Jumala toimii - epäjumala ei

Jumala on luonut kaiken kauniiksi. Hän ylläpitää luomakuntansa jokaisena hetkenä kaikkina aikoina.  Jumala on luonut ihmisen pitämään huolta luomastaan, niin itsestään, toinen toisestaan, eläimistä kuin myös ympäröivästä luomakunnastamme.

On vain lankeemuksen seurausta, että kaikki ei  ole parhainta mahdollista.  Siksi tarvitaan Jumalan antamaa parannusta.

Epäjumalanpalvelus on epäluottamusta Luojaamme kohtaan.  Meidät tehnyt ja meidän elämäämme varjeleva Herramme ei silloin saakaan sitä kunniaa, mikä hänelle kuuluu, vaan yksistään joku osa hänen luomastaan nostetaankin kaiken yläpuolella olevaksi. Alkuperäisestä yhteydestään irti reväistynä, ja sen takia aidon paikkansa menettäneenä, sen palvonta jumalana tekee vääryyttä  luomisteon aitoa tasapainoa vastaan.  Alkuaan hyväksi tarkoitettu tuottaakin vahinkoa ja tuskaa. Rikkoo elämän edellytyksiä.

 

SUNNUNTAI 5.2.2023

Kynttilänpäivä

Kristus, Jumalan kirkkauden säteily

 

Jeremiaan kirje on yhden luvun pituinen.  Siinä varoitetaan epäjumalain palvonnasta. Epäjumalien palvonta tuhoaa elämää.  Elämän antaja unohtuu, elämän perustava voimanlähde jää käyttämättä.  Aidon  Jumala  -yhteyden sijaan tuleekin vain korvikkeita,  Jäähileitä maukkaan jäätelön sijaan,  Kuin leivän sisään sijoitettu kivi. Kalakukon muikun  sijaan pelkkiä akanoita.

Jumala toimii. Hän ylläpitää koko luomakuntaa. Epäjumalan kuvat eivät tee mitään.  Niitä pitää kantaa. Niiden päältä on pyyhittävä pölyt, ne eivät kuule eikä näe.

Kun Juudan kansa vietiin pakkosiirtolaisuuteen, niin silloin he näkivät paljon epäjumalankuvia eri puolilla  noita uusia asuinsijojaan.  Näiden palvonnasta Jeremiaan kirje varoittaa:

Babyloniassa te näette hopeisia, kultaisia ja puisia jumalia, joita miehet kantavat hartioittensa varassa ja jotka saavat pakanat pelkäämään. 4 Pitäkää siis varanne, ettei teistäkin tule noiden vierasheimoisten kaltaisia ettekä heidän laillaan joudu pelon valtaan, kun näette ihmisten kumartavan niitä edestä ja takaa. Sanokaa mielessänne: »Sinua meidän tulee kumartaa, Valtias.» Minun enkelini on teidän kanssanne, ja hän pitää teistä huolen.  (Jer. k. 3-6.)
On kuitenkin varottava sekoittamasta näitä epäjumalankuvia kauniin kuvataiteen luomuksiin.  Jumalahan on antanut meille kauneuden tajun.  Taito tehdä silmiä hivelevän kauniita luomuksia taiteen keinoin on Jumalan antama lahja.  On elämän iloa ja rohkaisua, jos se ympäristö, missä me elämme ja liikumme on kauniisti koristeltu.
Kerran taivaassa kaikki tulee olemaan täydellisen kaunista, sanoin kufaamattoman ihanaa.
Kauneudenkin saamme panna Jumalan käyttöön.  Toimin  yhteen aikaan Kumlingen kirkkoherrana. Siellä kauniin saariston kauniissa kirkossa oli täydellinen sarja pelastusopin alusta sen loppuun. Mallisen elämän ajasta taivaan kirkkauteen oli kuvattu phuttelevin seinämaalauksin.  Keskiaikaisen kuvataiteen kunniakas tehtävä oli julistaa Jumalan sanaa, koko pelastushistoria maailman luomisesta aikojen täyttymykseen.
Kirkon varsinainen sisältö on kuitenkin se, että Jumala itse asuu pyhäkössään.  Hän elää kansansa keskellä. Yhteisessä messussa hän itse elää ja vaikuttaa. Hän toimii ja lahjoittaa armonsa lahjoja runsain määrin.
Kynttilänpäivä julistaa Jumalan läsnäoloa Pyhäkössä.  Jumala itse saapuu keskellemme.  Jeesus -lapsessa Jumala oli ruumiillisesti läsnä Jerusalemin temppelissä.  Samalla tavoin ylösnoussut Vapahtajamme on läsnä joka kerta, kun me hänen nimessään kokoonnumme pyhää liturgiaa toimitamaan.
Kynttilänpäivää  vietämme 40 päivää joulun jälkeen.  Silloin Jeesus -lapsi esiteltiin pyhälle yhteisölle.  Jumala itse tuli omiensa luo.  Kirkossamme  juhlaa vietetään helmikuun toista päivää lähimpänä sunnuntaina.
Jeesuksen läsnäolossa Jumalan temppelin kunnia pääsee täyttymykseensä.
Muinaisessa uskomuksissa taivaankappaleita pidettiin jumalina. Niiden kulusta ennustettiin ja tehtiin päätelmiä elämän ratkaisuihin.
Elävän Jumalan palvonnassa Jumala yksi saa kiitoksen ja kunnian. Myös taivaat tähtineen, aurinkoineen ja kuineen julistavat Luojan kunniaa.  Elävässä uskossa Jumala saa kunnian kaikista suurista teoistaan.  Myös luonnon ilmiöt nähdään meidän Herramme vallassa oleviksi.  Jumala toimii maailmassamme.  Hänellä on kaikki valta eikä hän väsy eikä vapise.
Myös pilvet tottelevat, kun Jumala käskee niiden levittäytyä koko maanpiirin ylle.
Maailman valkeus joka Jeesuksessa Kristuksessa tuli luoksemme on koko maailman valo.  Sanoma hänestä kuuluu koko maailmalle.

Juhlapyhän apokryfiteksti:  Jer. k. 59–68

Aurinko, kuu ja tähdet, jotka loistavat taivaalla, hoitavat tunnollisesti työnsä, kun ne on sinne lähetetty. Samoin tekee työnsä salama, jonka leimahdus näkyy kauas, samoin tuuli, joka puhaltaa kaikkialla. Myös pilvet tottelevat, kun Jumala käskee niiden levittäytyä koko maanpiirin ylle, ja kun tuli saa ylhäältä käskyn mennä tuhoamaan vuoret ja metsät, se tekee niin. Niihin ei epäjumalia voi lainkaan verrata, ei muodon eikä voimien puolesta. Nuo patsaat eivät kykene jakamaan oikeutta eivätkä tekemään hyvää ihmisille, eikä niitä siksi tule kutsua jumaliksi eikä pitää jumalina. Koska siis tiedätte, että ne eivät ole jumalia, älkää pelätkö niitä.

Nuo jumalankuvat eivät kiroa eivätkä siunaa kuninkaita. Ne eivät näytä kansoille merkkejä taivaalla, ne eivät loista niin kuin aurinko eivätkä valaise kuin kuu. Ne eivät vedä vertoja edes eläimille, jotka sentään pystyvät pakenemaan ja hakemaan itselleen suojaa. Mistään me emme voi havaita, että ne olisivat jumalia; älkää siis pelätkö niitä.

83 kommenttia

  • Ari Pasanen sanoo:

    Matias Roto toteat minulle:

    ””Yhdessä kohtaa heidän oppinsa on jopa alkuperäisempää kristinuskoa, kuin sinun Ari eräässä blogissani julki tuomasi käsitys Neitsyt Mariasta. He nimittäin tunnustavat Marian ikuiseksi neitsyeksi. Sinä puolestasi kinasit yhdessä blogissani suorastaan jankuttavan kiivaasti sellaisen käsityksen puolesta, joka keksittiin vasta 1700 -luvulla.””(Matias Roto)

    Vai keksittiin 1700 luvulla, no mitähän oli aiemmin keksitty kun kerran minä luen Raamatusta sen mitä sinä väität ”keksityn” 1700 luvulla, et taida oikein ymmärtää mistä on kyse, siis kaikki mitä väität minun ”keksineen” on Raamatusta Pyhän Hengen kirkastamaa Jumalan sanaa, ei minun tarvitse ottaa ihmisoppeja.

    Jeesus käski opetuslapsiaan julistamaan parannusta:

    Luuk. 24:47 ja että parannusta syntien anteeksisaamiseksi on saarnattava hänen nimessänsä kaikille kansoille, alkaen Jerusalemista.

    Sitä teen ja myös sinulle saarnaan eli ”tee parannus” syntiesi anteeksisaamiseksi jos vain Jumala kutsuu.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Kuvittelet lukevasi Raamattua niin kuin se on kirjoitettu, mutta menet tekstin varsinaisen sanoman ulkopuolisten ennakkoluulojesi varassa tekemään sellaisia johtopäätöksiä, joita TEKSTISSÄ EI OLE TARKOITETTU.

      Älä väitä omien kuvitelmiesi tuottamaa oppia Pyhän Hengen johdatukseksi. Vain itseäsi voit syyttää, kun esität sellaista, mikä on Pyhän Hengen innoittaman Raamatun sanan vastaista. Jumala vaatii totuutta salatuimpaan saakka. Jeesus on Totuus. Siksi kaikki Jumalan sanan vastaiset opetuksesi ovat vääriä.

      Joten suostupa tottelemaan Raamatun sanaa omien mielikuvitusluomustesi sijaan.

      Luukkaan teksteissä sekä evankeliumissa että Apostolien teoissa parannus on kasteen välittämä Jumalan työ. Kasteessa Jumala antaa parannuksen.

      Luukkaan evankeliumi:

      3:3 Ja hän vaelsi kaikissa seuduissa Jordanin varrella ja saarnasi parannuksen kastetta syntien anteeksisaamiseksi,

      Apostolien teot:

      13:24 sittenkuin Johannes ennen hänen tuloansa oli saarnannut parannuksen kastetta kaikelle Israelin kansalle.

      19:4 Niin Paavali sanoi: ”Johannes kastoi parannuksen kasteella, kehoittaen kansaa uskomaan häneen, joka oli tuleva hänen jälkeensä, se on, Jeesukseen.”

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Ari Pasanen sanoo:

      Matias Roto toteat minulle:””Kuvittelet lukevasi Raamattua niin kuin se on kirjoitettu, mutta menet tekstin varsinaisen sanoman ulkopuolisten ennakkoluulojesi varassa tekemään sellaisia johtopäätöksiä, joita TEKSTISSÄ EI OLE TARKOITETTU.””

      Tuon kun kääntää koskemaan sinua niin se on todella sopiva.

      Minä luen Raamattua ”lapsenkaltaisesti” eli en lisää mitään muualta opittua, jos näytät yhdenkään niin olen valmis muuttamaan mieltäni, ei siis ”todisteeksi” käy Raamatun ulkopuolinen teksti.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Ensiksi pieni huomautus tuosta ilmauksestasi ”lapsen kaltaisesti”.

      Jeesuksen puhe lapsenkaltaiseksi tulemisesta tarkoittaa kasteen antaman uuden elämän antamista. Kasteessa ihminen tulee Jumalan lapseksi. Hän siis aloittaa elämänsä uudelleen alusta. Tämä uusi elämä on ikuista. Ajallisen syntymän anti on ajallinen ja katoava elämä, kasteen antama uusi elämä on ikuista.

      https://www.kotimaa.fi/blogit/kaste-jumalan-lapseuteen/

      Sitten Raamattua Raamatulla

      Sinä viittasit Luuk. 24 luvun ilmaukseen

      parannusta syntien anteeksisaamiseksi —

      Minä vastasin tuohon jo Luukkaan evankeliumin alusta vastauksena miten me tuon parannuksen saamme

      kastetta syntien anteeksisaamiseksi, —

      Vertaapa näitä keskenään ja ota opiksesi. Kaste on parannus.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Ari Pasanen sanoo:

      Matt. 3:6 ja hän kastoi heidät Jordanin virrassa, kun he tunnustivat syntinsä.

      Et ymmärrä yksinkertaisesti sanaa parannus, siis kun Jihannes ja Jeesus julistivat parannusta niin kyllä juutalaiset ymmärsivät mitä se tarkoitti, he ymmärsivät tehneensä syntiä ja tämä heidän tuli tunnustaa.

      Jeesus sanoo selkeän kuvaannollisesti:

      Matt. 11:21 ”Voi sinua, Korasin! Voi sinua, Beetsaida! Sillä jos ne voimalliset teot, jotka ovat tapahtuneet teissä, olisivat tapahtuneet Tyyrossa ja Siidonissa, niin nämä jo aikaa sitten olisivat säkissä ja tuhassa tehneet parannuksen.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Synnintunnustus ei ollut ehto kasteen saamiseksi, vaan oman kadotetun tilansa tunnustamista.

      Sen sijaan kaste oli parannus näistä rikkomuksista vapautumiseksi. Kaste siis antoi synnit anteeksi.

      Joten älä luule että lehmää pitää ruokkia takapäästä.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Ari Pasanen sanoo:

      Matias Roto toteat:””Synnintunnustus ei ollut ehto kasteen saamiseksi, vaan oman kadotetun tilansa tunnustamista.””

      Tuossa juuri tuot jotain omaasi ja pidät sitä oikeana vaikket voi sitä todistaa millään Raanatusta.

      Kyllä minulle on selkeää että kun he tunnustivat syntinsä niin heidät kastettiin, näin luen tuon enkä silloin lisää mitään.

      Samoin kuin ”tehkää parannus” on jotain muuta kuin kaste, jos kaste olisi tuossa se joka antaa parannuksen niin eihän silloin noin sanottaisi.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Synnintunto oli lain saarnan tulosta.

      Evankeliumin tuoma apu syntien anteeksiannoksi tuotiin nimenomaan kasteen välityksellä.

      Kumpikin näistä oli yksistään Jumalan sanan vaikuttama Jumalan teko.

      Ihmisen omaa ansiota siinää ei ollut pätkänkään vertaa.

      Ajatteleppas mitä Paavali sanoo kasteen vaikutuksesta.

      1) Kaste vapautti edellä kerrotuista paheista. Kaste siis on syntien anteeksianto.

      2) Kaste antoi pyhityksen.

      3) Kaste antoi vanhurskauden.

      Kaiken tämän kaste sai aikaan siksi että sen varsinainen tekijä on Jeesus Kristus ja että juuri sen kautta Pyhä Henki on ojentanut Jumalan Pojan täyden sovintotyön tuoman täyden pelastuksen.

      1.Korinttolaiskirje:

      6:11 Ja tuommoisia te olitte, jotkut teistä; mutta te olette vastaanottaneet peson, te olette pyhitetyt, te olette vanhurskautetut meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä ja meidän Jumalamme Hengessä.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Yritä hyvä ihminen päästä vapaaksi omavanhurskauden perkeleestä, jonka logiikkaan kuuluu oma teko ENNEN Jumalan tekoa.

      Omavanhurskauden logiikan mukaan nälkäisen ihmisen pitää ensiksi tulla kylläiseksi ennen kuin hän voi syödä.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Ari Pasanen sanoo:

      Matias Roto toteat:””Synnintunto oli lain saarnan tulosta.””

      Nyt taas toit omaasi, ei Johannes kastaja eikä Jeesus julistaneet lakia vaan evankeliumia.

      Luuk. 16:16 Laki ja profeetat olivat Johannekseen asti; siitä lähtien julistetaan Jumalan valtakuntaa, ja jokainen tunkeutuu sinne väkisin.

      Koeta nyt nöyrtyä siihen että tuot oppimiasi harhoja esiin vääristelemällä Raamatun sanoja.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Sanaa evankeliumi käytetään Uudessa testamentissa useammassa yhteydessä. Kukin teksti on nähtävä omassa tilanteessaan. Muutoin menee pasmat sekaisin ja lankavyyhti sotkeutuu.

      Samaten laki -sanaa käytetään useammassa merkityksessä.

      Viittaamassasi raamatunkohdassa se tarkoittaa tuon ajan koko Raamattua, jonka tuohon mennessä suurin osa juutalaisia oli hyväksynyt Raamatun kokoelmaan.

      1) Vanhin osa tuon ajan Raamattua oli Toora eli Laki. Se on sama kuin meidän Viisi Mooseksen kirjaa.

      Vain tämä osa oli koko Raamattu niin samarialaisille kuin saddukeuksille. Nämä ryhmät eivät hyväksyneet muita osia omaan Raamattuunsa.

      2) Toinen osa tuon ajan Raamattua oli Nevi’im eli Profeetat.

      Näihin kuuluivat Joosuan kirja, Tuomarien kirja, Samuelin kirjat, Kuningasten kirjat ja edelleen Jesajan, Jeremian, Hesekielin ja Kahdentoista profeetan kirjat.

      Sen sijaan lopuista Raamatun kirjoista ei vielä ollut päästy yksimielisyyteen. Toki juutalaisten eneimmistö eli hellenistijuutalaiset olivat jo omiin kreikankielisiin Raamattuihinsa Septuaginta ottanut mukaan koko nykyisen Vanhan testanentin kirjat apokryfit mukaan lukien.

      Sen sijaan arameankieliset juutalaiset tekivät oman päätöksensä vasta noin vuosina 100 – 130 jKr. Jamniassa, johon heidän oppineensa olivat kokoontuneet juutalaisten paavin johdolla. Heidän päätöksensä mukaan heidän Raamattuunsa kuului 22 kirjaa, mitkä vastaavat meidän Vanhaa testamenttiamme apokryfikirjoja lukuunottamatta. Noissa kokoontumisissa määriteltiin juutalaisen Raamatun TaNaKin kirjojen kolmas osa Ketuvim eli Kirjoitukset.

      Joten jo alkeellisten historiallisten tosiasioiden tunteminen auttaa ymmärtämään niitä raamatunkohtia, joita sinä Ari ajattelemattomuuttasi nostat tervettä uskon opin ymmärtämistä vastaan.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Olen lukemattomia kertoja huomannut, miten sinä kinatessasi sen puolesta, että ei pitäisi ottaa mitään tietoa Raamatun ulkopuolelta, kuitenkin itse seuraat isoa määrää kaiken tason Raamatun ulkopuolista opetusta, jopa historian kulkua ajatellen monilta eri aikakausiltakin peräisin olevaa.

      Otetaanpa eräiden uudestikastajien kovasti kinaama ulkonainen kasteen käytäntö, että kaste muka on riippuvainen sen muodosta upotuskasteena.

      Nuo lukevat Raamatun tekstiin sellaista mitä siellä EI OLE.

      Panin hakukoneeseen hakusanaksi ”upot” eikä yksikään niistä kohdista, missä se esiintyy ei puhu tippaakaan kasteesta. Sen sijaan paikoitellen se on rakennustermi rakenteen eri osien liittämiseksi toisiinsa ja paikoitellen on veteen tms. hukkumista kuvaava sana. Mutta ei ainoassakaan kohdassa viittaa kristilliseen kasteeseen.

      https://www.koivuniemi.com/raamattu?tila=pikahaku&hakuehto=upot&kaannos=fi-38&kirjat=kr

      Joten suuntaapa kritiikkisi sinne, mihin sen pitäisi osua eli kaiken maailman eksyttäjien esittämiin muka raamatulllisiin opetuksiin, joilla ainoana tavoitteena on kirkon eli Jumalan kansan yhteyden hajoittaminen. Tällaisista Raamattu varoittaa:

      Sananlaskut:

      18:1 Eriseurainen noudattaa omia pyyteitään; kaikin neuvoin hän riitaa haastaa.

      Galatalaiskirje:

      5:20 epäjumalanpalvelus, noituus, vihamielisyys, riita, kateellisuus, vihat, juonet, eriseurat, lahkot,

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Viittaat Luuk. 16:16 jakeeseen.

      Luuk. 16:16

      Laki ja profeetat olivat Johannekseen asti; siitä lähtien julistetaan Jumalan valtakuntaa, ja jokainen tunkeutuu sinne väkisin.

      Edellä jo olen kuvannut, miten tuossa oleva puhe Vanhan testamentin kirjoista eli siis koko tuon ajan Raamattu sisältyy siihen julistukseen, minkä täyttymys on Jeesuksessa Kristuksessa esiin tuotu täyttymyksen sanoma.

      Nyt julistetaan Jumalan valtakuntaa, täyttymyksen aikaa, jossa Kristus on koko Raamatun keskus.

      Tämän evankeliumin armovälineenä on Kristus -keskeisen sanoman JULISTUS. Kyseessä siis ei ole mistään muusta kuin siitä että käytettävien armovälineitten välityksellä tuodaan esille Jumalan sana sellaisella voimalla, ettei mikään mahti koko maailmankaikkeudessa voi sitä vastustaa.

      Huomaapa tuo sana ”jokainen”.

      Se torjuu kaiken maailman lahkolaisen, eriseuraisen ja kirkkoa hajaannuttavan toiminnan, koska siinä puhutaan yleisestä evankeliumista, joka julistetaan erotuksetta JOKAISELLE, tyyppiin katsomatta.

      Tämä sisään tulon voimallisuus ei ole ihmisen teko, vaan kirkon kokonaisvaltaisen julistuksen eli siis sanan ja sakramenttien välityksellä tapahtuva Jumalan valtakunnan voimallinen esiin murtautuminen.

      Siinä oleva voimallinen sisääntulo käyttää alkukielessä sanaa, joka tarkoittaa erittäin voimallista sisääntuloa.

      Sanakirja kertoo siitä näin

      971 biázō – properly, to use power to forcibly seize, laying hold of something with positive aggressiveness. 971 /biázō (”to advance forcefully”) is only used twice in the NT (both times positively).

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Tuo Jumalan sanan julistuksen ylivoimaisuus on niin suuri, että kaikkien saatanallisten voimien on väistyttävä kirkon julistuksen tieltä meidän pitäessämme esillä Jumalan sanan ja sakramenttien kautta vaikuttavaa Jumalan voittoisaa armotyötä.

      Voisin verrata tähän ylivoimaisuuteen Ruskiksen kisoissa Ruskeasuon urheiluhallissa 18.9.2023 sarjassa A_63 kg käydyn nyrkkeilyottelun kulkuun. Someron Voiman Olena Klimenko oli niin ylivoimainen, että jo ensimmäisen iskusarjan jälkeen vastustaja otti lukua kahdeksaan. Mutta kun tämä vielä yritti jatkaa ottelua, niin jo toisen iskusarjan jälkeen tuomari keskeytti ottelun. Niin ylivoimainen oli ”Lenan” ote, ettei ollut mieltä jatkaa pidempään.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

    Matias Roto et todellakaan ymmärrä evankeliumin syvintä olemusta, evankeliumi on Jumalan hyvyyden osoitusta jolla Hän vetää ihmisiä PARANNUKSEEN.

    Ei lain saarnalla ole evankeliumin kanssa mitään tekemistä.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Jälleen sotket käsitteitä.

      Tämä on täysin kahjoa siitä syystä, että käytät väärinkäsityksiäsi tekosyyksi toisia Kristukseen uskovia vastaan rintamahyökkäystä muistuttavalla katkeralla kiihkollasi. Miksi omia oikosulkuja toisille tuputtaen suostut Jumalan evankeliumin vastaisten voimien palvelijaksi.

      Sirakin kirjan luvussa 27 annetaan tällaisesta varoitus!

      Sir. 27:

      3. Joka ei vakaasti elä Herran pelossa, näkee äkkiä talonsa romahtavan.

      4. Kun seulaa ravistetaan, roskat jäävät siihen, kun ihminen puhuu, roskapuhe erottuu.

      5. Savenvalajan astiat koettelee uuni, ihminen koetellaan puheidensa mukaan.

      6. Puu kantaa hedelmää hoidon mukaisesti, puhe ihmisen ajatusten mukaan.

      7. Älä kiittele ketään, ennen kuin olet kuunnellut häntä, sillä puheistaan ihminen punnitaan.

      Saanen kysyä, oletko vainoharhainen, vai miksi annat täysin väärän todistuksen minusta.

      Siistipä kielenkäyttösi!

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Armovälineenä käytettäessä Jumalan sanan julistuksesssa:

      Nimenomaan LAIN tehtävänä on paljastaa ihmisen tarve saada pelastajan apua oman elämänsä parantamiseksi.

      EVANKELIUMI on Jumalan lääke pahojen tekojen täydelliseksi anteeksiantamiseksi Jeesuksen Kristuksen armon varassa.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

    Koska tässä keskustelussa Arin kanssa levy on juuttunut uralleen, niin lopetan keskustelun tässä ketjussa tähän. Seuraavien julkaisujeni yhteydessä avautuviin keskusteluihin mennessä Arin tyyli on toivottavasti ehtinyt parantua, joten voi tehdä uusia yrityksiä terveen keskustelun käyntiin saamiseksi.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

    Tänään keskiviikkona 1.2.2023 osallistuin sotiemme veteraanien ja tukijäsenten iltapäiväkahveille Someron seurakuntakeskuksessa. Pidin siellä myös päätöspuheen.

    Sota-aika oli raskas koettelemus maallemme. Moni kuoli, moni haavoittui ja kaikille tuli kovia muistoja noista ajoista.

    Mieleeni tulee Helvi Hämäläisen runokokoelma Sukupolveni unta, jossa hän mnnessakin runossa käsittelee sota-ajan kokemuuksia ja mukanaan tuomia mielikuvia, muistoja ja ajatuksia.

    Teos voitti Finlandia -palkinnon vuonna 1987.

    Panen tähän pienen otteen runosta Surupäivä

    ”Hänet on lyöty taistelussa,

    ruumis haavoja täynnä,

    hänet on lyöty taistelussa,

    jättilaishaavoista vuotaa veri.

    Silmien meret ovat autiot

    hiekkaa tukka

    minulla on oikeus surra aurinkohiuksista miestä,

    haavoja täynnä hän kuoli.”

    Helvi Hämäläinen 1987

    ISBN 951-0-14569-6

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

    Yleisen eli yhteisen eli koko maan piirin yhteyteensä sulkeva kirkko on Jumalan työväline koko maailman saattamiseksi evankeliumin yhteyteen.

    Sen sijaan kaikenlaiset lahkolaiset ajatukset, jotka pyrkivät repimään yhteyttä, ajamaan Kristusta seuraavat eri ryhmiin ja muutoinkin erottamaan ihmisiä toinen toisestaan perustuu sellaiseen ajatteluun, että Jumala muka olisi rajoittunut vain jonkun porukan käskyläiseksi. Tuollainen ajattelu johtaa epäjumalan käsitteeseen kuuluvaan rajalliseen ja Jumalan luoman ihmiskunnan elämää repivään ajatteluun ja sellaisesta seuraavaan riitaisuuteen ja epäjumalanpalvelukseen, koska YHDEN Jumalan tekemässä maailmassa vain osa tätä luomusta kuvitellaanJumalan luomaksi ja loput hylätään ikään kuin se olisi jotain muuta kuin Jumalan maailmanlaajuisen luomisesta seuraavan kaitsennan ulkopuolista elämänpiiriä.

    Jeremiankirjeen sanoma puhuu meidän Jumalastamme jolla on valta koko luomakunnan yli. Yksi Jumala on koko luomakunnan, koko ihmiskunna, kaiken sekä näkyväisen että näkymättömän maailman Luoja. Siksi hänen hallintavoimansa ulottuu koko luomakuntaan.

    Kynttilänpäivän apokryfitekstissä ilmaistaan tämä sanomalla pars pro toto -mallin eli siis yksi osa kokonaisuutta edustavana mukaisesti sanoin:

    Myös pilvet tottelevat, kun Jumala käskee niiden levittäytyä koko maanpiirin ylle, —–

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Ari Pasanen sanoo:

      Matias Roto kirjoitat:””Sen sijaan kaikenlaiset lahkolaiset ajatukset, jotka pyrkivät repimään yhteyttä, ajamaan Kristusta seuraavat eri ryhmiin ja muutoinkin erottamaan ihmisiä toinen toisestaan perustuu sellaiseen ajatteluun, että Jumala muka olisi rajoittunut vain jonkun porukan käskyläiseksi.””

      Eikö ns ”uskonpuhdistus” täytä juuri tuon ”lahkolais ajatuksen”?

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Teologisesti ottaen Luther pyrki ainoastaan päästä kirkon varsinaiseen keskukseen eli siis Kristuksen antamaan vanhurkauteen uskon kautta Jumalan armoon Kristuksessa turvautuen.

      Toisin kuin lahkolaiset kuvittelevat, niin Luther ei pyrkinyt katolisuudesta poispäin, vaan tasan tarkkaan päin vastoin: syvällisen teologin keskeisen sanoman mukaista kirkon keskukseen kuuluvan evankeliumin keskusta kohti.

      Valitettavasti tuon ajan Euroopan tilanne oli sellainen, että samaan aikaan, kun Turkin suurvalta uhkasi Eurooppaa jopa keisarin asuinkaupungin Wienen edustalle asti, myös eteläisen ja pohjoisen Euroopan valillä oli sekä poliittisia että taloudellisia vastakkainasetteluja.

      Euroopan jakautuminen etelän ja pohjoisen välillä johtui kolmesta eri tekijästä: poliittisesta, taloudellisesta ja teologisesta vastakkainasettelusta. Mikään näistä ei olisi yksinään aiheuttanut jakaantumista. Onhan kautta aikojen ollut keskenään ristiriitaisia poliittisia pyrkimyksiä eikä se ole jakanut kirkon organisaatiota toisistaan erilleen. Kautta aikojen on myös eri kansojen välillä ollut taloudellista kilpailua tai ristiin meneviä intressejä, muttat nekään eivät ole jakaneet kirkkoja erilleen.

      Otetaanpa esimerkiksi USA:n sisällissota, missä baptistien dominoiva etelä puolusti orjuutta, pohjoiset osavaltiot puolestaan vastustivat orjuutta. Tässäkään kysymys ei ollut uskonsodasta, vaan siitä, että näiden valtioiden taloudelliset edellytykset olivat erilaisia. Toisten talous oli orjuudesta riippuvaisempi kuin toisten.

      Lutherin aikana Italiassakin oli samantapaisia teologisia ajatuksia esittäneitä oppineita, mutta koska nämä eivät muodostaneet sen paremmin taloudellista kuin poliittistakaan uhkaa, niin heitä vastaan eivät italialaiset vallanpitäjät reagoineet mitenkään.

      Mitä tulee kirkon olemukseen ja Jumalan valtakunnan läsnäoloon maailmassamme niin aidon uskon lähtökohtana on Kristuksen ruumis eli kirkko. Kirkon viettämässä Herran pyhässä ehtoollisessa Kristus itse jakaa ruumiinsa ja verensä meidän syötäväksemme ja luotavaksemme eli siis hän itse on reaalisesti läsnä pyhässä ateriassa.

      Jumalan Totuuden tunteminen on elämää yhteydessä Kristukseen, osallistumista Kirkon eukaristisessa yhteisössä Hänen elämäänsä.

      Tämä on yhteisen kristikunnan yhteinen tunnustus. Niinpä voimmekin panna tähän viittauksen erään merkittävän ortodoksiteologin sanoihin:

      Serbialainen arkkimandriitta ja teologi Justin Popovitš (k. 1979) opettaa: “Se, joka uskoo Kristukseen, kasvaa Hänen jumalallisen totuutensa rajattomuudessa. Hän kasvaa koko olemuksellaan, mielellään, sydämellään ja sielullaan. Kristuksessa eletään olemalla totuudellisia rakkaudessa, ainoastaan siten kasvamme kaikin tavoin Hänessä. Näin kasvamme kaikkien pyhien ihmisten kanssa Kirkossa ja Kirkon kautta, koska muutoin ei voi kasvaa Kristuksessa.”

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Ari Pasanen sanoo:

      Matias Roto siis mielestäsi lopputuloksella ei ole mitään merkitystä vaan sillä mitä ns ”uskonpuhdistaja” ajatteli tekevänsä ( pyrki ainoastaan päästä kirkon varsinaiseen keskukseen)?

      Ei siis väliä että hänen toimintansa täytti kaikki mainitsemasi lahkolaisien ajatusten tulokset, ajamaan Kristusta seuraavat eri ryhmiin ja muutoinkin erottamaan ihmisiä toinen toisestaan ?

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Noita kuvaamiasi lahkolaisten piirteitä Luther vastusti kuin ruttoa, joka turmelee kaiken elämän.

      Tässä esimerkki Lutherin taistelusta niitä jumalattomia vastaan, jotka vastustivat kasteessa saatua Kristus-yhteyttä ja sitä pyhien yhteyttä vastaan, mikä kasteen välityksellä saadaan.

      Pelkkää konnankoukkuilua ja Perkeleen ilveilyä onkin nykyisten hurmahenkiemme tapa pilkata kastetta: he hylkäävät sitä koskevan Jumalan sanan ja asetuksen eivätkä pidä kastetta minään muuna kuin kaivosta nostettuna vetenä. Sitten he vielä jaarittelevat näin: ”Miten kourallinen vettä muka sielua auttaisi?” Ystävä kallis, kenen sinä luulet pitävän vettä muuna kuin vetenä, jos kasteen kaksi osaa erotetaan toisistaan? Mutta miten sinä rohkenet tuolla tavoin käydä käsiksi Jumalan säädökseen ja repiä siitä irti sen parhaimman aarteen, jonka Jumala on siihen yhdistänyt ja sisällyttänyt ja jota hän ei anna siitä erottaa. Sillä veden varsinainen sisältö on Jumalan sana eli käsky ja Jumalan nimi. Tämä aarre on suurempi ja jalompi kuin taivas ja maa. ——

      Kasteen voima, vaikutus, hyöty, hedelmä ja päämäärä on siinä, että se pelastaa. Eihän ketään sitä varten kasteta, että hänestä tulisi ruhtinas, vaan niin kuin sana kuuluu, että hän pelastuisi. Pelastuminen taas, kuten hyvin tiedämme, ei ole mitään muuta kuin vapautumista synnin, kuoleman ja Perkeleen vallasta, pääsy Kristuksen valtakuntaan ja iankaikkinen elämä hänen kanssaan. Tästä huomaat jälleen, miten kallisarvoisena kastetta on pidettävä, saammehan me siinä omaksemme sanoin kuvaamattoman suuren aarteen. Samoin tämä osoittaa hyvin, ettei kaste voi olla pelkkää tavallista vettä. Pelkkä vesi ei näet voisi saada tuollaista aikaan, vaan sen saa aikaan sana ja se, että Jumalan nimi on läsnä vedessä, kuten edellä on jo sanottu. Siellä, missä Jumalan nimi on, siellä on välttämättä myös elämä ja autuus. Siksi on oikein kutsua tätä vettä jumalalliseksi, pelastavaksi, voimalliseksi ja armoa tulvivaksi vedeksi. Se saa näet sanasta voiman olla ”uudestisyntymisen pesu”. Tällaista nimitystä Paavali (Tit. 3:5) siitä käyttää Titukselle osoitetun kirjeen kolmannessa luvussa.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Ari Pasanen sanoo:

      Matias Roto nämä todistelusi ovat todella ihmeellisiä, siis mielestäsi todisteeksi riittää ”syytetyn” syyttömyydestä tämän omat sanat? Etkö ajattele itse mitä on tapahtunut?

      Toteat:””Tässä esimerkki Lutherin taistelusta niitä jumalattomia vastaan, jotka vastustivat kasteessa saatua Kristus-yhteyttä ja sitä pyhien yhteyttä vastaan, mikä kasteen välityksellä saadaan.””

      Siis olivatko ”paavilaiset” näitä jumalattomia?

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Näitä jumalattomia olivat uudestikastajat, anabaptistit, joiden alkupäeräinen tarkoitus oli vain osoittaa mieltään esivaltaa vastaan, mutta josta juutalaisvainon takia 1518 viraltaan yliopiston vararehtorin virasta potkittu ja sitten myöhemmin talonpoikaiskapinan 1524-25 johtoon pyrkinyt Hubmeier edelleen kehitti oman keksintönsä mukaisen uudestikastajain opin vuosina 1525 – 1527 muuntelemalla raamatunlauseiden merkityksen aivan toisenlaiseksi, kuin mitä ne alkuperäisesti ovat tarkoittaneet. Kapinoinnin johtoon pyrkimisensä takia itse keisari julisti hänet etsintäkuulutetuksi. Kun hänet sitten saatiin kiinni, niin 10.3.1528 hän sai kuolemantuomion. Näin kuuluisa oli omana aikanaan sinun edustamasi kastekäsityksen keksijä Hubmeier esivaltaa vastaan kapinoinnissaan, että itse keisari kuulutti häntä koskevan etsintätouhun.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Olen lukenut Lutherin ajan historiaa niin paljon, että satun tietämään tuon ajan tapahtumat erittäin tarkasti.

      Minulla on koko teossarja Luthers Sämtliche Schriften I – XXIII eli siis koko hänen tuotansa saksaksi julkaistuna sellaisena kuin se oli tutkijoiden tiedossa 1700 -luvulla.

      Olen ollut mukana professori Haikolan seminaarissa, jossa kokonaisen vuoden kävimme läpi Lutherin tuotantoa ja opeteltiin myös lukemaan hänen aikansa saksan kielen erityispiirteitä.

      Edelleen olen tehnyt yliopistollisen aineen Lutherin käsityksistä Ihmisoikeuksista hänen talonpoikaiskapinaan liittyvissä kirjoituksissaan.

      Joten voinet jättää täysin asian vierestä menevänä hutina kysymyksesi: ”Etkö ajattele itse mitä on tapahtunut?”

      Aivan menetelmällisenä juttuna. Tieteellisessä keskustelussa ei päätelmiä tehdä omien ilmassa leijuvien päiväunien sisältämien haaveiden varassa,

      vaan

      erittäin tarkoin historiallisten lähteiden varassa perusteltujen tosiasioiden pohjalta.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Kun Luther sai bullan, niin hänet vietiin Wartburgin linnaan turvaan. Siellä hän käytti nimeä Ritari Yrjö. Oli siinä ihmettelemistä toisilla ritareilla, miten suhtautua uuteen tulokkaaseen, joka näyttää täysin tottumattomalta ritarin varusteisiin, mutta jolle tulee postia monelta kuninkaalta ja ruhtinaalta eri puolista Eurooppaa. Varmaankin siinä on miettimistä, että mitkä ovat ne ritarin ansiot, joilla moiseen asemaan on päässyt heidän keskuudessaan majaileva ritari.

      Tuohon aikaan Lutherin työpäivän pituus oli lyhimmillään 12 tunnin työrumpeamia. Sen hän käytti syvälliseen tutkimukseen ja kirjoittamiseen. Tuona Wartburgin aikana valmistui uusi saksankielinen käännös Uudesta testamentista. Tämä käännös oli järjestyksessään noin 70. nykyisin tunnetuista saksannoksista, mutta sen taso oli niin hyvä, että 1900 -luvullakin tuota nykyisin puoli vuosituhatta vuotta vanhaa käännöstä on käytetty ahkerammin kuin muita käännöksiä.

      Oletko tullut ajatelleeksi että Trenton kokous 1500 -luvulla lähti liikkeelle Lutherin tekemän aloitteen perusteella, mutta se toteutui vasta niin myöhään, että Lutherin ajattelema hyöty kristikunnan läntisen haaran koossa pitämiseksi ei enää päässyt toteutumaan, vaan sitä ennen jo kehityksen poliittiset ja taloudelliset tekijät yhdistettyinä etelän ja pohjoisen erilaisiin painotuksiin teologian alalla saivatkin tuloksekseen, että yhtenäisen lännen kristikunnan tilalle tulikin vain teologisesti syventynyt kuilu näiden kahden osapuolen välille.

      Reformaatio meni myös roomalais-katolisen puolella läpi koko kirkon. Mutta sen suunta kulki eri taholle. Siksi sitä on nimitetty vastauskonpuhdistukseksi. Sen jälkeen useat aikaisemmista epäkohdista oli saatu korjattua, mutta etelän ja pohjoisen välistä kuilua ei noilla toimilla saatu korjattua.

      Sen sijaan katolinen kirkko alkoi aivan erinomaisen lähetystyön tekemisen eri puolilla maailmaa Filippiineiltä ja Kiinasta aina Etelä-Amerikkaan ja Afrikkaan asti. Tästä puolestaan seurasi vuosisatojen aikana se, että nykyisin katolinen kirkko on enemmän kuin puolet koko maailman kaikista Kristukseen uskovista.

      Kun vertaa Wittenbergin yliopiston raamatunselityksen professorin Lutherin taituruutta ja vaikutusta oman aikansa teologiseen elämään koko Euroopassa niin hämmästellen olen ihmetellyt, miten kaltaisesi vähäoppinen ihminen saattaakaan kuvitella voivansa arvioida yhtä kaikkien aikojen etevimmän oppineen tuotannon tasoa.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

    Ari

    Olen poistanut kommenttejasi sopimattoman kielenkäytön takia.

    Joten jos haluat saada vastauksen kysymyksiisi, niin siivoappas kielenkäyttösi.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

    Matias Roto toteat minulle:””miten kaltaisesi vähäoppinen ihminen saattaakaan kuvitella voivansa arvioida yhtä kaikkien aikojen etevimmän oppineen tuotannon tasoa.””

    Seikka on saletti kun Jumala ilmoittaa evankeliumin minulle ja Lutherilta oli salannut, niin kumpi sen ymmärtää?

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Tapasi tuomita Jumalan omia tekee sinusta Jumalan vastustajan.

      Itse tuomitset itsesi tuolla tavain Jumalan edessä

      Matteuksen evankeliumi:

      7:2 sillä millä tuomiolla te tuomitsette, sillä teidät tuomitaan; ja millä mitalla te mittaatte, sillä teille mitataan.

      Markuksen evankeliumi:

      4:24 Ja hän sanoi heille: ”Ottakaa vaari siitä, mitä kuulette; millä mitalla te mittaatte, sillä teille mitataan, vieläpä teille lisätäänkin.

      Luukkaan evankeliumi:

      6:38 Antakaa, niin teille annetaan. Hyvä mitta, sullottu, pudistettu ja kukkurainen, annetaan teidän helmaanne; sillä millä mitalla te mittaatte, sillä mitataan teille takaisin.”

      Tee siis parannus jumalattomista tuomion sanoistasi, ettet enää jatka itsesi tuomioon saattamistasi.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Tapasi ilmaista uskon ymmärryksesi paljastaa sinut Lutherin ajan ”hurmahengeksi”, henkilöksi, joka kuvittelee omia Raamatun vastaisia ajatuksiaan muka Pyhän Hengen ilmoitukseksi. Tuon ajan hurmahenget sentään olivat siinä mielessä rehellisempiä kuin sinä, että he myönsivät oppinsa olevan Raamatun sanasta poikkeavia, mutta sinä Itsesi pettäen kuvittelet omia oikosulkujasi ja niiden takia tekemiä virheitäsi muka Pyhän Hengen ilmoitukseksi. Sinun ei pitäisi syyttää Jumalaa omista Raamatun vastaisista opeistasi.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Ari Pasanen sanoo:

      Matias Roto mietippä nyt Jeesuksen aikaa, kansaa tuli sankoin joukoin kastettaviksi ja heitä kastettiin paljon kun tunnustivat syntinsä.

      Sitten kun Jeesus oli ristiinnaulittu ja ylösnoussut ja opetuslapset saaneet Pyhän Hengen helluntaina ja Paavali kääntynyt, niin miksi nämä suuret joukot eivät todella seuranneet opetuslapsia, miksi fariseukset ja kirjanoppineet eivät kääntyneet vaan vainosivat kristittyjä?

      Jos siis kaste olisi ollut ratkaiseva tekijä niin eikö silloin se suuri määrä kansaa olisi seurannut opetuslapsia?

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      Kiitos kysymyksestäsi. Kun tekee asiallisia kysymyksiä niin yritän myös vastata asiallisesti.

      1) Synnintunnustus on tilanteen toteaminen tyyliin: Olen syntinen ja tarvitsen armahdusta. Miten minä sen voisin saada syntieni anteeksiantamuksen. Vastauksen tähän hätään oli kaste. Kaste oli ja on

      parannuKSEN kaste eli siis kasteen tapahtuman tuloksena on parannus

      – tämä parannus merkitsee vastaanottajalleen kaikkien syntien anteeksiantoa . Kaste siis on syntien anteeksisaamiSEKSI.

      Apostolien teot:

      Ap.t. 13:24

      sittenkuin Johannes ennen hänen tuloansa oli saarnannut parannuKSEN kastetta kaikelle Israelin kansalle.

      Ap.t. 2:38

      Niin Pietari sanoi heille: ”Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiSEKSI, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan.

      Huomaa siis, ettei katumus suinkaan ollut mitään muuta kuin tilanteen toteamisen ja toivottoman tilanteen tunnustaminen. SE EI OLLUT MIKÄÄN TEKO ENNEN KASTETTA vaan ainoastaan avunhuuto hädänalaisesta tilanteesta pääsemiseksi.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      2)

      Suomalaisen omiin oloihinsa eristäytyneen korpifilosofin tyyli ei alkuunkaan ollut ajankohtaista hyvin sosiaalisessa ja kollektiivisessa juutalaisessa yhteisössä. Päin vastoin: Vakeä oli koko ajan liikkeellä HYVIN PALJON.

      Tämä väen kokoontuminen Jeesusta kuuntelemaan oli yleistä sekä Galileassa että Jerusalemin temppelissä. Missä Vapahtaja liikkui, siellä liikkui myös suuret väkijoukot.

      Johanneksen evankeliumi:

      5:13 Mutta parannettu ei tiennyt, kuka se oli; sillä Jeesus oli poistunut, kun siinä paikassa oli paljon kansaa.

      6:2 Ja häntä seurasi paljon kansaa, koska he näkivät ne tunnusteot, joita hän teki sairaille.

      6:5 Kun Jeesus nosti silmänsä ja näki paljon kansaa tulevan tykönsä, sanoi hän Filippukselle: ”Mistä ostamme leipää näiden syödä?”

      12:12 Seuraavana päivänä, kun suuri kansanjoukko, joka oli saapunut juhlille, kuuli, että Jeesus oli tulossa Jerusalemiin,

      Luukkaan evankeliumi:

      19:48 mutta he eivät keksineet, mitä tekisivät, sillä kaikki kansa riippui hänessä ja kuunteli häntä.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      3) Toisin kuin väität, niin suuret väkijoukot seurasivat myös opetuslapsia.

      – Pietari piti juhlasaarnan yhdessä päivän hetkihartaudessa. Helluntaijuhlaan saattoi parhaimmillaan tulla niin paljon väkeä, että Jerusalemissa oli tuolloin yli miljoona ihmistä parhaimmillaan juhlaan saapunutta väkeä.

      Pietarin saarnan vaikutuksesta noin 3 000 ihmistä liittyi Jeesuksen oppilaitten joukkoon. Tämä siis on aikaisemmin Jeesusta seuranneitten väkijoukkojen lisäksi. (Muista 4000 ja 5000 miehen ruokinnat heidän vaimonsa ja lapsensa sen lisäksi. )

      – Myös tuon jälkeen opetuslapsia seurasi suuria väkimääriä.

      Apostolien teot:

      2:47 kiittäen Jumalaa ja ollen kaiken kansan suosiossa. Ja Herra lisäsi heidän yhteyteensä joka päivä niitä, jotka saivat pelastuksen.

      3:11 Ja kun hän yhä pysyttäytyi Pietarin ja Johanneksen seurassa, riensi kaikki kansa hämmästyksen vallassa heidän luoksensa niin sanottuun Salomon pylväskäytävään.

      5:16 Myöskin kaupungeista Jerusalemin ympäriltä tuli paljon kansaa, ja he toivat sairaita ja saastaisten henkien vaivaamia, ja ne kaikki tulivat parannetuiksi.

      Mutta kuten kaikessa lähetystyössä, niin myös apostolien työssä oli paljon sellaistakin työtä, jota tehtiin pienemmissä ympyröissä vain muutaman ihmisen läsnäollessa.

      Mutta esimerkiksi Etiopian rahaministerin kääntymyksestä seurasi, että tuolla Egyptistä etelään olevalla alueella evankeliumi lähti tuon hallitsevan kuningattaren varainhoitajan välityksellä eteenpäin merkittävin vaikutuksin. Opetuslapsi Matteus lähti sinne myöhemmin ja tuli Etiopian ensimmäiseksi piispaksi.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Ari

      4) Puhut fariseuksista ja kirjanoppineista.

      4A)

      Juutalaisten keskuudessa oli Jeesuksen aikana noin 15 eri liikettä tai koulukuntaa tai ajatuksellista eli filosofista suuntausta.

      Fariseukset olivat yksi näistä. He olivat toinen haara noin parisen vuosisataa ennen Jeesuksen aikaa syntyneestä hurskaiden liikkeestä. Toinen tästä haarautunut liike olivat saddukeukset. Saddukeuksilla oli heidän Raamattunaan ainoastaan Toora eli Laki eli siis Viisi Mooseksen kirjaa. Fariseuksilla oli Raamattuna tämän lisäksi myös Nevi’im eli Profeetat. Saddukeukset eivät uskoneet ylösnousemukseen kuolleista, fariseukset uskoivat.

      Jeesuksen lähellä liikkui paljon fariseuksia mitä erilaisimmissa tilanteissa. Vapahtaja siis liikkui sellaisissa piireissä, joissa fariseuksetkin.

      a)

      Periaatteellisella tasolla Jeesus sanoi heidän opetustaan oikeksi Mooseksen kirjojen tulkinnaksi eli siis sanoi heidän istuvan Mooseksen istuimella.

      b)

      Matteuksen evankeliumi:

      a)

      22:41 Ja fariseusten ollessa koolla Jeesus kysyi heiltä

      b)

      23:2 sanoen: ”Mooseksen istuimella istuvat kirjanoppineet ja fariseukset.

      Meidän aikamme eniten tunnettu fariseus oli apostoli Paavali, joka vielä lähetysmatkojensa jälkeenkin kertoi olevansa fariseus.

      Apostolien teot:

      23:6 Mutta koska Paavali tiesi osan heistä olevan saddukeuksia ja toisen osan fariseuksia, huusi hän neuvoston edessä: ”Miehet, veljet, minä OLEN fariseus, fariseusten jälkeläinen; toivon ja kuolleitten ylösnousemuksen tähden minä olen tuomittavana.”

      4B)

      Kirjanoppineitten ryhmä oli tuon ajan kansan oppinut väestö. Heistä kaikista oppinein oli Vapahtajamme Jeesus. Myös ensimmäinen marttyyri Stefanus oli hyvin oppinut mies. Kukaan ei pärjännyt hänelle väittelyssä. Paavali oli niin oppinut, että häntä pyydettiin luennoimaan jopa kreikkalaisten korkeimpaan oppilaitokseen Areiopagiin.

      Vanhassa testamentissa oppineitten ryhmää kouluttivat profeettakoulut, joita muistamme jo Elian ja Elisan ajoilta asti. Muistanet myös Esran, jota ympäröi iso joukko muita oppineita, jotka selittivät Raamatun sanaa kansalle.

      Yksi joukko näiden oppineitten joukosta kehittyi kansan johtoon noussut Suuri neuvosto, jonka oppineisuudesta juutalaisilla on valtava määrä tietoa tallennettu heidän kirjoissaan. Aluksi tieto meni eteenpäin ulkoa opettelun välityksellä, vasta myöhemmin perinne kirjoitettiin muistiin, siitä tiivistelmä on juutalaisten Talmud, noin 10 000 sivua.

      Kun sitten mietitään, miksi Jeesuksen vastustajien joukossa mainitaan fariseuksia ja kirjanoppineita, niin tämä johtuu siitä, että Jeesus liikkui niin paljon heidän seurassaan. Monet oppineet tulivat kateellisiksi Jeesuksen saamalle valtavalle kansansuosiolle, muutamat kansan johtajat pelkäsivät oman valta-asemansa heikontuvan niin suuren kansansuosion takia jne.

      Tilannetta voi verrata kahteen 1800 -luvun saksalaiseen filosofiin. Hegel oli hyvin suosittu ja hänellä oli paljon oppilaita. Schopenhauer oli erittäin kateellinen Helgelille, kun hänellä itsellään oli vain hyvin vähän oppilaita Hegeliin verrattuna.

      Menestystä seuraa useinkin toisten ihmisten kateus. Niin on käynyt kaikkina aikoina. Näin myös inhimillisestä näkökulmasta selittyy Jeesuksesta vastaan suunnattu kritiikki.

      Jumalan iki-ajoista peräisin oleva pelastussuunnitelman toteutuminen tämän kautta on meidän ajallisen käsityskykymme tavoittamattomissa. Tiedämme vain sen mitä Raamattu sanoo:

      1.Korinttolaiskirje:

      2:7 vaan me puhumme salattua Jumalan viisautta, sitä kätkettyä, jonka Jumala on edeltämäärännyt ennen maailmanaikoja meidän kirkkaudeksemme,

      Efesolaiskirje:

      1:4 niinkuin hän ennen maailman perustamista oli hänessä valinnut meidät olemaan pyhät ja nuhteettomat hänen edessään, rakkaudessa,

      1.Pietarin kirje:

      1:20 hänen, joka tosin oli edeltätiedetty jo ennen maailman perustamista, mutta vasta viimeisinä aikoina on ilmoitettu teitä varten,

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Matias Roto

    Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25

    Kirjoittajan viimeisimmät blogit