Jos oikeasti pitäisi vaihtaa Suomen siniristilippu natsien hakaristilippuun...

Enpä olisi uskonut saati toivonut sellaista koskaan Suomessa näkeväni, vaan näinpä livekuvana 6.12.2018 kumminkin: Kolmea alkuperäistä natsien hakaristilippua ulkoilutettiin eilisellä itsenäisyyspäivän mielenosoitusmarssilla pitkin Helsingin Kallion katuja. Jos sanon, että touhu oli täysin tuomittavaa, niin uskon kansamme tässä asiassa olevan paljon yhtenäisemmin samaa mieltä kuin esimerkiksi siitä, kenen naisen iltapuku oli Linnan iltajuhlien kauhein.

Poliisi otti Pitkänsillan paikkeilla natsipropagandan sokaisemilta marssijoilta punamustavalkoiset liput pois, mistä natsioletetut suuttuivat kuin pahaiset kakarat, joilta viedään tikkari suusta. Poliisin kimppuun käytiin oitis, naisten kirkuessa TV-kuvassa kovimmin. Mellakkapoliisit, ratsupoliisit ja ärisevät poliisikoirat olivat kuitenkin valppaina. Jos suuta soittavat, eduskuntaa ja maan hallitusta haukkuvat sekä poliisia parjaavat mielenosoittajat eivät poliiseja pelänneetkään, niin kunnioitusta herättivät ainakin saksanpaimenkoirien ikeniin asti paljastuneet hampaat, jotka ranteeseen kiinnittyessään purevat 500 kilopondin voimalla.

Mikä siinä mahtaa olla, kun aina löytyy ihmisiä, jotka eivät opi historiasta mitään? Jos nämä kansallissosialismia ihannoivat Hitler-fanit tosissaan tahtoisivat nostaa Suomen siniristilipun tilalle hakaristilipun joka niemeen, notkoon ja saarelmaan, niin kysyä sopii, olivatko nämä kyseiset ihmiset ollenkaan mukana koulun historiantunneilla? Vai lähtevätkö he kenties siitä, että kaikki se, mitä natsien julmuuksista kirjoissa kerrotaan, on silkkaa valhetta?

Koska en ole historioitsija, en puutu historiapuoleen enempää, mutta koska olen teologi, en voi olla puuttumatta siihen kirkolliseen tilanteeseen, joka Hitlerin Saksassa vallitsi. Tarkastelen tilannetta erään tunnetun saksalaisen jumaluusoppineen näkökulmasta. Häntä saamme kiittää virsikirjamme Hyvyyden voima-virrestä nro 600.

Kyseessä on Dietrich Bonhoeffer (1906–1945), luterilainen pastori, Tunnustuskirkon johtomies sekä aktiivinen vaikuttaja saksalaisten upseerien organisoimassa Adolf Hitleriä ja hänen hallintoaan vastaan suunnatussa vastarinta- ja salaliittotoiminnassa. Bonhoeffer teloitettiin Flossenbürgin keskitysleirissä 9.4.1945 hieman ennen Hitlerin valtakunnan lopullista romahtamista.

Vuosina 1932–1933 valtaan noussut Hitlerin johtama kansallissosialistinen hallinto ryhtyi rakentamaan rotupoliittisen kansallishenkistä sosialistisen totalitaarisen puoluevaltion versiota niin sanotun johtajaperiaatteen pohjalta. Vaalipropagandassaan kansallissosialistit toistelivat mieluusti iskulausetta Yksi kansa, yksi valtakunta, yksi johtaja.

Sosialistisen ideologian innoittama valtio pyrki alistamaan myös kirkot totalitaariseen valtaansa ja velvoitti ne mukauttamaan käsityksensä evankeliumistaan, etiikastaan ja omasta identiteetistään valtion käskemän uuden lainsäädännön mukaisiksi.

Bonhoefferin mielestä on irvokas tilanne, jos valtio on luomassa ’liiallista lakia ja järjestystä’ ja kasvattaa valtansa sellaisiin mittoihin, että se riistää kristilliseltä saarnatoimelta ja kristilliseltä uskolta sen oikeudet’.

Aivan erityisen tärkeänä Bonhoeffer piti kysymystä siitä, mikä kirkko todella on pyhien yhteisönä ja mitä Jeesuksen seuraaminen konkreettisesti tässä ajassa tarkoittaa. Siinäpä sitä miettimistä vasta piisasikin.

Saksan virallinen kirkko taipui valtion vaatimuksiin, vaan Bonhoefferin johtama maanalainen Tunnustuskirkko ei mennyt samaan ansaan. Eräässä Tunnustuskirkon asiakirjassa sanotaan:

”…Emme hyväksy sitä väärää oppia, että valtion pitäisi tai se voisi erityistehtävänsä lisäksi tulla ainoaksi ja totalitaariseksi ihmiselämän järjestelmäksi ja siten täyttää myös kirkon kutsumuksen. Emme hyväksy sitä väärää oppia, että kirkon pitäisi tai se voisi erityistehtävänsä lisäksi ottaa itselleen valtiolliset tunnusmerkit, tehtävän ja arvon ja siten tulla itse valtion yhdeksi toimielimeksi. Kirkon tehtävä, johon sen vapaus perustuu, on sitä, että se kertoo kaikille ihmisille Kristuksen puolesta ja siis hänen oman sanansa ja työnsä palveluksessa sanomaa Jumalan ilmaisesta armosta saarnan ja sakramenttien kautta.”

 

 

Vinkkejä lukijoille:

 • Tutustukaa Bonhoefferin ns. Vankilakirjeisiin.
 • Jos Suomen kirkko joutuisi samanlaiseen tilanteeseen kuin Saksan kirkko 1930-luvulla, niin mitä tekisit: Eroaisit kirkosta / kieltäisit uskosi / liittyisit maanalaiseen Tunnustuskirkkoon / säilyttäisit henkesi mieluummin kuin uhraisit sen Kristuksen nimen tähden?

 

13 kommenttia

 • Naputtelimme näemmä tekstejämme yhtä aikaa Iltalehden pääkirjoitustoimittajan kanssa samasta aiheesta. Tässä hänen tyylinäytteensä:

  https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/88ca5099-be6c-41e0-87f9-f10ae12d0216?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jari Haukka sanoo:

  Vastaus kysymykseen: Erosin jo joitakin vuosia sitten. Osaksi juttusi kuvailemista syistä Suomen ev.lut. kirkosta. Ev.lut. Suomessa on suunnilleen samassa tilanteessa kuin aikoinaan Saksassa, se on mukautunut valtiovallan ja kansanjoukkojen tahtoon.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • ”Antakaa koko elämänne pyhäksi ja eläväksi, Jumalalle mieluisaksi uhriksi. Näin te palvelette Jumalaa järjellisellä tavalla. Älkää mukautuko tämän maailman ajan menoon, vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä.” Paavalin kirje roomalaisille 12:1-2.

   Siis ei mukautumista vaan uudistumista metanoian, mielen muutoksen kautta. Sitten kun vielä osaisi erottaa nämä toisistaan…

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Pesonen sanoo:

   Kirkkoon tulee jatkuvasti uutta väkeä. On se harmi jos uskovia on liian vähän heitä vastaanottamassa. Kyllä meitä saisi olla enemmän.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Hannu, kiitos hyvästä kirjoituksestani. Mielestäni Suomessa on hieno sinivalkoinen Jeesuksen risti lippu, eikä muita lippuja kaivata. On hienoa, kun Suomessa nostetaan Jeesuksen lippu salkoon!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Minä olen miettinyt vähän tuota uusnnazien nousua. Mistä se kertoo? Jos joku aate demonisoidaan ja sitä vielä tekee nekin ihmiset, jotka ovat olleet siinä mukana, emme me, mutta nazit-tyyliin, niin se alkaa kiinnostaa suuntaansa etsiviä ehkä vähän juurettomia nuoria. Nykyisin luullaan, että asioita voidaan hoitaa vain voimalla. Jos poliittinen voima puuttuu, niin sitä voidaan korvata lihasvoimalla ja rähinöinnillä. Ei varmaan tunnu mukavalta kauppiaasta, kun liike tuhotaan ja saakohan niistä edes korvausta jostakin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Lauri: Eipä enää tarvitse erikseen demonisoida maanpäällisen helvetin irti päästäneen miehen tekoja. Näitä mielipuolisia julmuuksia on tahdottu tarkoituksellisesti pitää esillä siksi, että ne muistuttavat myöhempiä sukupolvia siitä, mitä tässä maailmassa ei enää tahdota tapahtuvan.

   No, yritys hyvä kymmenen…

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Kaikkea typerää ne nuoret…

  Itse olen tuota 1930 Saksaa tutkinut monelat kantilta ja lopulta siinä kävi niin, että taloudellisen eliitin sanelupolitiikka, jossa kansaa ei kuunneltu, johti siihen, että knsa äänesti valtaan diktaattorin, joka lupasi leipää ja työtä kaikille.

  On varmaa, jos nykyinen valtaeliitti ja talouskorporaatio jatkaa Euroopassa ja koko maailmassa nykyisellä linjalla, (siis kerää kansojen varallisuutta harvojen taskuihin, niin aikanaan valtaan nostetaan joku, joka lupaa kaikille leipää ja työtä.

  Yläkerroksen väen ei ikinä tulisi unohtaa sitä, että alakerrassa on lopulta liikaa väkeä, mutta silti he aina sen unohtavat ja likainen juttu siitä lopulta seuraa.

  Bonhoeffer oli lahjomaton Kristitty ja joutui maksamaan sen lopulta hengellään. Olisi mielenkiintoista kuulla, miten Saksan aikalaispapisto sodan jälkeen hänestä ajatteli.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jori Mäntysalo sanoo:

  Itseäni ihmetyttää miten muka nyt huomataan että kappas, ovat natseja. Vihtarintaliikkeen www-sivu on kaikille avoin, ja esim. jo kuusi vuotta sitten siellä kerrotaan

  ”Monikulttuurisuusajattelu, marxismi, Yhdysvaltojen uuskonservatiivinen politiikka, sionismi, feminismi ja homokulttuuri ovat kaikki syntyneet juutalaisjohtoisten kansanliikkeiden kautta. Koemme, että huomattava osa juutalaisten kannattamista aatteista on vahvasti ristiriidassa suomalaisten ja kaikkien eurooppalaisten edun kanssa.”

  Nämä kaverit eivät ole uusnatseja. ’Uus’ on tässä aivan tarpeeton etuliite.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jori: 1970-80-luvuilla Suomen Fu”hrerinä toimi Pekka Siitoin…

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jori Mäntysalo sanoo:

   Jep. Tuskin Hitlerin aatteiden kannatus Suomessa on milloinkaan nollassa ollut. Minä muistan ajan jolloin kansallissosialismi.com oli aktiivinen, tyypin joka kirjoitti signaturella ”Kaikki erilaisia, kaikki eriarvoisia” jne.

   Tuskin tuo koskaan nollaan painuukaan. Viidestä miljoonasta löytyy aina muutama höyrypää.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

  Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121