Jumalan lupausten ihana näköala

 

SUNNUNTAI 16.5.2021

6. sunnuntai pääsiäisestä, latinaksi Exaudi

Pyhän Hengen odotus

Ensimmäinen lukukappale: Sak. 14:7-9

Odottava ja ihmettelevä mieli on utelias, haluaa kurottautua eteenpäin. Tulevaisuus antaa voimia ja rohkeutta. Nyt teemme parhaamme, jotta edessäpäin voi olla vieläkin paremmin.

Helluntain edellä odotamme Pyhän Hengen voimaa ja kosketusta. Hän on Totuuden ja Rakkauden Henki. Hän antaa uskon, luottamusta elämään ja toivon tulevaan.

Sakarian profetia avaa meille avaran näkymän. Sen rohkaisun sanat ulottuvat kauas, aina aikojen täyttymykseen saakka, Jumalan kirkkauden ilmestymiseen asti.

Raamatun viimeinen kirja Johanneksen Ilmestys on hyvin raamatullinen. Tässäkin asiassa se viittaa taivaan kunnaisiin Sakarjan kirjan perusteella. Patmoksen suuri näkijä maalaa ikkunan ikuisuuteen.

Jumala on kaikki kaikessa

Jumala on yksi. Hän on kaikkivaltias. Hän on kolmiyhteinen: Isä ja Poika ja Pyhä Henki. Kristuksen tulee takaisin. Hänen ääretön valtansa tulee julki. Kaikki saavat nähdä hänet kasvoista kasvoihin. ­

­Sinä päivänä Herra on oleva
koko maanpiirin kuningas.
Hän on oleva yksi ja ainoa Jumala
ja hänen nimensä ainoa,
jota avuksi huudetaan.

Ilmestyskirja käyttää Jeesuksesta nimitystä Karitsa. Hän on Golgatan sovintotyön tekijä. Uhrillaan hän toi täydellisen syntien anteeksiannon koko maailmalle. Koko maailmaa puolesta hän kuoli Golgatan ristillä. Taivaan valtaistuimellakin hän on meidän Puolustajamme, koska hänen työnsä puhuu meille rauhan ja pelastuksen sanomaa.

Temppeliä en kaupungissa nähnyt, sillä sen temppelinä ovat Herra Jumala, kaiken hallitsija, ja Karitsa.

Ikikirkkauden valtaisan valon loiste

Jumala on valo. Kun hän itse tulee valon lähteeksi, niin silloin ei enää ole yön ja päivän vaihtelua, vaan valoisaa ihanuutta ja suloista rakkauden säihkettä, hellästi hoitavaa valohoitoa koko olemuksen onneksi ja riemuksi.

Kerran tulee aika
- milloin, sen Herra tietää -
jolloin yö on kirkas kuin päivä
eikä ilta enää pimene.

Herran valkeus on voimakkaampi kuin aurinko tai kuu. Taivaan kirkkaudessa hänen kasvonsa huokuvat täydellistä rakkautta ja ikuista hyvyyttä. Hänen ihanuutensa säteily on voimakkaampi kuin kymmenien aurinkojen. Mikään maallinen valo ei milloinkaan pysty luomaan niin hienovaraista, herkää ja hyväilevää toivon aamunkoittoa autuuden onnelaan.


Kaupungissa ei enää tarvita auringon loistetta tai kuun valoa. Herran kirkkaus näet valaisee sen, ja Karitsa on sen lamppuna. Kansat kulkevat sen valossa, ja maailman kuninkaat tuovat sinne maineensa loiston. Sen portteja ei suljeta koskaan, sillä yötä ei enää ole.

Tuleva autuus on kasteen lahja

Sakarja puhuu Jumalan kaupungista virtaavasta elämän vedestä. Se luo uutta, se antaa elämää. Kaikki uudistuu Jumala veden virvoittava lähteen vedestä. Tämä elävän veden virvoittava vaikutus saa voimansa tulee Jerusalemin Pyhäköstä, Jumalan asuinsijasta.

Silloin virtaavat Jerusalemista
elämää antavat vedet.
Puolet niistä juoksee itäiseen mereen,
puolet läntiseen mereen kesät ja talvet, ehtymättä.

Siunauksen vesi virtaa Jumalan pyhyydestä lähtien koko maailmaan, jota edustaa itä ja länsi. Tämä vesi virtaa alati eikä kuiva kausi sitä vaivaa, vaan se on pysyvän ja ikuisen siunauksen lähde koko maailman kaikille kansoille.

Ilmestyskirja liittyy tähän ja tuo esille, että tämä vesi perustuu Vapahtajamme sovintotyöhön ja korostaa Kristuksen kaikkivaltiutta. Se lähtee Jumalan luota ja tulee luoksemme kasteen voimasta. Se antaa meille ikuisen elämän. Se pelastaa. Se puhdistaa. Tämä suloisen siunauksen sanoma kuuluu kaikille kansoille. Jumalan terveellinen sanoma julistetaan kaikkialle ja kaikkia aikoja varten, ikuisen ilon ilmaisuna taivaan valkeuden loisteena, kaikille kansoille Jumalan kunnian ylistykseksi.

Enkeli näytti minulle elämän veden virran. Se pulppusi kristallinkirkkaana Jumalan ja Karitsan valtaistuimesta.
Kaupungin pääkadun keskellä ja elämän virran molemmin puolin kasvoi elämän puu. Hedelmiä saatiin vuodessa kaksitoista kertaa; uusi sato kypsyi joka kuussa, ja lehdet toivat kansoille terveyden.

Tässä Exaudi sunnuntain ensimmäinen lukukappale

Sak. 14:7–9

Kerran tulee aika
- milloin, sen Herra tietää -
jolloin yö on kirkas kuin päivä
eikä ilta enää pimene.
Silloin virtaavat Jerusalemista
elämää antavat vedet.
Puolet niistä juoksee itäiseen mereen,
puolet läntiseen mereen kesät ja talvet, ehtymättä.
Sinä päivänä Herra on oleva
koko maanpiirin kuningas.
Hän on oleva yksi ja ainoa Jumala
ja hänen nimensä ainoa,
jota avuksi huudetaan.

*********************************************

Ilmestyskirjan kohdat Ilm. 21: 22 - 22: 1   ovat UT2020 mukaan.

1 kommentti

 • Matias Roto sanoo:

  Exauci sunnuntain teemaa esitellään ja tekstit näytetään osoitteessa

  https://www.kirkkovuosikalenteri.fi/kalenteripaiva/sunnuntai-16-5-2021/

  Temat för Exaudi presenteras och texterna förevisas här

  https://www.kyrkoarskalendern.fi/kalendar-dag/sondag-16-5-2021/

  UT2020 mukaiset tekstinkohdat ovat luettavissa täällä – Här kan du förkovra dig i den nya finska översättningen:

  https://raamattu.fi/raamattu/UT2020/REV.22/Ilm.-

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Matias Roto

  Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit