Jumalan nimi

Minä kiitän Herraa tähden wanhurskautensa ja weisaan nimeä Jehowan, Korkeimman. Jehowa Herramme! Kuinka kunniallinen on nimesi koko maan päällä! Sä kuin lewitit kunniasi yli taiwahitten. (Ps. 7:18-8:2; Pyhä Raamattu selityksillä sivu 1173: Wilhelm Carlsson ja Gustaf Dahlberg) 

Jumala ei sanonut Moosekselle nimeään, sen sijaan Hän sanoi: ”Minä olen se joka minä olen”. (vert. 2. Moos. 3:13-15) Käskyissä kielletään turhaan lausumasta Herran, Jumalamme nimeä.
b2ap3_thumbnail_Jumalan-nimi.jpg
Mitä tarkoittaa Herran nimen turhaan lausuminen?

Mitä nimeä me käytämme Isästä Jumalasta?

Saammeko lausua Jumalan Pojan Jeesuksen Kristuksen nimeä?

Häpeääkö pappi tai piispa Jeesuksen nimeä, jos hän aina unohtaa Jeesuksen saarnoistaan tai puheistaan vai mistä tämä voisi johtua?

 

Kaikki julkaistut blogini:

Juhan blogit

Blogiarkisto

19 kommenttia

 • Juha Heinilä sanoo:

  Onni, kiitos hyvästä kommentista. Jumalan olemassaoloa ei ihmisviisauteen perustuva tiede voi todistaa. Eikä pysty tiede todistamaan, että Jumalaa ei ole. Ainostaan Jumala herättää ihmisessä uskon. Ihminen saa ymmärrylseen asioista, joita aiemmin ei ole käsittänyt.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Eikös Eevan nimi tarkoittanut elävää?

  Sonja, näin on. Biblian nimirekisterissä on selitys Eeva -nimelle (Heva): elävä, elävien äiti.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Seppo Heinola, toivomus on edelleen voimassa. Poistan kommenttisi. Voit kirjoittaa ”ufo” -jutut muualla. Kiitos!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  ”Sen sijaan keskitytään esim. ’Matteuksen Jeesukseen’, ’Luukkaan Jeesukseen’ tai ’Johanneksen Jeesukseen’, elikä johdatellaan ihmiset erilaisten tulkintojen luomaan kuvaan Jeesuksesta.” Nämä evankelistat (ja Markus) kirjoittivat Uuden testamentin kertomukset Jeesuksesta. Kun tutkitaan heidän antamaansa kuvaa Jeesuksesta, tutkitaan Raamattua. Jos nuo kertomukset antavat Jeesukseen erilaisia näkökulmia, ne erot ovat Raamatussa. Mikä olisi sen raamatullisempaa kuin Raamatun tutkiminen?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Martti Pentti, kiitos hyvästä kommentista. Varmaan ollaan yhtä mieltä siitä, että oikea kuva Jeesuksesta tulee, kun tutkitaan kaikkia neljää evankeliumikirjaa Jeesuksesta, eikä ainoastaan yhtä. Nämä neljä evankeliumikirjaa täydentävät toisiaan, emmekä voi niistä mitään jättää pois. Raamatun tutkiminen on oikein, jos se tehdään rukoillen ja luottaen siihen mitä Raamatussa on. Väärin tutkitaan Raamattua, jos meillä on Raamatun vastainen ennakkokäsitys, johon haemme tukea Raamatusta, jolloin totuus jää löytämättä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pylkkänen sanoo:

  Edellä kirjoitin kommentiin: ”Teologia on kuitenkin Raamatun tutkimuksessa hyvä renki, mutta erittäin huono isäntä” Olisi ehkä parempi sanoa: ”Teologia on kuin tuli;hyvä renki mutta huono isäntä” Jos me haluamme vastausta kysymykseen kuka on Jeesus ? Etsimällä siihen vastausta Raamatusta ja sen evankeliumeista erinlaisa ja ristiriitasia yksityiskohtia saadaksemme Raamatun historiallisen Jeesuksen ristiriitaan Raamatun ilmoituksen kanssa, silloin on teologiasta tullut rengin sijasta isäntä. Saatanakin askartelee opillisten yksityiskohtien ja loputtomien tulkintojen parissa korostaen niiden tärkeyttä saadakseen huomion pois siitä, mikä on uskon kohde ja ydin. Raamatun ydin Jeesus Kristus ja koko Raamattu ajaa Kristusta. Oikeaa oppia ja opin vartiointia tarvitaan. Se on tärkeä puolistusase maailmaa ja harhaoppia vastaan. Oppi ei kuitenkaan pelasta, kirkko ei pelasta, vain Kristus pelastaa, Mutta oikea oppi varjelee meitä pysyään historiallisen Jeesuksen opetuslapsina.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Yrjö Sahama sanoo:

  Jumalan nimen väärää käyttöä on sen käyttö kirosanan tapaan tai pilkkamielessä sekä myös Jumalaan vetoaminen valheellisten väitteiden tai omien ajatuskummajaisten tueksi. Silloin kun julistetaan tai opetetaan kristillistä uskoa on Jumalan nimeä rohkeasti käytettävä, samoin kuin Jeesuksen nimeäkin.Itselleni on luontevaa puhua Taivaan Isästä, mutta ymmärrän, että semmoiselle ihmiselle, jota inhimillinen isä on kohdellut hyvin kaltoin, voi tämmöinen sanankäyttö tuntua vieraalta. Pappina saan ja minun pitääkin puhua paljon ja häpeilemättä Jeesuksesta. Kun opettajana pidin ns. yleiseettisiä päivänavauksia (viime vuosinahan opettajien pitämät päivänavaukset eivät saaneet olla avoimesti kristillisiä), opin kyllä piilottamaan kristillisiä arvoja näennäisneutraaliin puheeseen, mikä näin jälkikäteen tulkoon tunnustetuksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Kiitos Martti ja Yrjö hyvistä kommenteistanne. Olen tottunut nykyisessä seurakunnassani, että paimen puhuu selkeästi Isästä Jumalasta ja Jeesuksesta Kristuksesta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Juha Heinilä

  Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit