Joulukirje kaikille suomalaisille

Jumalan armoa sinulle! Ympäri maailman pelko on lamauttanut yhteiskunnat. Hallitukset ja massamediat ovat ottaneet ohjaukseensa meidän elämämme. Ne ovat tunkeutuneet arkeemme, työhömme ja juhliimme. Ne ovat luoneet tilanteen, missä elämämme värien kirjo on peitetty harmaaseen ja mustaan. Ihmisen elämän ilot, sen vaivoissakin näkyvä toivo ja Jumalan jokaiselle lahjoittama vapaus on riistetty.

Ne on riistetty lapsiltamme, jotka eivät saa nauttia toisistaan ja harrastuksistaan. He näkevät ympärillään pelokkaita aikuisia peitetyin kasvoin. He ovat jo saaneet elämän kestävät traumansa tässä pahan ja pelon ilmapiirissä.

Ne on riistetty nuoriltamme samoin. Jo kohta vuosi, vain hetken kestävästä ihmisen riemukkaimmasta ja jännittävimmästä elämänvaiheesta on nitistetty pelon ja epävarmuuden alle.

Ne on riistetty meiltä, jotka teemme työtä ja kasvatamme seuraajiamme yhteiskuntaan. Meiltä on viety kanssakäymisen-, kokoontumisten- ja kulttuuriharrastusten vapaus.

Ne on riistetty vanhuksiltamme, jotka joutuvat elämään viimeiset hetkensä eristettyinä rakkaistaan. Pelon ja pahan ilmapiirin tähden he nukkuvat pois yksinäisyyteen hylättyinä, eikä heitä saa vapaudessa saattaa viimeiselle matkalleen tässä ajassa

Me emme saa olla lähellä toisiamme, emme saa halata, emme edes kätellä. Emme saa nähdä toisiamme kasvoista kasvoihin.

Kuinka suuri onkaan nyt ja tulevina vuosina se inhimillinen kärsimys, jota tällainen tuottaa! Me menetämme työmme, taloutemme, itsemääräämisoikeutemme ja moni jopa mielenterveytensä. Maailmalla miljoonat kuolevat nälkään.

Hallitukset, oppilaitokset, virastot, ministeriöt, lääketeollisuus ja media ovat astuneet Jumalan paikalle. Ne lupaavat meille turvaa, kun tottelemme määräyksiä. Ne lupaavat meille terveyttä, kun pukeudumme maskiin. Ne lupaavat meille rokotteen vapahtajaksi. Tätä on maallistuneen, pelokkaan ja materialistisen maailman evankeliumi. Se on pahan evankeliumi. Se on elämää ja ihmisyyttä vastaan.

Kristilliset kirkot ja seurakunnat johtajineen kaikkineen ovat vaipuneet maailman mukana tämän synkeän pelon valtaan.

Tämä ei ole elämää, johon Jumala on meidät luonut. Jumala tahtoo, että turvamme on hänessä. Hän on rakkaus, eikä rakkaudessa ole pelkoa. Hän on viisaus ja tahtoo jakaa siitä meille. Hän on voima ja rohkeus. Hän on Jeesuksessa pelastus ja lahjoittaa sen meille. Jokainen anova saa ilmaiseksi!

Älä siis pelkää ja turvaudu ihmisiin! Sukupolvet vaihtuvat, suhdanteet muuttuvat ja myrsky seuraa toista. Ihminen erehtyy, pettää ja valehtelee, elää hetkensä ja kuolee. Niin on ollut, ja on loppuun asti.

Jumala ja hänen sanansa eivät muutu. Niiden turvissa vapautemme on taisteltu ja hyvinvointimme
rakennettu. Ei luovuta niistä pelon tähden.

”Mutta enkeli sanoi heille: ”Älkää peljätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa.”

Siunattua joulunaikaa!

Joni Toivonen

 1. Olen aivan ymmällä mitä kirjoittaja tässä tahtoo sanoa. Ovatko hallitukset, mediat, lääketeollisuus ja ym ovat syyllisiä tähän henkiseen ja fyysiseen ahdinkoon vaikka ne pyrkivät helpottamaan olevia olosuhteita. Pitäisikö meidän kaikkien heittää maskit roskiksiin, ahtautua jouluaamuna täyteen kirkkoon, kylki kyljessä istua, yskiä ja hikoilla laulamassa kauneimpia joululauluja altistamalla itseä ja muita tartunnalle. Vai pitääkö vain kädet ristissä odottaa että Jumala kyllä parantaa ja lopettaa tämän pandemian heti silloin kun sitä itse tahdomme. Voimme tietenkin rukoilla voimia tähän hetkeen ja viisautta tilanteen muuttamiseksi paremmaksi.

  • Joni Toivosen kirjoitus on fundamentalistiuskovaisen tekstiä ja typerä.
   Ikäänkuin lapset eivät kärsisi jos suojaajattomat ja toisian halailevat aikuiset sairastuisivat ja kuolisvat ja suurenosan suomalsista sairastuttua yhteiskunnassa kaikki myös jonitoivoset kärsisi. Siinä ei polvirukoukset paljon auttaisi ,tuskin mitään.

  • Tiesitkö, Seppo, että kuolleiden mediaani-ikä on 84 ja että terveelle ihmiselle tauti on vaaraton, vaikkakin ikävä kuten kaikki taudit? Että mitään ”kaikki kuolisivat” -tilannetta ei voi syntyä. Ihan tieteellisesti näin.

  • Toivonen, koronaan on kuollut kaikenikäisiä ja emme tiedä miten paljon kuolisi jos se pääsi vapasti leviämään. Ja monilla paratuneillakinmonila tauti onolut helvetilisentuskallinen ja jättää mahdollisia pahojakin jälkitauteja. Vanhuksia kuolee tietystienemmän koska ovat monisairaita ennestään ja eivät kykene suojelemaan itsäeän yhtähyvin kuin toimintakykyisemmät eri syistä sängyn vierille pyrkiviltä .
   Ja sinustako 84 vuotialla ei ole väliä? Kuolkoot pois että s i n ä saat olla vapaasti.

  • Seppo. Uhkakuvien luonti on hyvin helppoa. Myös syyllistäminen. Minulle jokainen elämä on pyhä. Myös nälkään tämän vuoksi kuolevien köyhien maiden asukkaiden.

   Retorisesti voisin kysyä: kuinka monen vanhuksen tappamiseen olet osallistunut pitkän elämäsi aikana levittämällä tappavia influenssa-viruksia? Kaiken ikäisiä on menehtynyt ja kärsinyt kituen karmeista oireista, koska sinä et ole pysynyt kotona, käyttänyt pakollisissa liikkumistilanteissa maskia ja desinfioinut käsiäsi. Olet yskinyt ja aivastellut julkisilla paikoilla. Olet täysin ajattelemattomasti kätellyt ihmisiä jne. Miten voit olla noin kurja ihminen?

  • ”Seppo. Uhkakuvien luonti on hyvin helppoa…”

   Voi Turusen pyssy… Katselepa vähän vaikkapa Amerikan ja Englannin sairastumis- ja kuolintilastoja ja puhu siten vasta vartavasten luoduista uhkakuvista.
   Minä en ole TAHALLANI tartuttanut yhtään ihmistä, mutta lääkintäviranomaisten suositusten tai määräysten typeryydestä tai väärästä ylpeydesta tai uskonnolisesta salaliitto-propakandasta nouseva laiminlyönti on tahallista.
   Ja mitä tule uhkakuviin eniten karmeita uhkakuvia koko ihiskunnalle luovat ne uskovat jotka levittävät kolehtikarjaa kerätessan ihmisille uhkailevia helvettikuvia: kaikki joudutte ikuisesti kidutettaviksi helvettiin jos ette jne jne.

  • Juhanin kysymys syyllisistä on mielenkiintoinen. Nurnbergin oikeudenkäynnissä kolmannen valtakunnan kaaduttua oli kyse syyllisten etsimisessä tilanteessa, jossa ”hallitukset, mediat, lääketeollisuus ja ym” olivat olleet väärässä ja tuottaneet valtavan tuhon ihmiskuntaan. Kaikki oli kuitenkin tapahtunut laillisesti, yhteiskunnan päätösten, asiantuntijoiden ja tiedemiesten siunauksella suvereenissa valtiossa. Puolustus vetosi näihin seikkoihin, tiivistettynä: noudatimme vain käskyjä, lakeja, ohjeita ja suosituksia. Tuomioissa käytettiin määritelmää rikos ihmisyyttä vastaan. Tilanne tällaisessa on abstrakti. Tuomiot koskivat harvoja johtajia ja niiden arvo oli symbolinen, tärkeä sinänsä. Toisaalta myös tekopyhä, olivathan lähes kaikki saksalaiset syyllisiä ja laajennettuna ulkovaltojen johto, koska tilanteeseen ei puututtu.

   Miten yksilö olisikaan voinut vaikuttaa tällaiseen, Göbbels tai autonasentaja? Onko yksilö suvereeni vai auktoriteetin alainen? Voinko piiloutua ja ulkoistaa vastuuni? Missä kulkee raja?

   Aleksandr Solzhenitsyn, entinen neuvostoupseeri, joka selvisi Neuvostoliiton vankileireiltä pohti näitä teemoja kirjoissaan. Kuka oli syyllinen, Stalin, Lenin? Hän tuli johtopäätökseen, että eivät he, vaan hän itse on syyllinen. Minusta päätelmä on oikea ja sovellettuna Saksaan, puoli maailmaa olisi ansainnut tuomionsa. Tämä on minua kiinnostava teema. Pienoismaailmassa, esikoislestadiolaisuudessa sain kokea totalitarismia yhdessä muodossaan ja siitä lähtien olen näitä pohtinut. Yksilön vastuu maailmassa. Velvollisuus puhua silloin kun täytyy. Totuuteen pyrkiminen tilanteissa, jossa hinta sille näyttää olevan liian suuri.

   Vain usko Jumalaan oli myös Solzhenitsyn mukaan sellainen voima, jota ei voinut murtaa tai alistaa. Siksi kristilliset arvot tukevat myös yhteiskuntaa. Silloin ihminen ei pääse sössimään kaikkea niin helposti.

  • Olen kanssasi täysin samaa mieltä, etteivät natsien hirmutekoihin syyllistyneet olleet oikeutettuja puolustautumaan sillä perusteella, että ”me vain tottelimme määräyksiä”. Vielä ikävämpää oli, kun jotkut vielä uskoivat toimineensa hyvinä kristittyinä. Tuohon aikaan esivalta meni sellaiselle alueelle, josta Herramme sanoi: ”Antakaa siis keisarille mikä keisarille kuuluu ja Jumalalle mikä Jumalalle kuuluu.”(Mat22:21)

   Jotkut kristityt muuten hoksasivat tehdä tuon aikaisesta esivallasta oikeat johtopäätökset. Tosin se saattoi keskeyttää heidän elinpäivänsä, toistaiseksi.

   Tilanne on kuitenkin tässä koronataistelussa aivan erilainen. En millään usko, että karanteenimääräykset ja juuri nyt alkavat rokotukset ovat pahassa mielessä toteutettuja. Kun esivalta aikanaan käytti krematorioissa kovaa kuumuutta, ensimmäisiä rokotteita täytyy nyt säilyttää hiilihappojäässä, jotta -70C ei ylity. No, onhan noissa proseduureissa eroa kyllä vähän muutakin, vai mitä?.

   On mahdollista, vaikkei todennäköistä, että jälkikäteen havaitaan jonkin menneen pieleen esimerkiksi rokotekehittelyssä, ja negatiivisia seuraamuksia voi tulla. Mutta käytössä on tämänhetkinen paras alan tietämys eikä rahastakaan ole uupelo. Siksi tämänpäivän esivallat ovat aivan eri maata tässä asiassa verrattuna sodan aikaiseen Saksassa. Kai sinäkin Joni tuon olennaisen eron allekirjoitat?

   Kristillinen, Raamatusta poimittu arvomaailma auttaa meitä, jotka siihen turvaudumme, siitäkin olen kanssasi täysin samaa mieltä. Ja sinua lainatakseni: ”Silloin ihminen ei pääse sössimään kaikkea niin helposti.”

  • En ole rinnastanut teknisesti näitä asioita.

   Eivät saksalaiset ajatelleet tekevänsä pahaa. Et kai ajattele, että Saksan kansa halusi tehdä pahaa? Ihminen ei ole muuttunut niistä ajoista, siitä on hyvin lyhyt aika. Meistä kaikki, myös sinä olisit suurella todennäköisyydellä mukautunut maailman menoon siellä. Kauppiaana et olisi palvellut juutalaisia, opettajana olisit noudattanut opetussuunnitelmaa rotuoppeineen, puolueen jäsenenä olisit seurannut linjaa ja keskitysleirin vartijana toiminut kuten muutkin.

   Jos ei tunne itseään, pitää mahdottomana, että itse olisi mukana missään järjettömyydessä. Enemmistö erehtyy usein ja myös nyt on käynyt niin. On aivan selvää, että hoito on pahempi kuin tauti. Ja ihmiset osallistuvat järjettömyyteen lauman mukana tässäkin, eivätkä ymmärrä sitä sen paremmin kuin saksalaiset aikanaan. Propaganda on myös nyt hyvin tehokasta. Kun kuljet kaupungilla, voit hyvin kuvitella miten propagandaa on levitetty myös aikoinaan. Teknisesti syyt ovat erit, en niitä rinnasta. Hyvä aikomus ei takaa mitään.

  • Hiukan näissä keskusteluissa tulee väärinymmärryksiä, ja niin meillekin taisi nyt käydä. Siispä selitystä lisää.

   Natsi-Saksan toiminta ja koronan vastainen taistelu ovat kaksi valtaa pitävien toimintoa, joita on mielestäni mahdoton rinnastaa. Saksassa jo 30-luvulla eläneillä oli mahdollisuus havaita rankka vinosuuntaus kristillisiin periaatteisiin verrattuna, vaikka erilaisuus maksoi paljon tuohon aikaan. Ei Raamatusta löydy perustetta juutalaisten vainolle, esimerkiksi. Eikä pelastus tule joltakin ihmiseltä, mitä ”heil Hitler” tervehdyksen esittäminen merkitsi.

   Olen pari kertaa poikennut Auschwitzissa näkemässä pukuihin ommellun violetin kolmion, joka oli tunnusmerkkinä sille ainoalle kokonaiselle ryhmälle , joka antoi ”Jumalalle mikä on Jumalan”. Tuossa keskitysleiriporukassa olisin halunnut olla, mutta jälkikäteen en voi tietenkään spekuloida asiassa enempää. Paljon olisin tarvinnut sitä ylhäältä tulevaa voimaa, jota Kaikkivaltias kyllä lupaa Häntä totteleville.

   Toteat erityisen hyvin, että ”Jos ei tunne itseään, pitää mahdottomana, että itse olisi mukana missään järjettömyydessä.” Erehtyväisiä me kaikki toki olemme, mutta Kun menen ja otan koronarokotteen, mihin parhaat asiantuntijat maassamme meitä kannustavat, en usko olevani mukana missään järjettömyydessä. En toki voi sanoa suoralta kädeltä jörjettömyydeksi sitäkään, jos rokotetta joku ei halua ottaa. Mutta täytyykö meidän tuntea järjenvastaisuuseksi sitäkään, jos ei juuri nyt pääse ulkomaille ja joutuu käyttämään ”naamaria” kaupassa asioidessaan?

   Toki sen kohdan Raamatussa haluaisin nähdä, joka kieltää rokotuksen tautiin, joka ilman tehokasta rokotuskampanjaa veisi aivan turhaan hengen vielä miljoonilta ja taas miljoonilta. Näetkö sinä jotakin raamatunvastaista siinä, että totellaan viranomaisten määräyksiä Suomessa?

  • Valtaa ei ole ilman alamaisia. Siksi myös alamaiset ovat syyllisiä.

   ”Natsi-Saksan toiminta ja koronan vastainen taistelu ovat kaksi valtaa pitävien toimintoa, joita on mielestäni mahdoton rinnastaa. Saksassa jo 30-luvulla eläneillä oli mahdollisuus havaita rankka vinosuuntaus kristillisiin periaatteisiin verrattuna”

   Niin oli mahdollisuus havaita, suurin osa ei havainnut ja harvoja poikkeuksia lukuunottamatta nekin, jotka havaitsivat eivät toimineet. Myös sinulla on mahdollisuus havaita koronatoimien vinosuuntaus, mutta et havaitse.

   Kukapa meistä ei haluaisi olla sankareiden puolella. Näin suuri osa lukee historiaa, asettaa itsensä hyvisten puolelle. Se on naiivia, eikä vastaa todellisuutta itse tilanteessa. Ei siellä Saksassa asiat yhtäkkiä tapahtuneet. Onhan täälläkin edetty esim. sukupuoliasioissa järjettömyyteen. Ihmiset on aivopesty ja kouluissakin jo opetetaan tosiasioita vastaan.

   Rokotteen ottaa ken haluaa. Mikään henkivakuutus se ei ole. Korona on vaaraton terveelle ihmiselle, se ei ole ns. tappava kuten ebola, rutto ymv. Se on sama kuin influenssa paitsi Suomessa ainakin lievempi. Mediaani-ikä kuolleilla 84, suurin osa monisairaita, kuolleiden mediaani-ikä muuten on 81. Rokote ei estä leviämistä. Minulla ei ole yhtään järkevää syytä ottaa rokotetta.

   Näen vaatuuttomuuden kautta raamatunvastaisuuden. Kun ei istuta alas ja lasketa kustannuksia ennen toimia.

 2. Ehkä kannattaa tässä yhteydessä ottaa esille se, mitä Raamattu sanoo kristittyjen suhtautumisesta esivallan määräyksiin. Uusi käännös KR2020 sisältää seuraavanlaista ohjeistusta.

  ”Kaikkien on alistuttava vallanpitäjien ja viranomaisten määräyksiin… Niinpä se, joka vastustaa ylempiään, kapinoi Jumalan säädöksiä vastaan. Ne, jotka näin tekevät, tuomitaan. Ei vallanpitäjiä tarvitse pelätä, jos on tehnyt oikein vaan jos on tehnyt väärin. Toimi siis oikein, niin sinun ei tarvitse pelätä vallanpitäjiä. He päinvastoin kiittävät sinua.”(Ro13:1-3)

  Jälleen näkyy Raamatun järkevyys sen antamissa ohjeissa. Pelko pois, maskit naamalle ja muut viranomaisten ohjeet käyttöön. Eivät he turhanpäiten ohjeitaan jakele.

  • Hyvä kysymys, kiitos siitä.

   Jos luetaan Raamatusta vain tuo Roomalaiskirjeen alku, voisi saada sellaisen käsityksen, että esivalta puhuu aina Jumalan äänenpainolla. Siksi kannattaa ottaa esille esimerkiksi se, kuinka ensimmäiset kristityt sovelsivat tuota ehdottoman kuuliaisuuden pääsääntöä.

   Näin kuuluu esivallan syytös ensimmäiseltä vuosisadalta: ”Me kielsimme jyrkästi teitä opettamasta sen miehen nimessä. Mutta nyt koko Jerusalem on täynnä teidän oppianne.” Vastaus poikkeustilanteessa oli varsin selkeä priorisoinnissaan: ”Tähän Pietari ja muut apostolit vastasivat: ’Ennemmin tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä’.”( Apt5:28,29)

   En näe suomalaisen esivallan lainsäädännössä mitään sellaista, jota en Raamatun perustella voisi totella. Voi olla, että jälkikäteen havaitaan virheitä tämän pandemian hoidossa Suomessakin. Tällä hetkellä käytetään kuitenkin parasta mahdollista asiantuntemusta. Onko sinulla Joni aiheesta jotakin parempaa tietämystä?

  • Minulla on ihan normaali maalaisjärki ja suhteellisuudentaju. Niillä kun katsoo tilastoja ja tutkii taudinkuvaa, havaitsee ihan selvästi, että menossa on massiivinen ylireagointi, jossa hoitokeinot ovat tuhoisampia kuin tauti. Myös monet asiantuntijat ovat esittäneet näitä tilastoja ja faktoja. Ihan yleismediasta löytyy tarvittavat luvut. Ne ovat kaikkien silmien edessä.

   Toinen asia on miettiä syitä miksi näin on käynyt. Siitä on vaikeaa antaa varmaa vastausta, koska siinä on ihmisen käyttäytymisestä kysymys, psykologiasta. Asia on myös politisoitunut. Oman elämänkokemukseni pohjalta mietin näitä ja selittäviä tekijöitä ovat mm. pelko ja laumakäyttäytyminen.

 3. Joni,

  Kolme viimeistä kappaletta kirjoituksestasi ovat ihan hyviä, muut eivät.
  Jumalalle kiitos, että Hän on antanut meille lääkärit, hoitajat, lääkkeet, rokotteet ja viisaat viranomaiset.
  Voimme kiittää myös siitä, ettemme kovin pahasti ole joutuneet kaikenlaisen harhan valtaan, jota tänä päivänä kaikenlaiset ”vaihtoehtomediat” ja salaliittohuijarit meille yrittävät syöttää.

  • On ihan tosiasia, että Suomessa tänä vuonna influenssa on tappavampi, sulkutoimista ja rokotteesta huolimatta.

  • Ja ilman inffulensarokotteita olisi vielä h..v.tin paljon tappavampi !!!!!! Mistä noita imbesillejä mielipiteitä oikein sikiää?

  • Siis tappavampi kuin korona. THL:n mukaan. Kukaan ei pelkää influenssaa niin.

   Koska koronaa vastan on meillä suojauduttu niin tietenkin luvut ovat pysyneet jotenkin kurissa. Ja influessarokotuksen ottavat lähes kaikki, joille sitä on suositeltu. Muuten se olisi vielä tappavampi. Ja muutekin ko vertailu on täysin typerää, eli jos esim. tieliikenteessa alkaa tulla uudentyypisiä henkikolareita etenkin vanhoile kuljettajille ei niistä tarvitse välittä koska enestäänkin tulee paljon henkikolareita ja vanhat kun kuolevat kohta muutenkin…

  • Tässä ei ole mitään salaliittoteorioita minulla. Vaikka se olisi varmasti helpotus, jos olisi. En näe Bill Gatesia tai mikrosiruja tämän takana. Pelon vaikutusta aivojen toimintaan on tutkittu. Ihminen kieltäytyy helposti ymmärtämästä.

   Salaliittoteorioita leviää, koska moni huomaa, että paljon mättää ja pahasti. Tarve löytää syy ja selitys tuottavat helppoja ratkaisuja kuten Bill Gates. Ymmärrettävä ilmiö sekin. Mistään tällaisesta ei ole kysymys minun blogissani tai ajatuksissani.

  • Kiitos Jorma linkistä hyvin valaisevaan artikkeliin, joka näytti olevan kaikkien luettavana ihan ilman sitoumuksia. Ja todella: jutussa oli puhetta juurikin siitä disinfosta, jonka erityisesti tällainen pandemia mahdollistaa. En käytä tilaisuutta lytätä artikkelin tiedoilla nyt sukunimikaimaani, sellainen ei kuulu kesksutelutapoihini, mutta poimin yhden mielenkiintoisuuden jutusta.

   Eräs nimeltä mainittu salaliittoteoria lähtee tässä Covid19-viruksen vastaisessa taistelussa sellaisesta ajatuksesta, että ”rokotus uhkaa tehdä meistä uskollisia sotilaita samalla kun lääketeollisuus ja eliitti kerää rahat”. Ja sitten samaisen salaliittoteorian mukaan löytyy Messias, joka ”pelastaa maailman”. Facebookissa suomalainen sivusto on jo laitettu kiinni oltuaan 2000 innokkaan(?) keskustelualustana jonkin aikaa.

   Tässä teoriassa on kyllä jotakin ihan raamatullistakin, kun haluaa sen liioitellun positiivisessa valossa nähdä.
   Nimittäin kyllähän tämän maailman hoidossa ilmenevät ongelmat johtavat ajatteluun: mistähän saataisiin yhtenäinen hallinto koko maapallolle? Ja Raamattu kertoo, että Jeesus Kristus on juuri tuollainen hallitsija, näyttöä on Raamatun sivuilla, cv on loistokas. Näissä muissa teorioissa puhutaan erityisen paljon antikristuksesta joskus ihan nimeltä mainiten, mutta sellaiseen ei Raamattu anna aihetta.

   Joten kyllä meidän kristittyjen kannattaa rukoilla sitä Jumalan valtakunnan tuloa edelleen. Ei siksi, että sen tuleminen olisi meidän rukoustemme varassa, vaan siksi, että me osoitamme rukouksessammekin olevamme Jumalan tahdon kanssa samassa linjassa emmekä tekemisissämme usko turhiin haihatteluihin. Ja sellaisia ovat mielestäni kaikki sellaiset teoriat, jotka estävät viranomaisia käyttämästä parasta tietämystään näiden monien maailmassa olevien kriisien hillitsemisessä – niin kauan kuin ne saavat valtaa pitää upealla planeetallamme.

  • Onko sinulla, Rauli, vaikeuksia ymmärtää, että en ole esittelemässä sinulle salaliittoteoriaa?

  • Joni. En suinkaan väitä, että juuri sinulla olisi jokin erityinen salaliittoteoria. Olen pahoillani, jos sellaisen vaikutelman sait kommentistani. Tuossa Hufvudstadsbladetin artikkelissa sattuu vain olemaan samoja elementtejä kuin sinun blogissasi, siksi linkitys osui ja upposi minuun.

   Kerrot, että ”hallitukset ja massamediat ovat ottaneet ohjaukseensa meidän elämämme” ja käytät toistuvasti ilmaisua ”riistäneet”. Esität myös negatiivisessa sävyssä sellaisen ajatuksen, että tämän pandemian myötä ”hallitukset, oppilaitokset, virastot, ministeriöt, lääketeollisuus ja media ovat astuneet Jumalan paikalle”.

   Kaikki tämä näyttää olevan vastoin sitä periaatetta, jonka tuo Roomalaiskirjeen 13. luvun alku kristittyjen velvoitteeksi asettaa : ihmishallinto yleisesti ottaen palvelee meitä, vaikka sen ohjeet eivät tietenkään ole täydellisiä.

   Sinun blogisi aikaansai ainakin minussa sen vaikutelman, että hallituksilla ja viranomaisilla on vain pahat mielessä niiden asettaessa meille joskus tiukkojakin koronarajoituksia. Onko tuo saamani vaikutelma oikea?

  • Okei, Rauli. Ilmiön syyt ovat psykologisia, lue siltä pohjalta. Mitään suhteellisuutta tässä ei ole, ihan arkijärki riittää tajuamaan sen.

 4. Kiinnitin blogissa huomiota muun muassa juuri niihin kohtiin, joita Rauli Toivonen edellä siteeraa.

  Keväällä konservatiiviset katolilaiset – kärjessä paavin kiihkeitä vastustajia, piispoja, saksalainen kardinaali, enrinen inkvisition johtaja – julkaisivat kolmen liuskan kirjoituksen, jossa on samamanlaisia väitteitä kuin blogissa ja vielä hullumpiakian.

  Saksassa äärioikeistolainen Queerdenker -porukka julistaa mielenosoituksissaan samanlaista viestiä.

  En tällä sano, että Joni Toivonen on äärioikeistolainen, mutta viestissä on paljon yhteistä.

  • En minäkään sano, että Jorma Hentilä on idiootti.

   Ihmisissä on usein se vika, että enemmän merkitsee se, kuka sanoo kuin se, mitä sanotaan.

  • ”Ihmisissä on usein se vika, että enemmän merkitsee se, kuka sanoo kuin se, mitä sanotaan.” Tunnistatko vian itsessäsi, Joni Toivonen? Ei ole kovin vaikeaa päätellä, kenen sanoja pidät totena ja kenen et.

  • Tämä on niin väärin kuin voi olla. Sinun ”totalitarismi” tappaa avustusjärjestöjen arvioiden mukaan ainakin 130 miljoonaa ihmistä nälkään. Virus ei laita ketään polvilleen, vaan ihminen ihan itse. Tanskan pääministeri edustaa samaa katsannon kapeutta. Tapatti 17 miljoonaa minkkiä turhaan ja sen jälkeen vuodatti kyyneleensä kameralle. Vaatii ja pakottaa ilman mitään tolkkua. Voi pyhä yksinkertaisuus! Viisaus ei kasva pumpulissa.

   Lue edes faktat.

  • ”Lue edes faktat.” Mitä pidät faktoina, Joni Toivonen? ”Koronapandemia voi viedä ruoan 130 miljoonalta ihmiseltä, kertoo YK:n alainen Maailman ruokaohjelma.” WFP. https://yle.fi/uutiset/3-11315828 Kun varoitetaan uhkaavasta nälänhädästä, joka voi seurata pandemiasta, se ei vielä tarkoita, että ’ainakin 130 miljoonaa tapetaan nälkään’.

  • Lue enemmän aiheesta, Martti Pentti. Nälkäkuolemia on jo nyt moninkertainen määrä verrattuna koronan kanssa kuolleisiin alle 2 miljoonaan.

  • Montako olisikaan jo kuollut koronaan, jos valtiot kaikkialla eivät olisi ryhtyneet mihinkään rajoitustoimiin!

  • Tuskin sen enempää. Nämä koronan leviämistä vastaan tehdyt toimenpiteet tehoavat tai eivät tehoa samanlailla kaikkiin infektiotauteihin. Esim. influenssa on levinnyt kuitenkin normaalisti ja vienyt jo keväällä enemmän kuin korona koko vuonna.

   Kuoleman vaarassa olevia ihmisiä on rajattu määrä. He ovat kuoleman kielissä jo valmiiksi. Jos kuolit keväällä, et kuole enää syksyllä uudestaan. Viimeisen sysäyksen voi antaa kuumetaudit, kylmyys, helle ym. Mikäli koronakuolemien määrä olisi haluttu minimoida, olisi nämä henkilöt pitänyt eristää totaalisesti suljettuun tilaan, jossa lyhyt jäljellä oleva elämä päättyisi muuta kautta, kuin korona- tai muun influenssainfektion.

   Ylipäätään on hullua keskittää kaikki koronaan seurauksista välittämättä, eihän niin tehdä minkään muun sairauden kohdalla, eikä ole tehty. Minkään muun sairauden kohdalla ei ole ihmiskunnan historiassa ryhdytty näin massiivisiin toimiin. Tämän pitäisi siis niittää kansaa kuin rajuilma viljaa, mikäli suhde toimien ja taudin välillä olisi tasapainossa. Tässä koronaviruksessa ei ole mitään ihmeellistä, eri koronavirukset ymv. ovat kiertäneet kiusanamme ammoisista ajoista. Muutaman vuoden välein kierrossa on ärhäkämpi virusmuunnos.

   Näitä ei voi ihminen estää, se on hyväksyttävä, mutta jokaisen toimien seurauksena aiheutuneen nälkäkuoleman ihminen olisi voinut estää, mutta ei estänyt, eikä estä.

  • ”Kuoleman vaarassa olevia ihmisiä on rajattu määrä. He ovat kuoleman kielissä jo valmiiksi. Jos kuolit keväällä, et kuole enää syksyllä uudestaan.” Olet siis eutanasian kannattaja.

 5. ”Esim. influenssa on levinnyt kuitenkin normaalisti ja vienyt jo keväällä enemmän kuin korona koko vuonna.”

  Ja ilman influessarokotteita olisi vienyt vielä monin monin verroin enemmän. Sinun höpinöissäsi ei ole logiikan hiventäkään Toivonen. Voit verrata flussakuolemia influessakuolemiin vasta sitten kun koronarokotteet ovat flunssarokotteiden määrällisellä ja laadullisella tasolla. Vaikka ylipäärän koko ko. vertailu on minusta järjetöntä. Että toista tautia ei tarvitsisi torjua kun toiseenkin tautiin kuolee ihmisiä…

 6. ”Minkään muun sairauden kohdalla ei ole ihmiskunnan historiassa ryhdytty näin massiivisiin toimiin.”

  Höpöhöpö, suhteessa aikansa mahdollisuuksiin ja lääketieteen kehitykseen esim. Espanjantaudin suhteen tehtiin kaikki mitä silloin voitiin ja osattiin, samoin ruton ja tuberkuloosiin, tubille rakennettiin köyhässä maassamme jopa monina omia sairaaloita. LUE enemmän Toivonen ja luule vähemmän.
  Nykyinen lääketieteen, tekniikan ja tiedonvälityksen kehitys mahdollistaa massiiviset toimet,joiden tekemättä jättäminen veisi maailmanlaajuisen katastrofiin.

  • Lukeminen kannattaa aina, luen minkä ehdin. Lukemani perusteella olen tässä oikeassa. Mainitsemasi taudit painivat vaarallisuudessaan aivan eri sarjassa, siitä huolimatta niiden suhteelliset hoitokustannukset olivat alhaisemmat. Yhden koronapotilaan hoitoon käytetyt taloudelliset resurssit ovat maailmanennätys.

   Hoitoalan etiikka käsittelee myös tätä teemaa. Hoitojen kustannuksilla on rajansa.

  • ”Hoitoalan etiikka käsittelee myös tätä teemaa. Hoitojen kustannuksilla on rajansa.” Hoitojen kustannuksilla ei siinä mielessä näytä olevan rajaa, että yhä kalliimpia välineitä ja lääkkeitä kehitellään hoitamaan yhä vaikeampia tauteja. Sikäli olet oikeassa, että hyvinvointivaltionkin resurssit kustantaa näitä hoitoja ovat rajalliset. Niinpä hoitoalan etiikka joutuu pohtimaan, mikä asetetaan etusijalle, yksi kallis hengen pelastava toimenpide vai tarpeellinen hoito samalla rahalla monelle.

  • ”Mainitsemasi taudit painivat vaarallisuudessaan aivan eri sarjassa, siitä huolimatta niiden suhteelliset hoitokustannukset olivat alhaisemmat. ”

   Ei voi kuin mykistyä tämän välkehdinnän edessä. Kuule kun KAIKKI ko ajan sairaahoitoon käytetty raha oli suhteessa vähemmän kuin nykyään,sillä sairaanhoidolla ei tuolloin ollut yksikertaisesti käytettävissään niitä hirmukalliita koneita ja laitteita ja muuta vastaavaa kuin nykyään!!!!!
   Ja kyllä esim. tubisairaaloitten rakentaminen ja varustaminen yhden sairaustyypin vuoksi on ollut kallis operaatio.

Toivonen Joni
Toivonen Joni
toivonen.je@gmail.com