Joko olet allekirjoittanut kansalaisaloitteen?

Ai minkä kansalaisaloitteen? No tämän. Sen kotisivut ovat tässä ja siitä kertova (pari kuukautta vanha ja siksi allekirjoitusten määrän osalta päivittämätön) Hesari-juttu tässä. Eli pointti on se, ettei kenenkään tarvitsisi tappaa ammattinsa puolesta vastoin tahtoaan. Ja hommalla alkaa olla kiire, alle kuukausi aikaa.

On se ihme, jos nimet eivät täyty: Suomessa pitäisi olla pelkästään lestadiolaisia ja evankelisia niin paljon, että aloite saataisiin läpi. Puhumattakaan meistä muista.

Ytimekkäät blogikirjoituksetkin ovat välillä jees, vai mitä? Ei mene kovin paljon aikaa niiden lukemiseen. Ja silti voi vaikka pelastaa sieluja. Action!

 1. Minusta 13-vuotiaan ei pidä tulla äidiksi eikä raiskauksen uhrin synnyttää, elleivät he halua. Heidän ei tarvitse synnyttää vain sen takia, että jotkut toiset eivät halua tehdä eroa alkion, sikiön ja lapsen välillä. Ihmettelen myös kovasti sellaista kristillisyyttä, joka suhtautuu huono-onniseen äitiin vain sikiön elatusalustana.

  Sikiön tulevaisuudesta hurskastelette, mutta tässä keskustelussa vastoin tahtoaan raskaaksi tulleesta naisesta ei sanota muuta, kuin että häntä sitten myöhemmin kaduttaa.

  Tämä on tällaista keskiluokkaisten kristittyjen huulenheittoa. On sievää rakastaa viatonta lasta. Mutta kristillisen rakkauden pitää ulottua myös niihin, jotka ovat tehneet elämässään virheitä.

  • Minunkaan mielestäni 13v lapsen ei pidä tulla äidiksi. Silti maassamme on tuon ikäisiä lapsia, jotka joutuvat houkutelluksi seksisuhteisiin esim. nettipalstojen kautta. Siksi olisikin äärimmäisen tärkeää, että lapsille kerrottaan vaaroista, joita liittyy netissä tutustumiseen.

   Aborttien syyt Suomessa vuonna 2007, ennakkotiedot (STAKES) Abortin indikaatio Tapauksia kpl.
   Sosiaalinen 9 324
   Alle 17 v. 548
   Yli 40 v. 349
   Jo 4 aikaisempaa lasta 212
   Todettu sikiövaurio 223
   Mahdollinen sikiövaurio 60
   Lääketieteellinen syy 54
   Rajoitettu kyky huol. lapsista 4
   Eettinen (raiskaus, insesti, tms.) 9
   Yhteensä 10 783

   Tuosta käy ilmi, että 9 tapausta 10 783:sta raskauden kesksytyksestä tehtiin siksi, että syynä oli raiskaus, insesti tms.

 2. Allekirjoitettu. Asia on monisyinen ja vaikea, mutta minusta tällainen lakimuutos olisi hitsin hyvä. Tässähän ei ole kysymys siitä, milloin ihmisestä tulee ihminen ja onko abortti oikein vai väärin eikä missään nimessä siitä, että abortista tulisi Suomessa laiton vaan siitä, onko tietyn ammattikunnan harjoittajalla oikeus kieltäytyä työtehtävästä, joka on vastoin hänen omaa etiikaansa tai vakaumustaan. Minusta abortti on sen verran raskas juttu, että kieltäytymisen mahdollisuus täytyy olla olemassa.

  Joku puhui toimittajan etiikasta. Tietenkään toimittaja, joka ei hyväksy juorulehtien etiikkaa, ei hakeudu Seiskaan töihin. Silti eteen voi tulla tilanteita, joissa työnantaja pyytää tekemään kyseenalaisen jutun. Silloin toimittajalla on oikeus kieltäytyä kirjoittamasta sitä, ja mielestäni hyvä niin. Eikö toimittajan sitten pitäisi olla toimittaja ollenkaan? No ehdottamasti pitää, jos hän kokee ammatin itselleen oikeaksi ja esimerkiksi kokee edistävänsä mielestään oikeita asioita vaikka jakamalla oikeaa tietoa tai esimerkiksi tuomalla valoon pimennossa olevia vääryyksiä. Oikean alan valitseminen ei ole ihan mustavalkoista.

  Jokainen voi miettiä oman ammattinsa kohdalla, mikä olisi sellainen realistinen tilanne, jossa voisi joutua tekemään jotakin vastoin omaatuntoaan. Eroaisiko itse heti työstä vai koettaisiko luovia? Minä olen jo joutunut luovimaan aikanani kesäteologina, ei tullut heti mieleen olla tekemättä niitä hommia enää. Toimittajan työssäni voin myös helposti kuvitella tilanteita, joihin en suostuisi, vaikka sellaisia ei olekaan tullut eteen.

  Kansalaisaloitteessa ehdotetaan alla olevaa. Mielestäni erittäin hyvä kompromissi. Naisten oikeus aborttiin taataan mutta sitä on tekemässä ihminen, joka sen myös aidosti hyväksyy. Tämä on sekä äideille että hoitajille paras mahdollinen ratkaisu. Haavoittuvaisessa tilanteessa oleva äiti taatusti aistii, jos tilanne on hoitajalle tai lääkärille suorastaan mahdoton. Ei auta hirveästi jo muutenkin vaikeaa kokemusta.

  ”Terveydenhuollon henkilökunnalla on oikeus eettisen tai uskonnollisen vakaumuksen perusteella kieltäytyä suorittamasta raskaudenkeskeytystä, ellei naisen henki ole vaarassa. Vakaumuksen perusteella lääkärillä on oikeus kieltäytyä laatimasta raskaudenkeskeytykseen johtavaa lausuntoa.
  Nämä oikeudet koskevat myös kyseisten alojen opiskelijoita.
  Raskaana olevien naisten lakisääteiset oikeudet taataan alueellisin järjestelyin.”