joka ei vielä koskaan ole ollut ahdistuksessa, ei myöskään voi tietää, mitä toivo on.

  Martti Luther, Valitut Teokset III, s. 53, WSOY, 1983. Ote ns. Pöytäpuheista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Matias Roto

  Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit