Joko kohta päästään kirkossa vihille?

6.8.2020 uutisoitiin, että piispainkokous on antanut julkisuuteen kantansa avioliittonäkemyksen ja siis samalla vihkimisoikeuden avartamisesta.

Lausunto oli odotetun erimielinen. Onko avioliitto vain miehen ja naisen, vai voivatko samaa sukupuolta olevat saada kirkollisen vihkimisen?

Kannanoton ansiona pidän, että siinä on selostettu erilaisia vaihtoehtoja ja etsitty sopua.

Surullista on, että ne kirkon jäsenet, jotka haluavat solmia avioliittonsa Jumalan kasvojen edessä ja seurakunnan edessä, eivät saa sitä tehdä - jos kumppani on samaa sukupuolta. Tai saavat, mutta toimitus tehdään salakähmäisesti ja tietoisesti kirkon virallisen kannan vastaisesti. Vihittävillä on myös pelko siitä, että vihkijä saa rapsut piispaltaan.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo on ilmaissut kantanaan, että samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkijää ei käydä tuomitsemaan. Rangaistuksen pelko on siis hälvenemässä yhdessä hiippakunnassa.

Entä muualla? Pitääkö matkustaa vihittäväksi Helsingin hiippakuntaan? Jotenkin tuntuu, että piispa Laajasalon avauksesta huolimatta alueellinen ja inhimillinen eriarvoisuus jää pahasti rehottamaan.

Mutta kiitos siitä, että ovea on edes vähän raotettu.

25 kommenttia

 • Pekka Väisänen sanoo:

  Nyt esilletuotuna Helsinki on ilmoittanut ettei moiti asiaa samansukupuolisen tahtomisen vahvistamisen asiassa pappia katsoen.

  Edelleen käsikirjan soveltamisen salliminen on annettu lupa.

  Kuitenkin vapaassa sanassa on mahdollisuus kohdistaa kirkon rukoukset sinne minne pappi katsoo parhaaksi, kirkon statukseen perinteisessä mallissa aviossa vaikko parille itselleen.

  Kyse on näin tahdosta siunataanko samansukupuolisessa kodinsiunaamissa pelkät seinät vaikko Ihmiset mahdollisine lapsineen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Väisänen sanoo:

   Toki kysymystä on siinä kohdellaanko kirkon jäseniä samanarvoisesti nyt Piispojen julkituomalla ulostulolla. Ei kohdella, miksi, Piispojen ulostulo ei ole hyvän hallintotavan mukainen. Toki siittä tässä ei ole kysymys mutta jos tämä on kaitsentaa ei asia hyvää kuvaa anna.

   Enemmän se kertoo Joulun ajan lähestymisestä jolloin kirkolliskokouksen tulisi tuoda lahjat suoraan syliin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Väisänen sanoo:

   Saa myös huomata ettei nyt synnytetty Piispojen ulostulo anna samansukupuoliselle parille kirkon eikä sen alttarin siunausta vaikka vihkivä pappi sydämessään sitä toivoisi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Pekka kirjoitat: ”Saa myös huomata ettei nyt synnytetty Piispojen ulostulo anna samansukupuoliselle parille kirkon eikä sen alttarin siunausta vaikka vihkivä pappi sydämessään sitä toivoisi.”

   Voi veikkosella Pekka, sinunkos takanasi Jumalan tai kirkon siunaus on? Minulla ja vaimollani on ollut Jumalan siunaus yhteiselle liitollemme jo neljättäkymmenettä vuotta ja kirkollinen siunauskin kohta kaksikymmentä vuotta. Ja alttarillakin on käyty.

   Muistaakseni itse Herramme Jeesus Kristus kehotti olemaan varovainen toisten tuomitsemisessa. Eikös Hän sanonut jotakin sen tapaista, että millä mitalla toiselle mittaa, sille samalla itselleenkin mitataan?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   On kysymys suuremmasta todellisuudesta kuin kahden henkilön yhdessä kuluttamasta ajasta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Paavo Eero sanoo:

  Mikäli Helsingin piispan yllyttävä lausunto, jossa kannustetaan nyky ohjeistuksen ja säännösten vastaiseen viranhoitoon, ei johda ap Luoman taholta nopeisiin julkisiin moitteisiiin, kannustan puolestaan kirkolliskokouksen jäseniä boikotoimaan ensi viikolle suunniteltua kokoustamista. Näin siksi, että kk:n sana- ja arvovaltaa ei voida enää koetella enempää.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jorma Hentilä sanoo:

   Paavo Eero, luitko piispojen selvityksen, katsoitko arkkipiispan haastattelun tv-uutisissa? Jos jäivät väliin, toiseen löytyy linkki näiltä sivuilta, ja toinen löytyy Areenasta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Paavo Eero sanoo:

   Katsoin, Jorma ja hämmästyin ?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Ken tietoa lisää,se tuskaa lisää:

   ”https://forskning.no/menneskekroppen/alle-menn-har-vaert-kvinner/654549”: Videon on tuottanut AsapSCIENCE.)

   Kaikki miehet ovat olleet naisia:

   Arnold Schwarzenegger on ollut. Brad Pitt on ollut. Ja jos olet mies itse, olet ollut nainen.

   Se kuulostaa uskomattomalta, mutta kaikki miehet ovat oikeasti naisia ​​sikiön ensimmäisen 5-6 viikon aikana. Todiste siitä, miltä sukupuolielimemme näyttävät. Katso miten on yllä olevassa videossa. Selitys on kromosomeissamme, jotka perimme vanhemmiltamme ja jotka kantavat geenejämme. Naisilla on kaksi X-kromosomia, kun taas miehillä on yksi X-kromosomi ja yksi Y-kromosomi. Mutta Y-kromosomi aktivoituu vasta sikiön ensimmäisen 5-6 viikon jälkeen. Ennen sitä kaikki kehittyvät naisiksi, mikä on myös syy siihen, miksi miehillä on nännit. © Videnskab.dk. Kääntäjä Lars Nygaard forskning.no: lle. Ps. ’Luomisjärjestyksestä’ kertoo myös paljon se,että ”Ihmisaivojen pohjana on feminiininen rakenne. Miehen aivot erilaistuvat naisen aivoista sikiönkehityksen aikana ja vähän aikaa syntymän j ä l k e e n.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Raatikainen sanoo:

   Nyt on kyllä sanottava: Brad Pitt ei ole ollut nainen, Arnold Schwarzeneggerkään ei ole koskaan ollut nainen. Heillä on ollut naisista poikkeava kromosomisto alun alkaen. Bradistä ja Arnoldista tuli miehiä koska heidät oli ohjelmoitu tulemaan miehiksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Luitko Raatikaine ko linkin tekstin? Myös sinä olet ollut 5-6 ensimäistä sikiöviikkoasi äitisi kohdussa nainen. Kuten kaikki sytyvät ihmiset, koska nainen on ihmisen oletusarvoinen alkumalli. Tämä on tieteellinen fakta!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Samuel Kettunen sanoo:

   Kaikenlaisia teorioita selittää ajan hengen juttuja…kyllä mies on mies jo kohdussa, sinä päivänä yhtälailla, kun kaikki kootaan viimeispäivänä istuimen eteen kuulemaan lopullisen tuomion elämästään. Olipa mitä tahansa tapahtunut tai oletettu sillä välillä, Luoja kohtaa silti ihmiset miehinä ja naisina millaiseksi ovat kohdussa kehittyneet ja syntyneetkin kerran.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Kettunen: ”Kaikenlaisia teorioita selittää ajan hengen juttuja…” Kyseesä ei oloe Kettunen mikään teoria van vahvistettu tieteellinen fakta, ihan kuten se, että maa on pallomainen ja kiertää aurinkoa eikä päinvastoin. No Amerikasa on toki yhä fundamentalistiuskovia joiden mielestä maa on litteä ja pitää varoa ettei putoa sen reunoilta…

   Luepa: Why do men have nipples? | Notes and Queries | guardian.co.ukwww.theguardian.com › notesandqueries › query

   If there is a Y chromosome present in the embryo, the male sex hormone … nipples is found in the X chromosome, which we all have as we start off as females.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Seppo hyvä. Tiedät varsin hyvin, että siittiöitä on kahden merkkisiä; x ja y. Tiedät myös miten perimä mieheksi ja naiseksi munasolun (y) kanssa näiden mukaisesti etenee!

   ”Jumala on luonut tiet suoriksi, ihmiset itse etsivät mutkia.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Tiedän kyllä Paukkunen,mutta kun se meidän miesten Y aktivoituu VASTA 5-6 raskausviikon jälkeen ja sitäennen munasolun feminiininen X määrä tahdin ja alka Y:lläkin hedelmöittyneenä kehittää munasarjoja. Näinsiksi, että Y on X:n surkastuma, josa vain yksi SRY geeni on maskuliinisen kehityksen käynnistäjä. Lue asiasta muutama enbryologien tekemä tietellinen tutkimus, jos et minua usko.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   En minä sinua Seppo moiti, en tietenkään. Minulle sopii myös tuo tutkimustulos. Mitäs siitä? Lopputulos on xx tai xy, Kunnia Jumalalle suorasta tiestä!

   Poikkeuksia on tietysti, tottakai, elämä sen todistaa. Poikkeukset eivät muuta pääsääntöä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Kari,ko tietelline tulos onmerkittävä siksi, että se vahvistaa alkupräisen oikean ns. luomisjärjestyksen eli 1) androgyni alkuihminen adam (xveri) 2) jakautuminen ( elohimien toimesta) naiseksi ja mieheksi 3) ihminen jolla on kohtu (Eeva) ihmine jolla on phallos (Kajn) 4) Enosh, kehittynyt ihminen

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Kiitos Seppo. Hieno löytö! Aivan niin kuin on kirjoitettu.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Suni sanoo:

  Me ihmiset olemme kaikki samanarvoisia ihmisarvoltamme Korkeimman, Jumalan, edessä. Lähimmäisen rakkauden merkitys on samanarvoinen kaikille.

  Muuten haluatko Mara-Sisko olla tiennäyttäjänä avioliittoon menevänä sekä miehenä että naisena ?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Suni sanoo:

  Seija Rantanen.

  Sinun ajattelurapaasi jatkaen törkeyksiä on yllin kyllin suhtautumisessa esim. homoihin aina vaikka piispoista alkaen. Meillä kaikilla on sama ihmisarvo aina ensimmäisestä ihmisestä alkaen. Olemme ihmisarvoltamme tosiaan samanarvoisi Korkeimman, Jumalan, edessä. Muuten olen jo vuosia, vuosia, sitten lopettanut yritykseni.

  Elämän realiteetin ymmärtäminen on elämän rikkaus ja tarkoitus. Siihen kuuluu myös humoristisien kommenttien ymmärtäminen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Marja-Sisko Aalto

  Pappi, rovasti, kirjailija, entinen kirkkoherra Imatralla ja sitten tuomiokapitulin notaari Kuopiossa, nyt eläkemuorina. Ihmisen ja uskon puolesta. Sattuneesta syystä sydämellä monet asiat, vaikkapa eri tavoin siipeensä saaneet ihmiset. Vapauteen Kristus vapautti meidät!

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit