Jumala.

Kaikilla uskonsuuntauksilla on oman Korkein käsityksensä. Se on ymmärtääkseni kaikilla suuntauksilla yksikkö, paitsi kristillisyydellä jossa se on kolmiyhteinenn Komiyhteinen jumala on kaksi ihmistä, miestä, isä ja poika, pyhän hengen siivittämänä. Ja poika on meidän ihmisten valitsema täällä eläneestä ihmisestä. Kuten pyhä henkikin on myös meidän ihmisten valitsema jumalaksemme.

Katson, että ainakin meidän kirkon pappien olisi syytä, aiheellista, jumalasta puhuttaessa, kirjoittaessa, rehellisesti ja valheellisuuden välttämiseksi todettava jumalan olevan kolmiyhteinen, ei pelkkä yksiyhteinen jumala. Siis Kolmiyhteinen Jumala, Isä, Poika, ja Pyhä Henki.

16 kommenttia

 • Juha Heinilä sanoo:

  Minä uskon Kolmiyhteiseen Jumalaan; Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen.

  Hyvä luerilainen artikkeli Kolminaisuudesta:

  http://www.luterilainen.net/kolminaisuus/

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Kristinusko ei ole ikinä väittänyt, että olisi monta Jumalaa, on vain yksi Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Reino Suni sanoo:

   Papit ovat näillä sivustoilla kertoneet, että jokaisella kolminaisuuden jumalalla on oma vastuualueensa. Aivan muutama päivä sitten eräs kirkon pappi kertoi näillä sivuilla , että Pyhän Hengen vastuulla on uuden ruumiin antaminen taivaaseen astumista varten.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Kolminaisuus ei oikeastaan ole niin mahdoton ajatus kuin luulisi. Minäkin olen yksi vaikka olenkin vanhempieni poika, vaimoni puoliso ja lasteni isä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Martti Pentti hiukan “ontuva” tuo ajatuksesi, eikö juuri täällä KOVAAAN ääneen toitoteta että kaikki kolme on samansuuruisia ja täysin yhtä?

   Siis ev.lut sivuilla:

   “”Kolmiyhteinen Jumala on sen mukaan yksi olemus (lat. essentia), mutta Jumalalla on kolme persoonaa””

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tämäkin asia on tarkoitettu ymmärrettäväksi ihmiselle. Jumala, Luoja ja Kaikkivaltias on nioin suuri asia, että emme voi ymmärtää Häntä emmekä kohdata tässä ajassa kasvoista kasvoihin. Hän tuli Jeesuksessa lihaksi ja tämä kertoo sen, että Hän tietää tarkasti ihmisenä elämisen ilon ja tuskan. Isä ja Poika yhdessä tulevat ihmistä lähelle Pyhänä Henkenä, joka on rauhan ja rakkauden, mutta myös terveen harkinnan Henki. Näin Kaikkivaltias voi olla ihmisten keskella ja uskovissa ihmisissä kaikkialla yhtä aikaa ja ohjaa ihmistä rakkauden äänellä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Anita Ojala sanoo:

  En tiedä, mitä tarkkaan ottaen tarkoitat sanalla “uskonsuuntaus”. Mutta jos tarkoitat uskontoja, maailmassa on kolme monteistista uskontoa: juutalaisuus, kristinusko ja islam. Niiden kaikkien perusta on Vanhan testamentin ilmoituksessa, ja islam on niistä nuorin, syntynyt joskus 600-luvulla.

  Näin ollen mainintasi, että jumaluus on kaikilla muilla yksikkö paitsi kristilllisyydessä, ei pidä paikkaansa. Päin vastoin. Muut vanhat maailmanuskonnot ja luonnonuskonnot ovat polyteistisiä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   ” Muut vanhat maailmanuskonnot ja luonnonuskonnot ovat polyteistisiä.”

   No eivät ole ainakaan olleet. Egyptissä oli vallalla aikanaan hetken yksijumaluus, eli Atonin palvonta, josta Mika Waltari kertoo ja Mesopotamaissa oli yksijumaluuden perustana Assur. Zarathustralaisuus on uskonto ja filosofia, jonka perusti profeetta Zarathustra. Sen perusajatuksena on yhden jumalan, Ahura Mazdan, palvominen. Monet tutkijat katsovat, että zarathustralaisuus vaikutti paljon juutalaisuuteen ja manikealaisuuteen ja edelleen kristinuskoon.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Monijumalaisuuteenkin kuuluu usein ajatus ylijumalasta tai kaikki monet jumalat yhdistävästä yhdestä jumaluudesta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  “Monijumalaisuuteenkin kuuluu usein ajatus ylijumalasta tai kaikki monet jumalat yhdistävästä yhdestä jumaluudesta.”

  Juuri näin, Vanhan testamentin jumalakuva muuttuikin hyvin verkkaisesti ns .monolatrisesta Jahvesta kohti ainoaa Jahvea, jonka krsitinusko sitten taas ositti kolmeksi. Jahvekaan ei muuten joka kohta VT_tä ole edes ylin Jumala vaan on alistien El Elyonille eli Korkeimmalle Voimalle. (V. Ms. 32: 8-9)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Yrjö Sahama sanoo:

  Kristinuskon matematiikka on rationaaliselle ajattelulle “hulluutta”. Kolminaisuusopissa näet 1+1+1=1, ja Kristus on kokonaan Jumala ja kokonaan ihminen, siis 100%+100%=100%. Näin joudumme ilmaisemaan salattua Jumalaa, hänen oman ilmoituksensa mukaisesti.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Timo Nokelainen sanoo:

  Jos minun pitäisi matemaattisesti kuvata kolminyhteistä Jumalaamme, tekisin sen näin: 1x1x1=1.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Isä on Jumala, Poika on Jumala ja Pyhä Henki on Jumala, eikä kuitenkaan ole kolmea Jumalaa, vaan yksi Jumala.

  Laskutoimitus:

  1=1=1

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Timo Nokelainen sanoo:

   Hyvä Juha, tuokin pitää paikkansa!

   Tässäpä ote vielä suomalaisesta messusta (pohjalainen uskontunnustus):

   ISÄN LUOKSE TAIVAHAN MEILLE PILVI POJAN KANTAA NEUVOJAKSI TAIVAS MEILLE PYHÄN HENGEN ANTAA NÄIN MINÄ USKON, TOTISESTI USKON: PYHÄN HENGEN ANTAA

   MAHDOLLISTA JUMALALLE ON MEILLE MAHDOTTOMAT: ISÄ, POIKA, PYHÄ HENKI, NE KOLME YHTÄ OVAT NÄIN MINÄ USKON, TOTISESTI USKON: NE KOLME YHTÄ OVAT

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Kiitos Timo. Isä, Poika, Pyhä Henki, ne kolome yhtä ovat.

   Laulettuna Pohjalainen uskontunnustus: https://www.youtube.com/watch?v=zK1NfSy-r2A

   Tänään me luterilaiset voimme mennä luterilaisiin kirkkoihin messuun. Minä menen Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, Vantaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Suni sanoo:

  Kolme on yhtä. Tuomitsee taivaassaan niin eläviä kuin kuolleita. Siis, EI rakasta niin eläviä kuin kuolleita. Tämän ihmisarvostuksen osoitti astuessaan taivaaseen täällä elämisen jälkeen . Jätti maallisen elämän kumppaninsa Marian läheisineen täysin heitteille, joka joutui jatkaakseen elämäänsä tutkijoiden mukaan pakenemaan Ranskan Provenceen, jossa ilmensesti on Maria Magdaleenan evankeliumi saanut alkunssa.

  Muutos tähän tulee uuden kirkolliskokouksen päätöksessä hylätä 300 luvulla Nikean ja Konstantrinopolin kirkolliskokousten päätökset. Ja lähteä liikkeelle Jeesuksenkin korostamassa lähimmäisen rakkauden merkityksen ymmärtämisessä elämämme tarkoituksena.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Reino Suni
  Reino Suni

  Uskon rehelliseen ja realistiseen Jeesuksen sanomaan. Kirjoitin kirjan " Kristinuskon kirja " 2010, josta käsitykseni ovat huomattavasti tarkentuneet perustan ollessa sama. Minusta saatietoa Googlesta haulla " Reino Suni ", josta osoite muuttunut ja yritykseni lopetettu. Koulutukseltani Ekonomi ja minua voi lähestyä e-mailin kymp.net kautta. Elämäni hallinnassani aktiivisen liikuntaharrastuksen myötä mutta yksinelo ei sovi minun mentaliteettiin etenkään kun lapset perheineen asuvat muualla.

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Katso kaikki

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit