Jumalan nimi

Minä kiitän Herraa tähden wanhurskautensa ja weisaan nimeä Jehowan, Korkeimman. Jehowa Herramme! Kuinka kunniallinen on nimesi koko maan päällä! Sä kuin lewitit kunniasi yli taiwahitten. (Ps. 7:18-8:2; Pyhä Raamattu selityksillä sivu 1173: Wilhelm Carlsson ja Gustaf Dahlberg) 

Jumala ei sanonut Moosekselle nimeään, sen sijaan Hän sanoi: ”Minä olen se joka minä olen”. (vert. 2. Moos. 3:13-15) Käskyissä kielletään turhaan lausumasta Herran, Jumalamme nimeä.
b2ap3_thumbnail_Jumalan-nimi.jpg
Mitä tarkoittaa Herran nimen turhaan lausuminen?

Mitä nimeä me käytämme Isästä Jumalasta?

Saammeko lausua Jumalan Pojan Jeesuksen Kristuksen nimeä?

Häpeääkö pappi tai piispa Jeesuksen nimeä, jos hän aina unohtaa Jeesuksen saarnoistaan tai puheistaan vai mistä tämä voisi johtua?

 

Kaikki julkaistut blogini:

Juhan blogit

Blogiarkisto

    • Heh, KD saa noin 2.5% äänistä. Sillä ei pitkälle pötkitä. Muut puolueet ovat yleis-, ei uskontopuolueita.

    • Puolueet ovat mitä ovat, mutta puolueisiin kuuluvia ehdokkaita äänestävät kanslaiset, joilla on monenlaisia uskonnollisia vakaumuksia, myös kristillisiä.

    • Salme on sulla herkkä hipiä läheis poikkeuksetta toteamaan että ”halveksitaan” jos on jostain asoista toistamieltä mitä: KD ja Räsänen. He tuskin sinulle myöntävät mitalia vaikka kuinka sitä toivoisit. Tai ainakin sellaisen kuvan annat itsestäsi että kerjäät sellaista, kun et voi koskaan tunnustaa että kumpikin taho sekä KD että Räsänen ovat tehneet virheitä. Ihmettelen mitä tuolla alituisella puoltamisella voitat? Minäkin olen tunnustanut puolueen, jonka jäsen olen ollut vuodesta 1988, että se on tehnyt virheitä ja vääriä päätöksiä ja vääriä lausuntoja on annettu, jotka ovat vahingoittaneet. Mutta… toiset eivät ilmeisesti halua katsoa peiliin. Säälittävää.

  1. ”Entäs jos tuleva hallitus on täysin erilainen kuin nykyinen, myös mielipiteiltään? Tuleva hallitushan muodostuu sen perusteella, miten kansalaiset äänestävät tulevissa vaaleissa. Entäs jos tulee “mielipiteen muutos jytky”?”

    Täytyy kuitenkin muistaa, että tulevissa vaaleissa ei äänestä ainoastaan se kansanosa, joka vastustaa lakimuutosta. Myös kannattajat äänestävät. Jytky pystyy tulemaan toisinkin päin. Varsinkin jos nuoret innostuvat jä lähtevät joukolla uurnille. Toki lain kannattajia löytyy varttuneemmistakin ikäluokista.

  2. Tahdon 2013 teetti maaliskuussa 2014 kyselyn, jossa 65 % suomalaisista kannatti ja 27 % vastusti tasa-arvoista avioliittolakia, joka mahdollistaisi samaa sukupuolta oleville pareille avioliiton.

    Suomalaiset tykkäävät yleensä olla sitä mieltä mitä enemmistö tai laki sanoo. Pieni ääriuskonnollinen vähemmistö ei enää pääse tätä venettä keikuttelemaan.

    • Voi olla, että Tahdon kampanja ei saavuttanut moniakaan eläkeläisiä, joten siellä on paljon ääniä, jotka eivät ole koskaan vastanneet mihinkään gallupiin.

    • Ja Salmella ei näytä olevan minkäänlaista käsitystä gallupien teosta. Ikä- ja alueelliset jakaumat ynnä muut demokrafiset piirteet on tuloksessa tilastollisesti huomioitu.

  3. Arvelun sijaan tieto on valttia.

    Tasa-arvoinen Suomi ry teetätti tämän tutkimuksen Taloustutkimus Oy:n viikoittaisen Telebus-puhelinhaastattelukierroksen avulla. Tutkimuksen kohdejoukkona olivat Suomen 15 vuotta täyttäneet asukkaat Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta. Otos muodostettiin ositetulla satunnaisotannalla väestörekisterikeskuksen rekisteristä.

    Tutkimus saavutti eläkeläiset juuri heidän suhteellista osuuttaan väestöstä vastaavasti.

    • Isossa osassa markkina- ja mielipidetutkimuksia tietoja kysytään 15–79-vuotiailta suomalaisilta. 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat eivät ole otannassa mukana. Tästä kyseessäolevasta gallupista ei selviä otanna rajoja tarkkaan.

    • 80-v tai sitä vanhemmat eivät muodosta sellaista erillistä kansalaisryhmää asenteidensa tai arvojensa perusteella, mitä ei tavoitettaisi jo 60-79-vuotiaiden kansalaisten kokemusten kautta. Kaikusalo arvaili eläkeläisten puuttuvan aineistosta. Eivät puuttuneet. Melkoiseksi saivarteluksi menee jos tutkimuksen selvä tulos kyseenalaistetaan vaikka satavuotiaiden pienellä edustuksella.

    • Suomessa oli vuoden 2013 lopussa yli 70 vuotiata 700 311 henkilöä. Yli 75 vuotiaita 464 386 henkilöä ja yli 80 vuotiaita 272 835 henkilöä.

      Koko maan väestön määrä oli 5 451 270 henkilöä.

    • Toistetaan: Yli 80-vuotiaat eivät muodosta arvoiltaan ja asenteiltaan sellaista erityistä väestöryhmää, etteivätkö ko. alueet tulisi huomioitua jo muissakin ikäryhmissä. Näin menetellään kaikkien mielipidetutkimusten kohdalla. Miksi juuri tässä tapauksessa pitäisi kysyä yli 80-vuotiaiden mielipiteitä erikseen, kun minkään muun aiheen kohdalla niin ei menetellä?

  4. Tulevissa vaaleissa aktivoituvat taatusti uurnille myös ne ihmiset, jotka riemuitsivat perjantaina. Se tarkoittaa sitä, että Sipilän puolueessakin liberaaleja on huomattavasti nykyistä enemmän, kun nuoret ehdokkaat rynnivät läpi. Jos äänestys uusittaisiin tulevassa eduskunnassa, 13 äänen ero kasvaisi 30-40 ääneen. Tietty Räsänen voi saada mökin mummon huijattua uskomaan, että kansalaisaloite saataisiin vielä peruttua, mutta Sipilän viesti on harvinaisen selkeä, eikä Soinikaan ole lähdössä parlamentarismia murentamaan.

    • Kyllä, Sipilä ja Soini antoivat selvästi ymmärtää, etteivät he ole lähdössä mukaan ”vastahyökkäykseen”.

    • Minna Maaria,

      miksi oletat halventavaan sävyyn, että kristillisdemokraattien tukijat ovat huijattavissa olevia mökin mummoja?

      Jos haluaisi olla yhtä ilkeä voisi sanoa, että vihreät voivat huijata manipuloitavissa olevia nuoria uskomaan mitä vain.

    • ”Jos haluaisi olla yhtä ilkeä voisi sanoa, että vihreät voivat huijata manipuloitavissa olevia nuoria uskomaan mitä vain.”

      Salme, onneksi maltoit mielesi ja jätit sanomatta tuon. 😉

    • Keihäänkärki oli Räsäsessä, eikä viattomassa mökin mummossa. Räsänen edustaa satutätien aatelia uskottelemalla viattomat äänestäjäparat uskomaan sellaiseen, jota ei ole edes mahdollista toteuttaa. Mutta se lienee uskovaiselle luontaista, uskoa vahvasti satujen maailmaan?

    • Nähdäkseni asia menee siten, että uuden hallituksen oikeusministeri valmistelee nämä avioliittolain muutoksesta johtuvat päivityksen muuhun lainsäädäntöön ja tuo ne hallituksen esityksenä eduskunnalle ja eduskunta ne hyväksyy.

      Käsittääksen avioliittolain muutoksen aikataulusta (1.3.2017) päättää jo nykyinen eduskunta ja uuden hallituksen tulee valmistella muut lakimuutokset vuoden 2015 aikana, jotta ne astuisivat voimaan samaan aikaan. Myöhästyminen ei siirtäne itse avioliittolain muutoksen aikataulua.

      Mielenkiintoinen kysymys on se, ilmoittautuuko kristillisdemokraatit omatoimisesti oppositioon vain siitä syystä, että uusi hallitus joutuu tekemään muutaman rutiinipäivityksen, jotta koko perhelainsäädäntö saadaan yhdenmukaiseksi nykyisen eduskunnan tekemän päätöksen kanssa.

    • Arvaus: jos ministerinpestejä on KD:lle tarjolla, hallitukseen mennään kiljuen. Jos joku kyselee rutiinipäivityksistä, niin puheenjohtaja Räsänen toteaa, että vastenmielistähän se on, mutta parhaiten puolueen asiaa voidaan kuitenkin ajaa hallituksen sisältä 😉

    • Ruusunen: ”Pidän hyvinkin todennäköisenä, että Päivi Räsänen jää historiaan puheenjohtajana, joka pudotti KD:n pois eduskunnasta.”

      Olen samaa mieltä.

Juha Heinilä
Juha Heinilä
Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.